Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Waberer's ma Budaörs reptér

BelföldLinkBéna kacsaként nézzük, ahogy a lengyelek és a románok megszerzik a magyar fuvarpiac jelentős részét


Miközben Magyarországon ágazati szakértők és közgazdászok sora sürgeti a kormányt, hogy adjon az eddigieknél jóval nagyobb átmeneti segítséget a járvány miatt csőd szélén álló hazai vállalkozóknak, a lengyelek és a románok villámgyorsan elléptek mellettünk a közúti fuvarozásban. Ők két dolgot is jobban tudnak jelenleg: vannak sofőreik és alacsonyabb fuvardíjat kínálnak. Hogyan alakulhatott ki ez a helyzet?

Az első csapást a magyar kormány vitte be a saját fuvarozóinak, amikor

a kamionsofőrök karanténba vonulási szabályait kapkodva, átgondolatlanul alkotta meg, és ezzel értelmezési káoszba taszította nem csak az ágazatot, de az annak ügyeit kezelő hivatalokat is.

A magyar sofőrökre vonatkozó szabály március 27-ig az volt, hogy ha öt meghatározott országból, köztük Olaszországból érkeztek haza (a fuvarral együtt), akkor 14 napra házi karanténba kellett vonulniuk. Ebből elvileg ma is csak úgy tudnak kijönni, ha a lakóhelyük szerinti megyei vagy járási járványügyi hatóságnál bejelentik, hogy tünetmentesek és újra munkába állnak. Ám mivel az eljárásrendet elfelejtették rögzíteni, jelenleg esetleges, hogy ki hány nap alatt jut keresztül a bürokrácián, ha egyáltalán keresztüljut. Akinek pedig ez nem sikerül, az 14 napra kiesik a munkából.
Volt egyetlen nap, amikor (valószínűleg véletlenül) ettől eltérő volt a szabályozás. Március 26-án ugyanis Müller Cecília országos tisztifőorvos határozatban elrendelte, hogy minden magyar kamionsofőrt automatikusan karanténba kell küldeni a határról, függetlenül attól, hogy honnan jön. Így ezen a napon azoknak a magyar fuvarozóknak a sofőrjei is karanténba kerültek, amelyek addig szándékosan, éppen a sofőrök munkában tartása érdekében kerülték el nagy ívben Olaszországot.
24 órán belül, azaz március 27-től azonban ismét megváltozott a helyzet. Ekkortól a szabályértelmezés szerint csak akkor kell karanténba vonulni, ha a sofőr Olaszországból vagy azon keresztül érkezik, és/vagy a koronavírus fertőzés tüneteit mutatja a határellenőrzésen (láz, köhögés).

Ezt az őrült tempót azonban senki sem tudta követni. A cégek nagy része ma is tanácstalan, mert nem biztos abban, mire számíthat a határon. A hírek szerint az egyik szlovák-magyar átkelőnél például még ma is a március 26-i szabályt alkalmazzák, azaz mindenkinek automatikusan osztják a karanténra utasító piros kartont. Máshol nem, ott az újabb verzió szerint értelmezik ugyanazt a rendeletet.

Ráadásul hiába volt a csak 24 óráig életben a minden sofőrt hazaküldő szabály. Az aznap karanténba tett sofőrök annak ellenére sem szabadulhatnak most otthonról, hogy nem is jártak Olaszországban és sem március 26 előtt, sem utána nem kellett volna piros kartont kapniuk.

Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) kommunikációs menedzsere azt mondja, számolásaik szerint ezernél is több magyar kamionos van karanténban. Döntő részük tünetmentes, de a munkaadójuk nem tudja megbecsülni, hogy mikorra vergődnek át a helyi bürokrácián, vagyis mikor lehet rájuk számítani.

A szabályozói kuszaságnak megvannak az emberi következményei is. Az MKFE felmérése szerint a sofőrök 70 százaléka ma megtagadja, hogy Olaszországba menjen, elsősorban azért, mert nem akar a kötelező karantén miatt kimaradni a munkából, de a sokszor tanácstalan helyi hivatalokkal sem szeretne a karantén feloldásáról vitatkozni.

Komoly problémát jelent az is, hogy a magyar cégeknél dolgozó külföldi (jellemzően román és szerb) sofőrök helyzete is bizonytalan. Ők általában úgy végzik a munkájukat, hogy a magyar munkaadó magyarországi telephelyére érkeznek be pár hetente, és onnan hazamennek pihenni. Ám ha most hazamennek, akkor nem tudnak visszajönni, hiszen a román-magyar vagy a szerb-magyar határon tiltott a személyforgalom. Így ők is kiestek a magyar cégek potenciális munkavállalói közül.

Ők csak akkor mehetnek újra dolgozni, ha van hivatalos magyarországi tartózkodási helyük, de ekkor persze ott nekik is karanténba kell vonulniuk. Ha viszont nincs itteni lakcímük, akkor elvileg csak a cég telephelyén lehetne számukra logikus szállás, de azt senki sem tudja, hogy ez jogilag ma lehetséges-e.

Tovább csökkenti a hadra fogható munkaerő számát, hogy a határokon való sokszor idegtépő várakozás, a jogi bizonytalanság és a karanténba helyezés negatív megítélése miatt a sofőrök jelentős részének elege lett, és felmondott. A járvány előtt körülbelül 80-100 ezer kamionsofőr dolgozhatott a magyar cégeknél, de a magyar piac becslések szerinti 40 százalékos esése, és az említett körülmények miatt hirtelen ezres nagyságrendben estek ki sofőrök az ágazatból.

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy egyszerre van sofőr elbocsátás és hiány. Azok a cégek ugyanis, amelyek még tudnának fuvart vállalni, nem jutnak hozzá a saját sofőreikhez, akik vagy otthon ülnek, vagy valamelyik szomszédos országban pihennek, és nem tudnak munkára jelentkezni.

Ebben a helyzetben a magyar cégek arra lettek figyelmesek, hogy a lengyel és román versenytársaik rámozdultak a hazai, azaz magyar megrendeléseikre.

Alacsonyabb fuvardíjakat kínálnak, és megpróbálják elvenni a piac egy részét.

Ezt csak azért tudják megtenni, mert a lengyelek és a románok nem küszködnek annyira a sofőrproblémákkal, ráadásul a magyarnál komolyabb pénzügyi segítséget kaptak otthon. Magyarország ugyan fizetési moratóriumot adott a lízingdíjakra és a hitelekre (ami komoly átmeneti költségcsökkentés a fuvarozóknak), de ez nem elég. A munkavállalók bérének átvállalására is szükség lenne. Ez most már élet-halál kérdése lehet sok kisebb, jellemzően családi cégnek, mert a lengyelek és a románok megtették ezt a lépést, és a cégeik ilyen háttérrel elviszik előlük a fuvarokat.

A piaci versenyt tehát részben felváltotta az állami támogatások közötti verseny, és ebben rosszul állunk.

Ha nem javul gyorsan a helyzet, vagyis az állam nem kezdi el önteni a pénzt a szektorba, annak hosszabb távon súlyos következményei lehetnek. Amikor a járvány csendesedésével újraindul a gazdaság, elkezdenek termelni a gyárak és több lesz a fuvar, a most csődbe jutó, vagy adósságot felhalmozó kisebb magyar családi vállalkozások nem tudnak időben lecsapni a kínálkozó lehetőségekre.

A piacon újra fogják osztani a lapokat, és az lesz előnyben, aki menetből ráugrik a megnyíló lehetőségekre. Ha a lengyel és a román cégek állami hátszéllel túlélik a válságot, azonnal be fognak nyomulni a résekbe. A magyar vállalkozóknak egy esetleges csőd után nem lesz könnyű és gyors az újraindulás. A kamionokat vissza kell helyezni a forgalomba, a szélnek eresztett magyar sofőröket újra kell toborozni, a külföldi sofőrök ingázását újra meg kell szervezni, az induláshoz szükséges tőkét szinte a semmiből újra elő kell teremteni. A kamionokat például meg is kell tankolni indulás előtt.

Magyarországon 2018 végén 76 ezer teherautó/kamion és 17,6 ezer busz volt forgalomban, az ágazat 100-130 ezer embert foglalkoztatott, 90 százalékban kis és közepes családi cégekben.

A buszosok már 100 százalékban padlón vannak, a turizmus és az utazás összeomlása miatt nincs egyetlen megrendelésük sem, és leghamarabb ősszel, de inkább csak télen, vagy jövőre indulhatnak újra.

Az MKFE becslései szerint az árufuvarozó kis cégek 15-30, a közepes vállalkozások legfeljebb 60 napig bírják ki a tartalékaikból. Most járhatunk a 15-ik napnál,

ha nem érkezik segítség, masszív csődhullám indulhat be napokon belül.

Link

Hozzászólások

72 #1 Palimadar
- 2020-04-11 19:44
Hát szép zuhanáson mennek keresztül, "A WABERERS árfolyamának alakulása" ábra alapján: https://www.portf...oja-421490
684 #2 atacama
- 2020-04-11 22:37
nincs itt baj,, Orbán haverja a csapatnak.
https://www.youtu...5mjBoZDSiI
mikor sok fuvarozó tönkre ment ők elsőként kapták meg az állami segítséget stb stb stb.
329 #3 gutai zub
- 2020-04-12 07:57
"fejvesztetten szaladgál mint zsidó az üres boltjában"

Kevés hely van az egész földön, ahol olyan körülmények vannak, hogy minden megteremthető, előállítható.
Minden anyagi feltétel, ásványok, termőföld, éghajlat, emberi minőség, az Isten jó kedvében volt amikor megteremtette.
Ez a Kárpát Medence.

Nagyon eltévedtek itt, hogy a technika mai állapotában, bezártak minden gyárat, üzemet, tönkretették a mezőgazdaságot, abbahagyták a földművelést.

Fáradtságos és költséges fuvarozással hozzák, viszik , azokat a dolgokat, amelyeket sokkal jobb minőségben itt is megtermelhetnének.

A felesleges szállításba befektetett idő, fáradtság, pénz, mind negatívan befolyásolja a civilizációt, a szennyezés meg az emberi élet minőségét.
8 #4 miskolcilaci
- 2020-04-12 08:11
"Magam tudom, hogy a vírus egy hazugság, ( szimpla influenza, szándékos szétszórása), és mögötte a világ átrendezése folyik, ha úgy tetszik, a Nagy Testvér "családon" belüli háborút vív ! Nem kell velem egyetérteni, csak logikusan szét nézni a múltban, nem a híreket(!!!), a tényeket ! Akinek a párt televíziók, meg a párt média mondja meg az igazságot, mint anno a kádári időkben, annak minden mindegy ! Itt ugrik elő az egyik fejbe szögelt legaljasabb közhely, hogy ne azt nézd, hogy mit mond, hanem hogy ki mondja ! Ja, persze ! Mindenkinek a saját maga által választott kedvenc istene hazugságai az igazság ! Jeeee, demokracííííííí !"

Gondolkodni nem fáj, és nem fertőző betegség, törvény által (még) nincs betiltva !
684 #5 atacama
- 2020-04-12 08:59
Gutai zub ha nem így alakították volna ki a rendszert
nem lenne rájuk szükség..
minden távolról ide szállított zöldséget,gyümölcsöt eleve
éretlenül szednek le hogy nehogy elrohadjon mire ideér
ezenkívül gomba ölő vegyszerezésen,fűrdőn esik át
tehát méreggel kezelik, a zöldségeket izotópokkal besugározzák hogy leálljon bennük minden folyamat
és szép egészségesnek látszódjon még a tél derekán is..tessék lehet falatozni..
egy adott élettér,megszerezni óhajtott földrész lakosságát az élelmiszer az ivóvíz és a levegő mérgezésével lehet eltakarítani,elhajtani aztán a
megszerzett területen kialakítani az új flórát és faunát..
a csicska migráns és buta cigány képében..
ez zajlik már régóta ellenünk..csodálkoznak is a férgek.. hogy, hogy lehetnek még ezek itt mindig életben?......
no és persze ebben a nagy fuvarozási hozom-viszemben sok minden belefér ám.. hagy ne ragozzam..
69 #6 Szalonna
- 2020-04-12 15:26
Laci Miskolcról. A napokban is! Többször szövet ütött a fejemben hogy itt nálunk - az USA-ban meg az olaszoknál, spanyoloknàl lehet mással tesztelnek, nem tudom - sima influenza vírust tálalnak a buzi marhaknák korona vírus címén, mert a férgeket úgy se az eszük vezeti, hanem a félelmük, és elhiszik a megváltójuknak amit mondott, van 1410 koronás... közben már azoknak is azt îrják be akik rákban haltak meg... vajon mire kellenek azok a bohóc kórházparancsnokok? Ebbe az országba jó ha van 100-200 “koronás” beteg! Egyenlőre, de a buzik azt hiszik el amit a medíjja hazudik! Egyébként a Mormotans által linkelt videóban orvos elmondja hogy mindenkin végig fog menni - sejthetően influenza - senki nincs veszélyben, nincsenek tömeges megbetegedések, csak azok vannak veszélyben akiknek nincs semmilyen ellenálló test a szervezetükben, akiknek olyan komoly immun betegsége van, ezekbôl meg kevès... állîtom hogy a világ más más országában mást és mást tesztelnek, koronavírus címszó alatt!
Az olaszoknál se volt akkora krízis azon az egyetlen városon kívül sehol.. míg mindenki a mezei influenzától retteg, a sok marha, addig a háttérben mennek a nagyobb dolgok, csak miért nem nyíltan csinàlják? Az átlag barom buzija úgy se fogja fel miről van itt szó! Hidd el MLászló, sokakért nem lenne kár, nemtől kortól független, a resethez itt az kellene hogy az ország 70%-a menjen a dögkútba, vagy inkább a 80%.
1648 #7 Avian
- 2020-04-12 21:32
Állitólag(nem vagyok virológus) azokban az országokban ahol BCG oltás van kötelezöen mint nálunk - nekem is itt a hege a karomon tehát akik ezt megkapták sokkal enyhébb lefolyásuak a dolgok.Ázsiába szakadtam yutubon mondja. A pasi orvos Kambodiaban tanit az egyetemen.

És elképzelhető mert föleg a tüdöt védi ez a BCG oltás is..ha valaki emlékezik tán 6 dikban kaptunk mantu oltást ezzel nézték hogy van e védettség kialakultan ha nem akkor ujra adták a BCGt.

Na azé egyedül jól elvagyok a háziban lassan elmúlt 1 hónapja...van aki bevásárol ...oszt jóvan.
684 #8 atacama
- 2020-04-13 01:04
az 1965-után születettek automatikusan megkapták a BCG oltikát..
szalonna akkor honnan a sok hula?
a természetes elhullás van feltupírozva? a katonai
elszállítók inkább beszállítók? mondjuk emerika megcsinálta a ganajságot hogy az olaszba felvett media anyagot sajátjaként tálalt!! de hát akkor is hullanak a népek mint a legyek..
69 #9 Szalonna
- 2020-04-13 05:53
Tüdőgyulladásba is bele lehet halni.
30 #10 osmagyar
- 2020-04-13 06:14
Atacama!
A bcg oltást nem mindenhol adják, ismeretem szerint csak Japánban, Brazíliában és Magyarországon. Talán van összefüggés az esetszámok és az oltás között.
Az egyébként felmerült már valakiben, hogy Magyarországon mi alapján jelentették ki, hogy koronavírus járvány van? Azért mert van 1300 beteg? Sima influenzás időszakban ennek többszörösénél se teszik és nem állítják le a gazdaságot se. Vért izzadnak, hogy legyen már végre valami...
245 #11 hamu
- 2020-04-13 08:03
Ösmagyar. Tudtommal koronavírus járvány veszély van.
Amúgy elég érdekes fogalom. Járványt megelőző intézkedések, és nem járványt kezelő intézkedések, hiszen járvány az nincs. Járványveszély van.

Mintha mindenkit köteleznének esernyő használatra, mert bárányfelhők vannak az égen. Esőveszély intézkedések. Nem csepereg az eső, de bármikor várható, hogy ... Ilyen alapon csomó mindent lehet követelni.
684 #12 atacama
- 2020-04-13 12:54
Tib. még az elején csak azért jelentették be szerintem
mert máshol is bejelentették...
szerintem a más betegségekben való elhullás sokkal nagyobb számú egy nap mint négy-öt, de akár10 amit
covidként bejelentenek,valami sántít..
a pesti úti idősotthonban felvett anyag meg a jéghegy csúcsa vegyvédelmis kotonyák, keményen
fertőtlenítenek,ahogy mutatják a dróthálókerités és
a zártszelvényes kapu bejárat belső felén,olyan mintha kívül az utcán nem lenne vírus.. vagy a kerületben a pesti út azon részén meg egy nagyhodálynyi lakótelep... kicsit sántít..
mikor müllah bocs Müller a fájdalmasképű halálmadár
látogatást tett az otthonban mindenkin a stábban
fent volt a szájkosár,csak a keselyű mamán nem volt
semmi a fehérköpenyen kívül..kicsit sántít ez is..
kirakat az egész.....
sztem kurvára más van a háttérben olyan mintha
ez az egész valaminek csak a fedőtevékenysége lenne...
2026 #13 Pentrado
- 2020-04-13 15:20
Pszichológiai háború folytatódik az emberiség ellen!
Tegnap a Tagesthemen a német tv adása interjút készített Bill Gatessel a Coronavirus elleni globális védekezés címén ! Nem szakembereket kérdeztek, nem biológust, orvost és nem kutatókat hanem egy főgurut aki mint tudjuk a fejébe vette igy vagy úgy az emberiség nagy százalékát meg semmisíteni!
Ezt fő adásban közvetítették a 90 % -ban az agy halott német média fogyasztóknak !

https://www.youtube.com/watch?v=083VjebhzgI&feature=youtu.be
245 #14 hamu
- 2020-04-13 16:50
Atacama. Mondod, hogy csudára más van a háttérben.

Mondok egyet: az atomfegyverek teljes kivonása. Nehéz, mert fenn kell tartani közben a katonai erőegyensúlyt. Csak úgy lehet megsemmisíteni az atomtölteteket, hogy aki később kerül sorra, ne támadhassa azt, aki előbb semmisíti meg az övét.

Hogy miért olyan fontos ez? Kutatók szerint a radioaktivitás a levegőben fel tud halmozódni izotópokban, és van egy határérték, amit senki sem tud pontosan, ahol a Föld légköre belobban. Ezt úgy képzeld el, mint egy kiskölyköt elégedetten hamburgert zabálva, és belobban a kócos hosszú haja. Körben az egész feje ég. Szóval, nincs menekvés, talán csak a bunkerek. Minden szárazföldi élőlény elég. A Földi élet kvázi kipusztul. Nos, ezért talán van némi fontossága befejezni az atom fegyverek és sugárzó izotópok használatát.

Ezt a repülőforgalom teljes leállása mellett végigvihető. Ha indul egy rakéta, a vaskupola semlegesíti.
684 #15 atacama
- 2020-04-13 18:58
kezdegetik már behúzni a potrohát a bunkerekbe sok helyen de ha belegondolok ez rosszabb mint az óvoda
tele sok értelmi fogyatékossal... ez a föld nevű..
nagyon úgy nézki hogy a Mars nevű is így járt egykoron..

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.05 másodperc
3,410,501 egyedi látogató