Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Zsidókat égettetett az elsõ 'magyar' Habsburg

BelföldSajnos nem, sõt, de ha már összehozták a habsburg-zsidó nyomikat a magyarral és királykodnak, Székesfehérvárott koronáznak, akkor érthetõbb, hogy a cikk a holokosztot vetíti elõ. Albert fõherceg vérvádra hivatkozva rendelte el az ausztriai zsidók elfogását.

Luxemburgi Zsigmond halála után veje, Habsburg Albert örökölte a magyar trónt, õ volt az elsõ Habsburg, akit magyar királlyá választottak 1437. december 18-án. Ekkor már tapasztalt uralkodó volt, hiszen már 14 évesen, 1411-ben átvette az örökös tartományok kormányzását. Miután Erzsébet nevû lányát hozzáadta, Zsigmond egyértelmûen örököseként tekintett rá, bekapcsolódott a huszita háborúkba és a déli végeken is hadakozott a török ellen.

Ausztriában gazdasági reformjai miatt volt nevezetes, és kegyetlen zsidóüldözése miatt. Bécsben igen jelentõs zsidó közösség élt ekkoriban, központjuk a mai Judenplatz volt. A feszültség azonban régóta a mélyben lappangott, köszönhetõen az egyházi dogmáknak és a keresztény lakosság idegenkedése az ismeretlen kultúrától.
Vérvád

Ahogy pedig a kereskedelem és a pénzforgalom fejlõdött, a zsidó kereskedõ már konkurenciát is jelentett, és ehhez jött még a XIV. századi társadalmi krízisbõl fakadó bûnbakkeresés. Több esetben elõfordult, hogy adott település zsidóságának elûzését kérõ keresztények a zsidó hitelezõknél fennálló tartozásukra hivatkoztak.

Mégis, a zsidóüldözésnek inkább társadalmi, mint gazdasági gyökerei voltak.

Így érkezünk el az egyik legtöbb áldozatot követelõ 1420-21-es pogromhoz. V. Albert vérvádra hivatkozva rendeletet adott ki, miszerint az uralma alatt álló területeken minden zsidót fogjanak el. A vérvád maga gyakran megjelenik a zsidóüldözések során, alapja az a hit, hogy a zsidók keresztény gyermekeket rabolnak el és gyilkolnak meg rituális célból.

Az intézkedés fõleg a mai Alsó- és Felsõ-Ausztriát érintette, összesen 17 várost. Csak bécsbõl 1500 embert hurcoltak el, többségük a kegyetlen bánásmódnak és a szörnyû körülményeknek köszönhetõen a tél során elhunyt. A mintegy 200 túlélõt 1421 márciusában Bécs egyik elõvárosában máglyán végezték ki.

Albertnek Magyarországon nem volt sok ideje bizonyítani, bár az elõzõ témához kapcsolódva annyit mindenképp meg kell említeni, hogy hazánkban nem tört a zsidóság elpusztítására. Sõt, 1438-ban megerõsítette elõdeitõl kapott kiváltságaikat.
A magyarok korlátozták

Választott királyként a magyar urak igyekeztek õt háttérbe szorítani feleségével szemben. Csak úgy kapta meg Szent István koronáját, hogy ígéretet tett Erzsébet öröklésére, és a magyar rendek beleegyezéséhez kötötték a német-római császári korona elfogadását. Bele kellett egyeznie, hogy Magyarországot a világi és egyházi méltóságokkal együtt kormányozza, és a nemeseknek csak akkor kell hadba vonulni, ha a király önerõbõl már nem képes megvédeni az országot.

Kemény feltételek, és egyértelmûen a királyi hatalom gúzsba kötésére irányulnak, mégsem voltak teljesen öncélúak.

Luxemburgi Zsigmond magyar, cseh, német királyként és német római császárként is végig hazánkra támaszkodott, Buda, majd Pozsony székhellyel kormányozta fél Európányi birodalmát. Albert mindezeket megörökölte, ám mit lehetett tudni, nem hanyagolja-e el magyar országát.
Másfél éve volt

Nem tudjuk, mi lett volna, mert az új uralkodónak igen kevés adatott magyar királyként. Az 1438-as évet Csehországban töltötte, a következõ év elején pedig már Magyarországon volt, de eltörte a lábát. Ezzel pedig tovább csúszott az egyik legfontosabb teendõ, az oszmánok elleni háború.
Habsburg Albert (Wikipedia)

Tavasszal Albert végül hadba szállt, de nem ütközött meg a törökkel – Szendrõ megvívása után II. Murád elkerülte a magyar területeket, a királyi seregben pedig vérhasjárvány ütötte fel a fejét. A hadat feloszlatták, de Albert nem menekült:

1439. október 27-én Neszmélyen dinnyét evett, ivott az ottani Királykút vizébõl, majd meghalt.

Uralkodása tehát nem volt jelentõs. Amiért neve mégis emlékezetes, hogy õ volt az elsõ Habsburg, aki uralma alatt “egyesítette” az osztrák, cseh és magyar területeket.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.31 másodperc
3,406,046 egyedi látogató