Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Bedől a gazdaság, száguld a tőzsde - van ennek értelme?

TanácsadásNa, akkor gondolkodjunk Béláim! Tehát most történik az átállás, ahogy mondottam. Hatalmasat zuhant a globális gazdaság a járványra adott kényszerintézkedések következtében. Az amerikai tőzsde ennek ellenére szárnyal, s már 24 százalékkal jár márciusi mélypontja felett. Az elemzők keresik az okát a nagy ellentmondásnak.


Elképesztően naggyá vált a divergencia a gazdaság valós teljesítménye és a tőzsdei árfolyamok között. Az elemzők azt találgatják, vajon ennek mi lehet az oka és tartós lehet-e az elmúlt egy hónapban tapasztalt tőzsdei feltámadás - írja összefoglalójában a Financial Times.
Dr. Végzet megszólalt: ez most rosszabb lesz, mint gondoljuk

A járvány után újabb válság fenyeget

A frissen napvilágra került adatok azt mutatják, hogy a gazdaság még annál nagyobbat esett a korlátozásoknak következtében, mint amire eredetileg számítottak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss előrejelzése szerint a globális recesszió mértéke a legnagyobb lehet az 1930-as Nagy gazdasági világválság óta.

Néhány befektető még mindig nem tért magához a járvány okozta sokktól. "Tényleg teljesen ismeretlen terepen járunk. Van egy szörnyű, méreteiben a Nagy gazdasági világválságra emlékeztető visszaesésünk, amely olyan gyors, mint a '87-es tőzsdekrach és olyan félelemhullám párosul hozzá, amihez foghatót a 2001 szeptember 11-i terrortámadások váltottak ki" - mutatott rá Liz Ann Sonders, a Charles Schwab vezető befektetési stratégája. Ehhez képest a részvénypiac egy hónapja száguld felfelé.

Medvepiac...vagy mégsem?

Az emelkedést eleinte egyszerű medvepiaci rallynak minősítette mindenki, olyan átmeneti emelkedésnek, amely a nagy esések közben gyakran kibontakozik. Ehhez képest az emelkedés mértéke már elérte a 23 százalékot is, ha csak az S&P 500-as indexet nézzük. Márpedig a 20 százaléknál nagyobb rallykat bikapiacnak is szokta nevezni a befektetők egy része.

Az emelkedésnek köszönhetően a piac ledolgozta a február vége óta elszenvedett zuhanásának a felét, az FTSE All-World globális részvényindexe ismét olyan szintre emelkedett, amelyet először 2017 nyarán, az amerikai adócsökkentések okozta emelkedés során lépett át - írja a brit lap. Az általuk megkérdezett elemzők egyöntetű véleménye az volt, hogy az emelkedés mozgatói a nagy jegybankok intézkedései voltak, amelyekkel a válság hatásait igyekeztek tompítani.

A Citigroup becslései szerint a legnagyobb jegybankok idén 5 ezer milliárd dollár értékben vásárolnak idén kötvényeket, élükön az amerikai Federal Reserve-el, amely már most a 2008-2009-es válság csúcsán alkalmazott élénkítés duplájánál jár. Ráadásul a Fed most már olyan, korábban tabunak számító eszközökből is vásárol, mint például a bóvli kötvények. A különböző likviditásösztönző és gazdaságélénkítő csomagok, amelyeket az elmúlt hónapokban bejelentettek világszerte, mind a járvány miatti korlátozások hatásait hivatottak enyhíteni. Az IMF becslései szerint ezek értéke világszerte összesítve elérheti a 14 ezer milliárd dollárt.

Elég lesz ez?

A Fed nagyon is világossá tette, hogy bármit hajlandó megtenni a gazdaság mentése érdekében. A kérdés csak az, hogy ez elegendő lesz-e - mondta Joyce Chang, a JPMorgan globális elemzési osztályának vezetője.

Úgy néz ki, sok befektető szerint igen. A technológiai szektor ismét vezeti az emelkedést, de még az utazási irodák és a szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó cégek részvényei is jó 24 százalékkal ugrottak meg. Ezzel utóbbiak idei vesztesége 37 százalékra mérséklődött. Az összefoglaló szerint a befektetők már nem is az idei számokat nézik, ez az év már elúszott, hanem 2021-re koncentrálnak.

Technikai tényezők is segítik a rallyt. A JPMorgan szerint a bankok fedezeti ügyletei, valamint az olyan befektetési stratégiák, amelyek a csökkenő volatilitásra vásárlással reagálnak szintén a vevői oldalt erősítik, s ez most kevésbé likvid piacon erősebb emelkedést eredményez.

Mi lehet ebből?

Ráadásul az optimisták a historikus adatokban is találhatnak reményre okot adót. A Bespoke Investment Group például végignézte az összes korábbi nagy amerikai tőzsdei összeomlást. Ők arra jutottak, hogy ha egy krach után a piac az esés legalább felét ledolgozza az azt jelenti, hogy a korábban beállított mélypontig már nem esnek újra vissza az árfolyamok.

Persze ez alól is van kivétel, ez pedig az 1929-es összeomlás. Akkor a tőzsde az 1929 novemberi mélypontot követően márciusig 44 százalékkal emelkedett, majd ezután újabb 80 százalékot esett, s egészen 1954-ig nem érte el korábbi csúcsát.

Vannak olyanok, akik szerint ez utóbbi tűnik most a valószínűbb forgatókönyvnek. Paul Singer, az Elliott Management vezetője arra figyelmeztetett például, hogy könnyen visszatérhet a korábbi esés és a vezető indexek február végi csúcsuk felére is eshetnek. Szerinte a hatalmas ösztönzőcsomagok és a pénznyomtatás újabb körei ellenére hatalmas a jövőt övező bizonytalanság a gazdasági ágazatok széles körében. Ez nem az a helyzet, amikor elképesztően jó vételi lehetőségeket kéne keresni a piacon - írta befektetőinek.

Liz Ann Sonders szerint azonban még ha a részvénypiac nem is kerül újból a március végi mélypontokra, akkor is az a jellemző, hogy a mostanihoz hasonló visszaesések közepette nagyon sok hamisnak bizonyuló áremelkedés bontakozik ki a piacon, amelyeket masszív eladási hullámok követnek. Bárki, aki azt gondolja, hogy a kilábalás egy egyenes vonal mentén történik majd, álomvilágban él - tette hozzá.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2020-04-29 19:08
Ipsos: A koronavírus hatására megváltozott a magyarok viszonya a reklámokhoz

A koronavírus, illetve a kijárási korlátozások hatására az Ipsos kutatócég az Atmedia megbízásából elkészített friss kutatása alapján elkezdett átértékelődni az emberek viszonya a reklámokhoz az elmúlt hetekben. A reklámokat például manapság sokan az élet folytathatóságával kapcsolják össze.

Jelentősen megváltozott a lakosság mai, speciális élethelyzetében a reklám szerepe a korábbiakhoz képest, és ma már olyan fogyasztói intuíciók is kapcsolódnak hozzá, mint például az élet folytathatósága, a csökkenthető kiszolgáltatottság vagy az összefogás és a biztonság – olvasható az Atmedia tévés, rádiós és online hirdetési ház és az Ipsos kutatócég kvalitatív, a reklámfogyasztásról szóló, április 14. és 17. között elvégzett kutatásának összefoglalójában.,,. https://media1.hu...eklamokhoz
69 #2 Szalonna
- 2020-04-29 20:55
A tűzijáték megint elmarad olyan értelemben ahogy mi várjuk. De remélem azért mégse.
165 #3 LM
- 2020-04-30 06:39
Több pénzügyi blogot, portált olvasok és ott sem nagyon értik a "szakértők", hogy mi történik. Szerintem azért nem mert csak a számokat, a pénzügyi dolgokat (adósság, gdp, P/E mutatók, munkanélküliség stb.) nézik. Pedig ezt az egészet messzebbről kell értelmezni, tágabb nézőpontból, egyébként már vannak ilyen hangok a gazdasági elemzői körökben is.

Véleményem szerint:
A részvényárak és a gazdasági teljesítmény elválik egymástól a tőzsdei cégek esetén, mert egy újfajta gazdasági rendszer születésének vagyunk szemtanúi. A rendszer a "modern monetáris elmélet" alapján van/lesz létrehozva. Ennek lényege, hogy az állam saját devizában korlátlanul eladósodhat (jelenleg ez központi banki pénznyomtatást jelent) mert az adórendszeren keresztül majd elszívja ezt a pénzt ha szükséges.

Ennek bizonyítéka:
Mo-n: https://www.portf...mnb-428894 ez 2700 milliárd Ft-ot jelent az államnak amit "elkölthet"
USA:https://www.napi....02811.html itt ugyan már eleve nem szabtak korlátot de valójában 1000 milliárd dolláronként haladnak.

Most jön a csavar: Az állam ezzel a pénzzel mit fog csinálni? Gazdaságot élénkít, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy viszlát klasszikus kapitalizmus, MERT közvetlen beavatkozik, pénzt juttat az arra kiválasztott gazdasági szereplőknek:
USA: https://www.portf...fed-421842 ez azt jelenti, hogy magáncéget bíz meg a nyomtatott pénz elköltésével valamint már folyamatban van egy olyan szabályozás, hogy az állam közvetlenül vásárolhasson a tőzsdéről.
Mo: Még nem tudjuk hová fog menni a többezer milliárd Ft, de nem leszek meglepve ha kiderül, hogy tőzsdei cégek szépen kapnak belőle (OTP, Mészárosék stb. persze gazdasági élénkítő csomag formájában, lesz majd vasút és piramisépítés Mészáros&Mészáros cégével természetesen munkahelyteremtés céljából mert hát megígérték, hogy aki elveszíti az kapni fog)

A fenti 2 dologból pedig a következtetés:
Ez a gazdasági rendszer már inkább állam kapitalista mert a nagy cégek (igen ezek többségében tőzsdei cégek) közvetlen állami beavatkozás alatt állnak (pénzt kapnak az államtól DE ugye nálunk ennél már tovább mentek, Kartonpackot teljes felügyelet alá vonták https://index.hu/...tortenete/ ÉS tucatnyi másik "stratégiai" cégnél is ott van a honvédség https://www.portf...ket-420975)

Tehát ebben az új rendszerben vannak azok a cégek akik:
- a piacon működnek ahogy eddig vagyis rosszabb helyzetben mert olyan konkurensek is vannak akiket az állam közvetlenül finanszíroz. (nem nehéz kitalálni, hogy igen nagy "verseny" hátrányban)
- az újfajta államkapitalista cégek

Az utóbbiak vannak a tőzsdén. Kérdem én csoda, hogy elszakad a valós gazdasági mutatóktól ezen cégek tőzsdei teljesítménye(árazása)? Ez kb. olyan mintha a szocializmusban az állami cégeket tőzsdére vitték volna, a gazdasági teljesítmény csak egy dolog...
Persze ettől még bedőlhet és valószínűleg lesz is esés (manipuláció??) DE ez már egy másik dimenzió.
4 #4 Posta Imre
- 2020-04-30 07:19
Bitcoin a kamupénz, mely úgy drágul, ahogy akarják és nem "tudni" kié...
https://cryptofal...tcoin-ara/
684 #5 atacama
- 2020-04-30 09:27
de biztos van mögötte munka, vagy teremtett érték...
vagy ne..?vagy a ződhasúak a dolcsisok teremtették ezt is..hányinger az egész világ pajtás!!!
165 #6 LM
- 2020-04-30 09:45
Imre, a Bitcoin csak játékpénz a DCPE-hez képest. Szerintem a szerepe annyi volt, hogy köztudatba hozza a digitális pénzt.

A DCPE a kínai állami! kriptopénz.
Ez egy nagyon jó összefoglaló oldal róla:
https://boxmining...

Hogy mikor jön? Valószínűleg idén, mert már tesztelik olyan cégek is mint a Starbucks vagy a Mcdonalds.
Lényege pedig az oldalon már az első sorokban ott van: (kiemeltet lefordítva: hogy a kínai deviza is világpénz legyen mint a dollár
What is DCEP:
Digital Currency DCEP (Digital Currency Electronic Payment, DC/EP) is a national digital currency of the China built with Blockchain and Cryptographic technology. The currency is pegged 1:1 to the Chinese National Currency – the RenMinBi RMB The overall objective of the currency is to increase the circulation of the RMB and international reach – with eventual hopes that the RMB will the a global currency like the US Dollar.


Ez az egész történet még ott nem kerek nekem, hogy a világpénz feltétele a külker deficit, hogy a pénz "kint ragadhasson" a "gazdasági szereplőknél (hívjuk külföldnek) akik ezt használják és ez csak akkor megy ha többet fizetünk nekik ezzel mint ők nekünk. Szóval itt még lesznek meglepetések úgyvélem.
34 #7 valahun
- 2020-04-30 10:06
Ezek sem véletlenül coinoztak itt múlt héten
https://www.youtu...mp;t=2371s
1987 #8 Hazafinak
- 2020-04-30 14:13
A spekulánsok már a negatív olaj árakkal is nyerészkednek. Az aranyra való kereslet 80%-os növekedést mutat. Az országok GDP esése legjobb esetben is 30% lesz. Az ENSZ jelzése szerint a világ munkaválalóinak a 50% elveszíti a munkahelyét. A hazai munkanélküliek és a hazatért munkanélküliek marakodni fognak a munkahelyért. A segélyezettek meg majd leshetik, hogy a kassza kifogyott. Rengeteg szakma" szakterület fog minimálisra csökkenni vagy megszünni. A karhatalmak bérét nagyon kellesz növelni, hogy a villany oszlopokból ne váljon bitófa.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.83 másodperc
3,894,743 egyedi látogató