Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Sarkozy bevette Párizst!

KülföldZsidó-cigány itt, zsidó-cigány ott és ez nem összeesküvés, ugyi? Kezdõdhet a medvetánc? Elhódították a baloldaltól a párizsi régiót a legnagyobb ellenzéki párt, a Nicolas Sarkozy volt államfõ vezette jobbközép Köztársaságiak és szövetségeseik a franciaországi regionális választások vasárnap tartott második fordulójában.

A szavazatok 90 százalékának összeszámlálása alapján a Párizs-központú Ile-de-France régióban, Európa legnagyobb és leggazdagabb térségében Valérie Pécresse a szavazatok 44,2 százalékát szerezte meg, míg szocialista párti ellenfele, a régiót 17 éve irányító Claude Bartolone a voksok 41,76 százalékát gyûjtötte be.

Wallerand de Saint-Just, a Nemzeti Front jelöltje 14,05 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végzett.

Párizs szocialista párti polgármestere, Anne Hidalgo gratulált Pécresse-nek gyõzelme alkalmából, és kifejezte abbéli reményét, hogy a régió új közgyûlési elnöke a párizsiak várakozásainak megfelelõen fog politizálni, különösen a környezetvédelem, a lakhatás és a társadalmi igazságosság területén. Hidalgo üdvözölte azt is, hogy a Nemzeti Front Párizsban csak mintegy hat százalékos eredményt ért el, míg a baloldali lista súrolja az 50 százalékot.

A regionális választások vasárnap tartott második fordulójában a közvélemény-kutató intézetek exit poll felméréseinek egybehangzó eredményei szerint a Marine Le Pen vezette Nemzeti Frontnak egyetlen régióban sem sikerült gyõznie, a párt a harmadik helyre szorult vissza a Nicolas Sarkozy volt államfõ által vezetett Köztársaságiak és a kormányzó szocialisták mögött.

Az elsõ fordulóban aratott történelmi sikere után Marine Le Pennek nem sikerült gyõznie saját legerõsebb körzetében, az észak-franciaországi Nord-Pas de Calais-Picardie régióban sem, ahol Sarkozy pártjának jelöltje Xavier Bertrand a szavazatok 57,5 százalékét szerezte meg, szemben Le Pen 42,5 százalékával.

A a kormányzó szocialisták már a Nemzeti Front elsõ fordulóbeli elõretörését követõen bejelentették, hogy visszavonják jelöltjeiket azokban a régiókban, ahol Nicolas Sarkozy pártja a második helyen végzett a Nemzeti Front mögött.

Manuel Valls francia miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy bár a Nemzeti Frontnak nem sikerült egyetlen régióban sem gyõznie, nincs ok megkönnyebbülésre, örömmámorra. Nicolas Sarkozy pedig arra figyelmeztetett, hogy a Nemzeti Front mostani veresége nem feledtetheti az elsõ forduló keserû tapasztalatát. Marine Le Pen harciasan nyilatkozott, és azt hangsúlyozta, hogy a 2010-es regionális választásokhoz képest a párt megháromszorozta tanácstagjainak számát.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.28 másodperc
4,440,148 egyedi látogató