Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szabadon, szépen szülnek

BelföldCsak, mert minden, mindennel összefügg és erre rá akarják vezetni a haláluk elõtt az élni érdemeseket. Éljen a Zrika! Magyarországon a nõk közel 80 százaléka sebészeti beavatkozással, császár- vagy gátmetszéssel hozza világra a gyermekét, az Egészségügyi Világszervezet 20-25 százalékos ajánlásával szemben, emlékeztet a Szabad Föld.

Ezen változtatna a Séta a SzüléSzületéS minõségéért elnevezésû kezdeményezés. Egyetemi tanárok, szülésznõk, pszichológusok vezényletével már két éve 150 kilométeres sétával hívják fel a figyelmet arra, hogy hosszú távon milyen hatással lehet az anya és a baba életére a szülés-születés élménye.

Az elsõ sétájuk, pontosabban többnapos túrájuk Budapestrõl a Bélapátfalván található bábafához vezetett. A legenda szerint 100-150 évvel ezelõtt egy anya itt, a fa tövében hozta világra a gyermekét, a fa pedig árnyékot nyújtva „segített” a szülésben. Az eredeti bábafa már nincs meg, de amikor elpusztult, a legendát õrzõ helyiek egy másikat ültettek a helyére. A tavalyi túra célpontja Topolya volt, ahol szintén található egy „születés fája”. A résztvevõk az éjszakai pihenõket leszámítva végig gyalogoltak, aminek szimbolikus jelentõsége is van: nem szálltak vonatra, mert nem siettek, ahogy a szülést sem jó siettetni, hagyni kell természetes tempójában lezajlani.

Varga Katalin, az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszékének docense szerint ma a fõ nehézséget az jelenti, hogy az orvostanhallgatók szinte alig látnak normál, beavatkozásmentes szülést, így nem tanulják meg, milyen az, írja a lap.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2016-02-11 19:25
A tehetõsebb , újgazdag asszonyok, sztárocskák szülnek császárral. Azok, akik még egy kis szenvedést sem engednek meg maguknak, sem a babájuknak. Ez lett az elmúlt 2-3 évtized divatja. Sokuknál azzal indokolják a beavatkozást az orvosok, hogy az elsõ gyermekes anyuka szinte nagymama korú, jóval túl van a negyvenen. Addigra jött össze nála a karrier, a gazdag férj, a luxusautó, a luxuskégli és elsõsorban a teherbeesés ikergyermekekkel, petebeültetés hatására.
A teherbeesés sem megy már spontán. Mire a 45 éves nõ kismama lesz, elõtte minimum 20 évig fogamzásgátlókat szedett.
A gátmetszést is szinte rutinból, kötelezõen, a szülõ nõ megkérdezése nélkül végzik az orvosok. Függetlenül attól, hogy a baba mérete indokolná.
188 #2 Lako Eva
- 2016-02-12 04:13
Az hagyján, de amelyik gyermek nem maga küzd meg az életéért, a születésekor... az a kinti életben sem fog tudni megküzdeni... élhetetlen, elvárós lesz.... nem tudja mi az élni és megélni... Huszon évesek is tervezett császárral születnek.... :( Már az sem mindegy, hogy a burkot belülrõl a gyermek, vagy kívülrõl az orvos repeszti meg...! Az erõ, belülrõl jön...!
267 #3 Perle
- 2016-02-12 08:30
Egy szülésznõ ismerõsöm szerint a hirtelen kivételkor a babát enyhe sokkhatás is éri.
4 #4 Posta Imre
- 2016-02-12 13:14
Vitát provokálnak. A terv kész.

A kórház hatalmas hibája miatt halt meg az újszülött

Hazaküldték a vajúdó kismamát mondván, még egy napig biztos nem fog szülni.

A kisfiú édesanyja, Hayley Jermyn végül néhány órával késõbb, otthona vécéjében hozta világra kisfiát. A picit nem sokkal a születését követõen megvizsgálta a kirendelt bába, majd miután teljesen egészségesnek ítélte a kisfiút távozott is. Nem vette észre, hogy Charlie túlságosan aluszékony, és figyelmen kívül hagyta azt is, hogy az édesanyja panaszkodott arra, hogy a gyerek nem eszik.http://24.hu/elet...tt-kisfiu/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.47 másodperc
3,392,734 egyedi látogató