Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

2025-re megszûnik Oroszország, de mi lesz Magyarországgal?

KülföldMilyen derûlátóak lettek! Persze "megszûnik". Cárság és Birodalom lesz. Káosz? Hol? A többpólusú világrend jelenlegi tartóoszlopai – USA, Kína, EU, Oroszország, Németország - jelentõsen meggyengülnek az évszázad közepére. Az amerikai székhelyû Stratfor elemzõi szerint a világ 2025-re káoszba fullad.

A dokumentumban leszögezik a szerzõk, hogy az elõrejelzéseket nem jóslatokra alapozzák, hanem a különbözõ nemzetközi kapcsolatokban jelentkezõ trendek és folyamatok elemezésére.
Oroszország megszûnik létezni, az USA gazdaságilag lerongyolódik, az Iszlám Állam elleni harc 2020 körül véget ér, a kínai kereskedelem borzasztóan lelassul, az Európai Uniót pedig egy sor válság éri majd - ez néhány, a Stratfor következõ évekre vonatkozó elõrejelzéseibõl.

Decade Forecast címet viselõ jelentés összegzõjében megállapítja, hogy a ma ismert többpólusú világrendet katonai tömbökbe csoportosuló országok bipoláris hatalmi tengelye váltja fel. Számos ország gazdasági megtorpanását a háborúk, az egymással ellentétes hatást kiváltó nacionalista felhangok határozzák meg, melyek mind szerepet fognak játszani a ránk váró radikális átalakulásban.
A szenvedõ Európa

Európa különbözõ rendszerei és lakosai továbbra is óriási mértékben megterhelik majd az Európai Unió intézményeit. A nemzeti vezetõk egyre nagyobb nyomásnak lesznek kitéve a saját polgáraik részérõl, így aztán õk is nyomást gyakorolnak majd a nemzetközi kapcsolatokra.

Európa megosztottsága állandósulni látszik, és sohasem fogja visszanyerni a tavalyi pénzügyi válság elõtti erejét.

A nemzetek egyre nagyobb mértékben folyamodnak majd protekcionista lépésekhez és ezen kívül igyekeznek majd még jobban megerõsíteni a határaikat, ami már el is kezdõdött, amikor Európa a második világháború utáni legnagyobb menekültválsággal küzd.
Az elemzõk szerint négy különbözõ Európa fog megszületni: a nyugati, a keleti, skandináv és a brit, melyek egyre jobban elidegenednek egymástól.

A pénzügyi válságot némileg megerõsödve túlélõ Németország az export tekintetében továbbra is sebezhetõ marad, a protekcionista lépések hátrányosan érintik majd a kivitelét, ami elhúzódó gazdasági hanyatláshoz fog vezetni és ez a következõ évtizedben csökkenteni fogja Németország befolyását.

A Visegrádi koalíció, élén Lengyelországgal folytatni fogja erõsödését, de kulcsfontosságú játékossá is válik, ahogy változatosabbá teszi a kereskedelmi kapcsolatait. Mindez Oroszország meggyengülésével egy idõben végbemenõ folyamat. Lengyelország lesz a vezetõje egy olyan Oroszország-ellenes koalíciónak, mely az évtized elsõ felében jön majd létre, és Magyarország is tagja lesz.

Ez a szövetség az évtized második felében jelentõs szerepet fog játszani Oroszország határainak átrajzolásában és az elveszített területek visszaszerzésében”

- figyelmeztet a Stratfor.
Nyet Rosszijszkaja Fegyeracija

Oroszország, a ma ismert formájában megszûnik létezni, az elkövetkezendõ években még szegényebbé, még agresszívabbá, és leginkább autokratává fog válni.

Ezen túl, Oroszország megpróbálja egy koherens entitásba visszaolvasztani a volt szovjet köztársaságokat, hogy így odázza el a demográfiai gondokat és bõvítse a piacát.

Ám a mértéktelen katonai kiadások, a csökkenõ olajár és a belpolitikai válságok egyre jobban meggyengítik a föderációt, mely képtelen lesz ellenõrzése alatt tartani a csatlósait.

Arra számítunk, hogy jelentõsen csökkenni fog Moszkva tekintélye, ami Oroszország formális és informális feldarabolódásához fog vezetni. Valószínûtlen, hogy az Orosz Föderáció fennmaradhat majd a jelenlegi formájában”.

Átrendezõdések a világban

V4 feliratú karszalagot viselõ, Lengyelországból érkezett határõrök.
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az elemzés Magyarországra vonatkozó részei meglehetõsen anakronisztikusak, leginkább a magyar, lengyel, román revizionizmust vetítik elõ: az olyan országok, mint Románia, Magyarország és Lengyelország megpróbálják majd visszaszerezni az Oroszország által a történelem különbözõ idõszakaiban megkaparintott területeket.

Törökország világhatalmi szerepe megkérdõjelezhetetlenné válik, a térség egyik katalizátorává fog elõrelépni.
A most megállíthatatlannak tûnõ kínai gazdaság megtorpan, nem lesz a globális növekedés dinamikus motorja.

Ezzel szemben a 16, zömmel délkelet-ázsiai (Banglades, Mianmar, Srí Lanka, Laosz, Vietnam, Kambodzsa, Fülöp-szigetek és Indonézia), kelet-afrikai (Etiópia, Uganda, Kenya és Tanzánia) és latin-amerikai (Mexikó, Nicaragua, Dominikai Köztársaság és Peru) országból álló csoport átveszi Kína gazdasági központi helyét.

Japán katonailag egyre inkább felértékelõdik, visszaszerzi regionális hatalmi pozícióit.

Az 1996-ban alapított Stratfor – teljes nevén „Strategic Forecasting Inc.” - a világ vezetõ privát hírszerzõi ügynöksége. A George Friedman által alapított cég indulása után egy ideig még észrevétlen maradt, az áttörés 1999-ben következett be, Koszovó bombázása során. Ekkor döntöttek az úgynevezett „Kosovo Crisis Center” létrehozásáról, és nonstop hetekig gyártották az elemzéseiket és hírszerzési infókat a koszovói helyzetrõl. Elõtte e-maileket használtak az információ továbbításához, Koszovónál kezdték el használni elõször nyilvánosan a webet anyagaik terjesztéséhez. Így aztán ezeket a publikus anyagokat felkapta a média, és a Stratfor neve ekkor kezdett ismertségre szert tenni. Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-02-15 13:54
Kevés a bizonyíték az Orbán-merénylet feltételezett tettesei ellenhttp://24.hu/belf...sei-ellen/

Hogyan tévesztik meg a vásárlókat a magyar üzletekben?

A vásárlási pszichológia számos módszerét vetik be.http://wiki.start...zletekben/

Kreml: az együttmûködés erõsítésérõl tárgyalnakhttp://magyaridok...ak-382024/

Szicíliai maffiaklánt számoltak fel az olasz hatóságokhttp://biztonsagp...-hatosagok

Párizs is hátat fordított Merkelnekhttp://magyaridok...ek-379075/

Százmilliárddal indít a Mark
Kandrács Csaba: A bankok maguk mögött hagyhatják a múlt rossz döntéseit

Hosszú egyeztetési folyamat eredményeként megkezdheti mûködését a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelõ (Mark) Zrt. A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott intézmény célja, hogy megtisztítsa a bankpiacot a nem teljesítõ projekthitelektõl. Mint azt a Magyar Idõknek Kandrács Csaba, a cég vezérigazgatója elmondta, az elsõ évben 100 milliárd forin­t­ért terveznek rossz ingatlaneszközöket vásárolni, és az is elképzelhetõ, hogy egyes elemeket a Mark a késõbbiekben tõzsdére visz. http://magyaridok...rk-378982/

A kölni tömeges fogdosás miatt letartóztatott 58 emberbõl 3 volt menekült

58 embert tartóztattak le a kölni szilveszteri tömeges fogdosások miatt, közülük összesen három menekült volt: két szír és egy iraki – mondta a Die Weltnek Ulrich Bremer kölni fõügyész. Az elkövetõk többsége algériai (25 ember), tunéziai (21 ember) nemzetiségû bevándorló volt, továbbá három német, három marokkói, egy-egy líbiai, iráni és montenegrói is részt vett a bûncselekményekben.http://444.hu/201...t-menekult


Rendõrök kínozták halálra az olasz diákot

-
Elõször ismerték be egyiptomi biztonsági források, hogy a Kairóban halálra kínzott olasz diák a rendõrség õrizetében volt, írja az as-Surúk nevû egyiptomi napilap a New York Times értesüléseire hivatkozva.
http://vs.hu/koze...paign=main

Orvosok a rendõri erõszak ellen

Több ezer felbõszült orvos vonult az utcára Kairó szívében, hogy az õket érõ rendõri túlkapások ellen tiltakozzanak. Az egészségügyi miniszter lemondását követelték, és további megmozdulásokat helyeztek kilátásba.http://www.medica...szak_ellen

Robert Ficoék szerint Görögország kudarcot vallott

Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök vasárnap egyaránt úgy vélekedett, hogy a schengeni határok védelmét illetõen Görögország teljes kudarcot vallott, ezért szerintük fontos, hogy a V4-ek segítsenek Bulgáriának és Macedóniának megvédeni saját határaikat a migránsok áradatától.http://www.lokal....t-vallott/

10 ezer magyar ellen indult külföldön büntetõeljárás öt év alatthttp://vs.hu/koze...paign=main

Katonadolgok az Egyesült Államokban
Amerika visszainteget, II.http://valasz.hu/...ban-117291

Még a Coca-Cola vezetõivel is tárgyal Szijjártó Péter

A texasi és a New York-i üzleti élet képviselõivel, amerikai befektetõkkel és az ENSZ politikai ügyekért felelõs fõtitkárhelyettesével folytat megbeszéléseket egyesült államokbeli látogatásán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kedden ünnepélyesen bejelenti az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács megalakulását. http://mno.hu/kul...er-1328780

A bosnyákok hivatalosan átadták az EU-s csatlakozási kérelmükethttp://24.hu/kulf...erelmuket/

Merkel bukásáról vizionál a DWhttp://www.napi.h...10201.html

Rögös út vezet Ciprus újraegyesítéséhezhttp://mno.hu/kul...ez-1328792

A CIA igazgatója szerint amerikai támadásra készül az Iszlám Államhttp://www.globop...lam-allam/

Doppingbotrány: váratlanul elhunyt az orosz fõnökhttp://hirtv.hu/h...ok-1328800


Home / Világgazdaság / Londoni elemzõk: a piac félreérti a kínai gazdaság lassulását
Londoni elemzõk: a piac félreérti a kínai gazdaság lassulását

in Világgazdaság, _Címlap, _További hírek 2016-02-15 11:36

Londoni pénzügyi elemzõk szerint nem lehet kizárni a kínai recesszió lehetõségét sem, ám a piac ennek ellenére félreérti a kínai gazdaság lassulásának folyamatát, nem a megfelelõ mérõszámokat nézi, és ez az egyik oka az év eleje óta tartó globális tõzsdei felfordulásnak.http://gazdasagpo...assulasat/
4 #2 Posta Imre
- 2016-02-15 19:56
80 saría bíróság végez aktív tevékenységet Nagy-Britanniábanhttp://magyaridok...an-381988/

Kiállt a befogadás kultúrája mellett az osztrák államfõhttp://magyaridok...fo-383977/

Orbán szerint második védvonalra van szükség

Az Európai Unió eddigi politikája a migrációs válság kezelésében megbukott, a külsõ schengeni határokat nem sikerült megvédeni, ezért új, második védõvonalra van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfõn Prágában, a visegrádi országok (V4) kormányfõinek rendkívüli találkozóját követõ sajtóértekezleten.
http://www.hirado...ezelesere/


Orbán Viktor: Magyarország nem engedi a migránsok uniós betelepítését
Orbán Viktor napirend elõtti felszólalásával kezdõdött a parlament tavaszi ülésszaka. A miniszterelnök azt mondta, hogy a migránsválság kezelésének brüsszeli politikája megbukott, és a magyar kormány ellenáll a kötelezõ kvótarendszernek. Orbán Viktor azt is mondta, az elmúlt években stabilizálódó gazdasági eredményekre építve idén a cél, hogy mindenki léphessen egyet elõre.http://faktor.hu/...elepiteset

A török miniszterelnök Kijevben terroristázta le az oroszokathttp://24.hu/kulf...oroszokat/

Választóvonalak nélküli Európát akarnak a V4-ek
MTI, 2016. február 15., hétfõ 19:14
Erõs, választóvonalak nélküli Európát szeretne a négy visegrádi ország, amelyek miniszterelnökei hétfõn Prágában közös nyilatkozatot fogadtak el a csoport megalakulásának huszonötödik évfordulója alkalmából. http://mno.hu/kul...ek-1328914

Szíria: kegyetlenül elszámították magukat a törökökhttp://mno.hu/kul...ok-1328866

Akadályozzák külföldön a Roszatomot
kategória: Orosz atomenergetika | 2016. február 15. | Nincs hozzászólás

Akadályozzák külföldön a Roszatomot Nem hivatalos szankciók sújtják az orosz atomipart – véli a Roszatom állami nukleáris energetikai konszern vezérigazgatója.http://atomenergi...roszatomot
159 #3 vanyusha
- 2016-02-16 13:57
miden másképen
http://www.kisalf...s/2455556/
mert kértétek megadatik
2076: A kommunizmus visszatér Európába!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.52 másodperc
4,458,032 egyedi látogató