Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

16 millió embert rúgtak ki, mégis 45 éve a legjobb hetüket zárták az amerikai indexek

KülföldEz azért van, mert semmilyen előre nem látott esemény nincs makrogazdaság és pénzügyi téren, csak egy jól eltervezett vertikális és hotizontális váltás, illetve annak a látszata, jól lebeszélve. Persze ettől még fájni fog. Egyszerre volt a legjobb és a legrosszabb hete az amerikai gazdaságnak – írja a MarketWatch.

Az elmúlt héten hat, az elmúlt három hétben pedig összesen tizenhat millió ember maradt állás nélkül az Államokban. A munkanélküliségi mutató ezzel 10% fölé emelkedett és még nincs vége: a bürokrácia leterheltsége miatt sokan még mindig képtelenek voltak munkanélküliként regisztrálni.

Ezzel szemben az amerikai indexek és részvények is 45 éves rekordot döntöttek az egy hetes eredményük alapján. A Dow, ami harminc amerikai óriásvállalatot indexel, +12,67%-al zárta a hetet. Az S&P500, ami az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömöríti, +12,1%-ot nőtt, amíg a Nasdaq Composite, a Nasdaq tőzsdéjén hozzáférhető vállalatok indexe +10,59%-ban zárta a hetet.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a részvénypiac miért tudott ekkorát erősödni egy gazdasági válság elején.

„A részvények azért tudtak szárnyalni, mert a gazdasági károk felmérhetetlenek, amíg a Fed válaszát, a mentőcsomagokat nagyon könnyű megérteni” – mondta az FHN Financial fő elemzője. Utalt ezzel arra, hogy sokan még mindig nem érzik a krízis valódi mivoltát, a Fed lépései pedig csak elbódítják a befektetőket.

Többek szerint is az igazi kapituláció még hátra van.

Egy másik vélemény szerint a gazdasági visszaesést már beárazta a piac. „A híreket követik a befektetők és ők általában hartározottan előre néznek” – mondta Ned Davis közgazdász, miután a héten publikált kutatásából kiderült, hogy a historikus adatok alapján, a 6% feletti munkanélküliség korrelál a részvénypiacok növekedésével.

Arthur Hayes a BitMEX vezérigazgatója is kritizálta a Fed pénznyomtatását. Szerinte azzal, hogy egyenesen az emberekhez akarják majd eljuttatni a pénzt, digitális megoldásokra lesz szükség. Amikor az emberek megértik a digitális fiat pénzeket, onnantól már csak egy lépés lesz, hogy az emberek rátaláljanak a Bitcoin-ra, ami infláció-álló. Rövidtávon Hayes a világpiacok esésére tippel, az S&P500-at újra 2000 dollárra várja. Emellett azt is megjósolta, hogy a Fed mentőcsomagok és a befeketői bizalom visszatérése miatt év végére 20 000 dollár is lehet a Bitcoin, de előtte valószínűleg 3000 dollárig is lemehet. Hayes felszólította a kereskedőket, hogy legyenek résen és vegyék meg bezuhant áron a legnagyobb kriptopénzt.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2020-04-14 19:06
Az elmúlt 90 év legnagyobb válsága jön a Nobel-díjas közgazdász szerint

A 2008-as válságnál sokkal súlyosabb lesz, és az állami intézmények alacsony hatékonyságát mutatja meg. Ugyanakkor elmozdulást hozhat a társadalmi empátia emelkedésének irányába – mondta Jean Tirole Nobel-díjas közgazdász.

A koronavírus hatására megmutatkozott az állami intézményekbe vetett bizalom nagyon alacsony szintje, sőt, maguknak az intézményeknek a rossz hatékonysága – hangzott el a Royal Economic Society webináriumán. A COVID 19 vírus rövid és hosszú távú gazdasági (sokk)hatásairól és a kialakuló válsághelyzetről szóló rendezvénysorozat nyitóelőadását Jean Tirole Nobel-díjas közgazdász professzor, és Daron Acemoglu, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) közgazdásza tartotta, mindketten az állam megváltozott szerepét helyezték a fókuszba.

Jean Tirole kiemelte, hogy a megnövekedett állami szerepvállalás elkerülhetetlenül az adósságszintek emelkedését hozza, jó esetben a pozitív elsődleges fizetési mérlegből és a tartalékokból tudnak majd költekezni, de sok esetben – így például Dél-Európában – nem tud majd helytállni az állam a megemelkedett kiadásokért.
Jean Tirole, a Toulouse School of Economics vezetője, Nobel-díjas közgazdászprofesszor

Megoldásként szóba jöhet a monetizáció (vagy jegybanki pénzteremtés), ami azonban az infláció emelkedésének kockázatát hordozza, de több országban bevezethetnek szolidaritási adókat a magas jövedelműek számára, az euróövezetben pedig lehetőségként felmerült a közös eurókötvény, vagy koronakötvény kibocsátása.

Utóbbi elsősorban a bajba jutott dél-európai országok számára lenne létfontosságú. A Toulouse School of Economics vezetője úgy fogalmazott, hogy a vírus hatására nőhet a társadalmi szolidaritás, annak ellenére, hogy az Európai Unióban elsősorban a nemzeti megoldások kerültek előtérbe.

Tirole közgazdászprofesszor előadásában kiemelte, hogy a vírusjárvány nyomán kialakult helyzet megmutatta az állami intézmények alacsony hatékonyságát is, mint mondta, nem a nemzetközi együttműködés bukott meg, hanem a nemzeti intézményekbe vetett bizalom csorbult.

Az egyik fontos hatásként a társadalmi egyenlőtlenség növekedését említette, mert „akiknek nincs megtakarításuk, azok most nagy bajban vannak”.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi visszaesés a 2008-as válsághoz képest mélyebb lesz, akkor ugyanis elsősorban a pénzügyi intézmények kerültek bajba, most azonban a fogyasztás drasztikus zuhanása miatt jóval több állami beruházásra lesz szükség.

Az esemény másik előadója, Daren Acemoglu török származású amerikai közgazdászprofesszor (MIT) előadásában kiemelte, hogy az elmúlt 90 év legsúlyosabb gazdasági megrázkódtatása előtt állunk, ami elkerülhetetlenül politikai változásokat is hoz majd.
AcemogluDaren Acemoglu, a MIT közgazdászprofesszora

A vállalatoknak fontos lesz likviditást biztosítani a kereslet zuhanása és az ellátási láncok megtörése miatt, ezzel párhuzamosan a munka nélkül maradtak számára is szükséges lesz a segítség.

Acemoglu az állami intézményekbe vetett bizalom nagyon alacsony szintjéről beszélt, ez az alacsony közbizalom a járvány kezelése kapcsán kulcsfontosságúnak bizonyult.

Mint mondta, előtérbe fog kerülni az egészségügy, a szociális háló és az állami (kutatás-fejlesztési) intézmények működésének jobb összehangolása, összességében az állam szerepének újragondolása vált szükségessé.
https://novekedes...sz-szerint
1987 #2 Hazafinak
- 2020-04-14 19:16
cdni.rt.com/files/2020.04/xxl/5e9595db2030277e410f710c.jpg "Ma a valódi probléma az, hogy nem a vírus fenyegeti" - mondja Yusko. Elmondása szerint a világon számos olyan vírusveszély van, amelyek valójában súlyosabbak, mint a Covid-19. A fiskális és monetáris ösztönzők „példa nélküli reakciója” szerte a világon nagyobb pusztuláshoz vezet.

- A csúcstalálkozón vagyunk ... ahol WC-papírmá változtattuk a dollárt. Alapvetően azt mondtuk, hogy nem számít, mennyit nyomtatunk; addig folytatjuk a nyomtatást, amíg a vérzés megszűnik ... “ Az emberek elfelejtik, hogy az eszközárak növekedése nem feltétlenül jó dolog - mondja Yusko, és hozzáteszi: "Ez az ország 49% -ának határozottan nem jó dolog, amely nem rendelkezik vagyonnal."

„Tehát, ami itt történik, a kleptokrácia, évtizedek óta folytatódik, és ez a terv. A QE-t nem a gazdasági növekedés elősegítésére tervezték; A QE célja a 99 százalék elszegényedése és az egy százalék gazdagítása volt. És mindaz, ami az elmúlt néhány hétben zajlott, annál nagyobb fokú. ”

A befektetési vezérigazgató szerint „a küszöbön állhatunk, hogy a nagy recessziót ismét nagy depresszióvá váljunk”.
2 #3 gerry
- 2020-04-14 20:23
én meg azt mondom, hogy szakadjunk le az EU-ról, holnaptól mindenki váltsa be a pénzét magyar koronára... egy kis idõ kell csak és ez lesz a legbiztosabb pénz. Kezdõértéknek javasolnám az 1 korona = 100 CHF értékbeállítást s persze egyidõben az összes tartozás törlését. Bebetonozva 10 évig.

A Korona a tizes számrendszer szerint osztható:

1 Korona = 10 Koron
1 Koron = 10 Koro
1 Koro = 10 Kor
1 Kor = 10 Ko
1 Ko = 10 K ... azaz

1 Korona = 100'000 K

Alapélelmiszerek egységára (kg/liter) = 1K

1 liter Tej, / Kenyér / liszt / Cukor / Tojás~ 1 kilo ca. 15-20 db /

A többit késõbb is ki lehet számolni

Ameddig nem tervezzük meg az új pénzformákat addig ezeket is használhatjuk (osztrákia nélkül, bár lehet, hogy a sógoroknak is tetszene), persze a kinyomtatási dátum korrigálásával.
A Magyar Pénznyomda az egyetlen amelyik kibocsáthatja a megfelelõ mennyiségü Pénznemet

1 K 1Ko 1Kor 1Kor értékek fémbõl készülhetnek az 1 Koro Koron és Korona pedig Bankjegy formában jelenjen meg.
Az egyszerü színjelzéssel megkülönböztetett papirpénzeket nem nehéz megkülönböztetni. Mondjuk Piros - Fehér - Zöld feliratozás az érmék pedig 15 - 20 -25 mm-es átmérõben nyomathatják.

Alanyi jogon mindenkinek jár havonta 2 Korona de heti 21 óra (3 x 7 vagy 5 x 4,5 óra mukaidõ beosztással) aktív termelõmunkát igazolnia kell.
Termelõmunkának számít produktív és inproduktív rész ami szükséges a munkafolyamatokhoz.
A produktiv/inproduktiv rész arány a 75% / 25%-ot nem haladhatja meg. Az irányításban dolgozó személyek keresete nem lehet több mint amennyi a produktív munkát végzõ munkások átlagfizetésének a duplája.

Amennyiben egy személyt lopáson kapnak, attól elsõ esetben nem dolgozhat fél évig, és ugyanennyi ideig, a saját lakóhelyén kell tartózkodnia. Ha egyedül él akkor csak a szükséges élelmiszer mennyiséget kapja meg a teljes idõre, és nem látogathatja senki. Családtagokkal együtt élve, a büntetés ideje alatt azok gondoskodnak róla.
Egyedül élõ munkakerülõ személyek - alapfizetését 6 hónap után 25%-al, egy év után 50%-al, másfél év után 75%-al lehet csökkenteni. Családosoknál a családjuk felelõssége és segítsége illetve azok elbírálása dönti el milyen megoldást kell alkalmazni
Életellenes büncselekmény esetén a toleráció a nullához tendál. (Az élet nem leányiskola!)

Politikai illetve gazdasági és joggyakorlatot végzõ személyek saját, személyi felelõsségükkel tartoznak a döntéseikért. Hatalmuk ellenörzött és bármilyen esetben kell döntést hozni, amit emberi mértékü idõn belül meg kell hozniuk. Ez nem lehet több mint maximum 1 év. Minden tárgyalás, minden Politikai vagy gazdasági döntés nyitott, szabályszerü és áttenkinthetõ kell legyen...

Futurisztikusnak tünik? Nem hiszem. Az alapvetõ dolgok egyszerüek. Az emberi faj vissza kell szerezze emberségét, igazságérzetét, becsületét, tisztességét.

Erõszak és fegyverhasználat nélküli élet megteremtése megoldható. Akinek ez nem tetszik az mehet ahova akar.

Honnan tudom? Onnan, hogy néhány fiatalkori verekedéstöl, kakaskodástól eltekintve egyész életemben nem kellett féltenem az életemet, nem akartam másokat megfélemlíteni, elpusztítani, nem törekedtem hatalomra... stb. stb. és jól éreztem magam a béke világában. Szeretni és szeretve lenni érték. Gyülölni, megalázva élni gyötrelem. Félni a jelentöl, jövõtõl, a hatalomtól ami megnyomorít, elpusztit ... kinek hiányozna?

Nincs joga az emberiségnek egy szabad, jól berendezett élethez? Muszály, hogy erõszakos hatalombitorlók telepedjenek rá az emberi fajra?
Hol látunk még ilyent a világunkban? Egy fajon belül egymást ölni évezredeken keresztül?
Nincs még itt az ideje egy változásnak? Bele kell pusztulunk, mert egy része az emberiségnek "érinthetetlen"-nek tartja magát?

Kinek van baja egy más nyelvet beszélõ embertársával, aki ugyanúgy él, dolgozik, örül, tervez, szeret, nevet vagy sír mint Te vagy én? Nekem sose volt. Nektek?

Na, vissza a Koronára... (valahol el kell kezdeni), íme egy kis visszatekintés ami talán elõre vetezhet minket ;)

ado.hu/wp-content/uploads/2019/10/A-Postatakar%C3%A9kp%C3%A9nzt%C3%A1r-p%C3%A9nzjegyei.jpg
ado.hu/wp-content/uploads/2019/10/100-%C3%A9s-10000-korona.jpg

... Tudom, fantáziavilágbban élek... s_f-ang

... de biztosan?s_hihi
245 #4 hamu
- 2020-04-14 20:28
GErry, ezek tényleg jó ötletek, tervek.

Csak azt tartom furcsának, hogy az ide linkelt képen, a 10 koron -on, miért a 10 éves korú képed látható??!
2 #5 gerry
- 2020-04-14 20:30
Az a nagypapám... :)
139 #6 jozsef toth
- 2020-04-15 10:53
gerry !
Ezen az 1000 koronason elegge le(VANNAK )gatyasodva az emberek.
Jol lehetne hasznalni GOZFURDO belepo kartyajanak,vagy NUDISTA tagsagi kartyanak:D

Igen az alap otlet nem hangzik rossznak!s_grat
Csak ehezis mind mindenhez kevesen vagyunk.s_f-ang

Hasonlit az 1ooo torint regi 20 forintoson is meztelen ferfi 1 lepedovel volt abrazolva.
Ami igaz eleg regota le vagyunk gatyasodva!:(
4 #7 Posta Imre
- 2020-04-15 11:15
Gerry, van pár pengőm, az nem lesz jó? Koronám csak virtuálisan, de az ugyanolyan menő manapság, mit a virtuális embör.

Az őrület igazából csak most jön.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.75 másodperc
4,461,829 egyedi látogató