Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Csõdök sorozatát hozhatja az újabb válsághullám

KülföldNehogy elhiggyétek már! A jó válság a kiváltságosoknak az utolsó menedékük. Olaszország lehet a gyenge láncszem a következõ európai krízisben
William White, az OECD prominens tisztségviselõje szerint nemsokára újabb csõdhullám söpörhet végig a világon, s az erre utaló elõjelek komolyabbak, mint amelyek elõrevetítették a 2008-as válságot.

A világ pénzügyi helyzete mára olyan bizonytalanná vált, hogy rövidesen ismét csõdök sorozatának lehetünk tanúi – állítja William White, a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felülvizsgálati bizottságának elnöke, a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) volt vezetõ közgazdásza. – A helyzet rosszabb, mint 2007-ben volt. Makrogazdasági muníciónkat lényegé­ben már mind ellõttük a visszaesés elleni harcban – nyilatkozta a szakember a Telegraph brit napilapnak. White azon kevés bankárok egyike, akik figyelmeztettek a nyugati pénzügyi rendszer fokozódó válságára a nyolc évvel ezelõtti krízis kitörése elõtt, s megjósolták a válságot kirobbantó Lehman Brothers brókercég és befektetési bank bukását. White szerint az utóbbi nyolc esztendõben olyan mértékben halmozódott fel világszerte az adósságtömeg, hogy bármikor kitörhet a baj.– A következõ recessziós idõszakban aztán nyilvánvalóvá válik majd, hogy a tartozásokat sohasem fogják törleszteni vagy visszafizetni. Ez sokaknak nagyon kényelmetlen lesz, mivel addig azt hitték, van valamijük, ami ér is valamit – állítja. A vezetõ bankár úgy véli, hogy az európai hitelintézeteknek elõbb-utóbb adósságelengedéssel kell szembenézniük, különösen, hogy kontinensünkön immár ezermilliárd dollár kétes kintlévõség gyûlt össze. Ráadásul a feltörekvõ piacok is fontos részét képezik a problémának, annak ellenére, hogy nyolc évvel ezelõtt, a Lehman Brothers csõdje után részben õk jelentették a probléma megoldását.

A héten Davosban, a Világgazdasági Fórumon összegyûlt közgazdászok szerint is ez lesz a legkockázatosabb év 2008 óta. Míg Kínában a gazdaság gyengélkedése kelt félelmet a világban, Amerikában a Fed kamatemelési tervei borzolják a kedélyeket, az olajár pedig zuhan, addig Európában a jelenlegi bizonytalanság közepette Olaszország, közelebbrõl az olasz pénzügyi rendszer lehet a pillanat következõ áldozata. Az „állatorvosi ló” az ország harmadik legnagyobb bankja, a Monte dei Paschi, amely az év eleje óta 50 százalékot veszített piaci értékébõl, a zuhanásnak még nincs vége – állítják elemzõk. A többi olasz pénzintézet rosszhitel-állománya több mint 200 milliárd euróra rúg.
Link

Hozzászólások

154 #1 kakas
- 2016-01-23 19:10
165 #2 LM
- 2016-01-24 07:28
Megy a köztudatba építés immár a kormánycsatornákon keresztül is (Magyaridõk Fideszes hátterû ha jóltudom)

Két fontos része van szerintem a cikknek
1: "A következõ recessziós idõszakban aztán nyilvánvalóvá válik majd, hogy a tartozásokat sohasem fogják törleszteni vagy visszafizetni. Ez sokaknak nagyon kényelmetlen lesz, mivel addig azt hitték, van valamijük, ami ér is valamit"

2: " Amerikában a Fed kamatemelési tervei borzolják a kedélyeket" a CSOK-os cikkben pont errõl van szó, hogy olyan alacsonyak az alapkamatok hogy innen már csak felfelé vezet az út - és ha elindul akkor ugyebár ide tuti begyûrûzik s_nezem

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
4,460,814 egyedi látogató