Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Amerika szaúdi pénzbõl támogatja Aszad ellenzékét

KülföldSzaúdi zsidó banda financírózza izraelt is, magyaroktól és máshonnan összeharácsolt vagyonokból? Csak kérdem. Mert az usa-t Kína financírozza, izrael fele meg orosz anyanyelven hibrid. Nagymértékben szaúdi pénzekbõl finanszírozza az Egyesült Államok a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen küzdõ csoportok felfegyverzését és kiképzését – írja szombati számában a The New York Times.

Amióta Barack Obama elnök 2013-ban titokban felhatalmazta a Központi Hírszerzõ Ügynökséget (CIA), hogy kezdje meg a szíriai Aszad-ellenes csoportok felfegyverzését, a CIA folyamatosan együttmûködik a szaúdi hírszerzéssel e csoportok felfegyverzésében és kiképzésében – írja szombati elemzésében a tekintélyes amerikai liberális napilap. A lap két munkatársa számos amerikai kormányzati és hírszerzési tisztségviselõvel beszélt, mindannyian csak nevük mellõzésével voltak hajlandóak nyilatkozni.

Az interjúk alapján a lap – miközben részletesen felidézi az amerikai–szaúdi együttmûködés elmúlt évtizedeit – azt írja, hogy a sivatagi királyság mindig nagyvonalúan írta alá a csekkeket a titkos amerikai akciók finanszírozására. Ez a kiváló kapcsolat most is mûködik, annak ellenére, hogy Washington diplomáciailag közeledni látszik Teheránhoz, s ezt Rijád nehezményezi.

„A szaúdiak értik, hogy szükségük van ránk, és mi értjük, hogy szükségünk van rájuk” – mondta a lapnak egyedüliként névvel nyilatkozó Mike Rogers, volt republikánus törvényhozó, aki a képviselõház hírszerzési bizottságának elnöke volt, ám a titkos program részleteit õ sem kívánta felfedni.
Nem tudni, mekkora a támogatás

Szaúd-Arábia ugyan nyíltan támogatja az Aszad-ellenes erõket, ám a CIA titkos akcióiban való részvétele és ezen akciók közvetlen finanszírozása eddig nem került nyilvánosságra. Amerikai tisztségviselõk most is csak az együttmûködés tényét erõsítették meg a The New York Times oknyomozó riportereinek, a szaúdi anyagi támogatás mértékérõl nem akartak beszélni.

A Platángerenda (Timber Sycamore) névre keresztelt titkos akcióban – a lap szerint – részt vesz Katar is, amely a kiképzéshez egy egyik katonai bázisát bocsátotta rendelkezésre. A kiképzési programban részt vállal Jordánia is, ám a hásimita királyság ezzel kapcsolatos költségeit Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok fedezi.

Ron Wyden, oregoni demokrata párti szenátor a kongresszusban felvetette, hogy Washingtonnak nem kellene igénybe vennie szaúdi pénzeket, ám a szenátor a The New York Timesnak nem akart nyilatkozni errõl. Ugyanakkor az irodája – az interjúkérés után – közleményt adott ki, amelyben nagyobb átláthatóságot szorgalmazott bizonyos ügyekben.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
4,440,310 egyedi látogató