Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Lájkoljunk?

BelföldSe Imre sem pedig én nem rajongunk a weboldal reklámozásáért... Szerintem undorító amit a világhálón csinálnak és az is ahogy a sok bugyuta olvasót szopatják...

Az viszont igaz, ha szeret szopni akkor le a torokig. Milliók élvezik, hogy fulladásig rácuppannak a Facebook és társai weboldalakra. Éljen a mindent tudó blogvilág a sok agyhalottá táplált olvasójával együtt...

Nem is merek arra gondolni, hogy a következõ cikk hatásfoka akár az egy százalékot is meghaladja - fõleg azért mert nem abból a célból íródott, hogy felébressze függõségi viszonyukból a célszemélyeket, hanem azért, hogy siránkozhasson egy kicsit amiért a cikk megrendelõinek nincs hatalmuk az ilyen oldalak felett. Blog itt, blog ott, okoskodó, hazudozó, ezoterikus mesélõ... de föleg a "nyomj egy lájkot" csodatalámány használata...
Fogadok, hogy a sok idióta az anyját is megnyomná, ha arra kérnék õket... Miért is ne?
Csak egy egérrel aktívált hely az elõtte fénylõ elektronikai vívmányon ahol otthon érzi magát. Igaz, hogy agyilag nincs leterhelve, a szeme még nem fordult be teljesen, az ujjai se görcsölnek és menetközben még nem esett egy busz alá sem, bár néha összeütközött a másik szerencsétlennel... éljen az Android, iPod, iPhone, akkor is ha naponta százezer számra produkálja az agyilag lecsökkentett müködésü biorobotokat...
A cikk írójának pedig azt üzenem (lájk helyett): - Ameddig a probléma nem az, hogy ellenörizhetetlen és hülyeségeket terjesztõ weboldalak müködnek, hanem az, hogy nem tudják megadóztatni és marhára nem tetszik egyes emberszerü véglényeknek illetve csoportoknak, hogy reflektorfénybe kerülnek a viselt dolgaik... addig... birkózzanak tovább az öket is kipellengérezõkkel. na most: Nyomj egy Lájkot!

és a cikk:


Meghalt Vágó István, a Tescóban porból van a saláta. Vagy nem

Aki írta (bértollnok vagy csak egy szerencsétlen, megvezetett, agyilag "Light Version" a sok közül?):

Bátorfy Attila - 2016. február 12. 7:48

Óriásira nõtt a kattintásvadász oldalak népszerûsége: van, amelyiknek több lájkolója van, mint a nagy hírszájtoknak, és egy friss felmérés szerint nemcsak követjük, kedveljük is ezeket. Emiatt azonban egyre veszélyesebbek is: az egyik ilyen oldal kamuhírét a napokban az állami gyógyszerészeti intézetnek kellett cáfolnia, a magyar hatóságok pedig tehetetlenek a cselesen regisztrált oldalak ellen. Úgy tudjuk, hamarosan a hivatalos látogatottság-mérésbõl is kikerül a legnagyobb lájkvadász oldal.


Porból készül a saláta a Tescóban, megdöbbentõ videó, víz + por = friss ropogós saláta

– írta az 580 ezer követõvel rendelkezõ Mindenegyben blog egyik Facebook-bejegyzése még 2014-ben.

Aztán rögtön az elsõ két (betûhíven idézett) komment világossá teszi, hogy mirõl is van szó: „Tanuljatok már meg olvasni... japánban igy készitenek ételmintákat fotózásokra meg minden ilyen szarra,kirakatba stb. Nem ehetõ,senki nem is eszi meg.”, illetve: „Gyantából készült, nem árulják a Tesco-ban!!! Idióta népbutító az aki ezt megpróbálta lefordítani. Nem kell minden baromságnak felülni!” – írták.

Ennél egy fokkal károsabb, amikor konkrétan veszélyes blõdséget tesz közzé valaki. A napokban kavart vihart, hogy a Filantropikum.com a tiszafa gyümölcsébõl készült teát javasolt köhögés ellen, ami életveszélyes is lehet, aztán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek kellett cáfolnia az álhírt, mielõtt valaki belehal. Késõbb egyébként a szájt korrigálta az eredeti anyagát, és bocsánatot kért, hogy nem fogalmazott egyértelmûen.

Ne hagyd magad átverni, mondja, aztán átvert

Ilyen, piaci szereplõket sározó kamuhírekkel, esetenként halálhírekkel – például Vágó Istvánéval –, orvostudomány-ellenes hozzáállással, összeesküvés-elméletekkel vagy csak sima ostobasággal olvasókat vadászó oldalakból több tucat van.

Külön vicces, amikor valamelyik azzal jön, hogy egy kártyatrükkel megmutatják, hogyan ver át a média – egy ilyenre például a Tudnodkell 280 ezres Facebookján böngészve lettünk figyelmesek. A cikkben szereplõ videóban aztán egyszerû, de annál arcátlanabb átverést láthatunk, nem pedig kártyatrükköt. A tartalmat pedig ezzel zárja a névtelen szerzõ: „Ennyire befolyásolhatóak vagyunk, ha egy kamera mutatja, hogy mit kell látnunk és egy részletre koncentrálunk. Ne hagyd magad, nézz mindig utána!”

Ugyanakkor a korábbi összetákolt, csúnya és rossz helyesírású álhíroldalakhoz képest az újgenerációs átverõoldalak többsége

egyre profibban néz ki
szinte hibátlan magyar nyelvet használ
nem Magyarországról mûködik
vagy igen, de nem Magyarországon regisztrálták a .net, .info, .top, .eu, .com domaint
nem rendelkezik elérhetõséggel vagy impresszummal, illetve ha igen, akkor üres
nincsenek webes fejlesztõi, egy ingyenes, Wordpress nevû úgynevezett blogmotor alatt fut
a médiahatóság jogi eszközeivel vizsgálhatatlan.

A Tudnodkell a hírlevélre való feliratkozásnál az adatvédelmi nyilatkozatra kattintva egy új cikkre visz, és nem az adatvédelmi nyilatkozatra linkel át, ami vélhetõen nincs is (ezt az opciót vasárnap már nem is dobta fel, eltûnt az oldalról az adatvédelmi nyilatkozat link). Ez önmagában felveti, hogy a hírlevélre regisztrálók adataival esetleg a késõbbiekben visszaélést követhetnek el.

A Tudnodkellt és annak dizájnban hasonló kistestvérét, a Világhálót a cégadatok szerint a Docler cégbirodalomhoz tartozó Doclerweb Kft. regisztrálta (bár a cég honlapján az áll, hogy már nem tartoznak a cégcsoporthoz) , az IP-címe pedig szintén a Doclerweb veszprémi szerverérõl fut. A Tudnodkell-Világháló portfólió egyébként az „átverés lájt” kategóriába tartozik, impresszuma nincs, és kérdés esetén egy bizonyos Lászlónak kell írni a laszlo@tudnodkell.info e-mailcímre, aki persze valójában lehet Sándor is. Írtunk is neki, de nem kaptunk választ cikkünk megjelenéséig.

Mottó: az embereket könnyû hülyíteni

A magyar internet legnagyobb lájkvadász vállalkozása azonban a cikk elején is említett – elsõsorban receptekkel, ezotériával és állatos fotókkal hódító – Mindenegybenblog, amelynek a Facebookon közel 600 ezer követõje van. Az oldal impresszumából nem derül ki, ki a felelõs az oldalért, és a „Felhasználási feltételek” menüpontban az áll, hogy az oldalt Horváth László üzemelteti, emellett szerepel egy „adószám”, egy telefonszám és egy e-mail-cím, a ramszeszgold@hotmail.com. Emellett az is szerepel a feltételek leírása között, hogy a blogszolgáltatásra regisztráltak által közzétett tartalmakért nem vállalnak felelõsséget. Egészen pontosan ezt írják: „Az (sic!) Mindenegyben blog és annak tulajdonosa, társvállalatai, használatba adói, partnerei, beszállítói, tanácsadói és ügynökei kizárnak bármely és minden felelõsséget az MINDENEGYBEN BLOG szolgáltatáson elhelyezett információk vagy anyagok hitelességéért, tartalmáért, teljességéért, jogszerûségéért, megbízhatóságáért, mûködõképességéért vagy rendelkezésre állásáért.”

A megadott információk alapján nem volt nehéz eljutni az igazi Horváth Lászlóhoz. Az oldalon szereplõ adószám valójában egy áfaalany adóazonosító jele, a NAV alanykeresõje szerint Huszár Lászlóhoz tartozik, aki Tatabányán lakik. Erre a címre az Opten cégadatbázisa szerint a Vértes-Védelem Kft.-t jegyezték be korábban, ennek a cégnek a tulajdonosa Horváth László volt. A céget tavaly júliusban számolták fel. Horváth ezenkívül még a szintén tatabányai Vértes-Véderõ és Bíz-Õr Kft. vagyon- és személyvédelmi cégek tulajdonosaként szerepelt a cégadatbázisban. Utóbbi vállalkozást 2010-ben szüntették meg. Horváth a fentieken kívül még egy cégben volt érdekelt, a gyõri Ramszesz Gold Kft.-ben – innen a ramszeszgold@hotmail.com cím. Ezt a céget 2012-ben felszámolták. Horváth egyedüli létezõ cége jelenleg a céginformációk alapján tehát a Vértes-Védelem Kft.

Horváthot a Facebookon és a Google Pluson is megtaláltuk (különösen szép az általa utoljára megosztott, tévesen Mark Twainnek tulajdonított idézet a Google Pluson: „Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyõzni arról, hogy hülyítik õket.”), rajongásai között a tetoválást és a body buildinget találjuk, képei alapján a vagyonõri múltja kisportolt testalkatot kívánt meg. Korábban szívesen osztotta meg saját oldalai híreit is, de manapság ez már egyre kevésbé jellemzõ.

Horváth Lászlónak e-mailben feltettük a kérdéseinket, de cikkünk megjelenéséig nem reagált, a több helyen fellelhetõ telefonszám több próbálkozás után kicsöngött, de nem vették fel. Horváthtól többek között azt szerettük volna megtudni, hogy miért váltott át az õrzõ-védõ bizniszrõl az online tartalomiparra, és mennyire jött be neki a vállalkozás eddig.

Eközben az is érdekes, hogy a Mindenegybenblognak különféle külföldi regisztrációjú mutánsoldalai is vannak. Ezeket a szájtokat, például a Mindenegyben-blog.comot vagy a Mindenegyben-blog.netet Horváth Tamás regisztrálta Kerepestarcsáról, horvath.tomi69@gmail.com emailcímmel. Ehhez az e-mail-címhez közel húsz ilyen kattintásvadász oldalra utaló nevû, .com, .net, .info végzõdésû domain tartozik, amelyek csehországi szerverekrõl futnak. Hogy Horváth Lászlónak és Horváth Tominak van-e köze egymáshoz, azt nem sikerült kideríteni, mindenesetre ezen az e-mail-címen is érdeklõdtünk, sikertelenül.

Mennyi pénz?

Tekintve, hogy Horváth László eddigi cégei – a 2014-ben nulla forint forgalmat generáló és 2011-tõl kezdve folyamatosan veszteséges Vértes-Véderõn kívül – az Opten szerint csõdbe mentek, vagy felszámolták õket, a Mindenegybenblog hirdetéseit vagy valaki más cégén, vagy pedig egy külföldi cégen keresztül számlázhatja ki. Az sem kizárt, hogy a Vértes-Véderõ 2015-ben megtáltosodott, de a pénzügyi eredmények csak áprilistól lesznek publikusak. A Mindenegybenblogot egyébként az Infinety nevû sales house értékesítette korábban. Megkerestük a céget, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a szerzõdéses titoktartás miatt nem adhatnak ki semmilyen adatot a vállalkozásról.

Az, hogy a Mindenegybenblog az Infinety rendszerébe bekerült, mindenképpen lehetett annak a jele, hogy Horváth szerette volna a szájtot a hirdetõk felé is legitimálni, hiszen az egyik legnagyobb online sales house értékesítette. A szájt egy ideig még a hivatalos piaci látogatottságmérésben is szerepelt, de a hozzánk eljutott információ szerint a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) egy harmadik fél kérésére törölte onnan.

Az oldal a DKT utolsó, 2015 novemberi hivatalos toplistája szerint a napi egyéni látogatószám-átlag alapján az ország 26. leglátogatottabb oldala volt, megelõzve egyebek mellett a Kiskegyed.hu-t, az RTL.hu-t, az ATV.hu-t, az MNO-t vagy a Bors Online-t is. A szájton több nagyobbnak mondható reklámkampány is futott a hazai Adverticum, a Google Adsense és a Criteo szervereirõl kiszolgálva, de volt olyan eset, amikor a hirdetõ médiaügynöksége külön a Mindenegybenblogra is vásárolt.

Szabó Ákos, a hazai online reklámpiaci testület, az Interactive Advertising Bureau Hungary (IAB) képviseletében megkeresésünkre elmondta, hogy a Mindenegybenblog forgalma elemzéseik szerint elég „tiszta”, azaz látogatóinak túlnyomó többsége valódi.

Senki nem tud ellenük mit tenni

A Mindenegybenblog mögött álló emberhez azért lehetett eljutni, mert oldalát magyar végzõdésû domainnel regisztrálta. A legtöbb álhírszájt üzemeltetõje azonban külföldön regisztrálja be az oldalát, és külföldi webszerverekrõl futnak. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) éppen ezért a jelenleg hatályos általános szabályok szerint nem is tud eljárni, és ezekrõl az oldalakról nem is gyûjt semmiféle információt. Ráadásul a jelenlegi jogszabályi környezetben még az sem biztos, hogy ezek a szájtok sajtóterméknek minõsülnek-e.

Az NMHH tájékoztatása szerint ugyanis azt kell vizsgálni a médiatörvény alapján, hogy a szájt nyújt-e gazdasági szolgáltatást, szerkesztõi felelõsséget visel-e, van-e tájékoztatási, szórakoztatási vagy oktatási célja, illetve a nyilvánosság számára hozzáférhetõ-e.

De ezen túl az NMHH-nak nincs hatásköre annak eldöntésére, hogy egy adott, nyilvánosságra hozott információ igaz-e, és annak mekkora a valóságtartalma. Ugyanakkor bejelentésre egyedileg eljárhat a hatóság bármelyik sajtótermékkel szemben, továbbá az Internet Hotline-on is be lehet jelenteni káros internetes tartalmakat. Ha valaki ezzel nem kíván élni, úgy polgári peres eljárást indíthat az álhírek közlõjével szemben.

Nemcsak az olvasóknak, az online reklámpiacnak és a hatóságoknak okoznak fejtörést az ilyen oldalak, hanem más szájtoknak is. „Azon kívül, hogy egymás közt morgunk, nem tudunk mit tenni az ilyen oldalak ellen” – mondta megkeresésünkre Tófalvy Tamás, a hazai online hírvállalkozásokat tömörítõ Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) fõtitkára. „Persze virágozzék minden virág, de ezekkel a szájtokkal nem az a baj, hogy vannak, hanem hogy többnyire lopott tartalmakat osztanak meg, és többen megtéveszthetik az olvasóikat. De ez részben az internet természetébõl fakad, a »tiltsák be!« attitûd nemcsak hogy nem reális, de nem is célravezetõ” – mondta.

Mindenesetre az MTE hozzánk eljuttatott, a teljes eredményt csütörtökön publikáló kutatásából az derül ki, hogy a Facebook közönsége az ilyen típusú szájtokat kifejezetten szereti, szórakoztatónak tartja, a topoldalak között pedig megtalálható a Mindenegybenblog, a Hír.ma, a Szabadon Ébredõk ezoszájt és a Lájkolok Plus, amely a Tophir.eu oldal anyagait osztja meg. A kutatás szerint a Mindenegybenblogot inkább a harmincas éveik közepén járó, alsó középosztálybeli, vidéki nõk követik a Facebookon, akik nem az oldal hírjellege, hitelessége, hanem szórakoztató mivolta miatt látogatnak oda napi rendszerességgel.

Sûrû fillér

Tavaly januárban a Hvg.hu készített egy gyûjtést az ilyen oldalakból, akkor 99 darabot szedtek össze. Ezek közül az oldalak közül azóta már számos megszûnt vagy egy ideje nem frissült, de idõközben újabbak tûntek fel, amelyek rendkívül aktívak, és nagyon sok tartalmat gyártanak viszonylag könnyen.

Szabó Ákos úgy látja, hogy ezeknek az oldalaknak a célja egyértelmûen csak a gyors és könnyû pénzszerzés. „A Hvg.hu cikkének felsorolásában szereplõk spektruma elég széles, a félig-meddig elfogadott click-bait (enyhén átverõ vagy szimplán hatás- és kattintásvadász címû) oldalaktól a kártékony és veszélyes oldalakig terjed. Ennek megfelelõen a bevételeket célzó »megoldásaik« szintén széles skálán mozognak. A bevételekre nézve becsléseket tenni gyakorlatilag lehetetlen, mert az oldalak többsége a sûrû fillér elve alapján mûködik, és egészen nagy látogatottsági volumenekbõl is meglehetõsen esetlegesen tudnak bevételekre szert tenni” – nyilatkozta.

A szakember elmondta, hogy ez német nyelvterületen is általános jelenség, nagyon sok ilyen „korhadéklakó” és „dögevõ” oldal konkrét hirdetési vagy forgalmi csalási módszerekkel él a bevételgenerálás érdekében. „Ezek egy részét a különféle platformok feketelistázzák, de a mozgó célra lövés jellemzõen nem szokott igazán sikeresen mûködni. Aktív módszerekkel kiszûrhetõk a kampányok és a különféle korrekt szájtok látogatottságát adó referrer – forgalomterelõ, átkattintó, hírgyûjtõ – oldalak közül az ilyen click-bait és átverõs szájtok, de mindig szükség van némi humán elemzésre is ahhoz, hogy minimalizálni lehessen a ténylegesen használhatatlan, márkabiztonsági szempontból veszélyes oldalakat” – tette hozzá.

A Mindenegybenblog, amely bekerült egy hirdetési hálózatba, inkább a kivétel Szabó szerint. Az automata reklámkiszolgáló rendszerekbe, ahol csak a hatékonyság számít, viszont már beférnek még a veszélyes szájtok is.

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-02-13 08:30
Gerry, hogy te milyen vagy! Ez már a végjáték. Vígjáték.


„Azt hittem, az internet majd felszabadítja a társadalmat. Tévedtem”

Tagadhatatlan, hogy az online viselkedés, a közösségi média helytelen használata globális problémává valt. Mit szól ehhez az a fiatalember, aki a világ megváltoztatásának leghatékonyabb eszközét látta az internetben, és 2011-ben egyetlen Facebook-oldallal forradalmat szervezett?

http://valasz.hu/...tem-117285
254 #2 mujko
- 2016-02-14 06:43
A sorozatlövõ fegyvert mikor feltalálták azt hitték nem lesz több háború majd .

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
3,397,732 egyedi látogató