Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Már a rendõrnek sem lehet önvédelmi fegyvere?

BelföldA rendõr nem ember, ez "Magyarországon" mára duplán érvényes. Ezeknek fegyvert se adnék, hogy könnyebb legyen kicsavarni a nyakukat, ha katonásdizunk, persze demokratikusan! A szabadnapos rendõr önvédelmi fegyver nélkül helyezi szolgálatba magát, ha arra szükség van?

Nem hosszabbítják meg a rendõrök önvédelmi fegyver tartására szolgáló engedélyét – értesült a Népszava. Ez állítólag a kormány szándéka, azaz a legálisan tartott fegyverek számának csökkentése érdekében történik. Ezzel kapcsolatban jogszabály-módosítást nem találtunk. Kérdéseinkre az ORFK egy hete semmiféle választ nem ad.

Több rendõr is elcsodálkozott mostanában azon, hogy lejáró fegyverengedélyével kapcsolatban az illetékesektõl azt a nem hivatalos szóbeli tájékoztatást kapta: nem hosszabbítják azt meg. Mint lapunknak elmondták, azt javasolták nekik, ne is kérjék, mert nem kapják meg.

A kormány állítólag azt szeretné, ha jelentõsen csökkenne a magánkézben lévõ éles lõfegyverek száma, ám errõl jogszabályi intézkedést nem hoztak. Az engedély elbírálásakor, a kötelezõ mérlegelés alapján azonban könnyen elutasítható a kérelem.

A rendõrök esetében ez furcsa anomáliákhoz is vezethet. A hivatásos állomány számára ugyanis – egészen ritka kivételektõl eltekintve - nem megengedett a szolgálati fegyver hazavitele. Szabadidejében a rendõr ugyan köteles „szolgálatba helyezni magát”, ha jogsértést, bûncselekményt észlel, azonban erõteljes szavakon, esetleg testi erõszakon kívül más eszköze éppúgy nincs több, mint bármely más állampolgárnak. (Bilincset, könnygázszórót, gumibotot sem tarthat magánál „civilben”.)

Természetesen nem minden rendõr tart önvédelmi fegyvert, de elmondható, hogy éppen azok kértek, és kaptak erre engedélyt, akik a bûnüldözés „sûrûjében” dolgoznak a mindennapokban.

A rendõr személye elleni esetleges támadás – épp hivatásával összefüggésben – is az állomány ezen részét fenyegetheti elsõsorban. A bûnözõk eddig nem tudhatták, van-e fegyver a magát szolgálatba helyezõ rendõr zsebében, ezért óvatosabbak lehettek. Most azonban biztosak lehetnek benne, hogy nincs, ami meglehetõsen veszélyes – véli rendõri forrásunk. Az pedig kissé komikus lenne, ha egy szabadnapos rendõr riasztópisztollyal az oldalán képviselné az állami erõszakszervezetet, ha arra szükség adódik - vagy éppen, ha megtámadják.

Egy idén nyári statisztika alapján 5683 magánszemélynek volt engedélye önvédelmi maroklõfegyver tartására, összesen 6650 darabra. 2010-ben ez a szám meghaladta a 8500-at. (Arról nem találtunk külön statisztikát, hogy hány rendvédelmi dolgozó rendelkezik ilyen engedéllyel.)

Természetesen feltettük kérdéseinket az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) sajtószolgálatának is – még december 8-án. Egyebek mellett azon információink megerõsítését vagy cáfolatát kértük, mely szerint megvonják az önvédelmi fegyvertartási engedélyt a hivatásosoktól. Szigorodtak-e az ezzel kapcsolatos szabályok, minden hasonló engedélyt felülbírálnak-e? Ha pedig igen, mi az ezzel elérhetõ cél? Egy hét alatt azonban az ORFK semmiféle választ nem adott a Népszava érdeklõdésére.

Külföldön más a helyzet…
Németországban nem akadályozzák azt, hogy egy rendõr hazavigye szolgálati fegyverét. Csak nagyon kevés esetben tilos fegyverét magánál tartania. A kivételek közé tartozik például, ha magánszemélyként vesz részt egy tömeggyûlésen. Az errõl szóló, 2008. szeptember 9-én született rendelkezés alapelve, hogy egy rendõr bármikor dönthet úgy: visszahelyezi magát a szolgálatba. Ha ugyanis nincs szolgálatban, mégis olyat tapasztal, ami közbelépést igényel, akkor ezt minden további nélkül meg is teheti.
Ugyanez a rendelkezés van érvényben Franciaországban is, de csak a párizsi terrortámadások óta. A 130 ember halálát követelõ merényletsorozat után ugyanis a kormány olyan törvényt fogadtatott el a parlamenttel, amely lehetõvé teszi a rendõrök és csendõrök számára, hogy szolgálati idejükön kívül is viselhessék fegyverüket. Ezt megelõzõen a szolgálati idõ lejártakor le kellett adni pisztolyukat. Az új rendelkezés decemberben lépett érvénybe.
Olaszországban a rendõrök szolgálaton kívül is maguknál tarthatják szolgálati fegyverüket, de akkor rejtve kell viselni. Puskát szolgálaton kívül nem tarthatnak maguknál.
Az Egyesült Királyságban a rendõrök többsége szolgálatban sem visel fegyvert, kivételt képez Észak-Írország. Minden rendõrõrsön vannak azonban fegyveres szolgálatot ellátó rendõrök, õk rejtve is viselhetnek fegyvert. Nagy-Britannián kívül Írországban, Norvégiában, Izlandon és Új-Zélandon is ez a gyakorlat.
Az Egyesült Államokban a rendõrök szolgálatban mindig viselnek fegyvert, az 1990-es évek óta félautomata pisztolyt használnak, emellett több államban puskát is tartanak a rendõrautójukban. A rendõrök szolgálaton kívül is maguknál hordhatnak egy nem látható, rejtett kézifegyvert, (szabadságuk idején is), saját fegyvert is tarthatnak. Államonként és rendõrõrsönként különbözõ a szabályozás.
Link

Hozzászólások

2 #1 gerry
- 2015-12-19 16:49
na majd a zsidó fajtavédõk megalakítják magukat...
fegyvert nekik, igeeeen!

A jövõ csodás sarjai:
www.haaretz.com/polopoly_fs/1.650130.1427911356!/image/1599518476.jpg

Szép látvány lesz az utcán szolgálatot tartó nasszakállas...

www.straitstimes.com/sites/default/files/styles/x_large/public/articles/2014/10/12/32923516e_2x.jpg

FÉRFIAS MEGJELENÉSÜ, ERÕTÕL DUZZADÓ, KEDVES MOSOLYÚ, BARÁTSÁGOS TEKINTETÜ, ÁRNYALTAN SZÉP, IZMOS MINT A PÁRDUC, INTELLIGENS ÉS GÁLÁNS, MINDIG KÉSZENLÉTBEN...

.... MONDJÁTOK CSAK, HÁT NEM?

de!!!!!!

NO MÉG NÉHÁNYADÉK:

www.srf.ch/var/storage/images/auftritte/news/bilder/2014/02/07/node_4104138/59819806-2-ger-DE/bild_span12.jpg<br />
[/img]<br />
[img]http://img.welt.de/img/ausland/crop105835187/6489563817-ci16x9-w780-aoriginal-h438-l0/smb-israel1-DW-Politik-BEIT-SHEMESH.jpg

ivarfjeld.files.wordpress.com/2011/03/jews.jpg

www.20min.ch/diashow/150514/A9F7E3A527D494C09F000871E1AC07C5.jpg

www.dw.com/image/0,,18422678_303,00.jpg

www.tagesspiegel.de/images/bndbild_dpa/11723370/2-format43.jpg

img.welt.de/img/ausland/crop134835926/395693457-ci3x2l-w900/Juden-vor-der-Klagemauer.jpg

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Jewish_Warsaw_Ghetto_Police_Arm_Band_early_1940s.jpg


...álmodjatok szépeket!:D

...de mi lesz szombaton? Rendör nélkül...
30 #2 osmagyar
- 2015-12-19 18:27
Nem csak fegyverüket, de pénzüket is vissza kell adniuk a rendõröknek: Több százezer forintnyi túlóradíj visszafizetését követelik a rendõröktõl http://www.nyugat...s_rendorok Vajon mennyi pofon kell még nekik, hogy észrevegyék kit szolgálnak?
131 #3 lalapapa
- 2015-12-19 21:19
ki fizet az parancsol is
addig mig fizet rendessen,
de ha atbaszas van akkor jonnek elo a gondok,
kiben mellikben lehet megbizni,
gondolom lehalgatnak meg a wc kagyloban is
azok utan szedik le a fegyvereket,
tudotta valt kik a gazemberek es kiknek van
oka felni, gyilkosok betorok rablok,
ezeknek az osszesedesere es lezarasara lenne
a magyar rendor,
de kik ezek, tudott kik hozzak a torvenyeket
vagy eppen a vedelmuket,
lopas markecolas csalas betores rablas
a vagyon szerzes minden formajat
tudott kik mellyik fergesse parazitaja a
tarsadalomnak meritti ki teljesen,
hogy minden rendor ki igaz magyar
nem nyal a fergessenek az termeszetes,
mikor a gazdaik ellen fordulnak
ez is meg lesz hogy mert tudott lesz,
a magyar rendor legyen magyar
ha nem magyar akkor meg
fizetett csahos vagy eppen kutya
ertektelen valaki a magharok szamara,
gondolom minden rendor utan szagolnak
meg hat lehalgatnak meg minden
minek az a neve tudni akarjak mit ki
is csinal
s_buli
131 #4 lalapapa
- 2015-12-19 21:20
emberiseg elleni buntettek sorozatat
kik kovetik el.
erre kellene a valasz
tudja a magyar rendor is
ha meg zsiddaj a rendor akkor
az mar magyar gyilkos is lehet
:@:@
75 #5 talpi
- 2015-12-20 08:43
Nem mai keletû a rendelet, csak kissé "megszigorították". Ugyanis, 2006-tól már életbe léptettek, burkoltan egy végrehajtási utasítást,melyben úgy rendelkeztek, hogy a "szolgálatokat elhagyó" rendõri, vagy más egységek tagjainak, "nem hosszabítják meg" az elõzetesen elbírált, önvédelmi fegyver tartási engedély iránti kérelmét. Na vajon miért is? Ugye tudjuk, hogy az akkori eseményekben nem egy, de nem is két rendõr vett részt, igaz, "államilag támogatva" a tüntetõket heccelendõ. Hiszen a TV székház oldalánál, három mikrobusz volt megtöltve fegyverekkel lõszerrel, ja és õrizetlenül, nyitott állapotban.Milyen érdekes, persze errõl ugye senki nem tudott, kivéve hiszi a piszi. Az a piszi kis hatalmi elit ki arra aspirált amire. Nos, mára pedig ugye a helyzet annyit változott, hogy bizony, ha nem is sok, de azért okosodott valamelyest, egy-két pandúr. Többek között, mert ugye a nagy fizetésük által támogatva, kénytelenek voltak hiteleket felvenni, amit tudjuk, lehet a rendes bérbõl vissza adogatni /vagy nem/. Tehát adósok lettek keményen a családjaik, ha hiszitek ha nem a tönk szélén állnak/mondhatjátok ha lesz idõ még sajnáljátok is õket/ de nem ez a lényeg. Tanúja voltam, amikor egy kilakoltatás során, két rendõr, fogta magát és ott helyben közölte a "fõnökével" Ennyi volt és bevonultak, annak ellenére, hogy a fõnökük ott ordítozott velük, Egyszerûen ott hagyták a 3,14-ba az egész akciót, mert tudták törvénytelen amit tesznek. Nos,azóta, több és több gondolkodik hasonlóan. Nos, akkor van oka, hogy a jelenleg és az akkor regnálo"hat-alom" fosik tõle, "mi lesz, ha ezek egyszer meggondolják magukat. Na ez a helyzet. Ugyanis, hiába a nagy kutatgatás, tudják, vagy sejtik ezek a tetvedékek, hogy több,-sokkal több fegyver van "magán kézben", mint amirõl fogalmuk van-volt eddig. Tehát nem igen akarják szaporítani azok számát, kik esetleg-netán a homlokukhoz nyomják a vasat. Pedig meg fog történni. Amúgy nem vagyok a híve ennek, a kötél sokkal jobb eszköz, hiszen, "újra hasznosítható" Ezt megmondta már az egykori KISZ titkár is nagyonKövér.:) Megértem az aggódását a hat-alomnak, igaz slomó és társasi, minden további nehézség ellenére megkaptak minden engedélyt, 24 órán belül, de a hazánkban tartozkodó "idegen hadseregek tagjai" is simán hordhatják szolgálati és önvédelmi fegyverüket is, és bizony, "használhatják is". A szépség hibája ennek a dolognak, hogy erre rendeletet hoztak, mi több kurvára nem vizsgálhatja magyar hatóság a "használat körülményeit és annak okát" Na kedveskéim-galambocskáim, akkor talán ezen kellene elgondolkodni a Magyar rendõrnek, mert nem a bûnözõ a legnagyobb ellensége, azt egy vas csõvel is agyon lehet baszni, vagy egy kerítés léccel is/persze ha a hatalom nem állna a kollégái vagyis a bûnözõk oldalán/, mert ugye, holló A HOLLÓNAK, Vagy egyik kutya másik eb, esete forog fenn, ez esetben. Tehát nem képzeli senki, hogy majd a "tisztességes vállalkozó, Mé-Szaros-Lõ-rinc ellen, esetlegh valamelyik rendõr szót, vagy netán majd fegyvert mer emelni? Ugyan, hiszen Lõ-rin ""papnak"" van fegyvere, mert ugye neki lehet, hiszen mégis csak a mangal-ica telep fõnöke, államilag támogatva, lévén, kurvára ért hozzá. Na sebaj, remélem majd azon a vonaton, ami orbbanisztánba szállítja a sok tetvedéket, a haverjával az élen, na azon majd õ lesz a "jegyvizsgáló", mert a lyukasztáshoz is "szag-értelem kell.Akinek nem lesz jegye,/ingyen utazhatnak tõlem/ a Lõ-rinc páter egyszerûen lelövi a vonatról
De akkor sem lehet a magyar rendõrnek fegyvere, mert még egy megvilágosodott pillanatában, ledurrantja a bûnözõ fõnökét, aki ugye szombaton nem dolgozik, mert "tilos"-No feleim itt tartunk, hiába, a rendõr is tud olvasni és meglehet innen kap értelmes tájékoztatást a saját szaros helyzetérõl, még megeshet, hogy tényleg, nem önmaga ellen fordítja a fegyvert, hanem a valós bûnözõk ellen. Ez van, itt van az eb elhantolva, a Hat-alom fosik mint a borz, tenni kell valamit, mert ezek a "hülye rendõrök" már nem öngyilkolni akarnak,
12 #6 spartakusz
- 2015-12-20 08:51
talpi - jó volt olvasni soraidat - na látod ezért is szeretném, hogy milyen stációba vagyunk - hogy tudjuk mit kell tennünk a következõkben...
spari...
75 #7 talpi
- 2015-12-20 14:20
spartakusz!
Stáció? Azt mondanám, a megfelelõ sebességgel haladunk a Világ összeomlása felé. Az, hogy hazánk, ebbõl/sajnos/ nem maradhat ki, az már annyira biztos, mint a terített redurtmars, fogó lap nélkül. a legfontosabb, hogy, senki sem akarja megkontrázni,. bár, a jelek most épp errefelé tendálnak. Sajnos, aki a "lapokat leosztotta" nem gondolta teljes komolysággal, hogy vannak azért, kik ismerik az "efféle" játékot, és csak abban az esetben nyúlnak bele a letett"talonba", ha biztosak abban, hogy "legalább, egy lap" van, ami neki.nekik kell. Nem tudom, ismerd e az "ulti" játékot, majdnem olyan mint a sakk, csak abban két szereplõ van, ebben pedig"három/hogy rohadna meg/. Egyik a pénz és annak képviselõ/i/je, a másik a két igen komoly
egymásnak feszülõ hatalom. Mi pedig csak lesünk kifelé a fejünkbõl/látszólag/, hogy mi lesz a játék vége. Viszont egy azért bíztató, "sokan vannak kik szeretnek és tudnak is ultizni", már csak egy bibi van, a "krupié" nem cinkeli e a lapokat. Ugyanis, abban a pillanatban, sajnos elõ kell venni a bicskát és a "krupié" majd utána, a másik két játékos közül az egyiknek, de azonnal ki kell szúrni a kuksiját, mindkettõt. Majd lehet AGYALNI ezután, hogy mi is fog történni. Akkor sem biztos,hogy a "játék" bercsületesen fog lezajlani, de az igen, hogy kmindkét, "talpon maradó, már kénytelen nyílt lapokkal játszani, hiszen a "vak" ugye csak"bemondás alapján" tud tovább játszani. A pénzt pedig le kell söpörni az asztalról, mert eddig, s ezután is, az mindenek elrontója. A "tét" nagy, nagyon nagy, az biztos, hogy kurva nagy bazdmeg lesz, ezt kevesen hiszik el, de majd megtapasztalják, és az is biztos, hoghy az enyéim közül, csak a "jövõ záloga" ami érdekel, mert a többi, méltatlan lett a védelmemre, elég nekem a sajátom, s néhány bajtársam akit meg kell és meg is tudok óvni, vagy így, vagy úgy. Azt javallom, légy résen magad is, mert az ellenség nem a határokon kívül, hanem itthon van s a legnagyobb, sajnos, sok esetben a saját családja az embernek.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.73 másodperc
3,400,057 egyedi látogató