Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A horvátok újabb válaszcsapása: egyetlen szerbet se engednek át a határon

KülföldÉs hol van még karácsony? Horvátország mostantól nem engedi határain belépni a szerb útlevéllel érkezõket. A szerb állampolgárok és a Szerbiában regsiztrált autók sem léphetik át a horvát határt.

Ez a horvátok válasza arra, hogy Szerbia megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését az ország területére, miután szerda éjfélkor lejárt a horvát határzár feloldására adott belgrádi ultimátum, írja az MTI.

Az ellenintézkedésekrõl a határidõ lejárta után tájékoztatta újságírókat Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a Belgrádot Zágrábbal összekötõ autópályán fekvõ Bajakovo-Batrovci határátkelõhelynél. "Ettõl a pillanattól fogva a szerb rendõrség nem fogja engedélyezni a határátlépést semmilyen, Horvátországban regisztrált, illetve az ebben az országban készült árut szállító teherautóknak" - jelentette be Stefanovic. A tárcavezetõ szerint ez vonatkozik az összes szerbiai határátkelõre.

Fuvarozók várakoznak a szerb-horvát határhoz vezetõ autópáján Batrovci mellett.
Fotó: Oliver Bunic / AFP

A szankció a belgrádi kormányzati intézkedéscsomag elsõ válasza Horvátország "gazdasági agressziójára". A tilalom nem érinti a személyforgalmat. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy Szerbia kész bármely pillanatban visszavonni az intézkedést, ha Horvátország az Európai Unió szabályai szerint fog eljárni, és engedélyezi nemcsak a Szerbiából, hanem más országokból érkezõ teherforgalom átjutását a határán. Stefanovic szerint ezt a helyzetet gyorsan rendezni lehetne, de ha tartósan így marad, akkor a szerb kormány újabb intézkedéseket foganatosít.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Belgrád nem reagált a Zágrábban elhangzott sértegetésekre, és mindvégig megoldást keresett a válságra. A Tanjug hírügynökség azt írta csütörtökre virradóra a Batrovciban lévõ szerb határrendészekre hivatkozva, hogy a szerb tilalom életbe lépése óta a horvát hatóságok nem engedélyezik a belépést Horvátország területére azoknak, akiknek szerb útlevelük van. A Szerbiából érkezõ autókat és autóbuszokat visszafordították a határról. Az egyik busz utasa azt mondta, azzal a magyarázattal fordították vissza õket, hogy nem léphetnek be az országba sem szerb rendszámú gépkocsik, sem szerb útlevéllel rendelkezõk.

A Jutarjni List címû horvát lap internetes felületén azt írta, hogy a brüsszeli uniós csúcson tartózkodó Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a szerb tilalom hallatán sajnálatát fejezte ki. "Sajnálom, ezek az intézkedések nevetségesek. Azt terveztük, hogy holnap megnyitjuk a határt, de így nem fogjuk" - mondta Milanovic.

A Közel-Keletrõl Szerbián át Horvátországba tartó migránsáradat miatt Zágráb a múlt héten lezárt a Szerbiával közös nyolc határátkelõhely közül hetet, majd hétfõ éjféltõl leállította a nyolcadik, a Batrovci-Bajakovo átkelõn a Horvátországba irányuló teherforgalmat is, ami miatt végeláthatatlan kamionsor alakult ki a határ szerb oldalán.

Horvátország kedden részlegesen megnyitotta a határt, és csak a romlandó árut szállító kamionok áthaladását engedélyezte, ami felbõszítette a többi fuvarozót. A kamionosok kedd este teherautóikkal teljesen lezárták a határátkelõt mindkét irányban, és csak szerda délután oldották fel a blokádot a személyforgalom számára.

Aleksandar Vucic szerb kormányfõ szerda éjfélig adott idõt horvát kollégájának arra, hogy feloldja a határzárat, ellenkezõ esetben - mint mondta - Szerbia jogi, politikai és gazdasági ellenlépéseket foganatosít. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök válaszul arra figyelmeztette Belgrádot, hogy nem tud olyan, Horvátország elleni válaszintézkedéseket tenni, amelyek nem irányulnának egyben az EU ellen is, tekintettel arra, hogy Horvátország uniós tagország. Milanovic nevetségesnek nevezte Belgrád fenyegetéseit.

Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
4,458,149 egyedi látogató