Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Minden furcsa kinevezéskor azonnal a szabadkõmûvesekre gyanakszanak'

KultúraAkkor ismételjünk! Nagyon "jó" kis összeszedett összeesküvõdés-leleplezõdés! Olvasni ajánlott, érteni kötelezõ! Egyre nagyobb médiaérdeklõdés övezi Franciaországban a szabadkõmûvesek tevékenységét. A témával a héten egy jobb és egy baloldali hetilap is foglalkozik, ez utóbbi egyenesen a címoldalon hozza a nyolcoldalas sztorit.
A baloldali Nouvel Observateur a páholyokat megrázó botrányokról cikkezik "A nagy kipakolás" címmel, és egyebek mellett a Francia Nagy Nemzeti Páholynál zajló "testvérlázadással" foglalkozik. A 44 ezer tagot számláló szervezetnél ugyanis tavaly óta dúl a belháború, és a lázadók a páholy nagymesterét próbálják lemondásra szólítani, mivel szerintük amellett, hogy csak a hatalom és az üzlet érdekli, egyfajta spirituális gurunak is kikiáltotta magát.

A riportot készítõ újságíró egyebek mellett ironikusan megjegyzi, hogy bár a legkülönbözõbb pártszínekben mintegy 140 szabadkõmûves ül a francia parlamentben, gyakorlatilag lehetetlen megtudni, hogy ki tagja valamelyik páholynak, a témáról ugyanis mindenki mélyen hallgat, vagy azonnal cáfol. És a kormány tagjaival vagy neves üzletemberekkel kapcsolatosan is hasonló tapasztalatokat szerzett.

A médiának egyre kevésbé tetszik ez a titkolózás, talán ezzel magyarázható, hogy a Nouvel Observateurrel gyakorlatilag egy idõben a jobboldali Le Point címû hetilap is a jelenségrõl cikkezik. A "befolyásos hálózathoz" való tartozást és a titoktartást egy a lapnak nyilatkozó magas beosztású politikus "mágikus kombinációnak" és "tökéletes koktélnak" nevezi.

Ami persze nem minden esetben mûködik, "a szabadkõmûvesek mintájára" szándékosan névtelenségbe burkolózó nyilatkozó szerint François Fillon miniszterelnök újrajelölése például kudarcot jelentett számukra, õk ugyanis a szintén szabadkõmûves Jean-Louis Borloo korábbi környezetvédelmi minisztert látták volna szívesen a kormányfõi bársonyszékben.

A politikus úgy véli, a titkolózás néha komikumba hajlik, és "egész Párizs nevet" például azon, ahogyan a francia Elektromos Mûvek vezérigazgatója tagadja, hogy beavatott lenne. Szerinte a szabadkõmûvesek nemcsak a kormányban és a parlamentben vannak jelen, hanem a rendõrségben, a bírói testületekben, az oktatásban, bankokban, vagy biztosítótársaságokban is, amivel nem lenne semmi baj, teszi hozzá, ha kilétüket ismerni lehetne. Így azonban a laikusok minden "furcsa kinevezéskor" automatikusan a szabadkõmûves befolyásra gyanakszanak.

Ami a befolyást illeti, egy a Nouvel Observateur által megszólaltatott Afrika szakértõ úgy véli, hogy páholytagság nélkül gyakorlatilag lehetetlen a fekete kontinensen hatalomra kerülni, és az ottani politikai folyamatokat sem lehet megérteni a szabadkõmûvesség ismerete nélkül.

Franciaországban egyébként öt országos szabadkõmûves csoportosulás mûködik, a már említett Francia Nagy Nemzeti Páholy mellett az ötvenezer taglétszámú, Magyarországon is jelen lévõ Nagy Oriens a legrégebbi és a közéletben a legaktívabb, a Nagy Francia Páholy 27 ezer, az Emberi jogok francia szövetsége 15 ezer, a Nagy francia nõi páholy pedig 12 ezer "testvért" számlál.
S. Ráduly János, Franciaország


Megjegyzés: A cikkben szereplõ szabadkõmûves szervezetek nevei helyesen:

Francia Nagy Nemzeti Páholy helyesen Francia Nemzeti Nagypáholy (GLNF : Grande Loge Nationale Française)

Nagy Oriens helyesen Francia Nagyoriens (GOdF : Grand Orient de France)

Nagy Francia Páholy helyesen Francia Nagypáholy (GLdF : Grande Loge de France)

Emberi jogok helyesen Az Emberi Jogok Francia Föderációja (DH : Fédération française du "Droit Humain")

Nagy francia nõi páholy helyesen Francia Nõi Nagypáholy (GLFdF : Grande Loge Féminine de France)


Forrás: http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-409481

Kapcsolódó linkek:

http://lesdessousdelapolicenationale.blogs.nouvelobs.com/archive/2010/03/17/franc-maconnerie-du-caca-qui-pue-a-la-grande-loge-nationale.html

http://www.lepoint.fr/politique/francs-macons-la-main-invisible-27-01-2011-130544_20.php

http://fr.wikipedia.org/wiki/Grand_Orient_de_France

http://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Droit_Humain_(France)

http://fr.wikipedia.org/wiki/Grande_Loge_f%C3%A9minine_de_France

http://www.gldf.org/

http://www.glnf.asso.fr/
2011. január 28., péntek 19:00 InfoRádió
Link
-> postaimre - 2013. december 02. 18:09 · 9 hozzászólás · 1376 megnyitás ·Nyomtatás
Link

Hozzászólások

118 #1 keepfargo
- 2015-10-06 02:08
Én leginkább szabad lennék. Ha nem megy, akkor esetleg lennék kömüves. AHa börtönbe kerülnék, ott szívesen lennék rabkömüves. Semmiképpen nem lennék azonban szabadkömüves.

Amit én tudok a szabadkömüves páholyokról abból azt szüröm ki, hogy egyedül a páholy szó igaz belöle. Ezek a páholytagok se nem szabadok, se nem kömüvesek. Inkább csak a hatalom, a hatalmi harc és a fontosságtudat rabjai - na meg egy-két perverz rítushoz ragaszkodás foglyai.
Mindenképpen foglyai magának a szervezetnek, amely nem tür szólásszabadságot, a hierarchiától eltérést, és ha jól tudom, önkényes kilépést, a páholy egyéni okból történö elhagyását sem. ( Erröl tanúskodik legalábbis Mónus Áron esete. Állítása szerint ö évekig bujkált Svájcban, mert halálos fenyegetést kapott az egyik - éppen francia - páholy elhagyása után. Hogy utána hogy hagyták békében élni M.o.-on az rejtély, de tény hogy él és ezt meg is írta.)

Ezekenek szükségük van erre a titkolódzásra, mert sötét szándékaik vannak a társadalom egészét illetöen. Szükségük van feltehetöleg a saját fontosságuk igazolásához ezekre a szervezetekre.
A társadalomnak, amelynek ök a vérszívói, esetenként csödbe vagy pusztulásba vivöi, nincs rájuk szüksége. A baj az, hogy ök szervezettek, s a társadalom (ellenük) nincs megszervezve. Na de az Univerzumban az a talán legszebb, hogy minden változik és változhat benne...
75 #2 talpi
- 2015-10-06 05:03
Úgy legyen keepfaragó és ha lehet segítünk az "univerzumnak" ,;)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.59 másodperc
3,899,585 egyedi látogató