Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Orbán: nagyon nagy katonai akció kellős közepén vagyunk

BelföldNem is tudtam! Hja, de! Most akkor hülye vagyok, hogy erről ugatok már az elejétől? Egy nagyon nagy katonai akció kellős közepén vagyunk. A kórházak felkészültek a tömeges megbetegedésekre, nem lesz elkerülhető, hogy Budapesten sajátos szabályozást léptessenek életbe, a főpolgármesterrel a legbajtársibb viszonyra törekszik - Orbán Viktor a Kossuth Rádióban reggel az interjújában azt mondta: nincs messze a tömeges járvány, látja a számok felfutását.

Orbán Viktor azzal kezdte a ma reggeli rádióinterjúját, hogy nem a legjobb hír azzal kezdeni, hogy nem lazít a kijárási korlátozáson, mert keveset tudunk a vírusról, ezért óvatosak vagyunk, az életösztön vezet minket. Laboratóriumként tekint Ausztriára, ami bevált ott, azt szabad átvenni. Az “maga a dzsihad” két-három gyerekkel otthon lenni lakótelepen, de egyelőre nem meri azt mondani, hogy lazítsunk a kijárási korlátozáson. “Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra” - ezt az elvet követi.

A műsorvezető Nagy Katalin kérdésére, hogy miért kell a kórházi ágyak 60 százalékát felszabadítani, és betegeket hazaküldeni, Orbán Viktor azt mondta: ezek mind fontos kérdések. Visszament a kályhához, a járvány lassítására, azt mondta, hogy a védekezés sikeres volt, “időt nyertünk a kórházak felkészítésére”, neki minden munkapercét az vitte el, hogy legyen elegendő ágy, lélegeztetőgép és mellette egészségügyi dolgozó, mire tetőzik a járvány.

Ha minden idősek otthonából minden tizedik elkapja a vírust, az 10 ezer ember - ő így kalkulál. A mostani halálozási arányuk “viselhető szám” - mondta, de a legrosszabb esetre is készülve a cél 8000 lélegeztetőgép és a 30 ezer kórházi ágy. “Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, ennek a 34 százalékán nem volt beteg. Azaz az összes kórházi ágy 16 százalékát kell felszabadítani” - mondta a műsorban, hozzátéve: nem tudják ezt másképp megoldani.

Azt orvosi grémium adta ki, hogy mi a halasztható és halaszthatatlan ellátás: ez orvosi és nem politikai döntés - tette hozzá. Bonyolult művelet mindez. Nagyon nagy katonai akció kellős közepén vagyunk, a járványt úgy kaptuk a nyakunkba másoktól - fogalmazott. Jobban állunk, mint egy hete, az orvosok, ápolók egészségügyi dolgozók “több mint becsülettel helyt állnak, a kórházigazgatók is jók” - mondta a műsorban.

A kórházparancsnokok feladata, hogy “katonásan legyen feszes” a kórházak gazdálkodása, a készletek tekintetében is - mondta, egyértelművé téve: az Operatív Törzs döntéseinek a végrehajtása nem választható, azt végre kell hajtani. “Ez egy sprőd helyzet” - fogalmazott a kórházak békebeli autonómiájára utalva. “Mire eljutunk a tömeges megbetegedésekig, bele fogunk tanulni, hogyan kell járvány idején viselkedni, hogy túléljük ezt a veszedelmet” - tette hozzá.

Visszatérve a kijárási korlátozásra, és hogy a polgármesterek szigoríthatnak ezen, azt mondta: hogy minek van előnye, azt az íróasztal mellett is ki lehet spekulálni, de ő a gyakorlatnak jobban hisz: a polgármesterek jól működtek. “Húsvét nincs mégegyszer, de a jó idő, a fertőzés veszedelme ismét itt van”. Van főszabály, de a különböző településeken különböző mértékben kell reagálni minderre - derült ki a szavaiból.

Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy Budapesten sajátos szabályokat léptessünk életbe, illetve a főpolgármester külön szabályokat alkalmazzon - jelentette be a miniszterelnök, mert itt van a fertőzések nagy százaléka. Ezért örül a közte és a polgármester közötti jó viszonynak. “Még nincs itt a pillanat, de eljön az idő”, hogy országosan differenciáljanak a kijárási korlátozást illetően - hangzott el.

A Pesti úti idősotthonban történt tömeges fertőzések és halálesetek kapcsán azt mondta: ezen nem lehet csak úgy átlépni, nem maradhat következmények nélkül. Most nem ennek van itt az ideje. “Most nem a felelősséget kell porciózni, állni kell a vártán” - fogalmazott, hozzátéve, hogy a legbajtársibb viszonyra, együttműködésre törekszik a főpolgármesterrel és a polgármesterekkel a járvány elleni védekezésben.

“Ez egy ezeréves ország, jók a gazdaösztöneik az embereknek. Intelligens nép a miénk, ez a baj idején látható” - mondta. Szerinte az állami felelősség nem mellőzhető, de a családok, a települések vezetőinek a felelőssége legalább olyan fontos.

Orbán Viktor azt mondta a járványról és a fertőzöttségről, hogy “a csúcs előttünk van, a nehéz szakasz most következik, belépünk a tömeges fertőzés időszakába”. Most úgy látja, addigra meglesznek az kórházi ágyak, a lélegeztetőgépek, és a dolgozók mellettük. A kórházakban tíz napi tartalék kiszállításra került, a muníció rendelkezésre áll - jelentette ki, és elismeréssel szólt Szijjártó Péter és a külügy eszközbeszerzéseiért.

Az eredményeket illetően Orbán Viktor azt mondta, a békekötés idejét meg kell várni.

A gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán azt mondta, “a majom majd most ugrik a vízbe”. Óriási bravúr lenne, ha a nullát elérnénk a gazdasági növekedés tekintetében, ő óvatosabb mint a jegybankelnök, aki gazdasági növekedésről beszél, hiszen más országokban mindenki azon lamentál, hogy 10 vagy 5 százalék lesz-e a mínusz.

Kormányzati segítséggel sem folytatódik minden úgy, mint előtte. Mindenkitől többet várnak, mintsem hogy “egyszerűen csak kibírja”, mindenkinek gondolkodni kell a saját jövőjéről - mondta. Azt kiemelte, hogy a turizmusnak “tüdőlövése van”, 400 ezren dolgoznak ott, ezért is próbálnak az ágazatnak kiemelten segíteni.

A 13. havi nyugdíjakról azt mondta, lehet “viccelődni, finnyáskodni” a kormány bejelentésén, de mégiscsak visszaadják. “Nem fanyalodnak arra”, az nem fordulhat elő, hogy megszorítások legyenek, bátran számíthatnak a kormányra - mondta Orbán Viktor.

Friss hírek a Viberen!

Tekintse meg korábbi összefoglalónkat a gazdaságvédelmi akciótervről:
Link

Hozzászólások

245 #1 hamu
- 2020-04-18 08:22
Nagyon nagy katonai akció kellős közepén vagyunk, a járványt úgy kaptuk a nyakunkba másoktól

Szóval, akkor mégiscsak szórnak. Ma már lesz zivatar is.
118 #2 keepfargo
- 2020-04-18 09:24
a 13.-adik havi nyugdíjról:

.."de mégiscsak visszaadják"... a javaslatot, annak, akitől származik; csináljon vele, amit akar, kenje oda valahova

kifizetni akkor lehet majd, ha lesz 13 hónap egy évben...

ha ennek ellenére mégis kifizetik, és elosztod tizenkétfelé, rájössz: megint átQrtak, ez így együtt is csak túlélni elég

akinek a "túlélni elég", az a folyamatos túlélésben elég, s hamuja ha marad...

túlélni elég az csak úgy igaz, hogy csak túlélni elég reménytelen, s ez igaz...
245 #3 hamu
- 2020-04-18 13:01
Egy évben 13 holdhónap van.
118 #4 keepfargo
- 2020-04-18 13:27
hamu
-Hold it, please, hold it!

a földön sokezer hold föld van, de van-e föld a holdon?

talaj, az van, de föld honnan lenne?

a holddal a másik baj, hogy nem biztos, hogy természetes képződmény

az összes bolygó forog, ha jól tudom a bolygók saját holdjai is, a tengelyük körül - ez a "mi holdunk" meg mintha nem forogna, hiszen mindig ugyanazt az oldalát látjuk

a kínai, vietnámi és még egy-két indokínai nép a hold-újévet ünnepli január-február környékén (talán a japánok is)
mi miért nem ezt követjük és kinek a naptára (calender) a pontos?
hogy legyen pontos, az azért fontos, hogy a kalender ne kaland erre, vagy kaland arra legyen,

mert ha igen, más is könnyen félre megyen
88 #5 Asumhari
- 2020-04-19 00:47
Ténylegesen csak az 5. év végén kapja kezébe a nyugdíjas a teljes egy havi, azaz a 13. havi nyugdíjat. Addig, jövő évtől kezdődően minden évben csak egy hetit kap. Ez négy év alatt éri el az egy havi összeget és mivel csak jövő évtől indul, így csak öt év múlva lesz 13. havi nyugdíj.
Ki tudja ki éli meg, de már az ígéret is felborzolta a kedélyeket.
684 #6 atacama
- 2020-04-19 03:36
igen az időre játszik a kis csapat... ..igérnek fűt -fát némi szavazatokért..
24 #7 cigar-no
- 2020-04-19 10:35
#5, #6
Nem lesz abból semmi. Emberük írja a 2. pont harmadik bekezdése szerint még csak sajtóhír, "az erről szóló kormányrendelet még nem jelent meg".... stb.
https://www.nyugd...dijszamtan

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.83 másodperc
4,702,001 egyedi látogató