Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Itt az új orosz nemzetbiztonsági stratégia

KülföldSz novim godom továrissi! Oroszország számára nemzeti prioritás, hogy megerõsítse „a világ egyik vezetõ nagyhatalma” státusát – áll a Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletével csütörtökön megerõsített nemzetbiztonsági stratégiában.

„Hosszú távú nemzeti érdekünk megerõsíteni az Oroszországi Föderációnak mint a világ egyik vezetõ nagyhatalmának státusát, amelynek tevékenysége a stratégiai stabilitás és a kölcsönösen elõnyös partneri kapcsolatok fenntartására irányul egy többpólusú világban” – olvasható a dokumentumban.

A dokumentum szerint stratégiai stabilitásának megõrzése érdekében Oroszország kész tovább tárgyalni az atomfegyverek csökkentésérõl a kétoldalú megállapodások alapján csakúgy, mint többoldalú tárgyalásokon.

A NATO bõvítése és az észak-atlanti szövetségnek Oroszország határaihoz való közeledése nemzetbiztonsági veszélyt jelent – áll az orosz hivatalos közlöny honlapján közzétett stratégiában. A dokumentum szerint a NATO által Európában és az ázsiai–csendes-óceáni térségben telepített rakétavédelmi rendszerek jelentõsen csökkentik az átfogó és a regionális stabilitás fenntartásának lehetõségét.

A dokumentum ismételten azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy „az ukrajnai alkotmányellenes államcsíny" támogatásával elõidézte „az ukrán társadalom szétszakadását és a fegyveres konfliktus kitörését” – írta a stratégiát ismertetve a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A dokumentum Oroszország biztonságára veszélyt jelentõ tényezõként említette a „színes forradalmakat” megszervezõ külföldi szervezeteket és magánszemélyeket, valamint a külföldi titkosszolgálatok, a terror-, szélsõséges és bûnözõ csoportok tevékenységét, a szélsõséges ideológiák népszerûsítését és a korrupciót.

A stratégia szerint az energiabiztonság szavatolásához elengedhetetlen az energiaszektor állami irányításának jobb hatékonysága, az energiatakarékos technológiák bevezetése és az ország szuverenitásának biztosítása a nemzetközi energiapiacon.

A dokumentum gazdasági téren a fõ veszélyek között említi a nyersanyagexportra épülõ gazdasági modellt, az orosz gazdaság alacsony versenyképességét és a külgazdasági konjunktúrától való függést. A kockázatok között szerepel továbbá a korszerû technológiák fejlesztésében való lemaradás, a pénzügyi rendszer védtelensége, az offshore cégek megerõsödése, a feketegazdaság magas arányának fennmaradása és a régiók fejlettsége közötti különbségek.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-01-01 08:49
Csaba a "parti-idiotizmus" igen különleges kérdés. A "legnagyobb" paiidióták az alakváltó zsidó férgek, akik más nemzetek bõrébe bújva, identitásukkal maszkírozva úgy tûnnek, mintha, a valódi nemzetieket meg a liberális olvasztótégely felé terelik. Úgyhogy csak óvatosan azokkal a szavakkal. Medvegyev pl. egészen biztosan nem orosz, ami nem is baj, csak hát ugye nem vállalja nyíltan, mert ugye nem az a szerepköre. Cirkusz ez, semmi más.
4 #2 Posta Imre
- 2016-01-01 20:35
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mTAVPxXETJs[/movie]
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lt9VDhx0fJc[/movie]
4 #3 Posta Imre
- 2016-01-04 18:40
Putyinék elõször nevezik fenyegetésnek az USA-t

Új orosz nemzetbiztonsági stratégia lépett életbe a múlt héten, amely a nemztbiztonságot fenyegetõ tényezõk között említi az Egyesült Államokat. A dokumentumban az USA-t vádolják az ukrán konfliktus kiélezésével, és azt sugallják, hogy Oroszország fokozódó globális szerepvállalása ellenreakciót vált ki Amerikából és szövetségeseibõl.

Elõször nevezte meg az Egyesült Államokat az Oroszország nemzetbiztonságát fenyegetõ tényezõk között a Vlagyimir Putyin elnök rendeletével a múlt héten életbe lépett új orosz nemzetbiztonsági stratégia - írta dokumentum ismertetõjében a Reuters hírügynökség.

A dokumentum a Dmitrij Medvegyev akkori elnök által jóváhagyott verzió helyébe lépett: a 2009-es változat még nem tett említést sem a NATO-ról, sem az Egyesült Államokról.
http://hvg.hu/vil...nek_az#rss

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
4,462,039 egyedi látogató