Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Elkezdõdött a bandaháború az állami földek miatt

TechnikaDehogy láttál és most sem látsz semmit, nem is érted. Ez az út vezet a földek "újraállamosításához", népakaratra, Szent Koronailag...subidubi! Ha elképzelem, hogy õ még az értelmesebbje, akkor milyen a hülyébbje? A haveri bérlõk haveri földtulajdonossá váltak, s még csak saját pénzt sem kell betenniük a vásárlásba: a korábbi bérleti díj fedezi az olcsó állami hitel törlesztõrészletét – nyilatkozta a Népszabadságnak Ángyán József volt fideszes földmûvelésügyi államtitkár. Nem vigasztalja, hogy évekkel elõre megjósolta: ez történik majd mindannyiunk közös tulajdonával.
hirdetés

– A nyugdíjaslétet választotta, pedig egyetemi tanárként még hét évig maradhatott volna az egyetemen.

– Nem láttam értelmét. 2014-ben a választások után ledózerolták a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetet (KTI-t), amelyet 1990-ben kollégáimmal alapítottunk.

Egy hónap alatt indoklás nélkül megszüntették ezt a szakmai mûhelyt, amely Európában is élenjáróan kidolgozta és megalapította a környezetgazdálkodási agrármérnöki szakot,


a fenntartható mezõgazdaság és vidékfejlesztés oktatási programját. Tavaly nyáron a felsõoktatási törvényt úgy módosították, hogy magát a szakot is eltörölték, így a továbbiakban az országban sehol nem lehet agrár-környezetgazdálkodást alapképzésben tanulni. De az egyetemi autonómia is megszûnt, konzisztóriumok irányítják az intézményeket, amelyek a kormány meghosszabbított karjaként mûködnek, minisztériumi és kormányfõi delegáltakkal.

hirdetés
OLVASÓLISTA
Belföld
Megbuktatták Gaskó Istvánt
Gazdaság
Tovább lazulnak a csok szabályai
Tud/Tech
Netflix: Brüsszelbõl érkezhet a pofon
Belföld
Nem látták az édesanyámat?
Vélemény
Jogálom: elõalbérlet
További cikkek
Elõfizetne a Népszabadságra?
Érdekel

– Személyes ügyként fogja fel az intézet és a szak megszüntetését?

– Ha nem is kizárólag, de a döntés meghozatalakor bizonyára ez is komoly súllyal esett a latba. Amikor kiléptem a kormányból, a „fõnök”, Orbán Viktor – mint visszahallottam, okulva a „napraforgó blogos” MTI-s lejárató kampány kudarcán – megmondta, hogy ne közvetlenül engem támadjanak, mert az visszaüthet, hanem a környezetemet rombolják le. Aki dékánként megszüntette a KTI-t, az gyorsan meg is kapta érte a júdáspénzt: néhány hónap múlva a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke lett, helyettes államtitkári rangban. Általában fiatal, feltörekvõ, karriervezérelt embereket szemelnek ki ilyen feladatokra, akiknek nincsenek erkölcsi gátlásaik, ha tudják, hogy a végén ott várja õket a jutalomfalat.
Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– Továbbra is dolgozik a földügyeken, most épp az állami parcellák eladásáról gyûjti az anyagot. Honnan szerzi az információkat?
hirdetés

– Van egy kis csapatom, akik önzetlenül és lelkesen segítenek a gyûjtésben. Az információk általában fellelhetõk a nyilvános adatbázisokban, de a döntéshozók igyekeznek különbözõ és nehezen kezelhetõ adatbázisokban közreadni õket, szóval komoly kutatómunka kell az összefüggések feltárásához. Ebben persze bennem emberükre találtak, hisz kutató alkatként van némi rutinom az ilyen feladatok megoldásában. A földeladásokkal kapcsolatos eredményhirdetmények is – erre már az európai játékszabályok is köteleznek – fent vannak az NFA honlapján. Nos, ezeket az anyagokat szisztematikus munkával össze kell rendezni. Kapok persze híreket vidékrõl, helybõl is. Sok kapcsolatom megmaradt, bár

a hangadókat igyekeznek megfélemlítéssel, esetleg némi konccal – például odavetett földdarabokkal – elhallgattatni.

Sokat segít az országos és a helyi média is, hisz föld-témában egyre több a tényfeltáró cikk és internetes információ.

– Tudja már, hogy a földek bérlõi közül hányan váltak tulajdonosokká?

– Teljes képem még nincs errõl, most dolgozom fel a földbérletekkel kapcsolatos utolsó adatokat, majd ezután következnek az állami földárverések eredményei. Látszik azonban, hogy a korábban általam is felvetett „haveri" szálak a földliciteknél erõsödnek. Jó példa erre Fejér megye, és

Orbán Viktor barátja, a „kérges tenyerû” Mészáros Lõrinc „földmûves”, aki a megyében bérbe adott állami földterületek 11 százalékát bérli.

hirdetés

Most saját jogán és családtagjai – felesége, fia, lányai és üzlettárs testvére – révén vásárolt „kis-közepes családi birtokuk” földalapjának megerõsítéséhez Alcsútdobozon és Etyeken 28 birtoktestet 1424 hektár összterülettel 1 milliárd 938 millió forint összértékben. Mintegy hatvan százalékban olyan földeket, amelyekre már korábban húszéves bérleti jogot szerzett. Az általa megvásárolt föld a megyében eddig dobra vert 17 064 hektár állami terület több mint 8 százaléka.
Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– Miért jobb földtulajdonosnak lenni, mint bérlõnek?

– A tulajdonost nem kötik azok a feltételek és vállalások, amelyeket az állam a bérleti szerzõdésnél megszabott.

Nem kell például állatokat tartani. Milyen érdekes, ugye?

Mindjárt jobban megértjük a bihari gazdákat, akik azt panaszolták, hogy az új földesurak nem is akarnak saját állatállományt, hanem másokét „vennék a nevükre”. Ezek a „csókos” bérlõk vélhetõen mindenkinél hamarabb tudták, hogy a bérelt föld nemsokára a sajátjuk lesz. A törvény pedig elõvételi jogot biztosít számukra, így nem kell nagyon tartaniuk a versenytársaktól. Ráadásul nem kell saját pénzt betenni, a „közösbõl” is meg lehet venni a földet, rendkívül kedvezõ kamatozású hitelre. Vásárláskor csak tíz százalék önrészt kell letenniük, míg a „külsõ” nyertes húsz százalék befizetése után kaphat hitelt a banktól. Az eddigi bérleti díj mehet a törlesztõrészletbe, kockázat gyakorlatilag nincs, szépen gyarapszik a magánvagyon, amit a földárak emelkedésével, komoly haszonnal piacra lehet majd dobni.

– A licitek eddig elég simán zajlottak, eltekintve néhány erõtlen ellenzéki demonstrációtól. De egyetlen komoly oligarcha se szállt ringbe a másik ellen, senki nem tornázta fel a versenytársak elõtt az árakat.

– Ez nekem azt sugallja, hogy – amint Fejér megye földbérleti pályázatainak „magas szintû elõkészítésénél” történt – egymás között le vannak osztva a területek, és

egyik nagykutya se piszkál bele a másik territóriumába. Bár egyes jelek azt mutatják, hogy a Simicska–Nyerges-érdekeltségek által bérelt állami földek esetében elindult a bandaháború.

De a legnagyobb mogulok, akiknek az államtól bérelt hatalmas területeit nem is adják el, azok azt hiszem a nagy bizniszt, a mintagazdasági és integrátori státust „zsugázták le” maguknak. Az ezekre vonatkozó kormányrendelet kiválasztási kritériumai számomra teljesen világosan mutatnak, rájuk lettek szabva. De vajon milyen minták lesznek ezek a több tízezer hektáros gigabirtokok a kis és közepes családi gazdaságok számára?

– Gyõrffy Balázs, az agrárkamara elnöke, fideszes országgyûlési képviselõ tavaly decemberben kezdeményezte, hogy a hosszabb távra kötött bérleti szerzõdések esetén az új földtulajdonosok megemelhessék a bérleti díjakat.

– Egészen addig nem tartották alacsonynak a földbérleti díjakat az urak, amíg azt nekik kellett fizetniük az államnak. Addig senkit se zavart, hogy 580 forintot kell fizetni aranykoronánként, amíg ezt a haverok fizették a közös kasszába. Most, hogy tulajdonosok lettek, s földjeiket esetleg más bérli még évekig, mindjárt arcpirítóan alacsonynak tartják ezt az összeget.
Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– Nem érzi, hogy egyfajta Don Quijote-ként vívja szélmalomharcát? Mire számít, mit tud elérni egy újabb jelentéssel?

– Most semmit. De szentül hiszem, hogy a világban a jó és a rossz is végsõ soron összeadódik.

Van, hogy nem látszik semmi, aztán egyszer csak leszakad az ég.

A célom elsõsorban az, hogy az utókornak tényszerûen rögzítsem a történéseket. Ez alapján tudom majd feketén-fehéren kimutatni például azt, amit most még csak sejtek, hogy zömében a földbérleti pályázatok nyertesei licitáltak a földekre, s váltak tulajdonossá. A korábbi jelentésekben ott vannak a földbérleti pályázatok anomáliái, az aránytalanságok, az igazságtalanságok: akit száz év múlva érdekelni fog, hogyan történt az ország kifosztása, az én munkáim alapján tán világosabban látja majd az összefüggéseket.

– Ön már évekkel ezelõtt jelezte, lesz majd egy törvény, amely a haveri bérlõket segíti nagyobb földterületekhez. Akkor mindenki hevesen tiltakozott, s lám, mégis törvénnyé lett az állami földek kiárusítása. Érez elégtételt?

– Nem öröm, hogy igazam lett. Az pedig egyenesen fáj, hogy nem tudom elhárítani a rosszat, amelyet elõre látok.
Link

Hozzászólások

8 #1 miskolcilaci
- 2016-01-26 21:33
kepfeltoltes.hu/160126/10408149_957124760988904_3160157759942717533_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
12 #2 spartakusz
- 2016-01-27 05:03
SZEVASZTOK!
"...– Nem öröm, hogy igazam lett. Az pedig egyenesen fáj, hogy nem tudom elhárítani a rosszat, amelyet elõre látok...."

Nem hát, egyedöl nem megy! Ezért újra meg újra megkérdezem:
MAGYAROK MEDDIG TÛRJÜK - ÉS ENGEDJÜK A BÛNÖZÕK URALKODÁSÁT FELETTÜNK?

ID. KISS LÁSZLÓ
ui: az ma már nem elég, hogy mindenki elmondja mi a baj és marad minden a régiben - miért nem vagytok bátrak és merészek mint POSTA IMRE aki nyíltan és tisztán kimondja és leírja a valóságot és megoldást - velem együtt és egyetértve vele--- KÉRDEZEM TÕLETEK - FÉLTEK? MITÕL? HOGY MEGHALTOK? ELÕBB UTÓBB AZ A VÉG! TEHÁT AKKOR?
8 #3 miskolcilaci
- 2016-01-27 05:37
Spari!

Sokan váltottak meny-országba jegyet, az útjuk mégis a pokolba vezet.
12 #4 spartakusz
- 2016-01-27 05:56
JÓL BESZÉLSZ miskolcilaci - csak diplomatikusan- szellemi fölénnyel - és merem állítani amiben biztos vagyok a minõség fog gyõzni a selejt felett, és ehhez valóban elég a lakosság 10%-a, ahogy itt mondja Szilvia:
http://www.kubiny...u/forum/11

tisztelettel. id. Kiss László
ui: és a diplomata: önuralom és szellemi fölény példaképe - videó:

https://www.youtu...Lsq-ChXwfg

YYYYYYY A HÉT?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.28 másodperc
3,832,039 egyedi látogató