Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az USA kész lett volna Budapestre is atombombát dobni

BelföldHogy jön ez ide? Ja, hogy el se ment? A zsidaj atomjó célpont. Nyilvánosságra hozták a hidegháború idõszakából azokat a titkosított dokumentumokat, amelyekbõl kiderül, az Egyesült Államok mely ellenséges nagyvárosok ellen tervezett atomtámadást. Budapest is célpont volt.
Az USA kész lett volna Budapestre is atombombát dobni
A titkosítás alól feloldott tanulmány címoldala (Forrás: nsarchive.gwu.edu)

A 800 oldalas dokumentum az eddigi legátfogóbb hidegháborús nukleáris lista, amelyet feloldottak a titkosítás alól. Az 1956-ban készült tanulmányt az amerikai Nemzetbiztonsági Archívum hozta nyilvánosságra december 22-én.

A 'Hadászati Légiparancsnokság (SAC) tanulmánya az atomfegyverek követelményérõl 1959' címet viselõ dokumentumban közel 1200 város,

beleértve Moszkva, Peking és Varsó neve szerepel,

mint lehetséges nukleáris célpont. A lista egyebek mellett pontosan nevesíti is a célpontokat egy-egy városon belül. Ezek között lehetettek például konkrét katonai, ipari és beruházási létesítmények is.

curtis lemay tábornok volt a vezetõje a hadászati légiparancsnokságnak akkoriban, mikor a tanulmány készült (forrás: nsarchive.gwu.edu)Curtis LeMay tábornok volt a vezetõje a Hadászati Légiparancsnokságnak akkoriban, mikor a tanulmány készült (Forrás: nsarchive.gwu.edu)
Moszkva és Szentpétervár (akkori nevén Leningrád) szerepel a lista elsõ és második helyén. Az orosz fõvárosban például 179, míg a balti-tengeri kikötõvárosban 145 konkrét helyet jelölnek meg. Mindkét városban prioritási célpontot jelentettek a katonai, azon belül is a szovjet légierõ parancsnokságának fõhadiszállásai, amelyeket az USA a kezdeti idõkben termonukleáris fegyverekkel akart megsemmisíteni.

Több kelet-európai repülõtér is nukleáris célpont volt, de a legtöbb inkább a pszichológiai hadviselés részeként jelent meg, prioritásuk inkább csak szimbolikusnak számított.

Ennek ellenére a Budapest mellett üzemelõ Tokol légitámaszpont így is a 125. helyen szerepel a listán.

A dokumentum további 1100 repülõtéret is felsorol. A szovjet légierõ két fehérorosz támaszpontja elleni nukleáris támadást is prioritásként jelölnek meg.

Akkoriban az USA-ban üdvözölték a 60 megatonnás atombomba (4 ezerszer nagyobb, mint amit Hirosimánál ledobtak) esetleges használatának szükségességét, mert úgy vélték, ezzel talán jelentõs eredményt lehet elérni a szovjet blokk elleni küzdelemben.Link

Hozzászólások

139 #1 jozsef toth
- 2015-12-24 15:31
Imre !
Csak vot?
De nem lesz!
Az USA kész lett volna Budapestre is atombombát dobni
Ez bisztos?
75 #2 talpi
- 2015-12-24 17:43
Józsi!
Biztos. Annyira biztos, hogy epicentrumként, a Boráross tér van a mai napig megjelölve. a nagyságrendi teljesítmény pedig egy 30 k-tonnás töltetként. Nézz utána, mert ezt 1972 óta már nyílt titok itthon is. :) Megjegyzem, Hirosima és Nagasaki 25 k.tonnás töltettel lett lerendezve.
128 #3 bogyo
- 2015-12-24 19:01
talpi a japcsikra annak idején "csak" gyútjó bombákat dobtak, mint Drezdára. Felperzselték! Ez tény.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
2,943,239 egyedi látogató