Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

CSOK és PÖCS (LM elemzése)

GondolatokAmit bekajálunk újra és újra
A tények azt mutatják nem tanulunk. Az ország még ki sem heverte a devizahiteles "business"-t itt az újabb õrület az "olcsó"; forinthitel és a keresletet tovább ösztönzõ támogatás a CSOK. Ezek következtében a lakásárak sok helyen 50-60%-ot emelkedtek az utóbbi 1-1,5 évben és az ingatlanpiac szárnyalásáról cikkeznek. Nem akarok vészmadár lenni de ennek megint cumi lesz a vége.

Nem magyarázom túl leírom egy példával: Van egy bp-i 50nm2-es tömblakás. Ez ért 1-2 éve 10-12 millió Ft-ot. Köszönhetõen a stimulánsoknak (olcsó hitel és CSOK) ezt a lakást ma 15-17 millióért fogod tudni megvenni. Ezen lakások többségét hitelbõl vásárolják, mert akinek volt rá pénze az megvette amikor 10-12 millió volt. Amit elõször kell látni az az, hogy a támogatás gyakorlatilag az áremelést sem kompenzálja (lsd. CSOK feltételei, m2, stb.) tehát alapból drágábban vásárolunk. támogatás ide vagy oda. Ami pedig az egésznek a lényege: a hitel FT hitel, mondják azok akik megúszták vagy valahogy átvészelték a devizahiteles vérengzést, így gond nem lehet. DE LEHET, mert a FT hitel is változó kamatozású hitel, konstrukció függõ DE alapvetõen a jegybanki alapkamatra visszavezethetõ ( jegybanki alapkamat mostanában 1% körül van, történelmi mélyponton) Amikor felveszed a FT hiteledet akkor erre a jelenlegi jegybanki kamatra számolva kapod meg azt, hogy mennyi a havi törlesztõd. Erre alapozva hozzák a családok általában a döntést, hogy havonta mennyit kell majd fizetni. Amennyiben a jegybanki alapkamat emelkedésnek indul a törlesztõrészletek is emelkedni fognak, konstrukció függõ a mérték de erre vonatkozó számítások azt mutatják, hogy ha visszamegy 10% körülre akkor az olyan + 60-70% havidíj emelkedés.(lehet arányosítani) Amikor megemelkednek a törlesztõk, elkezdenek bedõlni a hitelek és megint le fognak menni az ingatlanárak.

Ott fog állni a delikvens egy 17 milliós lakásra felvett hitellel aminek a havi törlesztõrészlete a másfélszeresére emelkedett és ami mögött van egy akkor 12 milliót érõ lakás fedezetként. Megérne egy misét utánanézni, hogy mi történik a támogatással (CSOK) amit kaptunk ha bedõl a hitel és el kell adni v. elárverezik az ingatlant. (nem rendelkezem errõl most infóval de nem lennék meglepve ha azt is vissza kellene fizetni)

Lehet, hogy nem jövõre vagy 3 év múlva de (lakáshitelek futamideje ált. 20-25év) valószínûleg bekövetkezik egy kamatemelési ciklus és akkor a fél ország itt fog állni megint letolt gatyával. Nem azt mondom, hogy a hitel minden esetben rossz, azt viszont igen, hogy felpumpált ingatlanáraknál a változó kamatozású hitelre nagyon rá lehet ba**ni. Az erõ legyen Veletek, nameg a józan ész.

Hozzászólások

159 #1 vanyusha
- 2016-01-22 17:07
Legyek sikeres akarom könyv bõl:
Ha fizetõ eszközül kapot rajzolatos papír,"% Pénz! - késõbre halasztott szolgátatás ( kaphatsz érte) Fizetõeszközzöd csak ojkor pénz , ha valuta más nyelven értõk is használják.
Kibõl lesznek sikeresek- akik szolgáltatását minnél többen veszik igénybe- Mások szolgáivá lesznek.
Ha Munkaerõdet váltod pénzre a
hitel vállalásával még + kéttõ embernyit váltasz vagy pocsékolsz el adott idõn belõled.
Hitel felvenni benne van az X faktor, kraft - Ebbõl lesz a krachk?
130 #2 kisvakond
- 2016-01-22 20:37
Az ingatlanárak elszállása fõleg a kisebb használt lakásoké a sorozatos brókerbotrányok után kezdõdött. Biztos, kézzelfogható befektetésként.
4 #3 Posta Imre
- 2016-01-22 20:40
Belemar az orosz medve az OTP-birodalomba?

Szabadesésben a rubel, sem a dollárral, sem a forinttal szemben nem volt még olyan gyenge, mint most. Ez fájhat az OTP-nek is, amelynek orosz leánybankja korábban sikersztori volt, mostanra azonban inkább a nagy veszteségektõl, fiókbezárásoktól és elbocsátásoktól hangos.


Elszállt a rubel

Az elmúlt napokban gyakorlatilag megállíthatatlanul gyengül a rubel, a dollárral szemben még soha nem volt olyan gyenge, mint most. Csak idén 16 százalékkal értékelõdött le a dollárral szemben, ez olyan, mint ha a forint 3 hét alatt a mostani szintrõl 365-ig gyengülne az euróval szemben. Elképesztõ. http://www.portfo...aggregator
24 #4 cigar-no
- 2016-01-22 21:05
Jó az eszmefuttatás. Persze, hogy bele fog sétálni a mai agymosott fiatalság, hiszen ezeknek a szüleik is megrögzött médiafüggõk.
A meddõségrõl már nem is beszélve, aminek miértjérõl még csak nem is sejtenek semmit.
116 #5 livia
- 2016-01-22 21:53
Most még csak nézegetjük.Én is háromgyerekes, aki anno sose kapott semmit, mert mindig rosszkor voltam ott a liberálisok, komcsik szerint. Akit baj ért, minek volt ott szerintük, nos amikor osztottak, mért nem volt ott. Én egyiknél se kaptam, pofont se, mert nem álltam a sorba. Most se fogok, még a nyugdíjamért se, no, azért voltam elemzésen, de minek. Mire...? Ja, ha sajnálom például a palesztinokat. Mit érdekel téged, messze van. tényleg? A mai világban? Ha valaki elfingja magát amerikában, lehet hogy már mi fogjuk szagolni. Mint beszippantó állam.
165 #6 LM
- 2016-01-22 21:57
Kisvakond, az idõzítés passzol, a kérdés meg hogy véletlen-e szerintem nemkérdés.
Livia, ide minden begyûrûzik még a begyûrûzés is begyûrûzik csak a jó na az nem tud, mondta Hofi. - abban meg biztos lehetsz hogy ha valami bebaxig amerikában vagy nyugaton akkor elõször mi (és a többi hasonló "jelentéktelen" állam) mint gyarmat leszünk megtaposva veszteségcsökkentési projekt címén
254 #7 mujko
- 2016-01-23 18:15
Ezt a hitelt a Fideszes gyerekeknek találták ki mert mostanra van a fideszeseknek olyan korú gyerekeik akik család alapítás elõtt állnak .
Õk már tudják elõre beválalt
gyerek után felvenni a pénzt majd a nem teljesítés után emelem a kalapom nem fizetni .
Mert ez most pont olyan mint csinálj három gyereket kapsz pénzt ?

Nem a hiteleket kellene osztogatni a béreket kellene igazítani .
4 #8 Posta Imre
- 2016-01-23 18:18
Csokhoz és egyéb kedvezményhez keresem házastársam


Ritkán politizálok, ritkán nézek híradót, internetes újságot olvasok általában. Hangzatos címeket, pártpolitikától függetlenül elolvasom ami érdekel pro és kontra.

Szóval. 38 éves vagyok, februárban 39 leszek. Van két fiam. Eddig azért kerestem társat, hogy ne legyek magányos, hogy szerelemittasan repüljek valaki karjaiba. Ma úgy döntöttem ezen változtatok. Pusztán gazdasági alapon keresem “csendes” társam. Osztottam, szoroztam, és arra a döntésre jutottam, hogy kétgyerekes elvált nõként jobban járok, ha egy gyerekét egyedül nevelõ, jól keresõ apukával névházasságot kötök. Megugrik a családi pótlék, igénybe vehetjük az összes adókedvezményt, csokot, és elkerül a szingliadó réme. Õ is jól jár, lesz egy felesége, akit nem érdekel, hogy mit csinál, hogy sörözik, vagy csajozik, mert három gyereket nevelõ nõként most már betölthet magasabb pozíciót is a közszférában.

Tehát ha Ön egy kedves megértõ, érzelmileg gazdag álfeleséget keres, akivel céges bulikon meg lehet jelenni, akirõl lehet panaszkodni a “szeretõknek”, néha szívesen vigyáz az ön gyermekére, mert a látszat ugye fontos, kölcsönösen hûtlenek lehetnek egymáshoz, nincsenek szürke hétköznapok, önállóan tud gondoskodni önmagáról, fõz, mos takarít, és nem akarja feladni függetlenségét, de a fenti kedvezményeket igénybe szeretné venni, illetve nem szeretne egyedülállóként adót fizetni státusza miatt, akkor írjon bátran. Mert pártszimpátia ide, pártszimpátia oda, úgy látszik, hogy aki nem él házasságban, bármilyen legyen is az a házasság, lassan eláshatja magát. Igen, én is vágyom arra hogy legyen akit hazavárjak, hogy legyen valaki, akit a társamnak mondhatok, de nem könnyû olyan férfit találni, akivel kölcsönösen elfogadjuk egymást. Így az érzelmi alapú társkeresést felváltanám a gazdasági alapú társkeresésre. Most lesz, aki a fejéhez kap és lekurváz, hogy pénzért mennék férjhez. De ha körül nézünk a világban, gondolom mindenkinek van egy ismerõse, aki hallott már olyanról, hogy a pénz hozott “boldog” házasságot. Valahol igen megértem a kormány törekvését, hogy a házasságban élõket segítse. De én nem önként választottam azt, hogy egyedül neveljek két gyereket. Hogy szingli legyek. És vannak ismerõseim, akik szintén nem önálló akarattal döntöttek a szingliség mellett. De azokat sem ítélem, nem ítélhetik el, akik úgy döntenek, hogy nem házasodnak, hogy nem szülnek. Az az õ döntésük. És mi van a meddõ párokkal? Van ismerõsöm, aki örökbe fogadott két babát is, de van olyan is, akik beletörõdtek a helyzetbe nagy nehézségek árán, és úgy vannak vele, hogy akkor kettesben élik az életüket, mert nem tudják elfogadni más gyermekét. És van ismerõsöm, aki remek házasságban él, boldog, kiegyensúlyozott a kapcsolatuk, és van, aki csak látszatházasságban él, egy fedél felett, de elhidegülten. Nem jó neki sem, a párjának sem, de így jelenleg minden kedvezményt ki tudnak használni, de a lelkük megrogyott a kihûlt kapcsolatban. Egy barátnõmmel beszélgettük, hogy támogatnánk az egynemûek házasságát, nem csak azért, mert szerintünk mindenkinek joga van felvállalni szerelmét, hanem így egy sorközösséget alkotva, házasságban élhetnénk, ketten három gyerekkel rendelkezünk….. viszont, nem vagyunk semmilyen formában támogathatóak, mert ahhoz sokat keresünk…. Ültem egy asztaltársaságban. Én voltam egyedülálló, a többiek házasságban élnek. Egyik nõ sem dolgozik, apa a keresõ a családban, ráadásul nem is rosszul, mert számomra megfizethetetlen életszínvonalon élnek (nem a családanyákat akarom bántani, itt nem arról van szó, hogy törõdnek a gyerekkel, háztartást vezetnek… õk semmit nem csinálnak, nem fõznek, egész nap együtt nem csinálnak semmit…), és csak én fizetek ebédet a gyereknek, csak én fizetem a tankönyveket, mert nem voltam elég ügyes ahhoz, hogy a kiskapukat kinyissam.

Most kinyitnám. ha lenne valaki aki ebben társam lenne….http://kisdoro.ca...zastarsam/
116 #9 livia
- 2016-01-23 18:32
No, vannak életek.Érdekesek, de ehhez érdekes hozzáállás is kell.
139 #10 jozsef toth
- 2016-01-23 20:59
Imre !
Sajnos keseru az igazsag ,de ez a no az igazat irta!A szerelem olyan mit a szepseg,MULANDO!
A hazassagok NAGY szazaleka ilyen!
Feleseget vagy ferjet lehet csereberelni ,akar milyen kifogasbol.
De csak kevesen ertik es tudjak,hogy mi a NAGY -on nagy kulombseg a hazassag es abba ha valaki ELET tarsat keres!
A fiatal 20 ev koruli hazassagokba senkinek sincs tapasztalata!Azt az evek es a megprobaltatasok hozzak.
Es csak azert ,hogy masok mit mondanak,vagy a csalad ezt szegyenli senkise dobja el az elet tobbi lehetoseget ! Foleg ne 38 eves kortol!
En szinpatizalok az ilyen oszite kimondo emberekkel!s_proszt

Imre fotot vagy telefon szamot kuldheted nekem privatba!
Csak nekem! gerryinek ne mond!
2 #11 gerry
- 2016-01-23 22:55
Józsikám... én már nem vagyok "gyermekét egyedül nevelõ szingli apa" így eleve tárgytalan a dolog

Te igen? ... vagy csak azt olvastad el, hogy 39 éves? (ja, meg nem is élettársat keresel? Csak nehogy csapdába sétálj.)

...vedd észre azt is, a levelet író most ért el odáig, hogy felfogta; az élet nem habostorta és nem is kívánságmüsor. Ez még csak az elsõ lépés. (csosszanás)

Nem elég kapni, adni is tudni kell, ahogy azt is észre kell venni, ha kapsz valami jót a sorstól. A többit egyszerüen túl kell élni.

Innen nézve, sajnos úgy látom, hogy a magyar nõk jó része még mindig nem érti, hogy milyen értékrendet képviselnek. A realizmus nem erõsségük, tisztelet a néhány kivételnek.

A férfiakat nem azért kell megbecsülni mert hudejók... hanem azért mert a nõk ezzel az egy lehetõséggel képesek élettársukat feltölteni energiával. Ha ez se sikerül nekik akkor egyenes arányban torzul el az egymás iránti tisztelet és a kötõdés. Nincs ami továbbra is fenntartson egy közös életet. Persze a vagyon, tulajdon megtarthat egy kapcsolatot az esetben is ha elhidegültek egymástól de az csak szükségszerü kényszerpálya.
Egy férfit könnyü vezetni azoknak a nõknek akik értenek hozzá. Persze aki önmagát se ismeri annak annyi.

Nos a hölgy kinyitná a kiskaput.... hmmmm

Jóska, meghagyom neked a kiskaput! s_hihi
139 #12 jozsef toth
- 2016-01-24 00:59
gerry ahogy olvasom soraidat elgondolkodtam azon ,hogy sajnos nem csak a magyar nok jó része még mindig nem érti, hogy milyen értékrendet képviselnek.

10-15 evi hazassag utan rajonnek az emberek,hogy a nagy kozos tervek csak tervek!A valosag es a kitartas termeszetessen nehez ,ebbe a mai vilag politikai es gazdasagi jatekai nagyba hozzajarulnak az ilyen problemakhoz.El fasulnak belefaradnak a mindennapos gurcolesbe.De addigra mar van egy ket gyerek ,es a valas nem konnyu ,+esetleg kolcsonok.Ilyenkor szeretnek az emberek felre nezegetni!
A valas utan megint rajonnek ,hogy ez se valami jo!
Van most szabadsag,de maganyos!Es nincs mogotte bisztonsagerzete.
Sokan a valas utan azt mondjak,hogy nem en adtambe a valaskeresetet.Az igaz esetleg ,de azt elfelejti kozolni ,hogy o provokalta ki!

Moricka szegyeld magad!
En nem olllan csadbol szarmazom,hogy a kiskaput keressem:P
Mert ha ez kiderulne akkor nekem kis nelkul csak KAPUT!
4 #13 Posta Imre
- 2016-01-26 19:03
A CSOK eredménye a piacon

Szabolcs küldött át egy ilyen volt-ilyen lett képet.

A két ábra egy új lakások építésévél és értékesítésével foglalkozó vállalkozás weboldaláról származik, a régi árral, majd a CSOK utáni új árral, amikor is az ÁFA kulcs is 5%-ra esett az eddigi 27%-ról.

Szabolcs a cég nevét és weboldalát is átküldte, de szerintem az ügy szempontjából lényegtelen.

Ezek a lakások eddig eladatlanul álltak évek óta, most hirtelen úgy lettek 20%-kal drágábbak, hogy az ÁFA kulcsa is az ötödére esett le. Vagyis a vállalkozó mintegy 40%-kal lesz gazdagabb az eddigi árhoz képest.

Írtam már arról, hogy minden felmérés szerint a lakáscélú állami támogatások mindössze annyit érnek el, hogy annyival emelkednek a lakásárak, így pusztán csak az adófizetõk pénzét csatornázzuk át az ingatlantulajdonosnak.

(Kapcsolódó írás: Mennyibe fog kerülni a CSOK?)

Lássuk hát, mennyivel lett olcsóbbak az eddig eladhatatlan lakások az ÁFA csökkentés hatására:

Arvaltozas 15-16

Számoljunk egy kicsit:

A tavaly bruttó 31,25 milliós lakás idén nem drágább az új áfával, mint 25,83 millió forint.

Vagyis a vállalkozó benyelt elsõ körben 5,14 millió forint áfacsökkenést.

Aztán rádobott még bruttó 7,62 milliót az eddigi árra.

Tehát nettó 12 millióval lett drágább a lakás egy hét alatt.

Mennyit is nyertél a 10 milliós CSOK-kal? Még 2 millióval többet kell fizetned a 10 millió felett is.

Ha van kedved, te is küldhetsz ilyen árváltozásokat, ha belefutottál ilyenekbe. (A Google keresõ cache funkciója segíthet a régi verzió megtekintésében.)

Köszönjük Szabolcsnak az infót.

Update: azóta az origo is írt egy hasonló cikket, hasonló példákkal. A benyelt áfa-csökkentésrõl szót sem ejtenek, de anélkül is meredek árak vannak ott is.http://kiszamolo....-a-piacon/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.27 másodperc
4,610,919 egyedi látogató