Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Független Kurdisztánt akar az izraeli miniszter

KülföldÍgy lesz "Független Palesztina" és persze felszabadított zsidótlan Jeruzsálem. Ideje segíteni rajtuk! – mondta a Times of Israel címû izraeli napilapnak Ajelet Saked. Izrael igaz­ságügy-minisztere a kurdok régi küzdelmére utalt a független Kurdisztánért. Érvelése szerint Kurdisztán Izraelnek segítene, ha ütközõzónaként mûködne Irán és Törökország között.

Õsi, békeszeretõ és demokratikus nép, amely soha nem támadott meg egyetlen országot sem – jellemezte a kurdokat az izraeli miniszter (képünkön). Szerinte ideje, hogy véget vessenek annak az igazságtalanságnak, hogy a kurdok nem élhetnek saját országukban. Saked szerint Kurdisztán Törökország, Izrael és Irak között terülhetne el. „A kurdok az izraeliek partnerei, hosszú közös történelmünk van. Közös érdekünk a Daes (az Iszlám Állam terrorszervezet – a szerk.) megállítása, s a kurdok harcolnak is a csoport ellen minden erejükkel” – mondta a miniszter.

Izrael és a kurdok között nincs hivatalos kapcsolat, bár azt nem lehet mondani, hogy informálisan ne lenne közöttük jó a viszony. Az Iraki Kurdisztánban, az arab állam északi, olajban gazdag részén létrehozott, gyakorlatilag függetlennek tekinthetõ Kurdisztáni Regionális Kormányzat (KRG) területén számos izraeli üzlet mûködik.

German-Israeli justice conference

Legfontosabb ezek közül a kurdok által szállított olaj, tavaly szeptemberben a Financial Times rávilágított, Izrael kõolajimportjának háromnegyede a kurdoktól jön. Izrael úgy magyarázza a nemzetközi jogi szempontból is aggályos üzletet – az olaj Iraké, de a KRG sajátjaként adja el –, hogy így segíti a kurdok Iszlám Állam elleni küzdelmét.

Stratégiai szempontból viszont roppant fontos Izrael számára nemcsak egy ütközõállam, de egy muszlim szövetséges is. Kurdisztán létrehozása viszont nem áll érdekében senkinek a kurdokon kívül, így Izrael törekvése is viszonylag óvatos, várhatóan támogatása sem ölt az eddiginél nagyobb méreteket.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-01-21 13:24
A kurdok kollektív büntetésével vádolják Törökországot

A Törökország délkeleti részén élõ kurd kisebbség kollektív büntetésével vádolta meg csütörtökön a török hadsereget az Amnesty International (AI) nevû nemzetközi jogvédõ szervezet.http://kitekinto....qDXEVL4Wck
4 #2 Posta Imre
- 2016-01-21 20:32
Fehér zászlós kurd küldöttségre tüzeltek a törökök

Úgy tûnik, Recep Tayyip Erdogan török elnök megingathatatlan abban, hogy mindenképp fegyveres konfliktust akar Kelet-Törökország kurdok lakta területein. Miután az állam tavaly felrúgta a tûzszünetet a Kurdisztáni Munkapárttal, egymást lövik a kurdok és a biztonsági erõk – többek között Cizre városában is.http://24.hu/kulf...a-torokok/
6 #3 anzsi a macska hala
- 2016-01-21 21:57
A kurd zászló

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Flag_of_Kurdistan.svg/300px-Flag_of_Kurdistan.svg.png
128 #4 bogyo
- 2016-01-22 07:55
Amikor Erdogan tartózkodott 2004-ben a látogatás Georgia, azt mondta: "Én vagyok a grúz származású. Családunk egy grúz család emigrált, Batumi a Rize (török Fekete-tenger partja) re. "


https://volksbetr...inalitaet/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.86 másodperc
4,440,198 egyedi látogató