Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

a szőke...- ehhez nem értek, csak próbálkozom

GondolatokNem tudom, ti hogy vagytok vele, de érdekelt, mi folyik itt valójában, próbáltam összerakni kicsit. Biztos kimaradtak dolgok.
Újraértékelés, feszültség és kockázatok
Az amerikai politikát zavar és megosztottság jellemzi.
A hangsúly elsősorban a gazdasági kérdéseken van.
Moszkva a Közel-Keletre és Kínára összpontosít.
Elemzők szerint Oroszország energiaforrás lehet Kína számára.
Kína és Oroszország közös érdeke az Egyesült Államok befolyásának korlátozása Eurázsia-szerte.
Oroszország és Kína átlépte a formális kapcsolatokat és szövetséget kötött.
"Oroszország ázsiai állammá válik". Ez azonban egyenlőre merész kijelentés, mert Oroszország mindig diverzifikált külpolitikát folytatott, azaz befektetéseiben a a legkisebb veszteség elvét igyekezett követni.
Ne felejtsük el, hogy Oroszország évszázadok óta jelen van a Közel-Keleten.
Kelet-Európában csökken az orosz politikai befolyás.
A tíz évvel ezelőtti terv egy nagy-európai gazdasági egység lett volna.
2014-ben Kína elhagyta Németországot és Oroszországot választotta nagyobb kereskedelmi partnerének.
Moszkva fenntartja kapcsolatait Európával. Számos katonai, biztonsági és gazdasági problémát Európa-szerte csak orosz részvétellel lehet megoldani.
Oroszországnak szabadabb keze van Közép-Ázsiában a kaotikus Közel-Keleten és Afrikában folytatott katonai lépések révén. Ez szemlélteti, hogy Oroszországnak Ukrajna és a balti államok nélkül most több határa van Ázsiában, mint Európában.

Divatossá vált az orosz elemzõk körében rámutatni, hogy Putyin alatt az elmúlt két évtizedben az ország nagy része visszanyerte belsõ erõsségét, ami külpolitikai sikereket eredményezett. Valójában az orosz történelem szempontjából döntő jelentőségű az, hogy az elmúlt 20 évben az orosz politikai elit az ország új helyét kereste Európában.

Ezt a fejleményt könnyen előre lehetett látni. Miután elveszítették a volt szovjet terület nagy részét, Oroszország kénytelen volt megtalálni helyét a 21. századi Eurázsia területén.
(Emil Avdaliani történelmet és nemzetközi kapcsolatokat tanít a Tbilisi Állami Egyetemen és az Ilia Állami Egyetemen. Különböző nemzetközi tanácsadó cégeknél dolgozott, és jelenleg publikál cikkeket a katonai és politikai fejleményekről a volt szovjet térségben,- ennek nyomán jegyeztem le)

Izrael kulcsfontosságú lehet a közel-keleti 2020-as geopolitika szempontjából.
Izrael földrajzi elhelyezkedése azt jelenti, hogy mozgékonynak kell maradnia, együttműködésre kell törekednie technológiai és gazdasági előnyeinek intelligens felhasználása révén.
Az elmúlt két évtizedben megnövekedtek gázkészletei, megkezdték a tengervíz sótalanítását, és drasztikusan bővítették a haditengerészetet.
Tíz évvel ezelőtt Izrael az Egyiptom földgázától függött; manapság Izrael földgázt exportál Egyiptomba és Jordániába.

A Közel-Kelet geopolitikája gyorsan változik, és a kulcsfontosságú szereplők közötti verseny csúcsponton áll.
- Földközi-tenger, a Vörös-tenger, az Indiai-óceán és a Fekete-tenger. A három vízi út a Hormuz-szoros, a Bab al-Mandeb-szoros és a Szuezi-csatorna. A Közel-Kelet a világ legnagyobb olajszállítója, és legnagyobb olaj- és gázkészleteivel rendelkezik.

2018 decemberében, a Beersheba-i találkozón Görögország, Ciprus és Izrael vezetői hivatalosan kijelentették, hogy készen állnak arra, hogy kormányközi megállapodást írjanak alá a kelet-mediterrán vezetékprojekttel kapcsolatban. David Friedman izraeli amerikai nagykövet, aki jelen volt a találkozón, a „ Közel-Kelet és Európa stabilitása és jóléte szempontjából nagy jelentőségű projektként" határozta azt meg. . Ha a projekt megvalósul, Izrael végül regionális energiaközponttá válhat - ez jelentős változás a geopolitikai helyzetében.

Az Egyesült Államok számára Izrael az egyik legkritikusabb meghatározója a közel-keleti biztonsággal kapcsolatos álláspontjának.
(Dr. Frank Musmar pénzügyi elemző írása nyomán)

Az Egyesült Államokat a háborúkban betöltött szerepe miatti belső viták foglalkoztatják.
Közben a világ gyorsan változik.
Már nincs akadálytalan amerikai dominancia, bár számos folyamatban lévő változás az USA ellenőrzése alatt áll.
Ha elfelejtjük azokat a kifejezéseket, hogy "nacionalista" és "globalista", akkor egy politikai áramlásban találjuk magunkat.
Az új hidegháború Oroszország és a Nyugat között zajlik.
Kockázatos nagyhatalmi konfrontációk.
Az Egyesült Államok és Kína minden más szereplő számításában központi szerepet játszik.
A jövő előrevetíti, hogy Kína profitál.
Fegyverkezési verseny van az Egyesült Államok és Kína között. Ennek elsődleges helyszíne a haditengerészet.
Ez alapvető vitát vált ki az Egyesült Államokban az egyoldalú leszerelésről, hogy elkerülje a Kínával való konfliktus kockázatát, vagy inkább elnyomja Kína militarizációját azért, hogy megakadályozza azt, ami egyébként valószínűnek tűnik, a legnagyobb ázsiai nagyhatalmak közötti konfliktust.
A világ legnagyobb gazdaságai újraértékelik az Egyesült Államokkal való biztonsági kapcsolataikat.
Vitatják, hogy támaszkodhatnak-e a régióban az Egyesült Államokra.
(Kína növekedése Ázsiában, Irán a Közel-Keleten, Oroszország Európában)
Ha úgy döntenek, hogy az Egyesült Államok nem megbízható, akkor Pekinghez kapcsolódnak a fegyverkezésben.
Moszkvának jók a diplomáciai kapcsolatai Kínával.
Németország és Szaud-Arábia azonban a politikai és gazdasági összehangolódás ellen küzd.
Az elmúlt harminc év gazdasági növekedése miatt több ország külkapcsolatai befolyásolják a regionális és globális dinamikát.
A németországi változások, Nagy-Britania egyensúly-keresése, Szaud-Arábiában a hatalmi egyensúly, az iráni és a törökországi folyamat, Japán és a Koreai Köztársaság, az USA és Észak-Korea közötti katonai konfrontáció mind befolyásolja a kilátásokat.
Brazília és Argentína helyzete is befolyásolja a békét és a gazdasági fejlődést.
Lengyelország visszavonult a liberalizmustól.
Közben Kanada és az Európai Unió kereskedelmi megállapodásokat köt, Japán vezető szerepre törekszik az ázsiai szabadkereskedelemben.

Elektronikai támadások, pénzügyi befolyásolás, dezinformációk, belső politikai befolyásolás, nyomásgyakorlás, infrastruktúrális kiadások a verseny eszközei.

A globális ellátás keresztezi a nemzeti határokat.
A NATO Kelet-Európában betöltött szerepének átgondolása...
Változó hatalmi egyensúly

(utóbbi Bruce Jone,- nemzetközi külpolitikai stratégiai szakértő, Kelet-Ázsia Politikai Tanulmányok Központja- cikke nyomán)

üdv.

Hozzászólások

69 #1 Szalonna
- 2020-04-06 06:50
“Kelet-Európában csökken az orosz politikai befolyás.“
Ha figyelsz, akkor ennek pont az ellenkezője igaz.
Egyebként a belső “erősség” olyan hogy az orosz is fogyogat- nem véletlen emelték a nyugdíjkorhatárt drasztikusan ami Putyin erős népszerűségének csökkenésével járt, idehaza a cigánnya is tudja hogy neki
is lépni kell valami hasonlót, csak nem tud, patt a helyzet, mert akkor még többen vándorolnak ki, amint vége ennek a nem létező korona marhaságnak, a tömegek akik hazajönnek, ahogy Imre ezt korabbán jelezte, azok a tömegek és még újabbak tömegesen mennek majd vissza, HACSAK, meg nem szűnik fizikai értelemben is a schengeni övezet, határokat visszaállítják, bevezetik újra a határőrséget, mindent szigorítanak, mert akkor valóban az lesz hogy se ki, se be, de ez jelenleg úgy áll hogy amikor elül a korona vagy mi... akkor ugyan úgy visszamennek akik hazajöttek, és még rajtuk kívül is sokan mennek majd ki, ugyan orsós meg állítólag itt valami jóléti államot épít- persze sokkal lassabban, és ott még ki is lábalnak, de ha beszélgetsz oroszokkal, azok aszongyák hogy Kína sok részt megvásárolt Szibériában, persze mi tudjuk hogy új-szkíta birodalom épül vagy mi a cössz, csak elöbb biztos meg kell oldani hogy az orosz központi bank se meg a kínai se rotschildékhoz legyen már bekötve.
https://444.hu/20...-nyomasnak

Ellent állnak az orosz nyomásnak gázban, aszongyák.
118 #2 keepfargo
- 2020-04-06 14:27
Oroszország keresi a helyét? Hol; Európában, Közel-keleten, Ázsiában, Távol-Keleten?
Nem, hölgyeim és uraim, Oroszország nem KELL hogy keresse a helyét.
Oroszország mindenütt ott van.
Az átlagember tudatában ugyanúgy, mint a térképen.

Az az ország, amelyiket elsőre találjuk meg a térképen, az Haza Anyácska, Rasszia, v. Rosszia (ettől még se nem rossz se nem rassz-ista, egyértelműen).

Burkina Fazo-t lehet keresni, vagy Lichtensteint, Surinam-ot, vagy El Salvadort, de ha pl. Kaliningrad-ot keresed, ott is Oroszország van. s_hihi

Az orosz nyelv és görög alapú betüi meg vallása erős önazonosságot ad az oroszoknak. Kell is, mert összetartani egy ekkora, főldrésznyi nagyságú országot máshogy nem lehet, mint erős kulturális (és vallási) azonosulással.
Ennek a hatalmas földterületnek egy hatalmas nemzet kell megfeleljen. A hatalmas szó azonban sokakat ijeszt, mert jelentése egyaránt lehet felemelő és lesújtó. (Ki mit választ? Vagy kire melyik érvényes? Ez, nagyrészt az oroszoktól függ - ebből van a baj, vagy lehet a megoldás)

Én "népzene-buzi" vagyok, elég eltökélt szinten. Hadd magyarázzam meg mindkét kifejezést. Az első azt jelzi, hogy a népzene meleg-íti a szívemet. A második, az eltökélt, több értelemben is megvan: tök-jó, vagy tökösen kitartok mellette...

Na, most, ha eddig bírtad, olvasd tovább, most jön a java.
A népzene, szerintem az utolsó természetes fellegvára az emberi kultúrának, boldogságnak, nemzetköziségnek akár, és mindenképpen kulcs bármilyen belső harmónia megszerzéséhez és megtartásához.

Hogy kézzelfogható példával éljek: az oroszok egy éneklő (és harmoni-kázó) nép, azért hogy ezt megtapasztaljuk, nem kell elutazni hozzájuk, elég bemenni az Internetre. Egy akármilyen kultúrházban, és ezekből azért van, legalább egy, minden városban, egy ember kiáll harmonikával a színpadra, elkezd játszani, és a tömeg, mint egy összeszokott kórus egyszerre énekel. Egy-két órán át tudnák csinálni, ha úgy döntöttek…

Ellenpélda: még a 80-as években svéd tanárkollégáim mesélték, hogy mennyire szégyenkeztek egy tanulmányi tábor minden estéjén, a magyar tábortüzek mellett, amikor a magyar tanárok egyik nótát v. népdalt a másik után énekelték, megszakítás nélkül, míg ők maguk csak néhány ovodás gyerekrigmust tudtak összekaparni. Az is furcsa volt nekik, hogy a legtöbb énekszám, amit svédekként közösen ismertek, amerikai vagy angol popzene volt....

Hova akarok kilyukadni?
Igazából nem TUDOM, csak sejtem: a népzene öröméhez, jelentőségéhez és természetességéhez szeretném odacsalni azt, akit lehet. Ugyanakkor rámutatnék, hogy a nemzeti kultúra kiölése milyen veszteség - méghozzá nem is csak nemzeti szinten, de globális kultúra szinten is. (Kinek kell globális, sokrétű kultúra, mikor megvan az egyoldalú már rég? )

A természet a sokrétűséget kedveli, a modern ember meg az egyszerűsítést és uniformizálást, sőt automatizálást is. A modern ember nézzen magába, dőljön magába, vagy roskadjon magába - mert elvesztette a természetes élet feltételeit. Mindezt pedig ideológiák mentén, és következtében. VISSZA KELL TALÁLJON, HA ÉLNI AKAR!!!

Az oroszok pedig? Nos, az oroszok a visszakeresésben is nagyhatalom lesznek, ők legalább együtt énekelni nem felejtettek el, és a harmonikát "nemzeti kincsüknek" tartják. Nem tudom, miért kellene nekik bármiféle "helykeresés" a világban - keresse a bolond világ a helyét, az oroszok ott vannak, ahol vannak, nekik nem kell keresgélni a helyet, ami nagyobb. mint bármilyen más hely a világon. Oroszország egy világ maga; ez adja a hatalmát. Én nemcsak nem irigylem tőlük, azt vallom hogy megszenvednek érte és tesznek érte ma is, tehát megérdemlik.
Úgy látom, hogy átszállt rájuk a leromlott magyarságtól, akié korábban volt, egy igénk, amely szerint most (is) "orosznak lenni fájdalmas gyönyörüség"
(Magyarnak lenni már inkább csak fájdalmas, ma, amikor a nyelvünket veszítjük el, minden leírt újságcikkben, hsz.-ben , kimondott szóban …)
2 #3 gerry
- 2020-04-06 14:47
Köszönöm Keepfargo - ez nagyon igaz (függetlenül attól, hogy nem vagyok tulságosan népzene kedvelõ , orosz pedig még kevésbé, de igaz amit írsz.
De igaz ez a Schramli zenére is, ugyanez vonatkozik a német nyelvterületen élõk idõtlennek számító mulatós nótáira, a különbség tényleg az; hol húzta meg az azonos ritmusra, dallamra megdobbanó szívü NÉP a nemzethatárokat.

Európát is ezért nem lehet összeturmixolni mert az olasz zene, a spanyol ritmus, a francia chanson nem keveredik össze soha. Ha bármelyiket hallgatom, tudom kik azok az emberek akik ebbe születtek bele és "a zene a vérük és szívdobogásuk" ritmusa. Orosz anyácskának más szivdobbanása van mint az Amerikai Country vagy a Soul zenének. Tisztelni kell, mert ha nem teszed akkor nem érted és nem vagy képes felismerni, hogy mit jelent a lélek.
51 #4 Skorpio58
- 2020-04-06 15:08
keepfargo-nak 1:20-től
https://www.youtu...LBjt1rInRI
267 #5 Perle
- 2020-04-06 15:23
Köszönöm, Keepfargó, azért is, mert szintén népzene kedvelő vagyok. Úgy vélem, hogy az igazi zene az, ami a népek, nemzetek ajkán születik és nem mesterségesen vannak a dallamok komponálva, innen-onnan ellopva. Fenn is maradnak ezek évszázadokon keresztül.
Ami az oroszokat illeti, az összetartást, és segítő szándékot tisztelem bennük legjobban. Számtalanszor olvastam már arról, hogy ha eltéved egy ember, vagy kisgyerek a végtelen terepen, százával indulnak a keresésére. Katonák, rendőrök, civil önkéntesek. Nem is hagyják abba a kutatást, amig valakit meg nem találnak. Ennek hasonló példáját még nem tapasztaltam nálunk pld. Kivételek akadnak náluk is, az üzleti érzékkel megáldott gazdagabb polgárok, akik járják a világot, szórva a könnyen jött pénzt, lejáratva a saját országukat. A gazdagság nem jár együtt ott sem az emberibb, kultúráltabb magatartással.

Erről beszél Keepfargo. Elég az első dalt meghallgatni.
https://www.youtu...-mex1Ckicw
118 #6 keepfargo
- 2020-04-06 16:08
Hát igen, lehet mondani hogy talán az oroszoknak nincs mindig a helyén az eszük - de a szívükkel nincs baj!

Mifelénk meg mindenki nagyon okos - de egyre szívtelenebb...
267 #7 Perle
- 2020-04-06 16:22
...és egyre önzőbb. Elnézem ezeket a szomszédaimat. Pénz van, de modor, jellem egyiknél sem.
Visszasírom a gyerekkoromat, amikor még becsületes, szegény, jólelkű egymásra még figyelő magyar emberek között nöttem fel. Valahogy nagyon zavarnak az újgazdag bunkók az amerikaira váltó életstilusukkal. Haverok, buli, pia, grillezés, lárma,
1987 #8 Hazafinak
- 2020-04-06 16:24
A Rosneft bejelentette, hogy távozik Venezuelából, és értékesíti az eszközöket a helyi olajtermelési és finomítási projektekből. A Pentagon hajókat, repülőgépeket, helikoptereket és parti őrszállító hajókat küld a Karib-tengerre. Oroszország felső vezetése siet, hogy megszabaduljon a venezuelai vagyontól, mert tudják, hogy a közeljövőben Venezuelát az amerikaiak fogják uralni és Oroszország ezt nem akadályozza meg. Ugyanakkor, vagy röviddel ezt követően Oroszország fogja Ukrajnát. Valójában egy csere történik. Trump elfoglalja Venezuelát, Putyint pedig nem zavarja. Putyin magához veszi Ukrajnát, és Trumpot nem zavarja ezt. A Monroe doktrínája szerint az Egyesült Államok Venezuelát és az egész nyugati féltekét érdekkörzetének tekinti, ahova az európai államoknak nincs joguk beavatkozni. Putyin úgy véli, hogy Ukrajnát Oroszországhoz kell csatolni. Ukrajna a Kijev-Rus, az Orosz Birodalom és a Szovjetunió államának része volt. A Zaporizhzhya (ukrán) kozákok nagy szerepet játszottak Ukrajna történetében. Ezenkívül ezek a kozákok nagy szerepet játszottak Venezuela történetében. Venezuelát és néhány más közép-amerikai államot az ukrán kozákok leszármazottjai alapították. A 17. században a kalózkodás idején. Az európai uralkodók gyakran béreltek fel Zaporizhzhya kozákokat, mert nagyon jó harcosok voltak.
Vissza térve az Oroszokhoz. Kifogyott a gázuk, vagy valami különleges helyzetre készülnek? https://www.youtu...e=emb_logo
Moszkva közelében hatalmas mennyiségű tűzifát készítenek elő, amelyet a katonaságnak szánnak. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok számítanak rá, hogy Moszkvában áramszünet alakul ki. Az elektromos áramot, a kommunikációt és a gázt csak akkor lehet lekapcsolni Moszkvában, ha súlyos háború vagy bolygókatasztrófa fenyeget, például egy nagy aszteroida esik a Földre.
267 #9 Perle
- 2020-04-06 16:36
Valahol azt olvastam, hogy Trampli kéri az oroszokat és hasson a szaudiakra., hogy csökkentsék a kőolaj kitermelést, mert nagyon lementek az árak.

Talán itt:https://www.globa...ar/5708308
245 #10 hamu
- 2020-04-06 17:48
Perle, találós kérdés: mi volt korábban? Becsületesség, vagy egymásra figyelés?

**
Jah, kérem, korábban volt becsület és jólelkű egymásra figyelés! Bezzeg ma!

orosz népdal?
De magyarul is van hasonlóan szép.
https://www.youtube.com/watch?v=RNU2rTn161w
https://www.youtube.com/watch?v=iEuLOHo6PSs
245 #11 hamu
- 2020-04-07 08:31
A "szőke" cikkéhez -ami egyébként kiváló, én nem tudnék ilyet írni - hadd tegyek néhány építő kritikai megjegyzést:

Média etetés az elejétől majdnem a végéig. Ezt onnan tudom, annak ellenére, hogy kanyarban sem vagyok a politikához, hogy tele van általánosításokkal, elnagyzolásokkal. Úgy jól lakatja az embert egy ideig, de igazából semennyire sem lehet vele gondolkodni.

Ez általános jelenség a médiában, nézzük a gadasági híreket. Mondjuk a tőzsdei híreket. Elkezdik elemezni azt, ami tegnap volt, hogy nagyot esett a DOW. Az, aki jártas a területen látja, hogy már egy hete nagyokat esik, és sokkal nagyobbat esett hétfőn, mint ma. És aztán meg írják, hogy vége az esésnek emelkedik a DOW. Aki benne van, látja, hogy tegnap esett 1500 pontot, ma emelkedett 80-at. A híreknek semmi de semmi hasznuk nincsen a jövőre nézve, ha az arányokat nem érzékeljük, ha azok nincsenek a hírban.

Azt sem tudom, hogy melyik mondatot emeljem ki, annyira lapos általánosság az összes. Igyekszem a legkonkrétabbak közül szemezni:

Kína és Oroszország közös érdeke az Egyesült Államok befolyásának korlátozása Eurázsia-szerte.
Oroszország és Kína átlépte a formális kapcsolatokat és szövetséget kötött.


Miért? Melyik hatalomnak nem érdeke a többi hatalom befolyását csökkenteni mindenhol?

Mi értünk formális kapcsolatokon? Miben, milyen mélységű szövetséget kötöttek? Milyen hatalmi ágazatban? Milyen távon, milyen feltételek mellett? Ezek tisztázása elkerülhetetlen ahhoz, hogy hír legyen. EZ is egy "mázolás" és nem "hír" és pláne nem elemzés.

Közben Kanada és az Európai Unió kereskedelmi megállapodásokat köt, Japán vezető szerepre törekszik az ázsiai szabadkereskedelemben.

Ugyanaz a mázolás. Ki az a Kanada? Mert feltételezhetjük, hogy Kanadában jelen vannak orosz, távol keleti nagyhatalmi és amerikai erők is :-) Szóval, a Kanada címke alatt kit értünk, milyen hatalom forrást?

Kereskedelmi megállapodást köt? Ez mit jelent, hogy elhatározzák, hogy később kereskedni fognak egymással? Szóval, még nem kereskednek, de majd fognak? Eddig nem kereskedtek, vagy egyáltalán, mivel fognak kereskedni? Csak azért, mert nagyon sok állam kereskedik nagyon sok állammal. És ezekhez gondolom, többnyire tartoznak megállapodások is. Tehát, ebben a megállapításban nincs semmi rendkívüli. Azaz, nem jelent semmit így.

Japán vezető szerepre tör? Én is gazdagodásra török, egyenlőre nem sok a siker. Mindenkinek vannak törekvéseik. Szóval, Japán milyen módon nyilvánította ki a szándékát? Mi az amit már megtett? Vagy japán tényleg csak filozofálgat? Hogy mit szeretne az ázsiai térségben? És mi a szabadkereskedelem? Van kötött kereskedelem? Vagy milyen árucikkekre vonatkozik? Szóval, ez az egész annyira, de annyira elmázolt, szétkent, mint az, hogy a tejútrendszer csillagai a jövőben törekszenek arra, hogy a fényességük markáns eltéréseit kölcsönösen megakadályozzák.

Amúgy, szerintem jó elemzés összességében, én hármast adnék rá, tekintve, hogy én magamtól 1/2-nél nem hoznék jobbat össze.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.84 másodperc
4,602,676 egyedi látogató