Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Itt a rabszolgatörvény 2.0 – a szakszervezetek kiakadtak a gyáriparosok javaslataitól

BelföldAkinek van kérdése, hogy nem tudatosan készültek a "krízisre", erre a "véletlenre" fel, az ..., na de hagyjuk is! Úgy vélem fegyverrel kell pontot tenni az alsó széle közepére. A Magyar Gyáriparosok Szövetsége (MGYOSZ) tagjai nevében javaslatokat fogalmazott meg a gazdasági válság kezelésére, amit Varga Mihály miniszterelnök-helyettesnek küldtek el. A szakszervezetnél a munkajogi rész kiverte a biztosítékot, szerintük a munkáltatók újabb rabszolgatörvényt készítenek elő azzal, hogy a munkavállaló hozzájárulása nélkül változtathatnák meg a munkavégzés szabályait, és azt sem tartanák ildomosnak, ha azonnal el lehetne rendelni a csoportos létszámleépítést. A gyáriparosok szerint a szakszervezeti reagálás nem indokolt, túlzás új rabszolgatörvényt emlegetni.
Ezt javasolják a gyáriparosok

Az államnak, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is törekedniük kell arra, hogy a járvány megfékezése mellett biztosítsuk a lakosság ellátását és a vállalkozások életben maradását – hangsúlyozzák a gyáriparosok szövetségének javaslatcsomagjában és úgy vélik, maximálisan figyelembe vették a munkáltatók és a munkavállalók érdekeit.

Egyetértenek a válság sújtotta ágazati szereplők támogatására meghozott kormánydöntésekkel, de szerintük bővíteni kellene a kört, mert számos más ágazat is ellehetetlenült, nem csak akik már járulékfizetési vagy kataadó-mentességet kaptak. (Erre már a kormány is gondolt, ez derült ki a csütörtöki kormányinfón.) A foglalkoztatás lehetséges mértékű fenntartása érdekében indokoltnak tartanák egyes munkaügyi szabályok időleges módosítását, hogy a munkáltatók rugalmasabban intézkedhessenek. Utóbbi rész ellen tiltakozik a szakszervezet, lejjebb bővebben is kifejtjük.

Az MGYOSZ szerint általános járulék-elengedés szükséges a munkavégzési kötelezettség alól mentesített, de munkaviszonyban maradó minden dolgozóra. Javasolják, hogy megrendelőként az állam és az önkormányzatok legyenek nyitottak a szükségessé váló szerződés-módosításra, elsősorban a teljesítési határidőknél, illetve vállalják, hogy a kifizetéseket pl. 5 munkanapon belül teljesítik, hozzájárulva ezzel a vállalkozások likviditási helyzetének javításához. Kapjon figyelmet a szolgáltatások és a fuvarozás fenntartása, és hogy elejét vegyék a különféle gazdasági visszaéléseknek (például árazás; indokolatlan, érdekalapú nemteljesítés, átvétel indokolatlan megtagadása; vis maior helyzetek el nem ismerése) és ha mégis ilyen történne, szigorúan szankcionálják, akárcsak a munkaadó-munkavállaló közötti etikátlan és/vagy jogszerűtlen lépéseket.
MASZSZ: rabszolgatörvény 2.0

Nézzük most pontról pontra a javasolt munkajogi változtatásokat, amelyek egy részét a szakszervezet visszautasítja.

Eltérés a munkaköri leírástól.

Erre most is van lehetőség a Munka Törvénykönyve alapján, de csak szigorú időkorlátokkal, illetve a veszélyhelyzetre tekintettel a törvénykönyvtől el is lehet térni, ha a munkáltató és a munkavállaló ebben egyetért. Az MGYOSZ ezeket a korlátokat oldatná fel. A szervezet alelnöke, Rolek Ferenc szerint normál helyzetben helyén valóak a korlátok, a dolgozók érdekeit védik, most azonban különleges helyzet állt elő, rugalmasságra van szükség. Azt kell csinálni, és azonnal, ami adódik. Ha nem tudják elég gyorsan feltölteni a polcokat egy boltban, szükség lehet rá, hogy a munkaköri leírástól eltérően az adminisztrátort is be lehessen fogni árufeltöltésre.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László szerint a javaslattal az a probléma, hogy a munkáltató felhatalmazást kap, hogy azt csináljon, amit akar, anélkül, hogy ebbe bele kellene egyeznie a dolgozónak.

Az otthoni munkavégzésnél függesszék fel a munkáltató kártérítési felelősségét.

Az otthoni munkavégzést szabály szerint meg kell hogy előzze egy munkavállalói felmérés, hogy otthon megfelelőek-e a körülmények, és ha nem, akkor meg kell javítani azokat. Egy több száz fős cégnél ez most vállalhatatlan terhet jelent. Ezt a kötelezettséget is felfüggesztetné az MGYOSZ, ha nem is fogalmazták bele a javaslatba. Továbbá ha valaki otthoni munkavégzésben van, és baleset történik, az munkabaleset, a munkáltatónak kártérítési felelőssége van. Ettől is el kellene tekinteni a veszélyhelyzet idejére szerintük. Ez ellen nincs kifogás, a szakszervezet szerint is jogosnak tűnik a felvetés.

Függesszék fel a csoportos létszámcsökkentési szabályokat.

Kordás László szerint ez nagy baj lenne, szabad kezet adna az azonnali csoportos létszámleépítésre. Most ezt 30 nappal korábban be kell jelenteni, ha nincs ez a szabály, pénteken lehet azt mondani, hogy hétfőtől ne jöjjenek az emberek dolgozni és nem lesz idejük a kormányhivataloknak, munkaügyi központoknak a felkészülésre, így hirtelen nagyon leterheltek lesznek. Ne feledjük el, a kormány is több százezres elbocsátásokra számít. A leterheltség mellett nem lesz idő arra sem, hogy esetleg más munkahelyet kerítsenek azoknak, akik a csoportos leépítésben érintettek.

A gyáriparosok szerint normál helyzetben tényleg kell 30 nap, hogy a munkaügyi hivatalok megpróbálják elhelyezni a csoportos létszámleépítéssel felszabaduló munkaerőt. Most azonban ez a feladat nem értelmezhető – nincs nagyon hova elhelyezni az embereket, hiszen számos munkahely leáll. Arra sem kell készülni szerintük, hogy mondjuk a kereskedelembe, vagy a szállítmányozásba irányítsák át, akit lehet. Másrészt ha még legalább 30 napig fizetni kell a bért, abba tönkre mehet a vállalat.

Függesszék fel azt a szabályt, hogy a szabadság kiadását 15 nappal korábban kell közölnie a munkáltatónak.

Erre most, a veszélyhelyzetben már van lehetőség, de kell a dolgozó hozzájárulása is. Kordás László szerint extra felhatalmazás a munkáltatóknak, hogy azt csináljon, amit akar. Rolek Ferenc szerint indokolt lenne eltekinteni a 15 napos szabálytól, de ha nem megy, annak sincs igazából jelentősége, hiszen a válsághelyzet nem 1-2 hétig, hanem valószínűleg hónapokig fog tartani. Mindegy, hogy most közli a munkáltató a szabadság kiadását, és az két hét múlva kezdődik-e meg, vagy azonnal.

Tegyék lehetővé a következő évekre járó fizetett szabadságok egy részének kiadását és ezek elszámolásának szabályozását.

Vagyis

a következő évek (minimum 2 év) szabadságait előre kivetethetnék a munkáltatók a dolgozókkal, aminek eredményeképpen a következő években a dolgozóknak nem lenne egyáltalán szabadságuk.

Erre mondta leginkább a szakszervezet, hogy rabszolgatörvény 2.0. Rolek Ferenc szerint is ez a javaslat talán legkeményebb pontja, de mint hozzátette, a helyzet is durva – nem lehet csak olyan megoldásokkal orvosolni, ami nem fáj. Megfontolásra ajánlják ezt a pontot.

A túlmunka, a pihenőidő, az ügyelet, a készenlét és a munkaidő beosztás szabályainak enyhítése.

Erre a veszélyhelyzetben szintén van lehetőség, de kell a dolgozó hozzájárulása is. A szakszervezet szerint ez is azt jelenti, felhatalmaznák a munkáltatót, csináljon, amit akar. A gyáriparosoknak az a célja a javaslattal, hogy minél gyorsabban, azonnal lehessen reagálni az adódó helyzetekre. Szerintük sok munkavállaló érzékeli, hogy rendkívüli helyzet van és felelőtlenség, ha valaki ezt nem látja be.

A vállalkozások és a munkavállalók terheinek csökkentése érdekében általános járulék-elengedést azoknál a munkavállalóknál, akik a munkavégzési kötelezettség alól mentesülnek, de munkaviszonyban maradnak és bért kapnak.

Ez a szakszervezet szerint kell, de nem elég, helyette az kellene, hogy az állam is szálljon be. Kordás László szerint nem a munkajogi szabályokkal van gond, hanem azzal, hogy a vállalkozásoknak nincs bevételük, ezért veszélybe kerültek a munkahelyek. A helyzet megoldásához a vészhelyzet idejére az állásidőre járó bér egy részét át kellene vállalnia szerinte az államnak, a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból finanszírozva. A vállalkozások jelentsék le, hányan, kik vannak állásidőn, milyen alapbérrel, és a Magyar Államkincstár ez alapján automatikusan küldje ki közvetlenül az embereknek, vagy a cégüknek az alapbérük egy részét, az átmeneti időre, és csak a bér másik részét kelljen állnia a munkáltatónak, amennyiben állományban tartja az embereit.

Több országban is van hasonló gyakorlat – a szakszervezet szerint nálunk is gyorsan meg lehetne ezt lépni. Ráadásul az MNB jelezte is, hogy kész támogatást adni a kormánynak ahhoz, hogy a veszélyhelyzet kezelése kapcsán ne legyenek finanszírozási problémák. Igaz, a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter nem mondta, hogy lenne ilyen terv.

A MASZSZ véleményhez a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) is csatlakozott. A két szövetség azonnali egyeztetést követel.

Link

Hozzászólások

80 #1 monguzking
- 2020-03-26 20:57
kicsit vicces--sok mindent letudok nyerni de hogy lemondjak szabadságrol s arrol hogy utazzak a nagyvilágban-sosem--akkor inkább pusztuljon minden-tetszik gerrynek vagy sem ha sérul szabadsághoz valo jogom akkor nem fog érdekelni egy icipicitsem zombi agyhalott emberek pusztulása---tiszta skorpio tipus vagyok vagyis egy szent ember akiben a szörnyeteg szunyokál......nem lenne bölcs dolog a mélységet háborgatni
2 #2 gerry
- 2020-03-26 21:39
figyu monguz - hogy kerülök bele a monológodba?
Tõlem mehetsz ide-oda... én is mentem eleget, de nem kötöttem állandóan mások orrára. Te szent ember! :o
137 #3 balu
- 2020-03-26 21:40
Csak egy ötlet...

Egymás után mennek tönkre az egyes ágazatok és ha az állam dotálni akarja a kis- és nagyvállalatokat, munkavállalókat, elengedni a Tb stb. járulékokat, de term. azért továbbra is perkálni a szociális segélyeket stb. ... akkor rövid úton belerokkan. Már most olvastam, hogy az MNB jelezte, hogy valszeg fel kell használni az egész "országmentő alapot" (legyen az akármi) - ráadásul ugyanaznap, amikor Gulyás meg azt jelezte, hogy csak most lépünk át a csoportos fertőzésből a tömegesbe, ergo most jön a koronakór java. És ez csak Magyarország, a séma ugyanaz lesz mindenhol. Szóval jó eséllyel hitelfelvételekre fog szorulni sok ország.

Ugyanakkor esett már szó róla, hogy az USA a lovak közé dobta a gyeplőt és szabad kezet adott a Fed-nek új (term fedezetlen, de ez nem újdonság) pénzek nyomtatására. Mint a Fed elnöke vagy kije mondta, "végtelen kápé-készlet" áll rendelkezésre. Most ha ezt összekapcsolom az előző okfejtésemmel, akkor lehet, hogy tkp. újfent el akarják adósítani maguk felé az egész világot, így aztán az eddig fedezetlen dolcsinak már nem az olaj, hanem tkp. minden ország tulajdona lenne a fedezete.

Vélemény? Nagyon nagy baromság?
3 #4 Enid
- 2020-03-26 22:12
Én olyat hallottam, hogy "Spanyolország és Olaszország meg kell, hogy térgyeljen"... Hm... Disznótor lesz ebbű és kései sirató. :|
819 #5 rozsola
- 2020-03-26 22:23
Monguz ne ficánkolj
" Bak " világkorszak van. A " skorpió " várjon a sorára.
Nix ugri-bugri !
Törvény és fegyelem van , családapa és családanya , szinte végtelen munkabírás , megkérdőjelezhetetlen becsületesség , csak a munka árán elért javak a tieid , nincs " sztárkodás ", megülsz a háttérben a seggeden.
Csak szólok , hiába vergődik a " skorpió " , a " bak " végtelen kitartóereje bármit le tud győzni.
Bár jámbornak látszik , nem fújtat mint a bika , nem szalad fejjel a falnak mint a kos , mégis a legkeményebb ellenfél. A Bak nem taglóz le , de az állandó bökdöséssel bárkit le tud győzni.
Otthonülő tipus , nem szokott " utazgatni " , kerüli a nagy társaságot , utálja ha mások túrkálnak a magánéletében. A bak férfi még viccből sem beszél a magánéletéről. Kevés barátja van , de akit barátjának tekint , mindenben számíthat rá. Nem szereti a hivalkodást , nem vágyik mások dicséretére. A szavak nem varázsolják el , csupán a tettek számítanak.
A bak megbízható aki állja a szavát ! Amit egyszer eltervez azt mindenáron meg fogja valósítani.
"Baráti " jótanács egy " BAK"-tól : " Rendet teremtek a káoszban ! "
819 #6 rozsola
- 2020-03-26 22:27
Enid , neked is szólt a Monguznak írt válaszom

" Mindent szabályok és törvények irányítanak egy magasrendű cél érdekében "

A Bak ha eltervezte , meg fogja valósítani ( Lesz Selyemút JaPÁNtól HisPÁNig ! )
Ha a megvalósítás nem sikerül , sohasem adja fel , ha kell ezerszer is újrakezdi miközben változtat a megvalósítás módján.
Így vagy úgy de lesz Selyemút !
3 #7 Enid
- 2020-03-26 22:58
Rozsola! Pedig lehet, hogy jót tenne kiszellőztetni a fejed.
Nem vagy túl koherens az általad leírottakkal.
Egyéb a kitartó baxogatás.
Válts hangnemet, stílust, oszt még pár beszéd is kialakulhat.
No, jóccakát! s_furdes
80 #8 monguzking
- 2020-03-27 05:10
Rozsola en sosem fogom elfogadni hogy babukent kezelnek s fejem felett dontenek sorsomrol s meg orromra sem akarjak kotni hogy mit miert..egyszeruen engedelmeskedjek a hatosagok utasitasainak...egy lofaszt ragaszkodok szabad akarathoz s fent tartom jogomat hogy sorsomrol magam dontsek
245 #9 hamu
- 2020-03-27 07:50
Ha már asztrológia, a magyar ugye nyilas jegy. A nyilas legnehezebben a bakkal jön ki. A bak csökönyös, és a saját maga felállított igazságot mindenképpen érvenyesíteni akarja. Még akkor is, ha megyünk a szakadék felé. Kivételek mindig vannak, ahogy PI egy kiváló skorpió, noha a skorpiók többsége rosszindulatúan marja a környezetét.

Nagyon szeretném,hogy tapasztalatlannak találtassak, és legyen olyan bak, aki értelmes, ésszerű és kitartó egyben.
6 #10 anzsi a macska hala
- 2020-03-27 09:57
Rozsola, szép példája annak hogy a brilliáns logika semmit nem ér, ha a kiindulás hamis. Ugyanis halak világkorszakban vagyunk, mert a precessziós nagy évben hátrál a nap az ekliptikán.
1987 #11 Hazafinak
- 2020-03-27 15:27
Az én javaslatom egyszerű bár tudom hogy a világ békára gyúrnak világszerte. Az Usának szabad teljes leépülés és teljes eladósodottság mellett 5 trillió dollárt nyomni, akkor nyomjunk mi is. Állítsuk hogy minden cég százszor annyit ér mint amire tartják. Nem ez megy az usában?!
Pár bennfentes adat:
A költségvetési hiány kiszámítása az egyetlen mód a teljes adósság pontos kiszámítására. Ehhez be kell vonni a Kongresszusi Költségvetési Iroda adatpontjait az USA fedezetlen kötelezettségeinek jelenlegi értékének meghatározásához. Ezen adatok felhasználása az egyetlen módja az ország eladósodásának pontos szintjének modellezésére. Ez a szám valószínűleg meghaladja a 250 billió dollárt Ami nem valós: Az amerikai államkincstár hivatalos adóssága meghaladja a 23,5 trillió dollárt.
A Feds mérlege pedig ezt tükrözi - jóval több, mint 5 trillió dollár felett nyomtak és végtelenségig halad.
By Mitchell Feierstein , befektető, bankár: "Nézzünk szembe a tényekkel - az Egyesült Államok csődbe ment!"
1987 #12 Hazafinak
- 2020-03-27 15:35
cdni.rt.com/files/2020.03/xxl/5e7e03da20302746c0093c07.JPG Bejelenthetnék már a kormányzati leállást!!!
819 #13 rozsola
- 2020-03-27 20:52
A " Halak " korszaka nagyjából Jézus ideje óta véget ért.
Eddig a " vízöntő " korszakban voltunk. Öntötték a vizet jobbra , balra, eredmény ?

Továbbra sem fogjátok az adást : Minden egy " cél " érdekében történik
A magyar "nyilas " lenne ?
Tanulmányozzátok át a leírásokat !
pld Nyilas férfi .
Hűség ?

Monguz , sajnálom , de ez van. Ideje lenne " megjavulnod ".

A " nyilas " mióta engedelmeskedik a " parancsnak " ?
Ha a magyar " nyilas " lenne , szerintetek miért hajtott fejet Attila előtt ? Miért élte életét az " ősök hagyományai " szerint ? Miért tartotta be a " Nimród törvényeit " ?
Szóval Monguz , " ne lázadj " ! Hidd el , nem fogsz jól járni ha letérsz az " Ősök Útjáról "
Persze senki se gondolja , hogy az átmenet könnyű lesz. Végülis talán én vagyok itt az egyetlen aki nem tapsikolt az " Aranykort " várva , ezért számomra akceptálhatóbb az " új világrend "
Szabad Akarat ? Persze , persze !
Meg mindenféle " jogok , óhajok " stb. ÓÓÓÓ lesz maaajd
De mint mondtam , " nix ugri-bugri " , mindenki megül a picsáján otthon ! Nem lesz " reggeli Berlinben , ebéd Londonban , vacsora Berlinben " !
Mindenki " otthon " marad.
" Világutazás " helyett mindenki a zónáján belül marad , nincs " repcsizés " , helyette gyaloglás , biciklizés és vonatozás lesz !
Nyáron nem fogjátok a Kanári szigeteken áztatni a tökötöket , télen nem fogtok francia sípályákon sielni.
" Van itthon tej ! " nem kell Ámerikába menni tejet venni . Van itthon fürdő , sípálya ( a szomszédos országokban ) , erdő , hegység , " magyar tenger " meg amit akartok.
Nem lesz szabad költséges és környezetszennyező utazásokra befizetni , veszel egy biciklit vagy egy vonatjegyet és mehetsz.
Szabad Akarat ? Ugyanmár !
Van gyermeked ?
Ha igen , akkor a " személyes igényeidet már elbasztad ! ". Neked már nem a te személyed , hanem a gyermeked az első. " Embert kell faragnod a kölködből ! ". Ha a kölköd " zülledék " lesz , az te " bűnöd "
Nincs kocsmázás , kimaradás és főleg kurvázás a haverokkal ! Megisszátok azt az egy ( 1 üveg ) sört és kotri hazafelé munka után !
Nincs kurvázás ! Van feleséged , ha megházasodtál , számodra már csak egy nő létezik : " gyermekeid anyja ! "
Nincs baromkodás , szerencsejáték , drogozás meg hasonlók ! A családodnak szüksége van rád ! A munkádra amit otthon kell elvégezned , a pénzedre ( az APA a " családfő " , neki kell eltartania a családot ) , emberségre kell tanítsad a kölködet és meg kell becsülnöd azt a nőt aki gyermeket szült neked !
Méghogy teleiszod a pofád és hazamész megverni az asszonyt és a gyermekeidet ! Takarodjá má hé ! Az ilyen " állatot " agyon kell lőni !
Szintén fontos a szüleid tiszteletete , megbecsülése. Apád volt az aki azért dolgozott , hogy anyád zabálnivalót tegyen a pofád elé ! Anyád olyat adott neked amit soha senki se fog tudni adni : ÉLETET
Szóval , a szüleidet megbecsülöd , nem sértegeted , gondoskodsz róluk , megkönnyíted az életüket időskorukra !
Ez volt , ez ma nincs , ez lesz !
Nem azt fogod tenni amit " szeretnél " hanem azt ami helyes !

Azt , hogy mi a " helyes " az ősi hagyományok és törvények szabják meg !

Szóla vala a próféta : " Bizony mondom néktek , aki vét az ősi törvények ellen , annak meg lesz baszva a pofája ! "

Tehát " testvéreim , hittestvéreim " ! Amint érzékelitek a " korszakváltás " nem lesz egy könnyen emészthető falat. Nagy és komoly változások lesznek az " agyakban ".
Aki úgy érzi , nem lesz képes élni az " új korszakban " , az legyen szíves megfertőződni a korona vagy hanta vírussal és dögöljön meg !

Ui : ez egy finomított verzió volt
1780 #14 Debi86
- 2020-03-28 18:19
Rozsola, most jöhet a durvább verzió. s_box
819 #15 rozsola
- 2020-03-28 19:32
Nem lesz . " Liberális " vagyok , számomra fontos a " demokrácia " és az " emberi jogok " , ezért igyekszem nem megbántani bizonyos " társadalmi réteget "

Filaret , ukrán pártiárka azt mondta : " A koronavírus ISTEN büntetése a buziskodás miatt ". Ugyanerről beszélt korábban az egyik izraeli rabbi is
Gondolom az itteni " szektatagok " is osztják e véleményt. Jut eszembe , egyes " szekták " az hirdetik : " ISTEN a koronavírussal bünteti az emberiséget amiért eltűri a genderfasizmust "
245 #16 hamu
- 2020-03-28 20:04
Szerinted a magyar az hal? És nem nyilas?!

Ahogy így elmondtad Rozsola az új rendet, ez vagy 20 év is lesz. A ma születettek élvezni fogják már. A jelenleg élők közül a többség vesztese lesz a rendnek.
Akik eddig is követték az ősi törvényt, a habospohár legalján tengődnek. Akik bankárok, stb voltak, most nagyot buknak. De hát, soha nem mondta senki, hogy az élet kívánságműsor. Le kell születni újra, nem siránkozni.

Felkapaszkodik a zsidók hátán egy diktatúra. Egy sosem volt, jóindulatú diktatúra.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.15 másodperc
3,686,957 egyedi látogató