Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Arab-zsidó szerelem: 'betiltották', és máris bestseller lett

KultúraAz igazi tezsvírszerelem, miközben nem is! Látjátok, ekkora barom állat az emberisegg. A Mein Kampf is pont ezért tíltott, azaz mégsem, vagyis kötelezõ olvasmány, ugyanúgy, mint cion cinkosainak jegyzõkönyvei. Arab-zsidó kefélés New Yorkban, vagy judapesten, vagy Moszkvában...nem teljesen mindegy? Magasba szökött a Határ-élet címû, egy arab fiú és egy zsidó lány New York-i szerelmérõl szóló izraeli regény eladott példányszáma, miután az oktatási minisztérium kizárta a mûvet az irodalom érettségi olvasmányainak körébõl - írta a Ynet, a Jediót Ahronót címû újság honlapja.

A minisztérium december végi, közfelháborodást kiváltó döntését azzal indokolta, hogy Dorit Rabinián regénye elõsegítheti az asszimilációt. A tárca illetékes bizottsága szerint egy ilyen mû tovább szíthatja a palesztin-izraeli viszályt, az ifjúság pedig hajlamos a romantikára, és nem látja át az asszimiláció összetett kérdését.

"Az oktatási rendszer nem arra nevel, hogy nem zsidóval házasodjanak, nincs mit tenni" - vélekedett Dália Fenig, a minisztérium pedagógiai bizottságának helyettes vezetõje a döntésrõl, de a közfelháborodás nyomán mégsem zárta ki, hogy a következõ tanévben már az érettségizõk listájára kerüljön Dorit Rabinián könyve.

"Nap mint nap foglalkozunk a kérdéssel, hogy mi kerüljön be a tananyagba és mi ne. Megvizsgáltuk, és ez az téma - zsidók és arabok szerelme - már szerepel más mûvek kapcsán a tananyagban, így a tanárok meg tudják vitatni" - közölte Fenig. "Nagyon nehéz idõszakban vagyunk, mélyül a viszály, és úgy véltük, hogy ez a könyv most éppen többet árt, mint használ" - tette hozzá, de nem zárta ki, hogy a könyv a következõ tanévben már az érettségizõk listájára kerül.

A határozat nyomán azonban széles körû nyilvános vita indult, a helyi lapok tele lettek az alkotásban leírt történettel, és a könyvesboltok néhány nap alatt kifogytak a mûbõl. A Ynetben megszólaltatott irodalomtanárok mind bejelentették, hogy noha nem szerepel az érettségi mûvek listáján, kötelezõ olvasmánnyá teszik a regényt. Ezt azzal indokolták, hogy fontosnak tartják a kötetben megfogalmazódó dilemmák megbeszélését diákjaikkal, és egyúttal segítségével áttekinthetik a hatalom által "betiltott" vagy "nem támogatott" irodalom kérdéskörét is.

Jichák Hercog, a szociáldemokrata Munkapárt és a parlamenti ellenzék vezetõje Facebook-oldalán bírálta a mûrõl született döntést: "Reggel több példányban megvásároltam a csodálatos Dorit Rabinián Határ-életét" - közölte. "Sötét világkép az, amely nem hisz az egyén vagy a fiatalok ítélõképességében. Ez egy szerencsétlen határozat, visszavonására kérem az oktatási minisztert, hogy biztosítsa a gondolkodás és a szólás szabadságát, hogy az továbbra is az izraeli oktatási rendszer vezérelve lehessen" - írta Hercog a minisztériumi véleményrõl.

A tiltakozás nem voltak hiábavaló, mert egyrészt szinte mindenki ezt a regényt olvassa, és már újabb kiadását tervezik, másrészt az izraeli polgárjogi szövetség kérvénye nyomán Jehuda Weinstein államügyész felszólította az igazságügyi minisztérium illetékeseit a döntés felülbírálására - értesült hétfõi számában az Iszráel Hajom (Izrael Ma) címû újság.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-01-04 15:37
Zsidó terroristák öltek alvó palesztin kisgyereket

Meghalt egy másfél éves palesztin gyerek és megsérült négyéves bátyja szüleivel együtt péntekre virradóra Ciszjordániában, feltehetõen szélsõséges zsidók szándékos gyújtogatása okozta lakástûzben - közölték izraeli és palesztin források.

Az eset a Nablusz melletti Kafr Duma faluban történt. A családi házat éjszaka gyújtották fel, amikor a benne lakók még aludtak. Az épület leégett, és egy szomszédos, üresen álló házban is súlyos károk keletkeztek. Palesztin biztonsági források szerint négy zsidó telepes gyújtotta fel a házat.http://index.hu/k...sgyereket/
4 #2 Posta Imre
- 2016-01-04 17:10
Izraeli Filmhét - "A Zöld Herceg" - A Hamasz fia
"A Zöld Herceg" - A Hamasz fia
Share page with AddThis
The Green Prince
film
/ 101p
/ 2014
/ f

E valós tényeken alapuló thriller Moszab Hasszán Juszefrõl, a Hamasz egyik vezetõjének fiáról szól, aki az izraeli hírszerzést különösen fontos információkkal látta el. A „Zöld Herceg“ kódnevû férfit sikerült beszervezni és egy évtizeden át saját népe ellen kémkedett. A film bemutatja a tartótisztjéhez fûzõdõ bonyolult kapcsolatát. Terror, árulás, pokolian nehéz döntések és egy politikai szembenálláson is átívelõ barátság története e film.

Moszab Hasszán Juszef mindig az ajtóval szemben ül le, nem veszi le róla a szemét, és gyakran cserél lakást. Nincs is más választása, ha élve akar maradni, hiszen családja, sõt egész népe árulónak tartja. Moszab magányos – egyetlen barátja egykori ellensége.
Apja Hasszán Juszef sejk, a Hamasz hét alapítójának egyike és egyik rangos vezetõje. A film készítésének idején börtönben van. Moszab juttatta oda, hogy így „védje meg”.
Több mint egy évtizeden át a „Zöld Herceg” kódnevû Moszab volt a hírhedt Sin Bét, Izrael titkosszolgálatának legfontosabb hírforrása. Mindössze 17 éves volt, amikor beszervezték. Apja mozgalmában betöltött stratégiai helyzetét kihasználva hajlandó volt egykori ellenségeinek kémkedni s ezzel az övéit elárulni.
Tartótisztje, a Sin Bétnél dolgozó Gonen Ben Jichak – akinek egykor nagy jövõt jósoltak az izraeli titkosszolgálatnál – mindent kockára tett, beleértve az árulást is, csak hogy megmentse Moszab életét.
A Moszab és Gonen közötti különleges kapcsolat az izraeli hírszerzés történetének egyik legvalószínûtlenebb és egyben leghatékonyabb együttmûködését eredményezte. Ennek köszönhetõ, hogy sikerült letartóztatni szörnyû terrortámadások tervezõit, számos öngyilkos merényletet el lehetett hárítani, és olyan tervezett, titkos akciók váltak ismertté, amelyeknek komoly politikai következményei lettek volna.
E két ember bízott egymásban nem törõdve az õket körülvevõ hazugságokkal és csalásokkal. Az élet azonban végül úgy hozta, hogy mindkettõjüknek szembe kellett fordulniuk sajátjaikkal, hogy magukat megmentsék.

Nadav Schirman filmje, A ZÖLD HERCEG az elmúlt évek közel-keleti eseményein nyugvó lélektani thriller. Nézõit arra kényszeríti, hogy gondolják át nézeteiket, a térségben dúló konfliktusról. A film hõsei maguk mondják el a történetet a saját szempontjukból. Drámai akciósorozatot látunk és elõször nyilvánosságra kerülõ archív felvételeket. Erõteljes alkotás – kémthriller, amely végig izgalomban tartja a nézõt. A rendezõ Schirman mellett a film készítõi között ott van két neves producer: a kétszeres Oscar-díjas Simon Chinn (Ember a magasban és Rodriguez nyomában), valamint az Oscar-díjas John Battsek (Egy nap szeptemberben és Tillman története).

Vetítés idõpontja:
2015. december 6. 18:30 - Metropolis terem

Az Izraeli Filmhét teljes programja>>>


Rendezõ:
Nadav Schirman
Szereplõk:
Mosab Hassan Yousef, Gonen Ben Yitzhak, Sheikh Hassan Yousef
Forgatókönyv:
Nadav Schirman
Bemutatás idõpontja:
2015. december 06
Színes:
Színes
Készítõ országok:
német-amerikai-angol-izraeli
Felirat nyelvek:
magyar

53. hét, 2015-12-31 - 2016-01-06
Hetek:

ma
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap
hétfõ
kedd
szerda


10 - 11 12 - 13 14 - 15 16 - 17 18 - 19 20 - 21 22 - 23
Nincs véglegesített vetítési idõpont.
© 2011 ARTMozi

Jogi tudnivalók BudapestFilm Kapcsolat

Puskin Mozi

1053 Budapest 
Kossuth Lajos utca 18. Jegyrendelés: +36 1 459 50 50
Mûvész Mozi

1066 Budapest
 Teréz körút 30. Jegyrendelés: +36 1 459 50 50
Toldi Mozi

1054 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. Jegyrendelés: +36 1 459 5050
Tabán artmozi

1016 Budapest, Krisztina körút 87-89. Jegyrendelés: +36 1 459 5050

http://puskinmozi...hamasz-fia
static7.opensubtitles.org/gfx/thumbs/5/1/9/4/2304915.jpg
4 #3 Posta Imre
- 2016-01-04 17:46
Rátámadt egy katonára a Hezbollah - Izrael rakétákkal válaszolt

A Hezbollah libanoni szélsõséges szervezet hétfõn egy izraeli katonai járõrre támadt a határ térségében, amire válaszul az izraeli hadsereg rakétákat lõtt ki libanoni területre.

A Hezbollah közölte, hogy emberei egy páncélozott katonai autó mellett robbantottak az úgynevezett Sebaa-tanyák térségében. A síita szervezet szerint a robbanószer szétroncsolt egy terepjárót és legalább egyet megsebesített a benne utazó katonák közül.

Az izraeli hadsereg a támadásra célzott rakétakilövésekkel válaszolt - írja az MTI egy katonai szóvivõ nyilatkozata alapján. A térség lakói szerint körülbelül 40 izraeli lövedék - rakéták, illetve harckocsi-lövedékek - csapódott be Gadzsar település közelében.

A Hezbollah most azért robbantott, mert a múlt hónapban Szíriában egy izraeli légicsapásban meghalt Szamir Kantar, a síita szervezet egyik tagja. A Hezbollah akkor bosszút esküdött...
131 #4 lalapapa
- 2016-01-04 18:10
igy van a tokunkbol is mar libazsir follik
s_ezt-ni

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
3,899,423 egyedi látogató