Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Tévesen számolt fel egy 27 ezres kacsaállományt a Nébih

BelföldKorona vírus, opsz, bocs tévedtünk! A legszigorúbban járni el velük! Konkurrenciánt igy kell felszámolni. Madárinfluenza gyanúja merült fel egy Békés megyei, pusztaföldvári kacsaállományban, az állományt vasárnap felszámolták, a későbbi vizsgálati eredmények szerint azonban az állatok nem voltak fertőzöttek – közölte Nébih az MTI megkeresésére.

Mint írják, a telepen megemelkedett az elhullás, ezért a hatósági szakemberek a helyszíni vizsgálatot követően a telepet haladéktalanul zárlat alá helyezték, mintát küldtek a Nébih laboratóriumába, továbbá a madárinfluenza gyanú miatt vasárnap felszámolták a – sajtóhírek szerint 27 ezres – állományt.

Az állattartó kártalanítást fog kapni – fotó: MTI

A laboratóriumi vizsgálat vasárnap késő délután zárult. Az eredmény negatív lett, az elhullás nem madárinfluenza miatt történt – közölte a Nébih. Hozzátették, így egyéb hatósági intézkedésre (védő- és megfigyelési körzetek felállítására, korlátozások bevezetésére) Békés megyében nincs szükség. Az állattartó kártalanítást kap.

A Nébih az MTI kérdésére közölte, az aktuális laboratóriumi eredmények alapján a madárinfluenza vírusa mostanra csaknem 70 gazdaságban jelent meg Bács-Kiskun és Csongrád megyében. Eddig hozzávetőlegesen 953 ezer állatot kellett leölni, nagyrészt vízi szárnyasokat és néhány háztáji gazdaságban tartott tyúkot.

A Hatóság továbbra is minden gyanús esetnél a lehető legszigorúbban lép fel – fotó: MTI

A Nébih hangsúlyozza, a hatóság a betegség terjedésének megakadályozása érdekében a továbbiakban is minden gyanús esetnél a lehető legszigorúbban lép fel. Emellett továbbra is fontos, hogy minden baromfitartónak biztosítania kell az állattartó telepén a járványvédelmi zártságot, az országos főállatorvosi utasításban előírt járványvédelmi minimumfeltételeket és be kell tartani a baromfik kötelező zártan tartását.

A madárinfluenza vírusát március végén a Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosították, ott mintegy 32 500 pecsenyekacsát öltek le. Néhány nappal később Csongrád megyében, két pecsenyekacsa-tartó gazdaságban jelent meg a vírus. A Csengele közelében lévő telepen csaknem 142 ezer, míg az Üllésnél találhatóban 54 ezer állatot öltek le.
Link

Hozzászólások

684 #1 atacama
- 2020-04-06 22:29
a felszámolt állomány ott van a bótokban lehet falatozni
háthátvan a kácsá..
hetekkel ezelőtt meg írtózatos mennyiségben terítették a csírke combot alsó-felső 2kg-os kiszerelésben amolyan kis jérce combok voltak..meg rengeteg frissen fagyasztott csirkemáj..
a lengyeleknél volt asszem vágás tele volt vele az Auchan át cimkézve kicsit megjáratva felzabáltatják a pórnéppel..há nincs annak semmi bajja.. a dakoták úgy vitték mint a cukrot..
267 #2 Perle
- 2020-04-06 22:35
Csak ki ne derüljön, hogy a koronás is kacsahír volt!:D

Még szerencse, hogy Csengele közelében nem a libák betegedtek meg, és nem azokat passzolták over tévesen. Az kész húsvétek lett volna.
s_nezem
1563 #3 eLZi
- 2020-04-07 05:03
Így kell dupla hasznot csinálni,megkapja a kártérítést,aztán eladják a népnek..de konkurencia felszámolásra is jó..nameg valami mély üzenet is,hogy aki beteg,az pusztuljon..Nekem is van pár baromfi,de ha normálisan vannak tartva,akkor nincs velük soha semmi gond,voltak 17éves kakasaim,akik az utolsó szezonjukban is tökéletesen teljesítettek,sőt most is vannak 10év feletti tyúkocskák,akiktől nem a hasznot lesem..
1648 #4 Avian
- 2020-04-07 13:25
Elzi ahopnnan kapják az állományt onnan a tápot is sokszor..és ha rosszul van bekeverve a táp hullanak mert nemtom...vasban mondta akihez jártunk esténként össze...meg pakoltuk ha jöttek vinni bábolnára.
Mondjuk ez 90 évek ma hogy van nemtom de a hamé vásárolta fl az annó kacsatömésben elszegényedett vállalkozásokat..nem is vásárolok hamé cuccot ha oly nagyon szeretem a májast se!
Aki más baján akar gazdagodni nem ember...csak csigahély.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.49 másodperc
3,681,482 egyedi látogató