Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Fizikai, lelki, szexuális erõszak: bocsánatot kért Kanada

KultúraKatolikus mocskos zsidók, elmebeteg, perverz mocskos buzik....és még mindig élnek, unokáinok regnálnak...és ez csak egy a sok-sok ezer ilyen "esetbõl". Az állam nevében ünnepélyesen bocsánatot kért a kanadai kormányfõ az ország õslakosaitól azokért a visszaélésekért, amelyeket a Kanadában évtizedeken át mûködõ bentlakásos iskolákban kellett elszenvedniük az õslakos gyerekek tízezreinek.

A Liberális Párt élén álló, tavaly októberben megválasztott Justin Trudeau helyi idõ szerint kedden Ottawában intézte szavait az õslakosokhoz, miután megkapta a kanadai Bizottság a Megbékélésért és Igazságért (TRC) végleges jelentését az õslakosokkal szembeni kegyetlenkedésekrõl. A testület hat éven keresztül gyûjtötte a nevelõintézetek vagy diákotthonok egykori, még élõ lakóinak tanúvallomásait, és csaknem 7 ezer interjú alapján állította össze a jelentést, amelynek tartalma már júniusban ismertté vált.

Trudeau az intézetekben elkövetett visszaéléseket „Kanada történetének egyik legsötétebb fejezetének” nevezte. „A legmélyebb vágyam az, hogy ez a jelentés és a levont tanulságok segítenek majd jóvátenni a bentlakásos iskolai rendszer által okozott fájdalom egy részét, és elõsegítik a hosszú ideje elvesztett bizalom helyreállítását” – hangsúlyozta a kanadai miniszterelnök.
Rendszeres erõszak

A bentlakásos iskolai rendszert az ottawai vezetés nevében keresztény vallási szervezetek irányították, amelyek családjuk akarata ellenére a 19. század végétõl az 1970-es évekig bezárólag nagyjából 150 ezer indián, mesztic (métis) és inuit (eszkimó) gyereket kényszerítettek arra, hogy otthonuktól több száz kilométerre, nevelõintézetekben éljenek, ahol rendszeres fizikai, lelki és szexuális erõszaknak voltak kitéve. Ezzel a módszerrel megpróbáltak véget vetni a kanadai õslakosok mint önálló jogi, társadalmi, kulturális, vallási és faji entitások létezésének – állapítja meg a TRC régóta várt jelentése.

A dokumentum szerint ezekben a diákotthonokban legalább 6 ezer gyerek vesztette életét alultápláltság, betegség vagy erõszak miatt, és több mint felüket tömegsírokban temették el. Az utolsó ilyen, õslakosoknak fenntartott nevelde 1996-ban zárt be. A TRC 94 ajánlást tett a megbékélés jegyében, köztük azt, hogy Kanada „fogadja el és hajtsa végre maradéktalanul az õslakosok jogairól szóló ENSZ-nyilatkozatot”.

Trudeau elõdje, a konzervatív Stephen Harper júniusban elutasította a testület számos ajánlását, köztük azt is, amely a világszervezet említett nyilatkozatára vonatkozik. Harper azonban 2008-ban maga is bocsánatot kért a bentlakásos iskolai rendszer életben maradt áldozataitól. A jelenlegi kormányfõ azonban leszögezte, hogy hazája „teljesen alkalmazni fogja” az ajánlásokat, élükön az ENSZ szóban forgó dokumentumával. A 34 milliós kanadai népesség nagyjából 5 százalékát teszik ki az õslakosok.
Link

Hozzászólások

80 #1 monguzking
- 2015-12-16 15:29
En ugy tudom hogy sok gyereket megoltek satanista ritualekban s embervadaszati rendezvenyeken....szalak egeszen vatikanig illetve brit uralkodoi hazhoz elnyulnak..
139 #2 jozsef toth
- 2015-12-18 12:37
Bocsanatott naponta lehet kerni .
De holvannak azok akiket ezert fellosegre vontak?????
BOCS ( es BOCSIKA ).

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.82 másodperc
3,891,011 egyedi látogató