Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Több mint tíz év után hirtelen felbukkant egy indiai miniszterelnök Pakisztánban

KülföldMi a meglepõ? A tálibokkal megy közös orosz program és Putyin odakûtte a Selyem Utat egyeztetni. Váratlan pakisztáni megállót iktatott be külföldi programjába Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken, hogy találkozzon ottani kollégájával, Navaz Sariffal. Informális találkozójukon pakisztáni közlés szerint a kapcsolatok szorosabbra fûzésérõl állapodtak meg - számolt be az MTI.
Korábban a témában:

A látogatásra Modi alig néhány órával korábban jelentkezett be. Személyében több mint egy évtized után elõször járt indiai kormányfõ a rivális országban, s a hirtelen ötletbõl megvalósított találkozó megfigyelõkben azt a reményt keltette, hogy a két ázsiai atomhatalom viszonyában 65 évi ellenségeskedés és három háború után végre érdemi javulás állhat be.

A pakisztáni állami televízió élõ adásban közvetítette, amint Sarif megöleli Modit, miután annak repülõgépe leszállt a keleti Lahor város repülõterén, ahonnan a két politikust egy helikopter vitte Sarif közeli családi birtokára.

Az indiai kormányfõ oroszországi látogatásáról hazatérõben Kabulban tett péntek délelõtt villámlátogatást, ahol az afgán parlament indiai segítséggel megépített új épületegyüttesét avatta fel, és innen telefonált rá Sarifra, hogy üdvözölje õt születésnapja alkalmából. Egyúttal megkérdezte, nem állhatna-e meg hazafelé úton Pakisztánban, Sarif pedig – külügyi államtitkára, Aizaz Sodri szerint – azt válaszolta: “Jöjjön, kérem, és legyen a vendégünk. Jöjjön és teázzon velem.” Sarif a 66. születésnapját ünnepelte, háza pedig ünnepi fényekkel volt feldíszítve, unokája szombati esküvõje alkalmából.

Modi és Sarif másfél órán át tárgyaltak egymással a pakisztáni kormány több tagjának társaságában, és közösen töltöttek el egy kora esti étkezést, mielõtt az indiai vezetõ hazautazott volna.

“Egyebek közt arról döntöttek, hogy szorosabbra fûzik a két ország közötti kapcsolatokat, és sûrûbbé teszik a személyes kontaktusokat, hogy megteremtsék azt a légkört, amelyben a békefolyamat továbblendíthetõ lesz” – közölte újságírókkal Sodri.

Az indiai és a pakisztáni kormányfõ a novemberi párizsi klímacsúcs alkalmával egy rövid beszélgetéssel újította fel a két ország magas rangú találkozóinak sorát, hogy enyhítsenek a két rivális ázsiai atomhatalom között évtizedekre visszanyúló bizalmatlanságon és folytassák a 2008-as mumbai terrortámadás és más fegyveres támadások miatt megszakadt kétoldalú megbékélési tárgyalásokat.

India és Pakisztán egyaránt 1947-ben, a gyarmati Brit-India felbomlásakor született, és ellentéteik mögött területi viták mellett nem utolsó sorban a hindu és az iszlám nacionalizmus húzódik meg.

Narendra Modi egy közeli munkatársa a Reuters hírügynökségnek pénteken azt mondta, hogy az indiai miniszterelnök és nemzetbiztonsági tanácsadója, Adzsit Doval spontán döntést hozott a pakisztáni látogatás beiktatásáról. Ez azonban nem jelenti az indiai álláspont hirtelen elmozdulását. Ugyanakkor “világos jelzés” akar lenni arra vonatkozóan, hogy Modi tevékeny szerepet kíván vállalni a kétoldalú viszony javításában – mondta a név nélkül nyilatkozó tisztségviselõ.
Link

Hozzászólások

48 #1 ro-zsola
- 2015-12-26 03:26
Bolsájá Igrá ujratöltve.
Látod Inre mégse vagyunk annyira hülyék mint ahogy mondták annak idején az " okosok"
80 #2 monguzking
- 2015-12-26 19:39
azért ne feledjük hogy hajdanán amig idiota egista gandhi elnem baltázta egy nemzetet alkottak indiaiak-pakisztánok s bangledesiek..
48 #3 ro-zsola
- 2015-12-26 22:20
Ezért kell visszacsinálni azt ami a zsidó elkuurt

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.57 másodperc
4,440,207 egyedi látogató