Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Schöpflin Aladár Adyról 1934-ben írt könyvében a pesti zsidó polgárifjakról,

Kultúraés a divatba jött szocializmus összefüggéseiről szóló mondatait: szociáldemokrata mozgalom lendülete magával ragadott sokakat a polgári eredetű ifjúságból. Divat lett a szocializmus, Pesti szalonokban szmokingos fiatal “urak” vitatták Marx tanításait, az estélyi ruhás ifjú “hölgyek” bólogattak nekik megértően.
A nagyvárosi sznobizmus felfedezte a proletárságot.
Ami nyugtalanság és elégedetlenség volt a fiatal emberekben, “intelligens” zsidó fiúk alacsonyabbrendűségi komplexuma a szocializmusban csapódott le.
Kötelező olvasmány lett a szociológia - higított formában - vagyonszerzésben elpohosodott, cukorbajos apák büszke rémülettel nézték a forradalmár fiaikat, akik illatos fürdőszobában is a Népszavát olvasták.
Schöpflin valamelyst érthetővé teszi, hogy a szocialista-szociáldemokrata, majd a kommunista mozgalmak vezetői miért éppen a zsidók köreiből kerülnek ki.

Ady megítélése szempontjából Schöpflin találó tartalmat hordozó mondatai amiatt lényegesek, mivel Ady nem a birodalmi nagypolgári hanem éppen e baloldali kispolgári rétegnek a tagjaival került kapcsolatba.

Leszámítva természetesen a szépirodalmi életbe elegyedő Hatvany Deutsch Lajost s még egy-két személyt, akikre Adynak mint pénzcsapra és hírnevének növelőire volt szüksége.

A személyiségére komoly hatást tett emberek - néhány kivételtő eltekintve radikális, zsidó, kispolgári liberális és/vagy szocialista “szellemi keresztapjai” - közül többen radikális szabadkőműves társasághoz tartoztak.

Hozzászólások

69 #1 Szalonna
- 2020-05-02 09:23
Minő véletlen hogy ezek a magyarországi kulturális életbe is belemásztak, és még onnan is kavartàk a szart.
A Bécsi főlpolgármestertől származik az a szóhasználat is hogy JUDAPEST, Leuger akkoriban 1844-ben már hangoztatta nyíltan, hogy Pest és Magyarország el van zsidósódva. Már egyszer hoztam a számadatokat, a zsidók számával kapcsolatban, Imre állításával kapcsolatban hogy 1 esetleg 2 millió zsidó van ide betelepítve. Napjainkban 2020-ban.
Jöjjenek az adatok.

Az igazán súlyos helyzet az 1890-es évektől alakult ki, amikor a liberalizmus összekapcsolódott a haza kapitalizmus kialakulásával.
Kiderült hogy a tőkére alapuló viszonyok elemi létszükséglete a liberális eszmevilág.
Ez Magyarországon fokozottan igaz lett, ugyan is a zsidók nagy létszámú bevándorlásával - főleg az 1873. Évi gazdasági válságból való kilábalás után) az új népelem meggazdagodásának legfontosabb előfeltételévé a “mindenkinek mindent szabad” elve vált.

Ennek megfelelően a hazai rablókapitalizmussal általában szemben álló - sokszor egyenesen onnan jövő - új értelmiségi csoport, főleg a századforduló után, hangoztatni kezdte a progresszivitás fontosságát.
A haladás lett a már zömmel nem is magyar hanem zsidókból álló harmadik liberális nemzedék kulcskifejezése.
Csakhogy érdekes, sőt jellemző módon ezek főként budapesti és nagyváradi értelmiségiek(?) elsősorban nem a kapitalista nagypolgárság, hanem az ún félfeudális magyar uralkodó réteg ellen léptek fel, azt hangoztatva hogy minden ami összefügg a magyar múlttal - nagybirtokos arisztokrácia és a dzsentri középosztály - az a haladás és a demokrácia gátja.

A reformkorban mintegy 240.000 zsidó, 1910-ben több mint 900.000, 1914-ben már mint egy 1 millió zsidó èlt a Magyar királyságban.
A világháború kitörése után amikor az orosz haderő sikeresen megtámadta Galíciát, további százezrek érkeztek - sokan ideiglenesen - Magyarországra, főleg Budapestre, Helyzetüket pontosan tükrözi Boda Dezső székesfővárosi rendőrfőkapitány jelentései, amelyeket Tisza István gróf, miniszterelnökhöz intézett.
A jelentések a Magyar Országos levéltárban és a Magyarországi Reformàtus Egyhàz Zsinati levéltárában - gróf Tisza István iratai között megtalálható.
69 #2 Szalonna
- 2020-05-02 09:34
“ Divat lett a szocializmus, Pesti szalonokban szmokingos fiatal “urak” vitatták Marx tanításait, az estélyi ruhás ifjú “hölgyek” bólogattak nekik megértően.
A nagyvárosi sznobizmus felfedezte a proletárságot.
Ami nyugtalanság és elégedetlenség volt a fiatal emberekben, “intelligens” zsidó fiúk alacsonyabbrendűségi komplexuma a szocializmusban csapódott le”

Ha megnézzük a magyarnak nevezett egyetemeket - tanárokat vagy az ott tanulókat - ugyan ezt láthatjuk amikor az ún liberális tüntetések vannak, sérülésre alkalmas vékony nyüzüge testű tetűhintás egyetemista zsidó külykök verik a kolompot a zsidó kormány “ellen” ami szerintük a liberális eszmények ellen harcol.
Ugyan ezek a nyeszlett zsidók vannak az egyetemi mozgalmak élén, a gólya táborok szexuális perverzségeiben. Az hallgatói önkormányzat - HÖK - ugyan ezekkel a szurikáta testű liberális zsidó taknyokkal van tele.
Most kérdezzük meg! Mi változott az 1800-as évek óta?
SEMMI!
De úgy, hogy közben minden változott, de még sem változott semmi.
Most is valami hasonlót csinál orbáb és köre.
1693 #3 pipogya
- 2020-05-02 10:08
Talán ezért nem is volt a magyarok fővárosa sosem Budapest .
329 #4 gutai zub
- 2020-05-02 10:22
Szalonna,
Nagyon jól ecsetelted és értelmezted a történteket.

Néhány gondolat Adyról:

Szabó Dezső Adyról mintázta Farkas Miklós személyét, csodálatos regényében, az "Elsodort Faluban"

Az Őstehetség, a kiválóság, az igaz és felemelő emberi értékek sokasága, mind potenciálisan megvoltak benne, hasonlóan mint az egész magyar fajában.

De egy "vírusra" nem volt válasz, nem volt felkészülve, se Ady, se a Népe..........
69 #5 Szalonna
- 2020-05-02 10:34
Ady elôször anyagi, majd később már elvi megfontolásból is a zsidó szabadkőműves darabontok oldalára állt, és támadott mindent ami magyar és konzervatív.
Hatvanyak, Vészik, Jászik, Ignotusok, Somló Bódogok hű csahos kutyája lett ő és még hasonló sok másoké akik megfordultak a Martinovicsban.
137 #6 balu
- 2020-05-02 15:20
Szalonna,
mi ez a könyv, amiből idézel? Nincs meg véletlenül PDF-ben is? Elolvasnám.
1987 #7 Hazafinak
- 2020-05-02 15:42
Akár milyen furának hangzik, de jó idelye amerikában is hangoztatják a létjogosültságát. Tartsunk nekik felvilágosító kurzust, miként gondoljanak rá mielőtt vérrel vivnák ki maguknak? Nem! Egyék a maguk kefélyét. Mi meg tegyük amit tennünk kel, és akkor amikor annak az idelye van. “ Divat lett a szocializmus?! Köszönöm szépen nekem eddig semmi nem jött be, de ami jó lenne attol meg vissza riadnak sokan, mert nem lophatnak, csalhatnak benne eleget!!!
69 #8 Szalonna
- 2020-05-02 15:46
Nem nagyon talàltam olyan formàtumban amit írsz.
2 #9 gerry
- 2020-05-02 16:42
Szalonna, milyenben van? Esetleg; Mi a cime?
69 #10 Szalonna
- 2020-05-02 19:39
Semmilyenben nem találtam.
Raffay Könyv.
267 #11 Perle
- 2020-05-02 19:51
Raffay: Ady és a szabadkőmüvesség: Ez videosorozat.
https://www.youtu...XJac5ab72g
146 #12 satu
- 2020-05-02 20:54
Balu!

Szerintem ez az:
"Raffay Ernő - Szabadkőműves béklyóban - Ady Endre és a szabadkőművesség I. (1899-1905)

Eddig megjelent három, a magyarországi szabadkőművességgel foglalkozó könyve után Raffay Ernő ezúttal a költőóriás Ady Endre publicisztikáját veti össze a szabadkőműves páholyok levéltárban fennmaradt irataival, részletesen feltárva azon körülményeket is, melyeknek következtében Ady teljesen azonosult a baloldali radikálisok nézeteivel..."
Raffay Ernő - Szabadkőműves béklyóban - Ady Endre és a szabadkőművesség I. (1899-1905

https://data.hu/g...lyoban.pdf

Letöltő link még nem teszi lehetővé a letöltést valami vizsgálat miatt, de reggelre működni fog.
137 #13 balu
- 2020-05-03 00:43
Szalonna, Perle, Satu,
mindenkinek kösz. A link közben "életre kelt", le is szedtem.
3 #14 Enid
- 2020-05-03 06:57
Most látom, hogy megírta a második részét is: Raffay Ernő: Szabadkőműves zsoldban.
69 #15 Szalonna
- 2020-05-03 07:02
Ez a zsoldban. Meg kell venni. Nem letölteni.
Könyvet más olvasni, mint telefonon lehuzigálni a csíkot oldalt.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.34 másodperc
4,703,890 egyedi látogató