Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Csalódott a járványra adott európai válasz miatt, ezért lemondott az Európai Kutatási Tanács elnöke

Belföld"Csalódott", hát persze. Tán tud is valamit és tán nem nem is önkéntesen "mondott" le. Na látjátok, ezek a "kamuhírek", melyek kétségeket támasztanak. A koronavírus okozta világjárványra adott európai válasz késlekedése miatt beadta lemondását Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács elnöke – erősítette meg Johannes Bahrke, az Európai Bizottság digitális gazdaságért, valamint kutatásért és innovációért felelős szóvivője szerdán.

Ferrari, aki január elsejétől töltötte be a pozíciót, kedden késő délután nyújtotta be lemondását Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének.

A kutatási tanács elnöke a Financial Times című brit üzleti napilaphoz eljuttatott nyilatkozatában azt írta: „rendkívül csalódott a világjárványra adott európai válasz miatt.” A vírusfertőzés gyors leküzdésére egy tudományos program elindítását javasolta, azonban elképzelésének megvalósításakor „intézményi és politikai akadályokba ütközött”.

Szavai szerint az Európai Unió lelkes támogatójaként érkezett a kutatási tanácshoz, azonban a koronavírus okozta válság teljesen megváltoztatta véleményét.

„Elvesztettem a hitem a rendszer iránt. Eleget láttam az Európai Unió tudományos irányításából és politikai működéséből” – írta.
Érdekes lehet számodra:
980 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 8 krónikus beteg
megosztás
Kilencven tonnányi segélyszállítmányt küldött Venezuelának az ENSZ
megosztás
Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékeznek a keresztények
megosztás

A napilap úgy tudja, hogy a kutatási tanács vezetősége Ferrari több ötletével sem értett egyet, egyebek mellett azzal, hogy az ügynökség a járványra adható rövid távú megoldásokra összpontosítson.

Johannes Bahrke szóvivő azt mondta, az Európai Bizottság a lehető leghamarabb új vezetőt nevez ki a tanács élére, ugyanis nem kerülhet veszélybe az a több mint ötven kutatási kezdeményezés, amely jelentősen hozzájárulhat a világjárványra adott válaszhoz.

Európai Kutatási Tanács elnökségeként működő Tudományos Tanács nyilatkozatot adott ki szerdán, amelyben arról tájékoztat, hogy március 27-én, bizalmatlansági szavazást követően egyhangúlag szólították fel Mauro Ferrarit, hogy mondjon le elnöki pozíciójáról.

A tanács sajnálatát fejezte ki Ferrari „igazságokban takarékos nyilatkozata” miatt, majd döntésüket egyebek mellett azzal indokolták, hogy a lemondott elnök három hónapig tartó hivatali ideje alatt nem értékelte, és nem értette meg a kutatási tanács feladatát és „létezésének értelmét”. Kinevezése óta alig vett részt találkozókon, ideje nagy részét az Egyesült Államokban töltötte, és nem képviselte megfelelően a tanácsot és programját. Számos egyéni kezdeményezést tett anélkül, hogy arról egyeztetett volna a tanács tagjaival, pozícióját főként saját elképzeléseinek előmozdítására használta. Ferrari több külső, időt és energiát igénylő tudományos, valamint kereskedelmi vállalkozásban vett részt, amelyek látszólag elsőbbséget élveztek a kutatási tanács iránti elkötelezettségével szemben. E tevékenységekhez kapcsolódó munkavégzése összeegyeztethetetlennek bizonyult elnöki megbízatásával – közölték.

Azzal kapcsolatban, hogy Ferrari állítása szerint lemondásának oka az, hogy a Tudományos Tanács nem támogatta a koronavírusra összpontosító kezdeményezését, azt írták: egy ilyen kezdeményezés támogatása nem tartozik a tanács hatáskörébe. Ugyanakkor több mint ötven, virológiai, epidemiológiai, immunológiai, diagnosztikai, közegészségügyi, orvostechnikai és más, mintegy százmillió euró értékű, az Európai Kutatási Tanács által finanszírozott kutatási program fut a vírusfertőzéssel összefüggésben – emlékeztettek.
Link

Hozzászólások

69 #1 Szalonna
- 2020-04-09 07:40
Elvesztette a hitét, miért, a ilyeneknek olyan is van? Mik ki nem derülneks_hihi

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
3,410,517 egyedi látogató