Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A vártnál késõbb állnak a világ élére a kínaiak

KülföldNa akkor lefújom a kínai befektetéseimet. Amúgy is a sékel egy év alatt 10 forintot erõsödött, a dollár is jól áll, a Rubel a fasorban sincs. Link A korábban vártnál évekkel késõbb, valószínûleg csak a 2020-as évtized végére lesz Kína a világ legnagyobb gazdasága a dollárban számolt nominális hazai össztermék (GDP) alapján - jósolták szombaton ismertetett távlati elõrejelzésükben londoni pénzügyi elemzõk.
Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági-üzleti elemzõcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja a következõ 15 évre szóló prognózisát a világ vezetõ gazdasági erõcentrumainak sorrendjérõl (CEBR World Economic League Table). Idei elemzésében a ház közölte: 2029-re várja az Egyesült Államok és Kína helycseréjét a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának elsõ két helyén.

Egy deviza kereskedõ a tõzsdeindex alakulását mutató elektronikus kijelzõket nézi. (MTI/AP/An Jung Dzsun)


Korábbra várták a cserét

A CEBR londoni elemzõi egy évvel ezelõtti elõrejelzésükben még 2025-re valószínûsítették ugyanezt. A korrekciót a cég szerint a kínai gazdaság növekedésének váratlan mértékû lassulása, a kínai valuta gyengülése, illetve a kínai adósságdinamika fenntarthatóságával kapcsolatos kockázatok indokolták. A ház becslése szerint a nominális kínai GDP-érték 2015 egészében 11 385 milliárd dollár, az amerikai gazdaság által megtermelt hazai össztermék 17 968 milliárd dollár lesz.

A CEBR londoni szakelemzõinek prognózisa szerint azonban másfél évtized múlva már a kínai gazdaság összteljesítménye lesz a legnagyobb a világon. A ház közgazdászainak jelenlegi számítási modellje alapján a kínai GDP-érték 2030-ban 34 338 milliárd dollár, az amerikai hazai össztermék 32 996 milliárd dollár lesz.

A CEBR mindazonáltal - amellett, hogy kínai-amerikai helycserét a tavalyi prognózisban valószínûsítettnél több évvel késõbbre várja - alaposan lefaragta az akkori nominális kínai GDP-értékre adott elõrejelzését is. A cég egy éve még 43 637 milliárd dolláros kínai GDP-t jósolt 2030-ra.

Mindenki Kínára figyel

A kínai gazdaság növekedési kilátásait terhelõ kockázatokra más nagy londoni intézetek is felhívták már a figyelmet. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays negyedik negyedéves felmérésében a cég globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetõk a kínai gazdaság megtorpanását nevezték az elsõ számú világgazdasági kockázatnak.


A Barclays körkérdésébe bevont 651 befektetési társaság közül a legtöbben - 45 százaléknyian - alapeseti elõrejelzésként 6-6,5 százalékos növekedéssel számolnak a kínai gazdaságban a következõ egy évben, de egy szignifikáns kisebbség - csaknem 25 százalék - 5-6 százalékos, a válaszadók 5 százaléka pedig 5 százaléknál is lassabb kínai GDP-bõvülést valószínûsített jövõre. Arra a kérdésre, hogy a világgazdaság legnagyobb erõközpontjai közül hol várható a legnagyobb eséllyel negatív növekedési meglepetés, a Barclays-felmérés résztvevõinek relatív többsége - 35 százalék - szintén Kínát jelölte meg.

Hanyatló Nyugat

A CEBR szombaton ismertetett távlati elõrejelzése szerint a világgazdaság leggyorsabban növekvõ térsége a következõ 15 évben valószínûleg Közép-Ázsia lesz. A ház várakozása szerint a régió részesedése a világgazdaság összteljesítményén belül 2030-ra 9,9 százalékra nõ, vagyis több mint a háromszorosára a 2000-ben mért 2,8 százaléknak.

A CEBR londoni elemzõi szerint a világ leglassabban növekvõ gazdasági térsége a következõ másfél évtizedben Nyugat-Európa lesz, amelynek több országa várhatóan kiesik a felsõ nyolcas, illetve a felsõ húszas mezõnybõl, amelynek jelenlegi tagjai alkotják a világ legnagyobb gazdaságainak G8-as, illetve G20-as csoportját.

A ház távlati alapeseti prognózisa szerint a 2030-as világranglista legnagyobb gazdaságainak felsõ tízes mezõnyét Kína, az Egyesült Államok és a harmadik helyre felzárkózó India után Japán, Németország, Nagy-Britannia, Dél-Korea, Brazília, Franciaország és Kanada alkotja majd.
Kultúra+Tudomány
Kóborló Farkas 80 éves
Díjnyertes geológus, az ismeretterjesztés elkötelezettje, klímanagykövet. Juhász Árpád 109 országban járt, és minderrõl megszámlálhatatlan publikáció, könyv és dokumentumfilm készült. Most is két könyvön dolgozik, járja a természetet, és igyekszik átadni a tudást amit megszerzett.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.55 másodperc
4,458,072 egyedi látogató