Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Azt hihették, az egyenlõségért adják életüket; a '89-es áldozatokra emlékeztek

Gondolatok"Azt hitték"? Mi lenne, ha tudták vona és a maiak tudnának, mi is ez a vetített világ? Az életem bármikor visszaadom, nem az enyém, de van néhány bökkenõ, melyet át kell még holokosztolni addig.
A hivatalos statisztikák szerint 1104 ember veszítette életét 26 esztendõvel ezelõtt azokban a véres napokban, amikor a mai napig nem teljesen tisztázott, pontosan ki lõtt kire és miért. Egyesek számára ez már csak történelem, mások számára az idõk ködébe veszõ emlék. Az áldozatok szüleinek, hozzátartozóinak viszont soha el nem múló fájdalom. December 22-én a Ceausescu-rezsim megdöntése közben életüket veszítõkre emlékezünk.

Minden vég egyben valaminek a kezdete. Nicolae Ceausescu sötét diktatúrájának vége egyben egy szabad(abb) Románia kezdetét jelentette. Minden vég azonban áldozatokkal is jár sajnos - azokban a zavaros napokban hét szatmári fiatal veszítette életét. Emléküket Szatmárnémetiben a Közigazgatási Palota falán lévõ tábla õrzi. Ciul Ioan Marinel post mortem hadnagy, Zimbru Grigore post mortem alhadnagy, Salajan Raluca diák, Szabó Antal, Sófalvi György, Király Mihály, Gergely Csaba katonák - áll a kõbe vésve.

Családtagok, közigazgatási és politikai vezetõk itt helyezik el évrõl évre a megemlékezés és az kegyelet koszorúit. Nem volt ez másként idén sem.

Az ünnepség, mint minden évben, az ortodox egyház képviselõinek szertatásával kezdõdött. Annak ellenére, hogy a szatmári áldozatok több mint fele magyar, egyetlen magyar szó, egyetlen magyar ima sem hangozhatott el. Idén sem. Pedig valamikor több százan azt hitték, egyenlõ jogokért adják vérüket...

A koszorúzást a szokásoknak és a kijáró méltóságnak megfelelõen a rokonok, családtagok nyitották meg.

Háborús veteránok, csendõrség, rendõrség, tûzoltóság, a politikai pártok képviselõi, intézményvezetõk következtek, majd az ünnepséget a katonai egységek díszmenete zárta.Link

Hozzászólások

8 #1 miskolcilaci
- 2015-12-23 13:05
Leva! A kommunizmus él és virul, köszöni jól van.
139 #2 jozsef toth
- 2015-12-23 22:33
Itt az elo pelda,hogy milyen erdemes es jo hosihalotnak lenni!
A hazaert es a nemzeter.Masoknak ki kaparni a gesztenyet!
De nemis olyan rossz uzlet a sult gesztenye arusittasa!
1 kis tasak gesztenye 1000 forint.
2 #3 gerry
- 2015-12-24 05:56
Leva - "Sajnos ezen az oldalon nagyon is megfigyelhetõ..."
- szerinted csak ezen az oldalon "nagyon is"? Az jó mert dícséretet jelent.:D (persze attól függ, hogy ki írt hülyeséget.)
Miután apám vérvonalán Erdélyi, közelebbrõl Brassói háttérrel rendelkezem, a cikket elolvasva, nem értem miért ezt a következtetést vontad le belöle: "A kommunizmus azért kellett bebuktatni mert sok párt titkár,elnök túl önjáró lett."
Nálad valahogy túl messze esett az alma a fától.
75 #4 talpi
- 2015-12-24 06:40
Drága Galambocskáim. Egyáltalán megbukott a "kommunizmus"? vagy csak nevet válltott, mert jött a "tél-/gesta/po. S lett a Klein-bõl kiss, ? szóval most akkor mi is van. Szerintem rohadtul nem változott semmi, hacsak az nem, hoghy anno, lopott, 10-15 ember, s élt a Nemzet nyakán, manapság ugyan ez, ezerszerezõdött. Akkor volt kb, 50-60ezer szegény, mára ez milliókra rúg. Tévednék? Nem gondolom,.
238 #5 bivaly
- 2015-12-24 07:19
Soha nem volt sem kommunizmus, sem szocializmus. Csak nevet adtak és módszert a kapitalizmustól eltérõ kizsákmányolásoknak, így nem volt annyira feltûnõ azonnal. Legalább is a tömegeknek, hiszen a hülyítõk mindenkor azonosak voltak, és ma is azonosak.Ilyen távolságról már jól látszik, hogy minden társadalmi berendezkedés azonos kéz munkája. Demokrácia sem volt soha, de néha beszéltek róla, mert a tudat nélküli tömegeket öntudatra kellett ébreszteni ahhoz, hogy garantáltan uralkodni lehessen felette. Nem tettem idézõjelbe, szándékosan. A legostobább prolit lehetett kitenyészteni tudat (és tényleges tudás !) nélkül, az öntudatának a hangoztatásával. Így lehettek Marosán és Czinege elvtársak klónozva, magas állami vezetõ poszton. Csak a példa kedvéért ez a kettõ, volt itt sok száz kettõ, mind a hatalomban, az öntudatos munkásosztály, meg tapsolt mint a cirkuszban, mély, erõs öntudattal, hogy õ most valaki, miközben csak hasznos idióta senki volt.
Aki meg azt mondja, hogy volt kommunizmus, így konkrétan, és abból is csak az "izmus" bukott meg, hát ... ? Érdekesek ezek az "izmusok", túl sok volt, és van belõle ! Leva, a párttitkár ( nem árt helyesen írni is ?!) nem lett önálló, mert nem volt egy önálló gondolata sem, mert ha lett volna, lett volna kommunizmus is ! Motoregér volt, vörösre festve, agyatlanul, hajtóereje a tudat nélküli öntudat, és akkor vette ki belõle a gazda a Duracell elemet, amikor akarta !

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.63 másodperc
4,615,374 egyedi látogató