Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Polgárháború lesz Lengyelországban?

KülföldFransziáknyál, a ködös Albijonbany, germániásoknál is má' helyzet van. Akar még valaki egy kis polg. haburut polgárok nélkül? Ki van a sengem ezekkel a pötsökkel. Hosszabb távon polgárháborúhoz is vezethet Lengyelországban, ha a Jog és Igazságosság (PiS) párt nem változtat kormányzási stílusán, mondta Lech Walesa korábbi elnök, a rendszerváltás ikonikus alakja.
Az 1989-es rendszerváltás után 25 évvel is "van javítanivaló" Lengyelországban, ebben a tekintetben igaza van a jelenleg kormányzóknak.
Walesa aggodalmának adott hangot, hogy ha a PiS nem változtat "megfontolatlan" politikáján, akkor Lengyelországban polgárháború törhet ki.

Hosszabb távon polgárháborúhoz is vezethet Lengyelországban, ha a Jog és Igazságosság (PiS) párt nem változtat kormányzási stílusán - figyelmeztetett a Nobel-békedíjas Lech Walesa volt lengyel elnök, aki a lengyel közszolgálati televíziónak csütörtök este adott interjúban a kormányzó pártot, valamint annak jelöltjeként májusban megválasztott Andrzej Duda elnököt is bírálta.
Kattintson és nézzen szét Lengyelországban!

Az 1989-es rendszerváltás után 25 évvel is "van javítanivaló" Lengyelországban, ebben a tekintetben igaza van a jelenleg kormányzóknak - jelentette ki Walesa, aki 1990 és 1995 között volt államfõ.

Ezt azonban nem ilyen módon kell tenni, hanem nyíltan és demokratikusan - mondta Walesa. Ezzel vélhetõen az utóbbi hetekben zajló heves belpolitikai vitára utalt, amely az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása miatt alakult ki. A vitát ellenzéki és kormánypárti tüntetések is kísérik.

Walesa aggodalmának adott hangot, hogy ha a PiS nem változtat "megfontolatlan" politikáján, akkor Lengyelországban polgárháború törhet ki. Ezt a volt elnök szerint azzal lehetne megelõzni, ha növekvõ társadalmi elégedetlenség esetén népszavazást írnának ki a jelenlegi elnök és parlament mandátumának lerövidítésérõl. Ezt a véleményt Walesa az elõzõ napokban már megfogalmazta, kommentátorok ugyanakkor arra figyelmeztettek: elõre hozott választásról a lengyel alkotmány alapján nem lehet népszavazás útján dönteni.

Lech Walesa emellett "megosztónak" minõsítette Andrzej Duda csütörtöki beszédét, amelyben az államfõ az 1970-es tengermelléki sortüzek áldozatainak emléke elõtt tisztelegve elmondta: szégyenletes, hogy a 45 évvel ezelõtti események áldozatainak, az akkori üldözötteknek és hozzátartozóiknak máig nem szolgáltattak igazságot, még az 1989-es rendszerváltás utáni Lengyelországban sem.

Duda beszédét - amelyben az elnök a történelmi igazságtétel mellett a rendszerváltás elõtti Szolidaritás mozgalom hagyományára épülõ, a társadalmi párbeszéd jegyében folytatott politikát is szorgalmazott - Lech Walesához hasonlóan több ellenzéki politikus is bírálta.

Walesa - a Szolidaritás egyik alapítója és elsõ elnöke - az interjúban utalt a PiS vezetõ politikusaival közös ellenzéki múltjára.

"Igyekszem majd ezeket az embereket meggyõzni. Egykori barátaim õk, nem szegülök szembe velük" - mondta, megemlítve Jaroslaw Kaczynskit, a PiS elnökét.

Kaczynski 1990-ben és 1991-ben Walesa államfõi hivatalát vezette, ikertestvére, Lech Kaczynski néhai államfõ pedig 1991-ben az elnöki hivatal nemzetbiztonsági államtitkára volt. A Gazeta Wyborcza címû baloldali liberális napilap akkoriban "tekintélyelvû és antidemokratikus" politika folytatásával vádolta Walesát. Kaczynskiék azután távoztak az államfõi hivatalból, hogy a politikai hátterüket adó tömörülés, a Szolidaritás-gyökerû Egyetértés Centrum konfliktusba került Lech Walesa környezetével.Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015-12-18 14:17
Jézus eljött a lengyel zsidókhoz és teledudálja a burá-lyukat, mert mi a fax lenne Jézus, ha lenne? Háááát, POLITIKUSS!


Szczecin és az államfõ
Meglepõ köszöntés

Miközben a lengyel Polgárok Bizottsága a Demokráciáért (KOD) szombatra újabb nagyszabású tüntetést hirdetett nemcsak a fõvárosba, hanem Lengyelország egyéb városaiba is a kormány és az államfõ tevékenysége ellen, a tengerparti városokban tett látogatása során az új köztársasági elnököt, Andrzej Dudát hívei olyan szavakkal köszöntötték, ahogy más vezetõt talán még sohasem.
Kapcsolódó írásaink

Új elnöke lesz Lengyelországnak
Lengyel elnökválasztás – megdöbbentõ eredmény
Tüntetések hétvégéje Lengyelországban

Mint az egyik lengyel rádió, a TOK FM tudósítója beszámolt az eseményrõl, Andrzej Duda az 1970 decemberi véres események évfordulója alkalmából látogatott a helyszínre. Itt a már szokásosnak mondható transzparensek, mint „Te vagy a büszkeségünk!”, vagy „Te vagy a reményünk!” mellett megjelent egy megdöbbentõ is, egy idézet Lukács evangéliumából: „Tisztelt Elnök Úr, boldog az anyaméh, amely Téged hordozott, és boldog az emlõ, amely Téged táplált”.

Ez a szöveg Lukács evangéliuma 11. fejezetének 27. versében van, egy asszony mondja a sokaságból Jézus egy példázatára. A 28. versben Jézus erre így felelt: „S még boldogabbak azok, akik hallgatják Isten beszédét és megtartják”. Duda elnök nem reagált a transzparensre – bármily hihetetlen is, hogy egy politikust (vagy bármely földi halandót) Jézusnak címzett szavakkal fogadjanak.http://www.168ora...41626.html

Éjszakai akcióval mozdították el egy NATO-háttérintézmény vezetõjét

A lengyel hatóságok egy csütörtök éjszakai akcióval szereztek érvényt a NATO egyik háttérintézményeként mûködõ varsói elhárítóközpont (CEK) vezetõje leváltásának, aki nem volt hajlandó engedelmeskedni a helyének elhagyására vonatkozó felszólításnak.
A lengyel nemzetvédelmi minisztérium közleménye szerint a minisztérium meghatalmazottja, Bartlomiej Misiewicz a lengyel katonai elhárítás (SKW) székházában átmenetileg mûködõ CEK irodájába kísérte péntekre virradó éjjel az intézmény vezetésével megbízott új igazgatót, Robert Bala ezredest. Elõdjét, Krzysztof Dusza ezredest a múlt héten függesztették fel a vele szemben indított biztonsági átvilágítás keretében.

A lengyel és a szlovák katonai elhárítás kezdeményezésére, kormányközi szerzõdések alapján idén szeptemberben létrehozott CEK feladata a NATO szakértõi hátterének alakítása és tanfolyamok szervezése a katonai elhárítás témakörében. A projektben nyolc szövetségi tagállam, köztük Magyarország vesz részt.

A lengyel közszolgálati televízió (TVP) meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az ezredessel szemben az Egyesült Államok javára folytatott kémkedés gyanúja áll fenn.

Az ellenzék által élesen bírált intézkedés Witold Waszczykowski külügyminiszter péntek reggel úgy indokolta a lengyel közszolgálati rádióban, hogy a nemzetbiztonság területén hozott személycseréket azonnali hatállyal szokták végrehajtani.

Tomasz Siemoniak, az elõzõ kormány nemzetvédelmi minisztere "precedens nélküli" akciónak minõsítette a személycserét. Úgy vélte, hogy az ügy aláássa Lengyelországnak a NATO-n belüli hitelességét. Közlése szerint a NATO történetében nem fordult még elõ, hogy "egy tagállam a NATO egy fiókját megtámadja". A Gazeta Wyborcza címû baloldali liberális napilap szerint - amelyre Siemoniak is utalt - a leváltás során Misiewicz és Bala katonák kíséretében betörte a CEK ajtaját. Bartosz Kownacki nemzetvédelmi miniszterhelyettes viszont cáfolta az erõszakos betörésrõl szóló híreket.

A TVP jelentése szerint a NATO lengyel belügynek minõsíti a leváltás ügyét.http://www.hirado...vezetojet/
4 #2 Posta Imre
- 2015-12-19 20:01
48 #3 ro-zsola
- 2015-12-20 01:40
Tehát már volt felvezetés. Leváltások?
Lengyelország a V4 tagja. A V4 pedig nagyon szorosan együttmüködik. Orsós már nem is tagadja : a V4 érdekei fontosabb ak mint az EU baromságai.
" Vigyázzó szemeiteket Varsóra vessétek! "

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.48 másodperc
4,458,107 egyedi látogató