Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ma megtörténik az, amire 962 éve nem volt példa

KultúraNehogy rosszra gondoljatok! 962 éve hazudoznak, no meg még pár ezer és persze semmi ok arra, hogy eztán ugyanazok jó pízért igazat mondjanak. Az 1054-es nagy egyházszakadás óta nem találkozott négyszemközt a katolikus és a legnagyobb ortodox egyház vezetõje, pénteken azonban ez megtörténik. Ferenc pápa és Kirill orosz pátriárka megbeszélésének helyszíne is jelképes: a havannai reptér tranzitvárójában ülnek le – mert az semleges terület. Az esemény erejét a létrejötte adja, áttörés nem várható.

„Bárhová elmegyek, ahova akarod. Hívj, és megyek” – 2014 novemberében ezekkel a szavakkal jelezte Ferenc pápa, hogy mindenképpen szeretne találkozni Kirill pátriárkával, a 140 milliós orosz ortodox egyház vezetõjével. Az 1054-es nagy egyházszakadás óta elsõ találkozót már évtizedek óta tervezik, vatikáni források szerint II. János Pál is szeretett is szívesen kezdett volna párbeszédet az akkori pátriárkával, II. Alekszijjel, ám a találkozó végül elmaradt, részben a pápa lengyel származása, illetve a lengyel–orosz viszony hûvössége miatt. A mostani találkozót már két éve tervezik, s a semleges terepnek számító Havannában aláírandó nyilatkozat állítólag már kész is van: Ferenc és Kirill a leglényegesebb üzenete az, hogy a jövõben a két egyház egységesen kíván szembeszállni az emberiséget veszélyeztetõ problémákkal.

Ferenc pápa Kubába indul

Fotó: AFP / Anadolu Agency / Riccardo De Luca

A kétórásra tervezett találkozót a havannai repülõtéren tartják meg magyar idõ szerint péntek este, s a találkozó után hozzák nyilvánosságra a részlegesen már ismertetett közös közleményt. Meg nem erõsített források szerint Ferenc hajlandó arra is, hogy a Kirillel kezdett párbeszédet Moszkvában folytassa. A havannai találkozó után mindkét egyházfõ tovább utazik, Kirill Paraguayba és Brazíliába megy, Ferenc pedig a Mexikóba látogat.

Kirill pátriárka Kubában

Fotó: AFP / Citizenside / Calixto Llanes

Bár a nyugati keresztények és az ortodoxok között már hosszú ideje megindult a párbeszéd – 1965-ben semmissé tették a két irányzat kölcsönös kiátkozásáról szóló határozatokat, s már többször találkozott a pápa a konstantinápolyi pátriárkával is –, ám a mai találkozón így sem várható teljes kibékülés. Erre Ilarion metropolita, az orosz ortodoxok szóvivõje is utalt, amikor közölte: az orosz ortodox egyházon sohasem gyógyuló sebeket ejtettek a keleti katolikus egyházak – leginkább az ukrajnai –, amelyek súlyos oroszellenes kijelentésekkel igyekeztek híveket szerezni maguknak. Az Ilarion által említett vád nem új keletû, a moszkvai pátriárkák évtizedek óta panaszkodnak arra, hogy a két vallás „határövezeteiben” a katolikusok tömegesen próbálják magukhoz csalogatni az ortodox híveket. (Világszerte 1,2 milliárd katolikus, s mintegy 250-300 millió ortodox hívõt tartanak számon.)Link

Hozzászólások

99 #1 MORMOTA1968
- 2016-02-12 20:13
Én ezeket se csípem, ezek is csak uralkodásra használják a vallási ideológiájukat. Mi a francnak kell egyáltalán egyház, meg pápa vagy pópa, azt hiszik egyedül a vallásaik nélkül elveszett báránykák vagyunk? A fenébe az összes rohadt vallással! s_ezt-ni

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.49 másodperc
3,891,089 egyedi látogató