Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Magyarország megpályázza a 2019-es Maccabi játékok megszervezését

BelföldSzijjártó marad a külügyminiszter, Lázár már 600 ezer menekültre számít

Az e heti kormányinfo elõtt a nagy kérdés az volt, beszól-e ismét valakinek Lázár János. Legutóbb megtette, közvetve Orbánnak is odaszúrt, azóta azt találgatta mindenki, a végét érzi-e a kormányban, vagy ellenkezõleg: nagyon erõsek a pozíciói. Aztán kiderült: Lázár három éves kormányzati munkával tervez, életmûve pedig a bürokráciacsökkentés megvalósítása lehet. De persze a menekültügy volt a slágertéma.

Lázár szerint 600 ezer menekült is jöhet idén
99 százalékban kész a határzár a horvát határon
egy héten belül eldõl, lezárjuk-e a horvát határt. Lázár akkor is támogatná ezt, ha a németek és az osztrákok ellenzik
decemberig dönthet Magyarország, hogy egyedül vagy például Szlovákiával közösen megtámadja-e bíróságon a kvótarendszert
jönnek a gyorsutak
365 fix traffipaxot szereznek be
ingyenes lesz az ellopott iratok pótlása, a diákigazolvány, az egyetemi felvételi. A vállalkozóknak eltörlik az adóhatósági igazolás és a cégiratok kiadásának díját.
megszüntetik a hivatalvezetõk jogát az ügyintézési határidõ kitolására: "Ezzel 150 éves Pató Pál úri gyakorlat" szûnik meg Lázár szerint.
hat megyében indulnak a földárverések október 15-én
Magyarország megpályázza a 2019-es Maccabi játékok megszervezését
Lázár hibának tartaná, ha az MKB többségi tulajdonrésze külföldiek kezébe kerülne
Tállai András a NAV átalakításáért felelõs kormánymegbízott lesz, decemberben tervekkel kell elõállnia.
Park épülhet a Nyugati Pályaudvar mögötti területen a Liget-projekt részeként. A kormány várja a Nyugati teljes átalakítására vonatkozó MÁV-javaslatot is.

"A veszteségrõl szeretnék beszélni, ami az országot érte" - ezzel nyitotta a csütörtöki kormányinfót Lázár János, részvétét fejezve ki a kormány nevében Göncz Árpád családjának. Egyben bejelentette: a kormány és az Országgyûlés hivatala kész segítséget nyújtani az elhunyt államfõ méltó temetésének megszervezésében.

Az elmúlt héten két kormányülés is volt, pénteken és szerdán. Ezeken mindenek elõtt a menekültügy - "bevándorlási krízis" - volt napirenden, valamit az államreform. Ezen kívül tárgyaltak és léptek az állami földek sorsáról, illetve döntöttek az új úttípusról, a gyorsútról. Többek között úgy döntött, hogy a szintbeli keresztezõdések között legalább 15 kilométernek kell lennie, az utakat pedig kerítéssel kell védeni, elsõsorban a vadak elõl. Közlekedéshez kapcsolódó hír az is, hogy a kormány úgy döntött, támogatja a 365 - uniós pénzbõl beszerzendõ - fix traffipax elhelyezésérõl szóló javaslatot.

Elhangzott: a kormány támogatja, hogy Magyarország megpályázza a 2019-es Maccabi Játékok (a zsidó olimpia) megrendezését. Ez kétmilliárd forintba kerül majd. Szintén döntöttek arról, hogy a hulladékkezelési stratégia részeként a telítõdõ hulladéktemetõk mellett hulladékégetõk is épüljenek.

Tárgyaltak az adózás rendjérõl szóló javaslatot, amit az NGM vezetõje beterjeszthet az Országgyûlés elé, de további egyezteséket kellenek. Például azért, mert a javaslat hamarabb elkezdõdött, mint a NAV átalakítása.

Fotó: Túry Gergely

Menekültügy

Ami a menekültügyet illeti október 1-ig a menekültek száma meghaladta a 300 ezret, és már azt sem zárják ki, hogy 2015-ben több mint 600 ezer migráns lépje át a magyar határt.

A horvát-magyar szakaszon 99 százalékban elkészült a határzár, de a további lépésrõl most folynak az egyeztetések az érintett országokkal. Így például Pintér tárgyal arról, hogy a Visegrádi Négyek közösen védjék a határokat. A kérdés egy héten belül eldõl - mondta Lázár, megerõsítve, hogy Orbán Viktor jövõ héten részt vesz az Európai Tanács ülésén.

Magyarország december elejéig dönt arról, bírósághoz fordul-e (egyedül vagy másokkal együtt) a kvótarendszer miatt. Az igazságügyi tárca szerint a döntés jogsértõ lehet, így van jogi alapja a megtámadásnak. Orván Viktor egyeztetést kért a szlovák kormánnyal, hogy adott esetben a két ország közösen támadja meg az uniós döntést.

Bürokráciacsökkentés

Lázár egy félmondattal tisztázta, mik a céljai: arról beszélt, hogy a bürokráciacsökkentés a következõ három éves kormányzati munkájának egyik kulcsfeladata. Ehhez kapcsolódva fontosnak nevezte, hogy "az állam találkozzon a választókkal", ezért jövõ márciusra több mint 270 kormányablak megnyitását ígérte. Ma az állam 23 millió ügyet intéz évente, és a cél az, hogy 2016 végére már ezer féle ügyet lehessen ezeken a helyeken intézni. Ami a díjcsökkentést illet:

- a diákok biztos ingyenes lesz a diákigazolvány kiváltása, és javasolják a felsõoktatási eljárási díj eltörlését.

- a vállalkozóknak adóhatósági igazolás és a cégiratok kiadásának díját is eltörlik

- 2016 január 1-tõl minden bizonnyal az erkölcsi igazolás is ingyenes lesz

- az ellopott okmányokat a jövõben ingyen pótolhatja az állam.

Lázár bejelentette, hogy a jövõben 60 napon belül rendezni kell el kell rendezni az állampolgári ügyeket. Ha nem, visszafizetik az eljárási illetéket, és/vagy 10 ezer forint kárpótlást, és ilyen esetekben "az állampolgárnak van igaza" elv érvényesül.

Fontos változásnak mondta, hogy 2016 január 1-tõl megvonják a hivatalok vezetõitõl a lehetõséget, hogy az ügyintézési határidõket meghosszabbítsák. A bürokráciacsökkentés 2016-ban 10 milliárd forintba kerül majd az államnak.

A könnyítések között említette, hogy a következõ lépésben 25 olyan területet jelölnek ki, ahol a vállalkozóknak eddig engedélyhez kötötték egy tevékenység elkezdedését, de a jövõben csak bejelentési kötelezettség lesz. Ezt követi majd ellenõrzés, és ha ott nem találnak mindent rendben, akkor azt szankcionálják. "Meg kell bízni a választókban" - jelentette ki Lázár. A díjeltörlésekrõl szóló törvénymódosításokat még októberben benyújtja Lázár, míg novemberben az állami szféra béremelésérõl szóló javaslatot kell elkészíteni és benyújtani.

Földárverések

Október 15. után jelennek meg a Földet a gazdáknak program árverési kiírásai hat megyében. A kormány továbbra is tartja, hogy fontos vita, meg kell-e tartania az államnak a szántóföldeket. Lázár szerint azért, hogy megakadályozzák például a külföldiek földszerzési lehetõségét, ezt a lehetõséget most meg kell adni a gazdáknak. 380 ezer hektár értékesítését tervezik, 1,5 millió hektárnyi pedig állami kézben marad.

Kérdésekre válaszolva Lázár a következõket mondta el:

- a kormány azért javasolt világkvótákat menekültügyben, mert meggyõzõdésük szerint ez nem csak Európa ügye. Példaként említette, hogy tudomása szerint az Egyesült Államok idén még csak 1500 (Giró-Szász András szerint nulla) szíriai menekültet fogadott be. Arra, hogy mi van, ha egy kvótarendszerben valaki például Magyarországra érkezik, Lázár kijelentette: senki sem adott választ arra, hogy egy menekültet ki látna el, ki venne neki lakást, ki biztosítaná a megélhetését. Szerinte az õ szavazói nem támogatnák, hogy ezt a magyar állam tegye meg az adófizetõk pénzébõl.

- a szerdai kabinetülésen Orbán bejelentette, hogy lezárta a kormányátalakítást, minden döntés megszületett, nincs több változtatás. Ezzel reagált Lázár arra, hogy a Népszava e héten úgy értesült, elvehetik Szijjártó Pétertõl a külügyminisztériumot, amit Németh Zsolt kaphat meg, míg elõbbi a külgazdasággal és a fejlesztéssel foglalkozik majd.

- Lázár megmagyarázta, mire is gondolt, amikor a héten szétlopott állami mezõgazdasági cégekrõl beszélt. Csütörtöki értelmezésében ez csak "közvélekedés, ami a valóságtól független, de mindig is érezhetõ volt: a tsz-elnököknél, a zöldbáróknál is". Szerinte amúgy elképesztõ, hogy az MSZP "a nagybirtokosokat védi".

- a kormány támogatja, hogy az FHB csatlakozzon a takarékszövetkezi integrációhoz. Szerintük ez az utóbbi erõsítõ lépés.

- ami az MKB sorsát illeti, Lázár hibának tartaná, ha a többségi tulajdon külföldi tulajdonba kerülne, de bevonásukat a tulajdonosok közé, nem ellenzi. A magyar kormány amúgy azt támogatja, hogy az MKB-t és a Budapest Bankot fél éven belül értékesítsék.

- nem árulta el, ki lesz az egészségügyi államtitkár, mert ez Balog Zoltán dolga. De érzékeltette, hogy a név megvan.

- Szíria ügyében Magyarország az EU és a NATO álláspontját osztja.

- Lázár szerint van esély a 2019-es Maccabi Játékok rendezési jogának megszerzésének.

- Magyarország 100 százalékban tiszteletben tartja, ha saját ügyei problémái megoldása érdekében menekülteket akar befogadni - utalt Lázár az utóbbi napok németországi nyilatkozataira. De - tette hozzá - ebbõl nem következik, hogy a makói vagy hódmezõvásárhelyi adófizetõk egyetlen bevándorlót is be akar fogadni. "Az, hogy a németek akarnak valamit, ne jelentse azt, hogy nekünk ugyanazt meg kell tennünk" - ismételte a miniszter.

- Giró-Szász András szerint az utóbbi napokban több olyan emberz is elfogtak, akit menekültként már regisztráltak Magyarországon, mégis ismét a Nyugat-Balkánon kötött ki. Ebbõl az következik - mondta -, hogy gyaníthatóan valami csempészés (ember, drog vagy fegyver) folyik, vagy szervezett akció folyik. Lázár ehhez kapcsolódva közölte: az Információs Hivatal felügyelõjeként nincs kétsége afelõl, hogy szervezett akcióról van szó, azt nem tudja, mennyire vesznek ebben részt a szomszédos országok.

- a kormánynak megvan a terve arra, ha Románia felõl kezdenének jönni a menekültek a horvát határ esetleges lezárása után. Ez ebben az esetben is határzár lehet.

- Lázár ismét elmondta: az elárverezett földekért befolyó pénz nem költhetõ az állam mûködtetésére.

- az átalakítással a NAV regionális szervezetei megszûnnek. Az akciótervet majd Tállai András a NAV átalakításáért felelõs kormánymegbízottként készíti el december végéig.

- Lázár akkor is lezárná a magyar-horvát határt, ha Németország és Ausztria ellenezné azt.

- a felvetésre, hogy miért csak most küdte vissza Magyarország a horvát menekültvonatot (amelyen rendõrök kísértek át bevándorlókat Magyarbólynál), Lázár azt mondta: eddig tartott a vizsgálat. Giró-Szász próbálkozott azzal, hogy a horvát államfõ kérésére rendelkezett errõl Orbán Viktor, de Lázár belevágott: ha a vizsgálat nem tette volna ezt lehetõvé, akkor még mindig nem ment volna vissza a vonat.

- a Liget-projekt tartalma lezárt, több civil szervezet azonban azt kérte, biztosítsanak több zölt területet a ligetben beépítendõ rész pótlását. Ezt követõn Orbán azt kérte a MÁV elnökétõl és Lázártól, hogy a Levegõ Munkacsoport küldöttségével találkozzanak, és vizsgálják meg: kialakítható-e nagy zöld terület a MÁV nem használt területein a Nyugati Pályaudvar mögött. A kormány várja a MÁV javaslatát a Nyugati Pályaudvar teljes átalakításáról, illetve a MÁV nem használt területeinek parkosítására. Lázár támogatja a tervet.

- Orbán Viktor találkozott múlt héten Brüsszelben a horvát kormányfõvel, és négyszemközt is tárgyaltak. Sõt, a jövõ heti csúcson ismét találkoznak.

- az Országos Roma Önkormányzat belvitáiba a kormány nem avatkozik be - mondta Giró-Szász és Lázár is. Utóbbi közölte: Farkas Flórián révén sem nyúlnak be az ORÕ ügyeibe.


Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015-10-08 20:32
Baltát állítottak a szurkoló fejébe - brutális fotó

Tény: Egyre nagyobb a külföldi befolyás a magyar fociban

Tragikus hírt és csak erõs idegzetûeknek ajánlott fotót közölt le a Haaretz nevû izraeli lap, amely arról számolt be, hogy két Beitar Jeruzsálem-drukkert tartóztattak le a héten, akik a vádak szerint baltával támadtak rá a Hapoel Tel Aviv egyik szimpatizánsára.
Megosztás a Facebook-on
0 hozzászólás

A Haaretz beszámolója szerint a 32 éves Hapoel-szurkoló továbbra is életveszélyes állapotban van, ügyében gyilkossági kísérlet a vád.

A szurkolói körökben jól ismert férfira és társaira Tel Avivban, annak is az egyik déli városrészében támadtak rá, amikor éppen visszafelé tartottak csapatuk Kfar Sava elleni mérkõzésérõl.

A rendõrség szerint az elkövetõk, azaz a Beitar-drukkerek elõre megtervezett módon támadtak rá a rivális tábor tagjaira, aki épp leszálltak a buszukról, az áldozat fejébe ekkor vágtak bele egy baltát, és az ott is maradt a mentõk kiérkezéséig. http://www.csakfo...ode/200815
118 #2 keepfargo
- 2015-10-09 06:50
Lazar milyen kis jólinformált, csak nem szabadvakoló ez is?
Hogy a földek nem jó kezekben vannak és nem is kerülnek át ilyenekbe, az nem újság. Ezért is kell olyan mellékhírekkel tölteni az idöt mint a maccabi-játékok vagy mi a t...m tudja nyavalya. Amiröl az lenne a véleményem, hogy 2019-re ezek ne tervezzenek semmit. Ki tudja, élni fognak-e még akkor? Ha élni akarnak, felejtsék el a zsidó segg nyalását, dolgozzanak a magyarság megmentésén, ahogy az elveszejtéséért dolgoztak eddig. Ha nem; sose bocsájtok meg nekik. Most még van egy esélyük, hogy teljes pálfordulást csináljanak; le a magas lóról (a magyar porba). Ha saul meg tudta csinálni - a biznisz érdekében - akkor mai fajtestvéreinek is van egy ilyen esélye.
4 #3 Posta Imre
- 2015-10-09 07:24
Képfaragó, errõl lemaradtál?


Lázár János lett a hírszerzés feje
[origo], MTI2012.09.10. 15:5215

Elvette a kormány a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatalt a Külügyminisztériumtól. A hírszerzést szeptember 1-jétõl a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár, Lázár János vezeti.
http://www.origo....-feje.html
118 #4 keepfargo
- 2015-10-10 17:05
Imre

a hirszerzés fejéröl lemaradtam

a fejszerzés híréröl nem szeretnék

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.55 másodperc
3,391,384 egyedi látogató