Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Zsidókon, cigányokon, magyarokon és szászokon esett egymásnak Bukarest és Moszkva

KülföldRománok és az õ hírös történel-mük? Érzitek a holokoszt szagot? Bizony ebbõl deportyázás lesz!A román diplomácia furcsának tartja, hogy történelemhamisítással vádolja õket Oroszország.

A román Agerpres hírügynökség szerint Zaharova egy moszkvai sajtótájékoztatón csütörtökön beszélt arról, hogy Bukarestben “nyíltan oroszellenes, a szovjet megszállók kegyetlenségeit elítélõ” kiállításon idézték fel az 1945-ben deportált erdélyi szászok szenvedéseit, és “egy szót sem ejtettek” arról a felelõsségrõl, amely Bukarestet és Berlint terheli a zsidók és cigányok elleni népirtásért.

Az orosz szóvivõ szerint nemcsak a zsidókkal való együttérzés hiányzott a nemzetközi holokauszt-megemlékezések idején tartott bukaresti kiállítás-megnyitóról, de a szónokok azt is elfelejtették megemlíteni, hogy a háború után elüldözött németek névsorát a román hatóságok állították össze, és Bukarest arra használta ezt, hogy a magyar és szász közösség számarányát csökkentse Erdélyben a románság javára.

Ki más ismerhetné jobban országa közelmúltjának ezen fejezetét, mint Románia német etnikumú államfõje, Klaus Iohannis?

– idézte Zaharova költõi kérdését az Agerpres.

A román külügyminisztérium válasza szerint Románia mind helyi, mind országos szinten évente megemlékezik a romániai holokauszt áldozatairól – amelynek október 9-én van az emléknapja – és a holokauszt nemzetközi emléknapjáról január 27-én, augusztus másodikán pedig a roma holokauszt áldozatairól. A tárca felidézte, hogy 2004 óta Románia komoly erõfeszítéseket tett a romániai holokauszt széleskörû megismertetése és a történelmi felelõsség társadalmi felvállalása érdekében.

A bukaresti közlemény “sajnálatos és nehezen érthetõ szándékú” összemosásnak minõsítette azt, hogy az orosz külügyi szóvivõ olyan eseménnyel hozta összefüggésbe a romániai holokauszt-megemlékezéseket, amelyhez azoknak semmi közük. Ugyanakkor azt javasolta, hogy “frissítse fel” ismereteit arról, Románia miként néz szembe múltjával, és milyen szerepet vállal például a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetségben (IHRA), amelynek soros elnökségét tavasszal veszi át Magyarországtól.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
4,440,350 egyedi látogató