Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Alkotmánybíró: a SZU illegitim állam volt

BelföldEjnye no, pedig ez majdnem pofon egyszerű. Persze, hogy nem legitim a "jelenlegi jogrend", csak valahogy be kell adni, hogy lesz ebből királyság, meg cárság, csak közben mi vagyunk a hülyék...
A mai Oroszország nem vállalhat jogfolytonosságot a Szovjetunióval
Konsztantyin Aranovszkij orosz alkotmánybíró szerint a Szovjetunió jogellenesen létrejött állam volt, és a mai Oroszországnak sem kellene magát a Szovjetunió jogi örökösének tartania. Az alkotmánybíró egy, a szovjethatalom represszióira visszanyúló ingatlankártérítési ügy kapcsán fejtette ki a véleményét. Aranovszkij szerint a mai Oroszországnak kártérítést kell nyújtania a szovjethatalom kárvallotjainak, de jogilag nem a Szovjetunió utódállamaként.

Az Oroszországi Föderáció Alkotmánybírósága már 1992. november 30-án megállapította, hogy az országban hosszú időn át „kommunista funkcionáriusok szűk körének erőszakra alapozott korlátlan hatalma valósult meg”, amely szűk kör a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának (SZKP KB) 1991 augusztus elejéről származó nyilvántartása alapján mintegy 7 ezer fős nómenklatúrát tett ki.

A repressziók ebben a rendszerben nem elhajlások voltak, hanem a rendszer működésének alapja. Az SZKP vezetősége volt a terror kezdeményezője, végrehajtói alsóbb szinteken a pártszervek, illetve a KGB, a titkosszolgálati szervek, melyek végső soron az SZKP KB ellenőrzése alatt álltak.

Nem kell a korábbi orosz államiságot idealizálni, de Aranovszkij szerint a mai Oroszország nem vállalhatja a jogfolytonosságot azzal az állammal, amely tömeges terrort alkalmazott a parasztsággal, a vállalkozókkal szemben, létrehozta a GULAG-ot, és a Nagy Terror idején átlagosan naponta másfélezer embert – a saját állampolgárait – gyilkolta le, békeidőben.

Ettől a represszív politikától az Oroszországi Föderáció a múltban már elzárkózott. Az orosz parlament alsóháza 2008. április 2-án hozott állásfoglalása elítélte a szovjethatalom represszív politikáját, az erőszakos kollektivizációt és az ennek nyomán keletkezett, mintegy 7 millió ember halálát okozó tömeges éhínséget, azt a gyakorlatot, ami szerint az emberi életek feláldozhatók gazdasági és politikai célok elérése érdekében.

Az 1990-es orosz szuverenitási nyilatkozat, illetve az orosz alkotmány preambuluma alapján a mai orosz államiság nem a kommunista hatalomgyakorlás hagyományaként él tovább, hanem a korábbi orosz államiságok rekonstrukciójaként, alkotmányos újjászületéseként – a totalitárius rezsim ellen és annak helyette.

Az Oroszországi Föderáció Alkotmánybíróságának 1992. november 30-i határozata szerint a kommunista hatalomgyakorlás Oroszország szuverenitásával és az állampolgárok szabadságjogaival szemben valósult meg. A mai Oroszország tehát nem a kommunista hatalom örököseként, hanem annak ellentétjeként jött létre.

Aranovszkij írására reagált Dmitrij Peszkov, Putyin orosz elnök szóvivője is, aki szerint az irat az alkotmánybíró magánvéleménye. A Kreml álláspontja, hogy a mai Oroszország de iure és de facto egyaránt a Szovjetunió jogutóda.
Link

Hozzászólások

33 #1 vizilo
- 2020-03-04 10:18
Ha nem volt legitim a Szu akkor legitim Románia meg Fraciország Franciaország azert nagy meg lenyulta a régi Hollania egyrészet ezt lehetne boncolgatni !
329 #2 gutai zub
- 2020-03-04 11:33
Jogutóda?

A mai magyar köztársaság, meg a kun bélai tanács köztársaság "hivatalosan bejegyzett" Jogutóda.

Tetszik nem tetszik.

Vagy ahogy e köztársaság első miniszterelnöke (Antall) mondotta volt: "tetszettek volna forradalmat..............."
4 #3 Posta Imre
- 2020-03-04 12:06
Gutai, rendszerátbuherálás van. 10 éve mondom, hogy haladunk vissza 100 évet az "időben". A maciék is 1917 előttre "mennek"...ez csak egy felvezetés. Nagyon mocorognak. lesz tüntetés, káosz meg minden....ahogy az itteni zsidó territóriumon is megpickálták a szart.
69 #4 Szalonna
- 2020-03-04 12:27
Imre, nem eléggé piszkálták meg, reneszánszát éli a zsidó “kultúra” itt, zsidó csecsmők faszát - vajon ilyenkor hol
A gyámügy? Pedofília? - jön Izraelből a mohél szopkodni.
Csodás “kultúra” ez. Csak nem félnek itt zsidóként élni.
orsós meg mindent biztosít nekik.
33 #5 vizilo
- 2020-03-04 12:34
Nesztek itt a kultúra :https://www.youtu...jL9HnIenwc
684 #6 atacama
- 2020-03-04 13:52
szalonna, a kicsorduló vért vörösboros küblibe köpik az el vegyül a hegylevével majd közösen megisszákolják isaak-kék..

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.86 másodperc
3,682,048 egyedi látogató