Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Felmentették a titkosszolgálat vezetõjét

KülföldDragan-LozancicKolinda Grabar-Kitarovic horvát államfõ felmentette hivatalából Dragan Lozancicot, a horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség (SOA) vezetõjét, amiért megsértette a biztonsági és hírszerzési törvényt — írja az MTI.

Az államfõ személyesen is tájékoztatta Lozancicot arról, hogy a továbbiakban nem élvezi a bizalmát. Grabar-Kitarovic Ivica Panenicet, a nemzetbiztonsági tanács hivatalának (UVNS) vezetõjét is felmentette kötelezettségei alól, mert nem megfelelõen látta el feladatát.

Az elnöki kabinet a felmentésekrõl szóló döntést továbbította a kormánynak. A közleményben az államfõ bõvebben nem indokolta meg a felmentések okát, ugyanakkor azokat a miniszterelnöknek is alá kell írnia, hogy hatályba lépjenek. A helyi sajtó már két napja találgatásokba bocsátkozott a titkosszolgálati vezetõ menesztését illetõen, fõleg miután csütörtökön Lozancicot személyesen is fogadta Tihomor Oreskovic miniszterelnök.

A Jutarnji List címû horvát napilap szerint Lozancicnak azért kell távoznia, mert nem szólt az államfõnek arról, hogy kapcsolatban áll egy megfigyelés alatt álló személlyel, akit le is hallgatnak. Kolinda Grabar-Kitarovicot Dinko Cvitan fõügyész tájékoztatta, hogy a megfigyelt egyénrõl beszolgáltatott hangfelvételeken a vele folytatott beszélgetések is hallhatóak.

Szakértõk szerint függetlenül attól, hány beszélgetésrõl volt szó az államfõ és a lehallgatott személy között, a SOA vezetõjének errõl tájékoztatnia kellett volna az elnököt. Egyes sajtóértesülések szerint a párbeszédrõl szóló jelentések korábban egyenesen Zoran Milanovic volt miniszterelnök asztalára kerültek.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-02-08 14:59
Horvátország nem akar menekültelosztó központtá válni
MTI
Horvátország nem akar menekültelosztó központtá válni, és ugyan egyetért a görög-török uniós külsõ határ ellenõrzésének fontosságával, de a macedón-görög határ védelmének megerõsítését is fontosnak tartja – mondta a horvát külügyminiszter hétfõn Berlinben a német diplomácia vezetõjével folytatott megbeszélése után. http://magyaridok...ni-363694/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.43 másodperc
4,462,203 egyedi látogató