Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Métisz

KultúraMétisz (görögül: Μήτις) az értelem és a megfontoltság istennõje a görög mitológiában, ókeanisz, Zeusz elsõ felesége,[1] Athéné anyja.

Métisz Ókeanosz és Téthüsz titánok leánya, az istenek második nemzedékének sarja, mai fogalomkörrel élve Zeusz nagynénje.

A görög mondavilág szerint Zeusz Métisztõl kapta azt a füvekbõl készített mérget, amelyet apja italába kevert, aki ennek hatására sorra kihányta korábban elnyelt gyermekeit. Zeusz így kezdhette meg Kronosz megbuktatására indított harcát. Hatalma megszilárdítása után a fõisten hálája jeléül elhatározta, hogy feleségül veszi Métiszt. Ám Zeusz nagyszülei, Gaia és Uranosz figyelmeztették a fõistent, hogy Métisztõl születendõ leánya értelemben és okosságban túltesz majd rajta, a következõ fiúgyermek pedig erõben lesz nagyobb nála és ledönti égi trónusáról.[2] Tanácsukra Zeusz lenyelte várandós nõt. Vele együtt az Olümposz ura magát az isteni bölcsességet is bekebelezte, de már túl késõ volt: Zeuszt hamarosan elviselhetetlen fejfájás gyötörte. Az istenek szánakozva állták körül, hogy mitévõk legyenek. Ekkor Héphaisztosz, (más források szerint Prométheusz vagy Hermész) Tritón [3] tengeristen rézbaltájával felnyitotta Zeusz fejét, amelybõl egy istennõ emelkedett ki sisakban és teljes fegyverzetben: Athéné. Métisz tovább élt Zeusz belsejében és jótanácsokkal, jóslatokkal segítette. E monda kapcsán a tudósok sokszor rámutatnak az azonosságra, hogy Zeusz ugyanúgy nyelte le Métiszt, ahogyan apja, Kronosz a gyermekeit.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hozzászólások

139 #1 jozsef toth
- 2015-10-07 12:25
Sajnos en ezt nemtudom,mivel nem voltam jelen ezen a napon az esemeny szinhelyen.

De amit viszont TUDOK ,hogy a gorogok sok istene eleg szepen le szarja a mai gorogoket.

Apropo !Most En szeretnem TUDNI ,hogy hova lettek a Gorogok istenei????

Valaki a szent csaladbol es az ima KOMMANDOBOL papuastol tudna erre valaszt adni???

Mert ha voltak akkor hova lettek??
4 #2 Posta Imre
- 2015-10-07 13:18
Józsi a kérdés jogos, az is amit nem tettél fel. Jelentem, minden "isten" a helyén! Készülnek a nagyjelenetre! De a zértelem le van nyelve, Athén meg meg van baxva, de rendesen! Pápua tudja pontosan, mekkora átverés az egész, de az átverõket is átverik ám! Na ettõl nekem nem lesz jobb, de attól, hogy neked sem, nekem már jobb! Remélem, te is így vagy ezzel és akkor már mindkettõnknek jóóóóó!s_kv
128 #3 bogyo
- 2015-10-07 13:46
nekem ez a mese jobb tetszik függetlenül attól hogy melyik az igaz abb:

https://dublinsmi...caesarion/

mellesleg annyira érdekelnek az istenek úgy a menyben mint a földön, mint õket az én sorsom. Egyszóval xarok rájuk.
52 #4 kuka7
- 2015-10-07 16:15
Hányszáz,vagy ezer,éve hülyítik,fekete mágiával az emböröket?
139 #5 jozsef toth
- 2015-10-07 16:40
Ahogy az isten szeret ENGEM enis ugy szeretem az istent!

Ahogy a ZSIDO szeret ENGEM enis ugy szeretem oket.

Es ez vonatkozik minden mas fajra,vallasra vagy nemzetre!!!!s_hee
75 #6 talpi
- 2015-10-07 16:43
Józsi
Azért valld be õszintén az htolsóból ennél egy hányást megérne.
154 #7 kakas
- 2015-10-07 17:57
33.media.tumblr.com/30a9cb1ca2afe124d2010a07bd7b15ca/tumblr_nvli06WcoU1s02vreo1_400.gif
6 #8 anzsi a macska hala
- 2015-10-08 03:39
A görög mitológia az elõzõ világkorszak tudásából származik, és az univerzum, és a tejútrendszer történéseit írja le. Azért tûnik zagyvaságnak, mert ember formájú lényeket próbálnak belelátni.
2 #9 gerry
- 2015-10-08 05:56
anzsi - "A görög mitológia az elõzõ világkorszak tudásából származik, és az univerzum, és a tejútrendszer történéseit" - ezt hol tudom elolvasni? Leragadtam a görög regék és mondák-nál ... nem is olyan rég olvastam el 30 év után újra.
A Disney-filmekben se emlékszem, hogy valahol megemlítenék a dolgot, vagy az még az elõzõ világkorszak rajzfimkészítõinek a témaköre volt?
4 #10 Posta Imre
- 2015-10-08 06:08
Gerry, csak errõl olvashatsz, pedig. Görögök, mint olyanok nem is voltak, hanem törzsek, és azok is a "semmibõl" jelentek meg, persze Keletrõl és Északról, ahogy a macedónok is...és összességében ezek a népek egy fajhoz tartoztak és pár ezressel régebbi kultúra részei. Holt-disny nem, de a Gilgames eposz megemlékezik errõl is, vagy az Aranygyapjú legendája (nem az aranyborjúé).


Meotisz, a magyarok fõvárosa


Krónikáink szerint a magyarok a Meotiszi ingoványban alakították ki hatalmi központjukat. A Fekete-tenger keleti partvidéke korántsem mocsaras terület volt, hanem az volt az antik világ egyik központja.

Õsi központ

A magyarok egyik korai fõhadiszállását ugyanott találjuk, ahol a királyi szkítákét, vagy a késõ ókorban az Ázsiából érkezõ hunokét. Nagyon különös, hogy hiteles krónikáink nem a finnugristák áhított területét, a Volga-folyó középsõ folyását tekintették „õshazának”, hanem azokat a vidékeket, amelyeket már a bronzkortól a szkíta népek uraltak. A térség igazi központja a mai Kercs elõdje volt, elgörögösített szkíta nevén Panticapaeunum. A városról elég sok antik és kora középkori forrás áll rendelkezésre.http://alfahir.hu...a-20120730
2 #11 gerry
- 2015-10-08 07:40
"Görögök, mint olyanok nem is voltak,..."

Imre, el vagyok szotyolázva (a Szontyolod- valami idegen szó lehet,ez jobb!)

Akkor - se Zeusz, se Aphrodithe, se Herkules, se Frau Kules nem is léteztek? :|

Ez nem járja. Egy életet leéltem ezzel a tudásommal aztán vén fejjel kiderül, hogy minden amit tudok az semmi.

Arról nem is beszélve, ha Frau Kules felesegg ilyen volt
www.postaimre.net/kepek/frkulesfelesegg.jpg
- és valójában nem volt, akkor nagy veszteséget okozott az emberiségnek

Az alfahír, az igen... mentem is rögtön oda tudást meríteni a forrásból...

Tisztára megdobogott a lelkem, ameddig el nem olvastam annak a szemét - görögnevü (most már tudom, hogy magyarból görögítette) alaknak a hozzászólását...

Aristofilos Akritidis · Stockholms University
Jo lett volna ,ha elovasnatok Plato Timeusz konyvet !!! Ott i.e, 600 -ban ,az Egyiptomi pap elmondta Szolon-nak ,hogy Athena - Isis ( isten no) I.e. 9600 ban ujban letrehozta Athen varosat ... ami az i.e. 50000 eve letezik, a national geographic mondvan ...... i.e.8600-ban epitette Egyiptomot ,es a piramisokat is .... Az Atheni-ak akor vilagurak voltak es megmentettek Europat ,es Azsiat ( gorog nevek ) az Atlantiaik-tol akikkel civil-haboruban voltak !! A hellen pelaszgok Gibraltar-tol ( Héraklész oszlopai ) Kaukazusig elltek ! Masok szerint az India-i Kaukazusig ..... Pannonia ,Pelagonia ,meg Patagonia mind gorog nevek ! Jo lett volna, ha eloszor D.r. Aczel Jozsef kituno tanulmanyat vizsgaljatok !!!!!!

... de nem hiszek neki, hiába írja, hogy SokHolmi UniverCity-be lakik vagy mi...

írt a hozzászólásához egy linket ide (letöltheti akit érdekel!): http://www.magtud...detunk.pdf

Belenéztem az elejébe - a zUSA-ban adták ki így könnyen lehet, hogy szemenszedett hazugság és csak azért írta valami "Aczél" (lehet, hogy a "mi "Aczél Györgyünk nagyapja volt?), hogy összevissza zavarja a fejemben hastáncot járó gondolataimat?

Na jó megyek tisztánlátni... igaz, hogy nekem már ez egyre nehezebben megy, de a finnugor elméletröl már majdnem tudom, hogy becsaptak engem is - pedig 23 évesen volt egy finn barátnöm is akit Veröcemaroson ismertem meg és egy hét múlva már nagyon jól tudtam vele kommunizélni. Akkor még azt hittem minden igaz amit tudok. Azóta meg csak felejtek.
s_huh
4 #12 Posta Imre
- 2015-10-08 07:49
Gerry, láttad a 300-at, a második részt? Tudod, amikor Athént a "perzsák" bezsá-kolják? Nos, ott mesélik el a legendát, mikor is a városállamok "összefognak", mint "görögök". Olyan ez, mint amikor Menelaeosz megindul Troja ellen.

A görög nyelvben az a jó, hogy akkoriban még "magyarnak" nevezték és azért van annyi görög szavunk (ógörög), mert -de ezt leírtam már párszor- ahogy a "Mondák könyvében" említve vala Bizáncból követség érkezett Atillához, szabadon beszélgettek azonos nyelven. Atilla tanult meg "görögül", vagy annyira hasonlított a két nyelv még akkoriban? Kedvenc példám a "pírosz", amit tûznek mond a "görög", pedig csak a színe, hogy piros. A finnekben is van valami. Kedvenc káromkodásuk "Perkele Satana", vagyis ördög és pokol. A pörkölõ ugye ismerõs szó nekünk is. Igen, kicsit csúszkálnak az idõben pár ezer éveket ide-oda, de sebaj, majd csak a helyére kerül végül.

Meotiszt nem a zalfahír találta ki. Leírtuk annak idején itt is sokszor a nevet.
6 #13 anzsi a macska hala
- 2015-10-08 08:00
Gerry, könyvtárban sosem fogsz olvasni róla, legalább is nem mostanában. A történelem amit nekünk is tanítottak az kuka kategória. Vannak bizonyítékok, (pl régészeti leletek) amiket gondosan õriznek az õrök, ami meg még elõkerülhetne, azt épp most bombázzák szét sszíriában, meg irákban.
2 #14 gerry
- 2015-10-08 08:29
semmi baj, én a kuka-kategória voltam töriböl (utáltuk a tanárt!), de hívõ se vagyok... bár sok mindent elhiszek - de elôször megvárom a számomra is elfogadható és logikus bizonyítékokat, mielõtt továbbadnám... lehet, hogy hiba, de nem lehetek mindenben tökéletes!
:D
6 #15 anzsi a macska hala
- 2015-10-08 09:21
Nincs szükség feltétlen a hitre, ennek a tudásnak ugyanúgy meg van a fizikája, és összeér az ezotéria témáival is. Ha nincs benned érdeklõdés ez iránt, a tudás nem fog magától eljönni hozzád, de nem is biztos hogy kell foglalkoznod vele. s_proszt
7 #16 virag
- 2015-10-08 10:02
Az ógörögrõl Varga Csaba elõadásában,
9:54-tõl:
https://www.youtu...Jvf034x28s

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.14 másodperc
3,386,247 egyedi látogató