Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az Adóhivatal ezentúl külföldön is látni fogja minden magyar bankszámláját!

Belföld2016 januárjától indul a globális adóügyi információcsere, aminek segítségével a bankok elkezdhetik begyûjteni az ügyfeleik adatait, hogy azokat továbbítsák a nemzeti adóhivatal felé.

Az automatikus adatcsere azt jelenti, hogy a külföldön lévõ magán és céges számlákról is tudomást fog majd szerezni az adóhivatal. A bankoknak és biztosítótársaságoknak kötelezõen le kell jelenteni a magánszemély illetékes adóhivatalának, ha van bankszámlája vagy visszavásárlási értékkel bíró biztosítása, és az információ a számla létezése mellett a rajtalévõ összegre is kiterjed.

A jogi személyek bankszámláinál figyelembe veszik, hogy az aktív vagy passzív (passzív jövedelem pl. a kamat, osztalék, jogdíjak, stb.). De függetlenül attól, hogy a számlatulajdonos aktív vagy passzív, csak 250 ezer dollárt meghaladó (ami kb. 70 millió forint) egyenleg felett vizsgálják a cég bankszámláját, az új számlák esetében viszont az információ továbbítása automatikusan, már értékhatárra tekintet nélkül történik.
Ha a számla egyenlege meghaladja a 250 ezer dollárt, akkor aktív számlatulajdonos esetén az adatait jelentik a jogi személy adóilletõsége szerinti államnak, passzív számlatulajdonos esetén pedig ezen felül még a tényleges tulajdonos személyét is fel kell deríteni, és az õ adóilletõsége szerinti államnak is adatot kell szolgáltatni.

A szigorodó szabályok alapján úgy tûnik, hogy vége a nagy adóelkerüléseknek, vagy legalábbis annak, hogy az adóhivatal elõl külföldi számlanyitással rejtõzik el az adózó. Amennyiben a kapott adatok alapján akárcsak gyanú merül fel arra, hogy valaki nem fizetett adót, úgy a NAV bármikor ellenõrzést indíthat a magánszemély ellen. Az adóhatóság vélhetõen szûrni fogja a kapott adatokat, és a hazai bevallások összevetése után eldönti majd, hogy kikre összepontosítja a figyelmét.

Azok sem lehetnek nyugodtak, akiknek alvó, azaz passzív számlájuk van, mert akirõl adatot jelentenek, az számíthat vizsgálatra is. Az ilyen személyeknek érdemes figyelni a külföldi pénzmozgások dokumentálására, hogy egy vizsgálat esetén is igazolni tudják a jövedelmük legális voltát. Tehát az adatszolgáltatási kötelezettség független attól, hogy van-e pénzmozgás egy külföldi számlán, mert kizárólag csak a számlán lévõ pénz nagysága számít!

Ha a külföldi számla tulajdonosa úgy dönt, hogy a kötelezõ adatcsere miatt feltünteti, azaz utólag bevallja a jövedelmét, akkor ezt csak önrevízió keretében tudja megtenni az adóbevallásában. Ezzel viszont beismeri, hogy a jövedelmét annak keletkezésekor nem vallotta be. A dilemma az, hogy az adóhatóság olyan pénzrõl fog tudomást szerezni, amit korábban nem vallottak be.

Tudni kell még azt is, hogy az adatszolgáltatásra kötelezett pénzintézet csak akkor fog jelenteni, ha a számla 2016. január 1. napján még létezett. Megoldás lehet még az adóilletõség áthelyezése, mivel az adatszolgáltatás minden esetben az adóilletõség szerinti országba történik. Emiatt jelenleg a legkedveltebb ilyen célország az Egyesült Arab Emirátusok. Megoldás lehet még a pénz nem-egyezményes országba történõ mozgatása, de ez könnyen meg is hiúsulhat, ha pénzmosás gyanúja miatt a bank befagyasztja a számlát.

Ha a bankszámla olyan országban van, mely nem tagja a globális és automatikus adóügyi információcsere rendszernek, onnan továbbra sem érkezik információ a külföldi bankszámláról. De pár kivétellel már az összes klasszikus offshore pénzügyi központot is sikerült rákényszeríteni erre az adatszolgáltatásra. Így többek közt Ciprus, Málta, Gibraltár, a Brit Virgin-szigetek, a Kajmán-szigetek, Guernsey, Jersey, Mauritius, Belize, Grenada, a Szent Vincent és Grenadine szigetek, valamint Panama is automatikusan jelenteni fog már a bankszámlák tulajdonosairól. Viszont Oroszország, Szerbia, Montenegró, Hongkong, Makaó, Szingapúr, Dubai, és többek közt Kína még nem adta be a derekát, de azt érdemes tudni, hogy Dubaiban, Szingapúrban, Hongkongban, Makaóban és Kínában rendkívül nehéz külföldinek bankszámlát nyitni.
Link

Hozzászólások

8 #1 miskolcilaci
- 2016-01-31 12:20
kepfeltoltes.hu/160131/12524048_956609061059100_2051959782946865876_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
13 #2 vesterhagen
- 2016-01-31 12:26
Nemhiába vagyok orosz párti :)
154 #3 kakas
- 2016-01-31 15:52
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8Xx9IiaveqU[/movie]
99 #4 MORMOTA1968
- 2016-01-31 17:44
Kakas! Ezek a jóhiszemû szerencsétlenek szélmalom harcot vívnak, akár csak mi! Szembe úsznak az árral. Úgy látom annak ellenére, hogy tanult emberekrõl van szó, fogalmuk sincs a valóságról, hogyan is mûködik a világ. Hogy kb 300 bankár és kereskedõ dinasztia a vatikáni jezsuitákkal szövetségben uralja a világot bankjaikon, transznacionális óriás vállalataikon, titkos társaságaikon és olyan világszervezeteiken keresztül, mint az Európa Unió, ENSZ, NATO, stb...stb...Fogalmuk nincs róla, mert senki nem világosítja fel õket errõl, hogy ezek bíróstul, ügyészestül, ügyvédestül, rendõröstül, mind benne van a szabadkõmûvességben, õk ellenõrzik és tartják kezükben az i-gazságszolgáltatást, meg minden mást. Persze hogy tönkre mennek belé, ha fogalmuk sincs az ellenség hatalmáról, hol létérõl, errõl az egész hatalmas sz@rkupacról, amiben az egész világ fetreng. Soha nem fogom azt mondani még sem, hogy ezek az emberiség ellenségei, az emberiség legnagyobb ellensége a tudatlanság, tájékozatlanság, ostobaság, butaság és szolgalelkûség. Magyarul, mi magunk a rendszer fenntartói, hóhéraink segédei vagyunk saját önön legnagyobb ellensége és a világé. Ezen változtatni szép szavakkal, jó akarattal, tollal, becsületes harccal nem lehet. Már régóta át vannak hágva azok a szabályok, hogy bármit is becsületes úton el lehessen intézni. Ébreszteni csak erõszakos módszerekkel lehetne, a békés módszer Imrének se vált be, sajnos.
Lennének ötleteim hogyan, de nem publikus. Hiába minden ha a sajtó és média számunkra hozzáférhetetlen, ezek nélkül tömegeket ébreszteni nem lehet, sajnos mindenki a saját kárából fog tanulni, ha csak ki ne nyírják idõ elõtt. Most még nem hallgat ránk a hazai birka állomány, de majd hallgat a fegyverekre, ha már dörögnek, de akkor már ku@vára késõ lesz nekik. :@
161 #5 januhu
- 2016-02-02 15:41
Látják az anyjuk pi..áját, a bankok nem szivárogtathatnak ki információt ügyfeleikrõl, ez nem Magyarország! Egyébként sincs bankszámlám, nem is lesz, jó nekem a kess is! Ezt kapjátok ki tetvesek!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.56 másodperc
3,948,795 egyedi látogató