Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ellenõrzött internet, kijárási tilalom, kitelepítés jöhet Magyarországon

Belföldkedvemre valóan alakulnak a dolgok, már csak a vezérkari mocskos bandát kell likvidálni, amint elvégezték a "kötelezõ" feladataikat. Utána jöhet a többi "kiválasztott" es! A szükségállapotnál gyengébb, de az általában természeti katasztrófáknál elrendelt veszélyhelyzetnél megszokottnál szélesebb körû beleszólást engedne a kormánynak a honvédség terrorizmus elleni bevetésére és egy sor speciális szabály alkalmazására az újabb alaptörvény-módosítás.

Újabb, az eddigiek mellett elrendelhetõ rendkívüli jogrend, a terrorveszélyhelyzet bevezetésére hatalmazná fel a kormányt az alaptörvény tervezett kormánypárti módosítása, ami már a hatodik változtatás lenne a sorban.

Katonák már most is vannak a határon, de a jövõben bevethetõk lennének a terrorizmus ellen is
Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az Origo úgy értesült, hogy a délutáni ötpárti egyeztetésre készített tervezet szerint a terrorveszélyhelyzet a szükségállapotnál gyengébb, de az általában természeti katasztrófáknál elrendelt veszélyhelyzetnél megszokottnál szélesebb körû jogkörökkel ruházná fel a kormányt.

Mindezt az ötpárti egyeztetés után - a két kormánypárt mellett a Jobbik és LMP képviseltette magát, az MSZP távol maradt - megerõsítette Gulyás Gergely, az Országgyûlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke is. A politikus azt mondta, a kormány olyan alkotmánymódosítást javasol, hogy önálló tényállás legyen a terrorveszélyhelyzet.

Gulyás Gergely az Origo elõzetes információinak megfelelõen nyilatkozott arról is, hogy a terrorveszélyhelyzetet két hónapra lehet elrendelni. A fideszes politikus jó esélyt lát arra, hogy a módosítás megkapja a szükséges kétharmados többséget az Országgyûlésben.
Felfüggeszthetnek törvényeket

Még az ötpárti egyeztetés elõtt jutott az Origo a részletek birtokába. Eszerint a kormány által készített tervezet úgy szól, hogy a kabinet a terrorveszélyhelyzetben olyan rendeletekkel kormányozhat, amelyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, hatályos jogszabályi rendelkezésektõl eltérhet, valamint más rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

Gulyás Gergely megerõsítette az Origo értesüléseit, de részleteket nem közölt
Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gulyás Gergely az ötpárti egyeztetés után megerõsítette az Origo azon elõzetes értesülését is - miként azt egyébként Simicskó István honvédelmi miniszter elõre jelezte is - terrorveszélyhelyzet esetén bevethetõ lesz a honvédség is - feltéve, ha a rendõrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok alkalmazása nem elegendõ.

Úgy tudjuk azonban, hogy az elõterjesztés nem fejti ki, mi "a nem elegendõ".
Új kihívásokra hivatkoznak

Az Origo úgy tudja, hogy a délutáni ötpárti egyeztetésen a kormány és a kormánypárti politikusok a terrorizmus jelentette új biztonsági kihívásokkal indokolták az alaptörvény-módosítás szükségességét. Erre utal információink szerint indoklásában a módosítás tervezete is.
A következõ a szükségállapot

Úgy tudjuk, a tervezett alaptörvény-módosítás elõkészítõi úgy ítélték meg, hogy önmagában egy terrorfenyegetés vagy esetleg egy-egy már megtörtént, de elszigetelt hatású terrorcselekmény nem indokolja a legszigorúbb rendkívüli jogrend, a szükségállapot bevezetését, erre lenne jó "majdnem szükségállapotként" az újonnan az alaptörvénybe emelni tervezett terrorveszélyhelyzet.

Lehet olyan helyzet, amikor már a TEK sem elég
Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szükségállapot azonban a következõ lépcsõ. Ez akkor válhat indokolttá, ha több olyan súlyos támadás történik, ami már tömegesen veszélyezteti az állampolgárok életét vagy az állam alkotmányos rendjét. Ebben az esetben már indokolt a szükségállapot bevezetése, amikor a döntési jogkörök az államfõhöz kerülnek, és az állam mûködése rendszerszinten megváltozik.
Bármire képesek lehetnek?

Az alaptörvény-módosítás kiegészítéseként természetesen a részletszabályokat a vonatkozó ágazati törvényben szabályozzák ilyenkor. Az Origo információi szerint a terrorveszélyhelyzet esetében alkalmazható speciális szabályokat a kormány a honvédelmi törvényben rögzítené, mintegy kéttucat ponton adva többletjogosítványokat a kabinetnek.

Így például terrorveszélyhelyzetben a kormány

korlátozhatja, befolyásolhatja a médiatartalmakat,
üzemanyagok és más termékek fogyasztását korlátozhatja,
elrendelhet speciális terrorelhárító intézkedéseket,
a nemzetközi egyezményektõl eltérõ határforgalom-ellenõrzést vezethet be,
ellenõrizheti az internet-, levél-, csomag- és postaforgalmat,
elrendelhet kijárási tilalmat, betilthatja a tömegrendezvényeket,
dönthet nagyobb területekrõl az emberek kitelepítésérõl is.

Ami a fenti részleteket illeti, ezekrõl Gulyás Gergely nem beszélt az ötpárti egyeztetés utáni. Annyit mondott, hogy a Jobbik és az LMP konstruktívan állt a kérdéshez, támogatást mutattak, a részletekben azonban voltak viták. A politikus kérdésre közölte azt is, hogy a Fidesz minden olyan felvetést támogat, amely az önkéntes alapon szervezõdõ haderõ megerõsítését teszi lehetõvé.
A Jobbik tudná támogatni

A Jobbik alapvetõen támogatja az alaptörvény azon módosítását, amely önálló tényállásként bevezetné a terrorveszélyhelyzetet, ám az errõl szóló kormányzati tervezetrõl egy héten belül alakítja ki álláspontját a párt - ezt Novák Elõd, az ellenzéki párt alelnöke mondta az egyeztetés után.
Az LMP viszont nem igazán

Az LMP nem adja a hozzájárulását ahhoz, hogy a kormány terrorveszély esetén parlamenti felhatalmazás nélkül vezethessen be különleges jogrendet, korlátozva ezzel az emberek alapvetõ jogait - közölte Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke, hozzátéve: pártja tisztában van az új európai biztonsági kihívással.
Az MSZP szerint ez visszaélés

Az ötpárti egyeztetéstõl távolmaradó szocialisták - kérésük ellenére nem küldte meg elõre a kormány a tervezet szövegét - utóbb úgy értékeltek, hogy a kormány látszatintézkedésekkel ködösít. Tóbiás József pártelnök szerint valódi intézkedésekkel kellene az emberek biztonságát növelni. Ezt az MSZP is támogatja, de azt nem fogja hagyni, hogy Orbán Viktor a terrorellenes intézkedések mögé bújva visszaélhessen a hatalmával. Jelezte azt is: a szocialisták a témában saját javaslatot írnak.
Link

Hozzászólások

154 #1 kakas
- 2016-01-12 19:12
36.media.tumblr.com/4cf7ed684f2e1cea02c5787e9fcdf055/tumblr_o0on0rFsZj1s4ew3vo1_1280.jpg41.media.tumblr.com/75a726652bae007bb45a3fd7755b936f/tumblr_o0s7q353jS1qa2ff0o1_1280.jpg
8 #2 miskolcilaci
- 2016-01-12 19:43
kepfeltoltes.hu/160112/12391389_939337556119584_1852578915301587262_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/160112/1910504_950442968342376_4391389912147025678_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/160112/12507201_949138585139481_5693576847588930209_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
88 #3 Asumhari
- 2016-01-12 21:31
Ma négy fegyveres katona állt a 21-es buszmegállójában, szemben a Délivel, este fél hat körül.
Piros szegélyes sapkájuk és valami karabély szerû fegyverük volt. Egyforma zöldes terepszínû ruhában voltak.
10 #4 Sovegjarto Attila
- 2016-01-12 22:36
Oroszország nem tekint derûlátóan a balkáni fegyverkezésre, mert nem szeretné, ha a kilencvenes évek háborúi megismétlõdnének - jelentette ki Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes kedden Belgrádban, reagálva azokra a híresztelésekre, amelyek szerint Horvátország ballisztikus rakétákat szerez be.

http://inforadio....nek-789673
69 #5 Szalonna
- 2016-01-12 23:59
Anyäd picsája, nehogy már ez a féreg banda mondja meg hogy mikor mehetek ki és hova. Ha akarok akkor is kimegyek levegõzni ha Szegeden robbantanak. Mit érdekel?
238 #6 bivaly
- 2016-01-13 07:53
Az internettel mit akarnak azon felül amit eddig is tettek ? A fos bejön automatikusan, az érdemes oldalak meg kinyithatatlanok. Használhatatlan szinte. És ez idén januártól még feltûnõbben ! Lassan kötelezõ lesz a facebook ! Minden tiltva, mindenhová be kell regisztrálni, egy rohadt porszívó alkatrészért is. A sebessége meg köszönõ viszonyban sincs, a szolgáltató által megadottal !
Hogy dögölnének már meg, le-és felmenõstõl !
165 #7 LM
- 2016-01-13 16:49
Elvileg fogy a népesség, de pörög a lakáspiac, de kinek? Tudtátok, hogy a legújabb támogatást, nem csak magyar állampolgárok vehetik igénybe? + CSOK-olhatják a seggem http://www.portfo...aggregator
8 #8 miskolcilaci
- 2016-01-13 18:56
A kormány terrorveszélyhelyzetben:

kötelezheti az állami médiát hivatalos állásfoglalások kiadására
megállapíthatja, melyek az ország védelme szempontjából fontos termékek, energiahordozók, fogyasztási cikkek, majd ezek forgalmát szabályozhatja és korlátozhatja
túlmunkát, túlszolgálatot rendelhet el a közigazgatási és rendvédelmi szerveknél, egyszerûsített eljárásban vehetnek fel ide embereket
módosíthatja a közigazgatási szervek munkarendjét és a hatósági eljárások szabályait
korlátozhatja a rádiók és televíziók mûködését
a szükséges mértékben korlátozhatja a légi forgalmat
kirendelheti a honvédséget az ország védelmét és a közszolgáltatásokat szolgáló infrastruktúra védelmére
korlátozhatja, sõt zárolhatja az ország biztonságát veszélyeztetõ államok, természetes és jogi személyek, szervezetek érdekeltségeit és vagyonát
elrendelheti speciális tartalékok képzését, exportkorlátozást, kereskedelmi kvóták bevezetését, és a közbeszerzési eljárások felfüggesztését
speciális terrorelhárító intézkedéseket vezethet be
a nemzetközi elõírásokat és egyezményeket is figyelmen kívül hagyva szigoríthatja a határforgalmat
alkalmazhat az állampolgárokat is érintõ riasztási fokozatokat
különleges beléptetési szabályokat, technológiákat írhat elõ a közintézményeknél és a közforgalmú helyeknél
korlátozhatja vagy megtilthatja a közigazgatás, a honvédség, a rendvédelmi és közremûködõ szervek létesítményeibe való belépést, illetve az oda vezetõ közforgalmat, továbbá elrendelheti az erre közlekedõk átkutatását, és az õrizetlenül hagyott, ismeretlen eredetû tárgyak megsemmisítését
átmenetileg átírhatja a honvédség és a rendvédelmi szervek hivatásosaira vonatkozó szolgálati szabályokat
elrendelheti az internet-, levél-, csomag- és postaforgalom fokozott ellenõrzését
korlátozhatja, illetve engedélyhez kötheti az ország meghatározott területén való tartózkodást
kijárási tilalmat rendelhet el az érintett település és pontos idõtartam meghatározásával
betilthatja a közterületen tartandó tömegrendezvényeket, nyilvános gyûléseket
igénybe veheti a rádiók, televíziók és más tömegkommunikációs intézmények létesítményeit és berendezéseit, de ezek használatát be is tilthatja
korlátozhatja, ellenõrizheti és szüneteltetheti a postai és az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat, továbbá igénybe veheti a távközlési és informatikai hálózatokat, de meg is tilthatja azok használatát
idõben és térben korlátozhatja vagy meg is tilthatja a közúti, vasúti, vízi és légi jármûvek forgalmát
szolgáltatások teljesítésére kötelezheti a vasúti, közúti, vízi és légi jármûvek tulajdonosait
korlátozhatja vagy megtilthatja a külföldiek beutazását Magyarországra
korlátozhatja és megtilthatja a külföldi személyekkel, szervezetekkel és intézményekkel való érintkezést és kapcsolattartást
korlátozhatja a nem magyar állampolgárok itt-tartózkodását, számukra jelentkezési kötelezettséget írhat elõ
engedélyhez kötheti az ország egy meghatározott területére való beutazást, az ott történõ átutazást vagy az onnan való kiutazást
a szükséges idõre elrendelheti az ország meghatározott területén a lakosság kitelepítését meghatározott új helyre
eltérhet az államháztartásra vonatkozó szabályoktól, átcsoportosíthat összegeket a költségvetésben, kiadásokat függeszthet fel, viszont a büdzsében nem szereplõ más kiadásokat teljesíthet, továbbá új bírságokat állapíthat meg, a bírságok mértékét pedig módosíthatja, a kedvezményeket eltörölheti
165 #9 LM
- 2016-01-13 19:14
Ez nagyon komoly, köszi, hogy ideszedted a részleteket.
Gyakorlatilag azt kellett volna inkább felsorolni mit nem tehetnek meg.

Kedvenc részeim:
egyszerûsített eljárásban vehetnek fel ide embereket (mármint a rendvédelmi szervekhez, bár nemtom az embert definiálják-e valahol egy értelmezõ rendelkezésben vagy sem)

zárolhatja az ország biztonságát veszélyeztetõ államok, természetes és jogi személyek, szervezetek érdekeltségeit és vagyonát

átírhatja a honvédség és a rendvédelmi szervek hivatásosaira vonatkozó szolgálati szabályokat

a szükséges idõre elrendelheti az ország meghatározott területén a lakosság kitelepítését meghatározott új helyre

új bírságokat állapíthat meg (komoly? a csúnya terroristák biztos befizetik majd a sárga csekken szépen s_vigyori , vagy akkor most kit is akarnak megregulázni?)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.86 másodperc
3,399,900 egyedi látogató