Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Iráni elnök: kétszínûség nélkül kell fellépni a terrorizmussal szemben

KülföldMindenkinek kétszínûség nélkül ki kell vennie a részét a terrorizmussal szembeni küzdelemben - fogalmazott hétfõn Haszan Róháni iráni elnök Sergio Mattarella olasz államfõvel folytatott megbeszélésén, és széles körû nemzetközi koalíciót sürgetett a terrorizmus ellen.

Az iráni delegáció hétfõi tárgyalásain jelentõs olasz-iráni gazdasági beruházásokról írtak alá megállapodásokat.
Az olasz államfõvel lezajlott találkozón szóba került a szíriai és a líbiai helyzet is. Róháni hangsúlyozta, hogy Szíriában nagy számban harcolnak nem szíriai fegyveresek is, akiktõl az iráni elnök szerint meg kell vonni a külsõ, külföldi támogatást. Róháni arról biztosította az olasz felet, hogy Teherán támogatja Olaszország jelölését az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagsági helyére.
Az iráni elnök európai látogatása római állomásán kiemelt hangsúlyt kapnak a gazdasági megállapodások: a Róhánit kísérõ mintegy hatvan fõs, diplomatákból és üzletemberekbõl álló delegáció közel 17 milliárd euró értékben köt szerzõdéseket olaszországi vállalkozásokkal elsõsorban az iráni infrastruktúra, ipar, közlekedés, egészségügy fejlesztésére. Az iráni kormány tagjai többek között megállapodást írtak alá a trieszti kikötõvel is, amelyet kiemelt európai kereskedelmi állomásnak tekintenek.
A találkozókon bejelentették, hogy Olaszország lesz a díszvendége a 2017-es teheráni könyvvásárnak.
Róhánit Matteo Renzi olasz miniszterelnök is fogadja.
Az iráni elnök kedd délelõtt találkozik Ferenc pápával. Az olasz sajtó arról írt, hogy az iráni elnök meg akarja hívni a Vatikán fejét Iránba. Katolikus egyházfõ még sohasem látogatott Iránba.
Ez az iráni elnök elsõ külföldi útja azóta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok január közepén megkezdte a Teheránnal szembeni szankciók feloldását. Róháni eredetileg novemberben készült Európába, de akkori látogatását a párizsi terrortámadások miatt lemondta. Rómából a tervek szerint most is Párizsba utazik tovább. Iráni elnök utoljára 1999-ben járt Európában Mohammed Hatami személyében, aki akkor szintén Rómában, a Vatikánban és Párizsban tárgyalt. Az Amnesty International jogvédõ szervezet olaszországi szekciója arra szólította fel a Róhánival tárgyaló olasz politikusokat, ne feledkezzenek el megemlíteni az emberi jogok iráni helyzetét. Iránban a világon a második legnagyobb a halálbüntetések száma, évente mintegy ezer kivégzést hajtanak végre, többségüket droggal kapcsolatos bûncselekményekért.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
4,440,290 egyedi látogató