Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Csúcson az orosz olajvállalatok

KülföldTessenek figyelni! Irán a gázt járatja csúcsra és a zusa is olajozik rendesen. A petrodollárt lecserélik, szaúdot meg szétkapják, mint maci a málnásba tévedt vadorzót. Alacsony világpiaci árak mellett rekordmennyiségû kõolajat termeltek ki és jelentõsen növelték exportjukat az orosz vállalatok tavaly.
Az Interfax orosz hírügynökség által ismertetett hivatalos statisztika szerint a gázkondenzátummal együtt kitermelt kõolaj mennyisége 534 millió 81 ezer tonna volt, ami 1,4 százalékkal haladja meg az elõzõ évit. A Független Államok Közösségén kívül esõ külföldi országokba irányuló orosz olajexport mennyisége 10,6 százalékkal, 220 millió 267 ezer tonnára emelkedett. Földgázból viszont 1 százalékkal kevesebbet hoztak fel a föld mélybõl, összesen 653 milliárd 349 millió tonnát termeltek ki tavaly.

Decemberben 45 millió 782 ezer tonna - napi átlagban 10 millió 825 ezer hordó - kõolajat bányásztak ki Oroszországban, ami 1,5 százalékkal haladja meg a 2014. decemberi adatot. A legnagyobb orosz olajipari vállalatok közül a Rosznyefty tavaly 189 millió 202 ezer tonna, a Lukoil 85 millió 654 ezer tonna, a Szurgutnyeftyegaz 61 millió 622 ezer tonna, a Gazprom nyefty 34 millió 326 ezer tonna, a Tatnyefty 27 millió 248 ezer tonna, a Szlavnyefty 15 millió 475 ezer tonna, a Basnyefty 19 millió 919 ezer tonna, a RuszszNyefty pedig 7 millió 387 ezer tonna kõolajat termelt ki tavaly.

Oroszország a világ legnagyobb olajtermelõje, a költségvetés jelentõs bevételre tesz szert a nyersolaj exportjából. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter év végi interjújában kijelentette, hogy 2016-ban hordónként 40 dollár körül lehet a kõolaj átlagára, és az orosz költségvetésben is ezzel a számmal terveznek.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-01-04 14:13
Négy évtized után újraindult az amerikai olajexport

Elindult az elsõ amerikai olajszállítmány külföldre, miután az ezt tiltó 40 éves embargót nemrég feloldották.

A Bloomberg jelentése szerint a ConocoPhillips amerikai cég egyik olajszállítója a texasi Corpus Christi kikötõjébõl indult útnak egy olasz kikötõbe. A kõolajat az olajiparban tevékenykedõ egyik legnagyobb kereskedõház, a Vitol svájci-holland cég rendelte meg. A Bloomberg úgy tudja, hogy a Vitol a napokban további amerikai kõolajhoz jut.

A The Wall Street Journal nemrég arról számolt be, hogy január elsõ hetében az Egyesült Államok mintegy 600 ezer hordó, Texas államban kitermelt kõolajat indít útnak külföldre.http://www.somogy...lajexport/

Német versenyzõ indul az iráni gázharcban
Sitkei Levente
A Linde ipari gázzal foglalkozó német társaság is betörne a nagy haszonnal kecsegtetõ iráni piacra azután, hogy az iszlám köztársaság elleni nemzetközi szankciókat fokozatosan feloldják.

A Linde vezérigazgatója, Wolfgang Buchele teheráni útja után bejelentette: cége egyértelmûen át fog adni technológiát Iránnak, hogy közös petrolkémiai terveket tudjanak megvalósítani, amint a vonatkozó büntetõintézkedéseket feloldják. A Linde nagyon érdeklõdik az iráni cseppfolyósított földgáz (LNG) elõállítása iránt, amelyben nagy lehetõséget lát Teherán is. Korábban Irán a Royal Dutch Shell brit–holland, a Repsol spanyol és a Total francia céggel állt szerzõdésben ezen a területen, de a 2010-es szankciók miatt a megállapodásokat semmissé nyilvánították. Irán azt tervezi, hogy évi 40 millió tonna LNG-t exportálna Európába, így spórolva a csõvezetéken.http://magyaridok...ban-25703/

Az olaj lehet Szaúd-Arábia veszte
2015. október 31. 08:37 | forrás: mti

Leminõsítette Szaúd-Arábia államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor's, elsõsorban azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy az olcsó olaj miatt a szaúdi államháztartási hiány szinte példátlan mértékben nõ az idén.
Nagy lehet a deficit

A nemzetközi hitelminõsítõ péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "AA mínusz/A-1 plusz"-ról egy fokozattal "A plusz/A-1"-re rontotta a devizában és a hazai valutában fennálló szaúdi államadósság besorolását. Az új szuverén osztályzat is még az elsõrendû befektetõi ajánlású kategóriában van, de az S&P további leminõsítés lehetõségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben a rontott besoroláson is.

A hitelminõsítõ az indoklásban kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított szaúdi államháztartási hiány az idén eléri a 16 százalékot a tavaly mért 1,5 százalékos deficit, illetve a két éve elért 7 százalékos többlet után. A Standard & Poor's hangsúlyozza, hogy Szaúd-Arábia államháztartási egyenlege a 2013-ban zárult tíz évben évente átlagosan 13 százalékos többletet mutatott.http://www.tozsde...60022.html
4 #2 Posta Imre
- 2016-01-04 17:50
Moody’s: meredeken csökkennek az idén a globális olajipari befektetések

Az olajárak folyamatos esése miatt a globális olajipari szektor az idén várhatóan meredeken csökkenti termelésbõvítõ célú beruházásait – jósolta hétfõn Londonban ismertetett tanulmányában a Moody’s Investors Service. http://gazdasagpo...ektetesek/

cdn.topwar.ru/uploads/posts/2016-01/thumbs/1451748465_usa2blibia2bblog2bitapoa.jpg

http://topwar.ru/...lizma.html
27 #3 etele
- 2016-01-05 10:03
Irán öngólt lõtt, Szaúd-Arábia fuldoklik az olajban
http://rd.hirkere...paign=main
vs.hu/i/gettyimages-1726904-jpg.exact679x453.jpg
s_olvas

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.41 másodperc
4,460,797 egyedi látogató