Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A szlovák miniszter büntetné a nõvéreket

KülföldA nõ vér férfi vért követ el! Be vannak ezek zrikálva, aid-s-edzve és hini ellen ótva. Mi bajuk van? Nem tetszik a rohadt zsidó rendszer? A mieinknek fekete köpenyben már tetszik. Az egészségügyi miniszter beváltotta fenyegetését, és tegnap büntetõfeljelentést tett rémhírterjesztés miatt. A nõvérek képviselõi továbbra is állítják, nem biztonságos a gyógykezelés azokban a kórházakban, ahonnét nõvérek százai távoztak. Vasárnap 540 nõvér felmondása járt le. Az Új Szó összefoglalóját idézzük.

Egyre hevesebb lesz a háború a nõvérszervezetek és az egészségügyi minisztérium között. „Az utóbbi napokban többször is hallottuk azt a rémhírt, hogy egymillió páciens van veszélyben, veszélyben van az életük, egészségük. A cikk kapcsán teszek büntetõfeljelentést rémhírterjesztés miatt, azért, mert egyesek azt állítják, egymillió lakos van veszélyben. Ez nem igaz!” – háborgott tegnap Viliam Èislák egészségügyi miniszter. Azt elismerte, 540 nõvér távozott összesen 10 kórházból.

A nõvérek kitartanak amellett, hogy egyes kórházakban, elsõsorban a zsolnaiban és az eperjesiben – az elõbbibõl 175, az utóbbiból 304 nõvér távozott – nem tudják pótolni a távozókat sem számukat, sem képzettségüket tekintve. Monika Kavecká, a nõvérszakszervezet (OZ SaPA) vezetõje szerint a zsolnai kórházban az aneszteziológiai és az intenzív osztályok nõvérellátottsága és ezáltal a betegek biztonságos gyógykezelése nem biztosított.

A nõvérkamara (SKSaPA) és a nõvérszakszervezet (OS SaPA) vezetõi szerint nem megfelelõ képzettségû, a szakmában éveken át nem dolgozó vagy kezdõ nõvérekkel próbálják pótolni a távozókat. „Tudjuk, hogy az intenzív osztályokon a kórházak más berendezéseket használnak, amelyek külön képzést igényelnek. Csak meg kell kérdezni a nõvéreket, hogy van-e képzettségük ezen az osztályon dolgozni” – érvelt Iveta Lazorová, a kamara elnöke. Ilyen a zsolnai kórház intenzív osztálya, ahol 20 nõvérbõl 19 felmondott. Kifogásolják azt is, hogy nyugdíjas nõvéreket hívnak vissza, azzal pedig, hogy más kórházakból vonnak el nõvéreket, az egészségügyi minisztérium országos jellegûvé szélesíti a problémát, mivel minden kórházban nõvérhiány van. Kavecká azt kéri a politikusoktól, hogy a parlament rendkívüli ülésén vitassák meg a kialakult helyzetet. A parlament rendkívüli ülésének összehívását egyelõre az ellenzék sem támogatja.

Korlátozások az eperjesi és a zsolnai kórházban is

A zsolnai és az eperjesi kórház vezetése azt állítja, hogy az akut kezeléseket biztosítani tudják minden szakterületen, azt viszont elismerik, hogy egyes osztályaikon korlátozniuk kellett a kórházi ágyak számát. Az eperjesi kórház vezetõségének közlése szerint a több mint háromszáz felmondás, az osztályok redukálása és az érsebészet mûködésének ideiglenes szüneteltetése ellenére sincs káosz az intézményben. „Az osztályok hatvan százaléka zökkenõmentesen mûködik. Az érsebészet szünetel, ezért a sebészeti részleghez kapcsoltuk. Az intenzív betegellátó osztályon (ARO) tíz fekvõbeteg helyett jelenleg csak négyet tudunk ellátni. A pszichiátriai, a sebészeti, a kardiológiai, a nõgyógyászati és az újszülöttosztályon is kevesebb pácienst tudunk elhelyezni. Az elõre tervezett beavatkozásokat leállítottuk” – mondta lapunknak Renáta Cenková, az eperjesi Ján Adam Reiman Kórház szóvivõje. Ján Èernák, az eperjesi kórház sebészeti osztályának helyettes vezetõje tegnap azt mondta, az elõre tervezett beavatkozások szüneteltetése csak az ortopédiát, a sebészeti és az urológiai osztályt érinti, viszont a késõbbi idõpontokra tervezett mûtéteket már itt sem halasztják el. Cenková szerint tegnap 195-tel kevesebb nõvér dolgozott a kórházban, mint a múlt héten, de pár napja még közel 230 nõvér hiányzott több osztályról.

A zsolnai kórházból 175 nõvér távozott. Ivan Maèuga igazgató szerint az intézményben biztosított az ellátás. A felmondások azonban komoly gondot okoznak a kórháznak, az igazgató szerint szívesen visszaveszik azokat a nõvéreket, akik most hagyták el a kórházat. Az ügyeleteket csak egy hétig tudták elõre megtervezni, új nõvéreket kell felvenniük. „Minden nõvért felvettünk, aki jelentkezett” – jelentette ki Maèuga.

A szaktárca szerint minden rendben van

A törvény megszabja, hogy a kórházakban milyen képzettségû és számú egészségügyi nõvért kell alkalmazniuk. A személyzeti feltételeket az egészségügyi minisztérium ellenõrzi, vagyis azoknak a kórházaknak a fenntartója, amelyekben a nõvérek felmondásukkal tiltakoztak. A szaktárca szerint minden rendben van. „Valamennyi egészségügyi szolgáltató az új alkalmazottak felvétele során betartja az adott képzettségi elõírásokat a betöltött pozíciónak megfelelõen” – válaszolt az elbocsátások miatt leginkább érintett három kórházzal, az eperjesivel, a zsolnaival és a nagyszombatival kapcsolatban feltett kérdésünkre Peter Bubla, az egészségügyi minisztérium szóvivõje. Az újonnan felvett nõvérek képzettségi szintje azonban az orvosoknak is problémát okoz. „A LOZ az eperjesi és a zsolnai kórházból származó friss információi alapján megállapítja, a tárca állításai a kórház problémamentes mûködésérõl félrevezetõek” – tájékoztatta lapunkat tegnap Peter Visolajský, az Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke. Szerintük a távozó nõvéreket gyorsan megpróbálták pótolni néhány tucat tapasztalatlan nõvérrel.Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-02-02 13:33
Érik a tót majdan!

Tovább sztrájkol tízezer szlovákiai pedagógus

Második hete tart a szlovákiai pedagógusok sztrájkja. A tiltakozók száma kedden az elõzõ napokhoz képest valamivel csökkent, de még így is mintegy 10 ezren folyatják a demonstrálást, emiatt 760 iskolában nincs tanítás.
http://nol.hu/kul...us-1599505
59 #2 Lica
- 2016-02-02 21:20
Csaba : hanem tudod megállítani, akkor álj az élére....
Tipikusan erre a csürhére jellemzõ....

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
4,461,974 egyedi látogató