Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Folytatódik a kötvényes panamázás

BelföldÉs így tovább! Önleleplezés, csalás...és összehozzák a Postával. Újabb országok esetében kapott letelepedési engedélyekre forgalmazási jogot két vállalkozás a gazdasági bizottságtól. A testület tegnapi ülésén eközben vitára alkalmasnak ítélte a postai szolgáltatásról szóló törvény módosítására tett javaslatot. Vagyis a parlament dönthet arról, hogy a Magyar Posta esetében mirõl nem lehet a jövõben közérdekû adatigénylést kérni.

Az Országgyûlés gazdasági bizottságának tegnapi ülésén elfogadta azokat a határozatokat, amelyek alapján a liechtensteini VolDan Investments Limited, valamint az Arton Capital Hungary Pénzügyi Tanácsadó Kft. újabb országok esetében kapott engedélyt letelepedési magyar államkötvények forgalmazására, miután a testület két cégnek tavaly decemberben – jogszabályellenesen – visszavonta az engedélyét. – Valami csúszás volt, de nyilván valamekkora limitet kellett meghatározni annak érdekében, hogy a piacon nem aktív cégek helyett olyanok kerülhessenek pozícióba, amelyek valóban érdemi tevékenységet végeznek, és ennek köszönhetõen teljesülnek a kötvényértékesítésbõl remélt államháztartási bevételek – reagált Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke arra a felvetésünkre, hogy miért nem tartotta be a testület az általa szabott hároméves határidõt.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a gazdasági bizottság a saját határozatait sem tartja be. A testület tavaly december 15-én két közvetítõcégnek – a Szingapúrra specializálódott Euro-Asia Investment Management Pte. Ltd.-nek és a többek között azerbajdzsáni, kazah, thaiföldi, illetve indonéz állampolgárokra koncentráló Discus Holdings Ltd.-nek – vonta vissza a forgalmazási engedélyét, mondván: nem értékesítettek az elmúlt három évben legalább száz államkötvényt. A forgalmazási engedélyeket úgy vonták vissza, hogy egyik cég esetében sem járt még le a limit teljesítésére három évben megszabott határidõ: a Discus Holdings 2013. április 29-én, míg a Euro-Asia Investment Management 2013. június 10-én kapott engedélyt letelepedési államkötvények forgalmazására. Amennyiben a testület a törvény hatálybalépésétõl számítja a három évet, akkor sem stimmel az idõpont, hiszen 2012. december 27-én jelent meg a Magyar Közlönyben az errõl szóló jogszabály, miközben a bizottság 2015. december 15-étõl datálta visszavonási határozatait.
Az egész kötvényértékesítési szabályokat megállapították

Bánki Erik arra kérdésünkre, hogyan fordulhatott elõ, hogy két liechtensteini cég kérelme négy nappal hamarabb érkezett be a bizottsághoz, mint ahogy kiadta volna a nagyhercegség cégbírósága, azt felelte: „Akkor még nem én voltam a bizottsági elnök.” A gazdasági bizottság ugyanis rejtélyes módon azelõtt (2013. május 23-án) ütötte rá a pecsétet a VolDan Ltd. kötvényforgalmazási kérelmére, hogy azt a liechtensteini igazságügyi hivatal kiadta volna (május 27-én). A bizottság elnöke elismerte ugyanakkor, hogy a kötvényforgalmazásra nem írt ki a testület pályázatot. – Minden esetben maguktól jelentkeznek a cégek, a bizottsághoz kérelmek futnak be, amelyeket a testületi üléseken bírálnak el a gazdasági bizottság tagjai – tette hozzá. A kötvénypiacon magasnak számító 23–28 százalékos haszonkulccsal kapcsolatban azt mondta: „Nem én terjesztettem elõ azokat a javaslatokat, amelyek alapján az egész kötvényértékesítési szabályokat megállapították.” Arra a kérdésünkre, miszerint nem zavarja-e a közvetítõcégek extraprofitja, már nem válaszolt.

Számításaink alapján a program 2013-as indulása óta – a legolcsóbb díjazással számítva – 74, míg a drágább szolgáltatási árral szorozva 95 milliárd forintot tettek zsebre a közvetítõcégek csupán ennek az egy programnak tulajdoníthatóan. A letelepedési konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkezõ befektetõk (fõleg kínaiak), ha legalább 300 ezer euró névértékû, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejû államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében fél év után letelepedési engedélyt kapnak. A kötvényt csak a gazdasági bizottság által kijelölt cégek forgalmazhatják, amelyeket egy kivételével az offshore cégek körében népszerû helyszíneken jegyeztek be.

Az Országgyûlés gazdasági bizottsága tegnapi ülésén eközben támogatta a postai szolgáltatásról szóló törvény módosítására tett javaslat tárgysorozatba vételét. Az ülésen nem szavazták meg Tóth Csaba szocialista képviselõ, a gazdasági bizottság alelnökének arra irányuló kezdeményezését, hogy a témát vegyék le a napirendrõl, miután Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a javaslatot alkotmányellenesnek tartotta. Galambos Dénes fideszes képviselõ, aki csatlakozott Németh Szilárd fideszes képviselõ önálló indítványához, a bizottsági ülésen kifejtette: a Magyar Posta kétféle tevékenységet végez, egyrészt az egyetemes postai szolgáltatást, másrészt jelen van az üzleti szférában, így a versenypiacon hátrányba kerülne az adatok nyilvánosságra hozatalával. Bartal Tamás, a Miniszterelnökség szabályozásért és kodifikációért felelõs helyettes államtitkára az ülésen rámutatott arra, hogy a jelenlegi postai szabályozást mindenképpen meg kell változtatni, mert logikátlan. Azt írja elõ ugyanis, hogy az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó adatot közérdekû adatként nem kell kiadni, míg a versenypiacit igen. Szerinte a benyújtott javaslat tágítja azoknak az adatoknak a körét, amelyeket közérdekû adatként ki tud adni a Magyar Posta, ha igénylik. Hozzátette: nem alkotmányellenes a beadott javaslat, mert teljes mértékben összhangban van az alaptörvénnyel, illetve az információs törvénnyel. A vitában szót kapott Tóth Bertalan szocialista képviselõ, aki szerint a bíróság most is dönthet úgy, hogy üzleti érdek esetén ne kelljen közérdekû adatot kiadni. Az Együtt – a Korszakváltók Pártja a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítását kezdeményezõ fideszes javaslat visszavonását sürgeti. Szabó Szabolcs független képviselõ tegnap „eszetlennek” minõsítette a törvényjavaslatot, amely alapján nem lenne közérdekû az az adat, amely aránytalan sérelmet okoz a Magyar Posta üzleti tevékenysége szempontjából. – A Fidesznek lételeme a titkolózás, a kormánypárt nem képes megérteni, hogy egy ország mûködéséhez szükség van arra, hogy az állam és az állami tulajdonú cégek átláthatóak legyenek – közölte a politikus, aki szerint a Magyar Posta adatait az alaptörvénnyel szembemenve próbálják titkosítani.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-02-17 06:41
Meg kell állítani a bevándorlást
Magyar Idõk
Orbán Viktor ismét síkra szállt amellett, hogy második védvonalat kell kialakítani Görögország északi határán a bevándorlás megállítása érdekében. A miniszterelnök errõl tegnap Prágában, a visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – kormányfõinek találkozója utáni sajtótájékoztatón beszélt. Orbán Viktor szerint az Európai Unió eddigi menekültpolitikája megbukott, „abból baj lett, terrorizmus, erõszak és félelem”. http://magyaridok...st-384049/
116 #2 livia
- 2016-02-17 20:27
No, az utóbbi idõben nem kapjuk meg a leveleket, olyat, amirõl tudok, hogy x napon postázták, bár nem térti.A vicc az egészben, hogy a telekom számlákat se kaptuk meg, ami két számla esetén csak az emailos felszólítás díj lazán 1500 forint. Mindkét fél mossa kezeit. Tegyek feljelentést. Nos csak panaszt tettem, vizsgálódjanak. Itt simán lehúzásra játszanak közös megbeszéléssel, de titkolva. Valahogy be kell hozni az elvesztegetett milliárdokat. És mindig az utolsó fizet. Annyira összehangolódnak, hogy csak a hülye nem látja, hogy egyetemlegesen még a fölött is le akarnak kopasztani, mint amennyire jogosultságuk lenne. Aztán jöhet a jól megérdemelt tahiti.? Ma egyébként pontot kaptam a t-home-val a vitámra. Visszakaptam nevemet, címemet. Már az ügyintézõk is csak nevetgéltek az egészen. Vicc az egész. A posta is röhej, de szerintem direkt rájátszanak. Útban van?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.55 másodperc
3,406,438 egyedi látogató