Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Háború van', Nincs tûzszünet Örményország és Azerbajdzsán között

KülföldNagyon precíz dolog a geostratégiai manõverezés. Olaj? Na-ne! Nincs többé tûzszünet Örményország és Azerbajdzsán között, a két ország háborúban áll egymással - jelentette ki kedden az örmény védelmi minisztérium szóvivõje.

"Ami ma van, az háború. A háború szót kell használnunk, mert a tûzszünet nem létezik többé" - húzta alá Artszrun Hovhanszján, hozzátéve, hogy Azerbajdzsán minden létezõ fegyverét beveti, tankokat, tüzérséget, légvédelmi rendszereket egyaránt. A szóvivõ

azzal vádolta Bakut, hogy folyamatosan provokálja Örményországot a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért folytatott háborút lezáró tûzszünet által lefektetett demarkációs vonal mentén.

Azerbajdzsán ugyanakkor Jerevánt vádolja a feszültség fokozásáért és a konfliktus eszkalációjáért. "A tûzszünet azért csorbul, mert Örményország jogellenesen van jelen a megszállt területeken(...)Örményországnak vissza kell vonulnia" - húzta alá Hikmat Hajiev azeri külügyi szóvivõ.

A múlt héten a svájci fõvárosban találkozott Ilham Aliyev azeri és Serzh Sarksyan örmény elnök, hogy megpróbálják rendezni az évtizedek óta húzódó konfliktust, de nem sikerült elõrelépést felmutatni az ügyben.

forrás: oroszvilag.huForrás: oroszvilag.hu
A két volt szovjet köztársaság között a nyolcvanas évek óta dúl a konfliktus Hegyi-Karabah hovatartozása miatt.

A többségében örmények lakta, de a szovjet idõkben hivatalosan Azerbajdzsánhoz csatolt területért a két ország éveken át háborút vívott egymással

a múlt század nyolcvanas-kilencvenes éveinek fordulóján, s soha nem sikerült békét kötniük, rendezniük a kérdést. A háborúban mintegy harmincezren haltak meg és százezrek váltak földönfutóvá.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá váltak az összetûzések a két ország fegyveres erõi között, az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet pedig fenntarthatatlannak nyilvánította a jelenlegi helyzetet. Baku kilátásba helyezte, hogy diplomáciai megoldás híján képes és hajlandó akár erõvel is visszafoglalni Hegyi-Karabahot, mire Örményország tudatta, hogy semmilyen azeri katonai akciót nem hagy megválaszolatlanul.

atv.hu/MTI
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015-12-22 18:37
Csökkent az azeri olaj- és gáztermelés

Visszaesett az azeri olaj- és gáztermelés az elsõ öt hónapban éves szinten. Azerbajdzsánban az olaj- és gázágazat adja a költségvetés bevételeinek mintegy 70 százalékát. Az azeri statisztikai hivatal egyik illetékese azt mondta, hogy az ország olajtermelése 17,6 millió tonna volt a május végén záródott elsõ öt hónapban, ami elmarad az egy évvel korábbi 17,7 millió tonnától. Az olajtermelés azért esett vissza, mert csökkent a termelés azon a két hatalmas olajmezõn, amelyet a BP mûködtet. A Reuters által idézett forrás arról is beszámolt, hogy az azeri gáztermelés 12,2 milliárd köbméterre mérséklõdött az elsõ öt hónapban az egy évvel korábbi 12,8 milliárd köbméterrõl. Azerbajdzsán olajtermelése tavaly ismét csökkent, miután 2011 óta elõször nõtt 2013-ban. A tavalyi olajtermelés 2,8 százalékkal 41,9 millió tonnára esett a 2013. évi 43,1 millió tonnáról.
http://www.blikk....es/jztxq6r

Továbbterjedhetett a tûz az azeri olajfúrótoronyról


A SOCAR azerbajdzsáni állami olajvállalat közleménye szerint a tûzben 30 munkás eltûnt, egy életét vesztette. Korábban az egyik munkás beszámolója alapján 32 halottról lehetett hallani. Újabb jelentések szerint azonban a tüzet mégsem sikerült eloltani.
http://vs.hu/koze...nyrol-1205
75 #2 talpi
- 2015-12-22 20:32
Na kérem.
A fenti hsz-ben, megvan a válasz a "háború" okára. Vagy mégsem ez az igazi ok? Na csak nem kezdenek mások is össze esküvõsdit játszani.? Netán, Vászka "gyengítése a cél? Vagy, lehetséges, egy újabb "azeri" baltás megjelenése hazánkban, akit jó pénzért vissza ad Vitya-Vi-Szarjonovics? Valahol rokonyok, bõrük színe által, na meg az igazmondás bajnokai, mindegyik.
Szóval érdekes ez a háborúsdi, csak a megháborodott nem látja a "fától az eredõt"
48 #3 ro-zsola
- 2015-12-23 08:20
Talpi barátom nem lesz ott semmilyen háború. Az orosz nem engedi meg.
Megy a xarkavarás ezerrel. Isztambulban terrorista támadás érte a repülõteret.
Ukrajnából valóságos népvándorlás indult Oroszország felé. Szíriában az ISIS gyakorlatilag megszünt. Ami még van nem más mint elszigetelt csoportok kétségbe esett kínlódása. Az SzSÁ azt sem tudja hogyan mentse ki az embereit a térségbõl. Yemeni valakik sorra robbantják fel a szaudi olajvezetékeket.
Terroristák szivárognak be a Krim félszigetre, Irak hivatalosan felkérte Oroszországot, hogy segítsen az ISIS elleni harcban. Ugyanígy tett Líbia is. Törökországban a kurdok hirtelen fejlett haditechnikával rukkoltak elõ, Szomáliában egyre forróbb a talaj, az Ádeni öböl már nem nevezhetõ biztonságosnak.
Filisztína egyre " pofátlanabb" hallani sem akarnak semmilyen egyezkedésrõl Izráellel, Iránba Sz-400 rendszerek érkeztek......
Akárhogyan is nézzük " a nemzetközi helyzet egyre jobban fokozódik, a Duna pedig jön". Bár vannak akik a víz alatt beszélgetnek a " békaemberekkel" és ficánkolnak holmi weboldalakról összeszedett baromságokkal ettõl még nem változik semmi sem.
75 #4 talpi
- 2015-12-23 08:36
Ro-zsola
Már kefélgetik egymás hátulját/bár lehet ez csak elõjáték/ de hogy usacionidék keze már igen csak kezd egymáshoz dörzsölõdni az biztos. A hírek a fûtõtõl, vagyis meleg helyrõl származnak. Nem véletlen, hogy jisrael is "most rukkolt elõ a nagyon fejlett, mindent verõ légvédelmi rendszerével. Igaz, még gyakorlatban nem bizonyított, de azt hogy sponzorációként eddig a támogatóit cserben hagyta, így zusa, baxhatja a rakettyáit, úgy néz ki. Viszont ezek a kellékek nagyon hasonlítanak egy oroszok által dobozolt masinériára, bár lehet, "csak a csomagolás hasonló" ezt tartom valószínûbbnek.
Aminek meg jönnie kell, az attól függetlenül megtörténik, hogy mi csikorgatjuk a fogunkat vagy sem . :(
48 #5 ro-zsola
- 2015-12-24 17:09
Úgy ahogy mondod. Lehet hogy hasonlítanak az orosz cuccra de ne feledjük az "Armageddon" címû film egyik legnagyobb bemondását : " orosz vagy ámerikai nem számít, mindegyiken azt írja : Made in Taiwan."
Kinek engedelmeskedik a technika?
4 #6 Posta Imre
- 2015-12-27 11:58
Az azeri nemzetbiztonsági minisztériumot szétzavarták, mert a szolgálatba állított tenorelhárítóik a degenerálissal az élen a saját maffiacéljaikat szolgálták, illetve a miniszterét és köreit. http://news.smi2....&st=14

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.77 másodperc
4,460,721 egyedi látogató