Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Két világ csap össze Szíriában

KülföldHogy lehet egy "országot" visszafoglalni? Úgy, hogy elõtte "elveszíted". Hogy kaphatod vissza a "hited"? Úgy, hogy elveszíted! Aszad elnök ígéretet tett "egész Szíria" visszafoglalására
Bassár el-Aszad szíriai elnök egy interjúban azt mondta, hogy a kormányzati erõk visszafoglalják a terroristáktól az egész országot. Hogy ez ne következhessen be, Amerika és szövetségesei egy „B” tervvel állnak elõ.

Az AFP francia hírügynökségnek adott pénteki exkluzív interjúban a szíriai elnök azt mondta, ez a folyamat "hosszú idõt vehet igénybe."

Bassár el-Aszad szíriai elnök az AFP részére adott interjúban 2016. február 11., Damaszkuszban - AFP

Aszad szerint a kormány végsõ célja, hogy felszabadítsa az egész országot a terroristák irányítása alól.

"Függetlenül attól, hogy képesek leszünk rá, vagy sem, arra törekszünk, hogy ez a célt habozás nélkül megvalósítsunk", jelentett ki Aszad elnök. "Nincs értelme számunkra azt mondani, hogy feladunk bármely részt."

Azt mondta, megoldható lenne, hogy "ennek a problémának véget vessenek kevesebb mint egy év alatt", ha a terroristák összes ellátási útvonalát Törökországból, Jordániából és Irakból sikerül elvágniuk, különben "a megoldás hosszú idõt vesz igénybe, és nagy árat kell fizetni érte."

Aszad elnök azt is mondta, a kormány "a válság kezdete óta teljes egészében hitt a tárgyalásokban és a politikai úton való rendezésben", de hangsúlyozta, hogy a tárgyalásoknak semmi köze a terrorizmus felszámolásához. "Ha tárgyalunk, ez nem jelenti azt, hogy abbahagyjuk terrorizmus elleni harcot. Szíriában mind a kettõ elengedhetetlenül szükséges."

A szíriai konfliktus rendezésérõl szóló genfi béketárgyalások legutóbbi fordulóját február 3-án felfüggesztették, miután egy szaúdi támogatású ellenzéki csoport, az úgynevezett Tárgyalási Fõbizottsága (HNC) végül nem volt hajlandó részt venni a találkozón.

A megfigyelõk azt mondják, hogy az úgynevezett HNC végül elutasította a tárgyalások folytatását, miután a szíriai hadsereg orosz légi támogatással jelentõs eredményeket ért el számos fronton a takfiri militáns csoportok ellen, különösen a stratégiainak számító északi Aleppó tartományban.

Az ellenzék a tárgyalásokon való részvételért cserébe, amelyek várhatóan február 25-én folytatódnának, feltételként az orosz légi támogatás beszüntetésére szólított fel.

A szíriai elnök kiemelte, hogy jelentõs kormányzati offenzíva folyik Aleppóban azzal a céllal, hogy elzárják a terroristák ellátási útvonalat Törökországból.

"A legfontosabb küzdelem, ami arról szól, hogy elvágjuk az utat Aleppó és Törökország között, mivel Törökország a terroristák utánpótlások fõ útvonala", hangsúlyozta Aszad.

Jelentések szerint a szíriai hadsereg gyakorlatilag bekerítette a takfiri fegyvereseket Aleppó város keleti részein, miután elvágta õket a török határ felõli fõ szállítási útvonaluktól.Menekültválság

A szíriai elnök magát ez európai kontinenst is hibáztatta az oda beáramló szíriai menekültek miatt.

Felszólította az európai kormányokat, „amelyek közvetlenül hozzájárultak a kivándorláshoz azzal, hogy támogatják a terroristákat és embargót vezettek be Szíria ellen, hogy segítsék a szíriaiak hazatérését".

Kategorikusan visszautasította az ENSZ vádjait, miszerint a szíriai rezsim háborús bûnöket követett el. Az elnök szerint a világszervezet beszámolói alaptalanok és átpolitizáltak.

Több mint egy millió menekült érkezett Európába az elmúlt évben, amelyhez hasonlót nem tapasztalt a kontinens az elmúlt évtizedekben. A legtöbb menekült a háború és szegénység sújtotta Közel-Keletrõl és Afrikából érkezik.Elemzõ: Washington „B” terve szárazföldi csapatok küldése Szíriába

Az USA és a szövetségesei végrehajtják a „B” tervet Szíriában azáltal, hogy szárazföldi csapatokat vetnek be a háború sújtotta országban, miután az arra vonatkozó kísérleteik, hogy megdöntsék Bassár el-Aszad elnököt, eddig sikertelennek bizonyultak, mondta egy amerikai politikai elemzõ.

Daniel Patrick Welch politikai elemzõ - Press TV fájl fotó

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter pénteken bejelentette, bízik abban, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok rohamcsapatokat küldene Szíriába, hogy segítsenek a Daes (ISIL) terrorista csoport ellen harcoló militánsoknak.

A Press TV részére adott pénteki interjújában Daniel Patrick Welch az Egyesült Államok és szövetségesei másodlagos terveként írta le ezt a lépést, amihez azt követõen folyamodnak, hogy nem tudták megakadályozni a szíriai kormánynak a külföldrõl támogatott militáns erõkkel szembeni jelentõs elõrelépéseit.

Az elemzõ elutasította azt a "teljes egészében színlelt" állítást, hogy az arab országban lévõ amerikai támogatású fegyveresek, akik Aszad kormánya ellen harcolnak, szintén részt vesznek a nemzetközi erõfeszítésekben, hogy legyõzzék a Daest.

„Amit valójában tesznek, az a külföldi támogatású felkelés felfegyverzése annak érdekében, hogy eltávolítsák Szíria legitim kormányát”, magyarázta.

Az, hogy szárazföldi csapatokat vetnek be az arab országban egy kísérlet, hogy alkualapot szerezzenek a genfi béketárgyalásoknál, mivel az USA képtelen volt végrehajtani a szíriai rendszerváltással kapcsolatos politikáját, eltérõen Líbiától, Afganisztántól, Iraktól és a más országoktól, mondta Welch.

Hozzátette, a kudarc arra kényszerítette a Nyugatot, hogy a viszály szítására és a szektarianizmusra összpontosítva, ezeken keresztül gyengítse Aszad kormányát.

A viszállyal kisebb etnikai alapú államokat akarnak teremteni az elemzõ szerint. „Ha nem tudják megdönteni a kormányt, akkor igyekeznek gyengíteni egy nagyobb Kurdisztán, egy szunnita arab állam, egy síita muszlim állam, (és) egy Alavita állam által", jegyezte meg.


Oroszország szerint a "B" terv világháborúhoz vezethet

Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerint világháborúhoz vezethet egy Szíriában végrehajtott szárazföldi beavatkozás.

Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök - Handelsblatt fájl fotó


A kormányfõ a német Handelsblattnak adott interjúban azt mondta: a szárazföldi beavatkozás minden résztvevõt háborúba sodorhat egymással szemben. Arra a felvetésre, hogy Szaúd-Arábia kilátásba helyezte, hogy csapatokat küld Szíriába azt mondta: „az amerikaiaknak és arab partnereinknek el kell dönteniük, hogy akarnak-e, vagy sem állandó háborúskodást”.

Medvegyev kifogásolta, hogy a nyugati erõk nem akarnak együttmûködni Oroszországgal Szíria tekintetében. Szerinte a védelmi minisztériumok szintjén csak elvétve van kooperáció.

A Syrian Center for Policy Research nevû kutatóintézet egy új jelentése szerint, az évek óta tartó konfliktus Szíriában több mint 470.000 ember életét követelte 2011-es kirobbanása óta, továbbá 1,9 millió ember sérült meg, és a mintegy 23 milliós lakosságnak fele kényszerült arra, hogy elhagyja az otthonát.

Persianews.vcp.ir
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2016-02-13 10:48
"Ashton Carter amerikai védelmi miniszter pénteken bejelentette, bízik abban, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok rohamcsapatokat küldene Szíriába, hogy segítsenek a Daes (ISIL) terrorista csoport ellen harcoló militánsoknak."
Így csak azok nyilatkoznak, akik csalással viselének háborút. Most kilóg a lóláb. Látszik teljesen, hogy valóban Szíria szétdarabolása a cél, nem az általuk összeverbuvált szélsõségesek elleni harc. Ha az lenne, nem fájna neki az, hogy Oroszország beszállt Assad mellett a légi harcokba.. A szárazföldi háborúnak sosem lesz vége, mint Afganisztánban. Közben Európa is a padlóra kerül a menekült áradat miatt.
Indul a térségbe egy hadihajó a Fekete tengeri flottától.
http://www.pravda...missile-0/
80 #2 monguzking
- 2016-02-13 20:46
elkezdödött...törökök bombázzák sziriában a kurdok állásait...orákon belül megindul az invázio...
236 #3 Vazul
- 2016-02-13 21:54
Jó nagy kamu volt a törökök offenzívája eddig is....
http://persianews...izmus.html

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.50 másodperc
4,462,019 egyedi látogató