Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Románia felfüggesztette az emberi jogi egyezményt, ez hátrányosan érintheti a magyarokat is

BelföldKatonai puccs velejárója. Ez így lesz mindenhol. Háború. Románia az új típusú koronavírus-járványra, illetve az ezzel összefüggésben kihirdetett sürgősségi állapotra hivatkozva felfüggesztette a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Emberi Jogok Európai Egyezményének az alkalmazását. A bukaresti vezetés azonban erről a tényről „elfelejtette" tájékoztatni a román sajtót, illetve a közvéleményt, utóbbiak csak napokkal később, külföldi forrásból értesültek erről. Az egyezmény alkalmazásának a felfüggesztése hátrányosan érintheti az erdélyi magyarságot is, ugyanis a nemzeti kisebbségek jogait korlátozó egyezmények be nem tartásáért az Emberi Jogok Európai Bírósága nem ítélheti el Romániát egészen addig, ameddig tart a szükségállapot. A magyarországi ellenzéki sajtó az emberi jogi egyezmény Bukarest általi felfüggesztéséről egyáltalán nem tudósított, és az ellenzéki álcivil szerveztek (Amnesty, Magyar Helsinki Bizottság, TASZ) sem tiltakoztak ez ellen.

Az új típusú koronavírus által okozott világjárvány miatt Románia március 16-án bevezette a szükségállapotot.
A bukaresti parlament épületeForrás: AFP/robertharding/Christian Kober

Románia a Moldovai Köztársasággal, Lettországgal, Észtországgal és Örményországgal együtt már március 18-án kérte az Európa Tanács Emberi Jogok Európai Egyezménye 15. cikkének aktiválását, amely a nemzetközi szerződés hatályának felfüggesztését vonná maga után, arra az időszakra, ameddig tart a szükségállapot.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács azonban érdemben nem válaszolt Bukarest megkeresésére, a román fél pedig még aznap egyoldalúan felfüggesztette az egyezmény alkalmazásának a hatályát, és ezt a szervezet tudtára adta.

Bukarest erről azonban nem értesítette a román közvéleményt, sem az ottani sajtót.

Vélhetően strasbourgi forrásokból viszont megtudta az egyezmény felfüggesztésének a tényét a francia AFP hírügynökség, amely március 19-én be is számolt erről.

A román sajtóban a hír első alkalommal csak március 20-án jelent meg, az AFP alapján.

Ekkor az Európa Tanács elmarasztalta a bukaresti kormányt az emberi jogi egyezmény hatályának a felfüggesztéséért, ám egyéb nem történt ez ügyben.
Az Európa Tanács strasbourgi székházaForrás: AFP/RIA Novosti/Vladimir Fedorenko

Az esetről beszámolt az erdélyi magyar sajtó, illetve több konzervatív magyar orgánum is.

A Mandiner Precedens című, jogi ügyekkel foglalkozó rovata ezt a következőképpen látja: Az egyezmény 15. cikke háború vagy a nemzet létét fenyegető más rendkívüli állapot esetén lehetővé teszi a részes államok számára, hogy az egyezményben foglalt kötelezettségeiktől eltérő intézkedéseket tehessen a helyzet szükségessége által feltétlenül megkívánt mértékben. Az egyezmény 15. cikkének alkalmazása során az élethez való jog, a kínzás és a rabszolgaság és kényszermunka tilalma továbbra is érvényesül, emellett továbbra sem lehet büntetést kiszabni törvényi rendelkezés nélkül.

A 15. cikk alkalmazása lehetőséget ad Romána számára arra is, hogy – az arányosság elvének és a diszkrimináció tilalmának megfelelően - olyan intézkedéseket megtegyen, amelyek szoros összefüggésben állnak a nemzeti kisebbségek jogait biztosító egyezményekkel (például Kisebbségvédelmi Keretegyezmény, Nyelvi Charta), különösen az oktatáshoz való jog és a gyülekezési jog területén (ezen jogok korlátozása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága nem ítélheti el Romániát, ha az intézkedéseket a szükségállapot idején hozta).

Az intézkedés eddig nem érintette hátrányosan az erdélyi magyarságot, ám ennek a lehetősége a szükségállapot fennállásáig reális veszélyt jelenthet.

Az egyezmény hatályának a felfüggesztését sokan bírálták.

Cristi Danilet kolozsvári bíró, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) volt tagja szerint az egyezmény olyan fontos garancia az alapjogok biztosítására, amit komolyan kellene venni, a román kormány azonban mindenféle konzultáció nélkül, átláthatatlan módon hoz azonnali döntéseket.

Törökországa cselekedett hasonlóan, hogy a szabályok kijátszásával rács mögé küldhesse és elítélhesse a rendszer ellenzőit
– írta ki a közösségi oldalára Danilet.

Diana Hatneanu emberi jogi ügyvéd szerint a román kormány lépése „eltúlzott és aránytalan", mivel a járványügyi vészhelyzet még súlyossága ellenére sem tekinthető a háborús helyzettel összemérhetőnek, amelyre a 15. cikket kitalálták.

Az ügyvéd emiatt tanácstalan a tekintetben, hogy
a kormány döntése egyszerű inkompetenciára vall, vagy esetleg nagyon is komoly üzenetet hordoz?
A Román Helsinki Bizottság (APADOR-CH) is elítélte a kormány lépését. A szervezet elsősorban azt kifogásolta, hogy csak többnapos késéssel, egy külföldi hírügynökség jóvoltából értesülhettek a romániaiak a döntésről.

Nem úgy a magyarországi ellenzéki, balliberális álcivil szerveztek, amelyek még csak meg sem említették, hogy Bukarest felfüggesztette az Európa Tanács Emberi Jogok Európai Egyezményének az alkalmazását.

Sem a Magyar Helsinki Bizottság, sem a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), sem az Amnesty International Magyarország honlapján nem találtunk olyan bejegyzéseket, amelyek erre utalnának.Hozzájuk hasonlóan a magyarországi ellenzéki sajtóorgánumok sem számoltak be erről, hiszen őket sem az emberi jogok érdeklik, hanem az, hogy ezen keresztül hogyan tudják támadni a magyar kormányt.
Link

Hozzászólások

1554 #1 rodnas
- 2020-03-27 23:08
Ha ez hiteles forrás, és információ, de ettől függetlenül is, sok mindent elárul: pl. "Az egyezmény 15. cikkének alkalmazása során az élethez való jog, a kínzás és a rabszolgaság és kényszermunka tilalma továbbra is érvényesül, emellett továbbra sem lehet büntetést kiszabni törvényi rendelkezés nélkül." Szóval kormányrendelettel akarnak büntetni - és büntettek már szokszor - szabálysértésért 5- 500000.-Ft-ig Kire érvényes ez? Másik: "A strasbourgi székhelyű Európa Tanács azonban érdemben nem válaszolt Bukarest megkeresésére, a román fél pedig még aznap egyoldalúan felfüggesztette az egyezmény alkalmazásának a hatályát, és ezt a szervezet tudtára adta." Vonatkozhat sok mindenre a kiemelt rész..., vagy ki, kik teszik, tehetik ezeket, miért,... s kiknek a nevében, illetve hozzájárulásuk nélkül, stb. De van még több is. (az egyezmény Magyarországra vonatkozik)
1987 #2 Hazafinak
- 2020-03-28 12:24
Az Egyezmény hatályának felfüggesztése szükséghelyzet esetén
1. Háború vagy a nemzet létét fenyegető más rendkívüli állapot
esetén bármely Magas Szerződő Fél a jelen Egyezményben
meghatározott kötelezettségeitől eltérő intézkedéseket tehet
a helyzet szükségessége által feltétlenül megkívánt mértékben,
feltéve, hogy az ilyen intézkedések nem ellentétesek egyéb
nemzetközi jogi kötelezettségeivel.
2. E rendelkezés alapján nem lehet eltérni a 2. Cikk rendelkezéseitől,
kivéve a jogszerű háborús cselekmények következtében okozott
haláleseteket, vagy a 3. Cikk, 4. Cikk (1. bekezdés), valamint a 7. Cikk
rendelkezéseitől.
3. Az eltérés jogával élő Magas Szerződő Fél az Európa Tanács
Főtitkárának teljes körű tájékoztatást ad az általa tett intézkedésekről
és azok okairól. Ugyancsak tájékoztatja az Európa Tanács Főtitkárát,
amikor az ilyen intézkedések hatályukat vesztették és az Egyezmény
rendelkezéseit ismét teljes mértékben végrehajtják.
1987 #3 Hazafinak
- 2020-03-28 12:34
A kormányok és a tudósok egyaránt egyetértenek abban, hogy a „követés” kulcsfontosságú stratégia a koronavírus visszaszorításához. Most már nyilvánvaló, hogy ezt olyan technológiával kívánják megtenni, mint például okos telefonok. Ez a lépés a magánélettel kapcsolatos aggályokat vet fel.
Donald Trump és az Egyesült Államok elnöke, Mike Pence, a pénteki napi sajtótájékoztatóján megemlítették az Apple által kifejlesztett „Covid-19 Screening Tool” alkalmazást.
Egy példa vizuálisan. Ez mutatja a tavaszi szünet idején egy floridai tengerparton lévő telefonok helymeghatározási adatait. Ezután megmutatja, hova utaztak ezek a telefonok.

Az első dolog, amit meg kell jegyezni, a társadalmi távolodás fontossága. A második az, hogy mennyi adatot bocsát ki a telefon. https://twitter.c...-spying%2F
1648 #4 Avian
- 2020-03-28 20:26
Románia eddig is nem birt magával amit Erdélyt illeti..baa a csörüket a tetves lelkük fejletlensége. A másik meg a xar telefonokat otthon kell hagyni oszt nincs kuk. Az okosórák nemcsak gazdiról de akivel él vagy találkozik arról is tájékoztatást ad....
Azért undoritó ez a kiváncsiság, vagy ennyirre félnek az emberektöl?
Magukból indulnak ki ahogy viselkednek az biza sokakban bosszúállást eredményez/het.
961 #5 szabir
- 2020-03-29 09:37
a romanyokkal ninc smit izelni ezek addig pattognak mig judrak van s annyi

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.49 másodperc
3,681,135 egyedi látogató