Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Romakirály' bírálja a gyerekfrigyeket

KultúraAzt-a, a legalizált pedofília, mert náluk így szokás? Lopni, gyilkolni is szokás, amolyan "gyerekcsíny" és még királyuk is van. Nem irigylésre méltó? Nem! Képmutató zsidó horda, mivel le kell számolni, nem csak a "hagyományaikkal". Élesen bírálta a cigányság körében hagyománynak számító gyerekházasságot az önmagát a romániai romák királyának tekintõ Daniel Cioaba. Bár a nagyszebeni cigány vajda bátyja, a romák nemzetközi királya titulust viselõ Dorin két évvel ezelõtt betiltotta a kiskorúak közötti frigyet, a közösség tagjait nehezen lehet eltántorítani az évszázados szokástól.

Lesújtó hangvételû bejegyzést tett közzé közösségi oldalán a gyerekek házasságra kényszerítésérõl Daniel Cioaba. Az önmagát valamennyi romániai roma királyának nevezõ nagyszebeni cigány vajda fényképekkel illusztrált posztban tárta a nyilvánosság elé Facebook-profilján, hogy az ország és a közösség belsõ törvényeinek tiltása ellenére ma is rengeteg kiskorút házasítanak össze a cigányok. Cioaba többek között két 6 és 7 éves lányról mellékelt fotót, akiket beszámolója szerint nemrég a kelet-romániai Galac megyében adtak férjhez. Sõt a romakirály azt állítja, hogy a kiskorúakon látható fejkendõ nemcsak a házasságkötést bizonyítja, hanem azt is, hogy már nem szüzek. – Személy szerint úgy vélem, hogy ez a gyakorlat bûncselekmény és kegyetlen tett ezekkel a gyermekekkel szemben! – szögezte le bejegyzésében a szebeni vajda, aki kikérte ismerõsei véleményét is a témában.
Vezetõi felelõsség

A válaszadók többsége ugyancsak elítélte ezt a hagyományt, és felhívta a figyelmet, hogy a roma közösség vezetõinek óriási felelõsségük van a jelenség visszaszorításában. Az egyik hozzászóló kérdésére Daniel Cioaba elismerte, hogy õ 15 évesen nõsült, hozzátéve ugyanakkor, hogy gyerekvállalásra csak 25 évesen adta a fejét. Elõrebocsátotta azt is, hogy a jövõben határozottan fellépnek a gyerekfrigyek megakadályozása érdekében.

Ebbõl is kitûnik, hogy az Európa egyik legnépesebb roma közösségének számító – hivatalos adatok szerint 620 ezres – romániai cigányságot nem egykönnyen lehet leszoktatni errõl az õsi szokásról. Többségük saját közösségén belül házasodik, a szülõk pedig már egészen kicsi korukban „elígérik” egymásnak a gyermekeket, többnyire pénzért vagy más javakért. Daniel Cioaba bátyja, az önmagát a romák nemzetközi királyának tartó Dorin két évvel ezelõtt bejelentette, hogy a szebeni cigány bíróság (stabor) döntése értelmében a roma gyerekek házasodása immár csak 16 éves kortól engedélyezett, és kilátásba helyezte a közösségbõl való kizárást a szabálysértõkkel szemben.
Az iskoláztatás fontossága

A Cioaba fivérek – akik apjuk 2013-ban bekövetkezett halálát követõen osztották meg egymás között az uralmat – szerint fontos, hogy a roma gyerekek minél hosszabb ideig járjanak iskolába, ezért is kívánatos a házasodásuk kitolása. Egyébként a gyerekházassággal elõször az õ apjuknak gyûlt meg a baja, 2004-ben ugyanis Florin Cioaba akkori romakirály tizenkét évesen adta férjhez egyik lányát, pedig a gyermek nem akarta, sõt: fényûzõ lakodalmat rendezett a fiataloknak Nagyszebenben. Akkor Emma Nicholson volt európai parlamenti képviselõ, az EP egykori romániai raportõre erélyesen felemelte a szavát a roma gyermekek összeházasítása ellen, így a román gyerekjogvédelmi hatóságok nagykorúsodásukig különválasztották férjétõl Cioaba lányát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés idõpontja: 2016. 02. 02.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-02-02 06:27
Erre csak most jöttek rá, miután a muszlimnál is hagyomány, no meg a többnejûség is, ahogy a zsidónál a "szabad" kamatyolás mindennel, mindenkivel, ami mozog és ami nem? Miközben persze ez szigorúan tilos és büntetendõ cselekedet egyébként már ha a marha "keresztény érték- és törvényrendszerû országba keveredik, vagy legalábbis, valami annak látszó rohadt buzi zsidótanyára.
254 #2 mujko
- 2016-02-02 07:25
Ez az amikor semmilyen gyökerekkel nem rendelkeznek ugyan úgy mint a zsidók,arabok .Nem volt kitõl megtanulni hogy,hogyan kell élni viselkedni .
Nincsenek õsök nincs megfigyelésre alapozót életmód mint a magyar kultúrában mikor Medárd napján esik akkor negyven napig esik.
Ezért nincsenek cigány mondások se ?
Na de most már lesznek fognak gyártani néHÁNYat .

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.38 másodperc
3,899,500 egyedi látogató