Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Putyin Izraelnek is bekavart

KülföldAjaj, akkor most mi lesz a zsidó-cigány szabadkõmûves ormányok zsizsidk-befogadásával? Fogadjunk? Putyin tevékenysége Izrael Szíria-politikáját fenyegeti
Oroszország szíriai erõsítése aggodalomra adhat okot az izraeli vezetés számára jõvõbeni katonai támadásainak nehézségei, illetve a polgárháború erõviszonyainak esetleges megváltozása miatt.
Az orosz-izraeli kapcsolatok Izrael Állam megalakulásától kezdve meglehetõsen negatívak voltak, kiváltképp a 60-70-es években, amelynek hátterében természetesen a szuperhatalmi szembenállás és az ebbõl fakadó szövetségesi viszonyok, illetve az arab-izraeli háborúk proxy volta (azaz Moszkva az Izrael elleni arab államokat, míg Washington Izraelt támogatta) álltak.
Azóta a két állam közti viszony némiképp normalizálódott/rendezõdött, de a zsidó állam Oroszország közel-keleti szándékaira mindig is kételkedve tekintett és tekint.
A Foreign Policy e kételkedést jól szemlélteti, amikor írja: "Azokban a ritka esetekben, amikor izraeli tisztségviselõk Moszkvába utaznak, telefonjaikat és laptopjukat mindig otthon hagyják, tartva az orosz titkosszolgálati akcióktól."
Napjainkban azonban Oroszország aktív szíriai tevékenysége együttmûködésre vagy legalábbis tárgyalásokra készteti a két államot, fõleg Izraelt, miután Moszkva katonai tevékenysége adott esetben komolyan fenyegetheti a zsidó állam stratégiai prioritásait.


Kattintson és ismerje meg az orosz elnököt, aki szíriai tevékenységével sok fejtörést okoz mostanság a világ vezetõinek!

Nem véletlen, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök szeptember 21-én Moszkvába utazott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt. Lévén, hogy olykor-olykor Izrael is hajt végre katonai akciókat Szíria területén, mindkét fél számára kulcsfontosságú volt az abban való megállapodás, hogy a "felesleges konfliktusokat" elkerüljék. Kedden továbbá Nikolai Bogdanovsky orosz tábornok tett egy rövid látogatást Izraelben azzal a céllal, hogy a gyakorlatban is megvalósítsák azokat a közös mechanizmusokat, amelyekkel "elkerülhetõk a felesleges konfliktusok."

Netanjahu egy CNN-nek adott interjújában továbbá - az Egyesült Államokkal -s a NATO-val ellentétben - nem kritizálta Putyin szíriai tevékenységét, és úgy fogalmazott, "Azért mentem Moszkvába, hogy világossá tegyem, el kell kerülnünk a konfliktusokat az izraeli és az orosz hadsereg között. Nem akarunk visszatérni azokhoz a napokhoz, amikor Izrael és Oroszország kibékíthetetlen ellenségek voltak."

Netanjahu azonban ragaszkodik ahhoz, hogy "Abban az esetben, ha a szíriai instabilitást bárki is arra használja, hogy nukleáris fegyvereket ad át a Hezbollah-nak, továbbra is akciókat fogunk végrehajtani." Izraeli tisztségviselõk szerint Netanjahu ezt világossá tette Putyin számára is, aki elfogadta az izraeli miniszterelnök érvelését.

Izrael a szíriai polgárháborúhoz való viszonyát két fontos tényezõ határozza meg. Az egyik szuverenitásának esetleges megsértése Szíriából indított támadások révén, a másik a szíriai instabilitást kihasználva a Hezbollah-nak juttatott fegyverek és egyéb harci eszközök léte. A zsidó állam 2013 óta több mint tíz alkalommal hajtott végre légicsapásokat Szíria területén a fenti okokra hivatkozva, bár az izraeli vezetés hivatalosan e támadásokért soha még nem vállalt felelõsséget. Netanjahu természetesen Iránt vádolja a Hezbollah felé irányuló fegyveráramlással. Az ENSZ Közgyûlése elõtt tartott beszédében konkrétan meg is nevezett fegyvertípusokat, amelyeket a perzsa állam a libanoni síita szervezetnek juttatott el, köztük légvédelmi, föld-föld és Yakhont rakétákat.

Izraelt a Hezbollah-hoz áramló fegyverek aggasztják a leginkább, arra komoly biztonságpolitikai kihívásként tekint. A Foreign Policy szerint a Yakhont rakéták miatt van oka aggodalomra az izraeli vezetésnek, miután annak hatótávolsága révén elérhetõk izraeli hadihajók és fõbb izraeli kikötõk is, mint például Haifa és Ashdod. Ebbõl kifolyólag korábban izraeli légitámadások értek különbözõ fegyverraktárakat Latakia területén, ahova azonban mostanra az orosz hadsereg is "befészkelt" katonáival, harci gépeivel és légvédelmi rendszerével. Ez veti fel azt a problémát Izrael számára, hogy a továbbiakban hajlandó-e kockáztatni az Oroszországgal szembeni "felesleges konfliktusokat" annak érdekében, hogy csökkentse a Hezbollah és a Yakhont rakéták általi fenyegetettségét.

Az orosz megerõsített katonai jelenlét Szíriában így komoly problémákat vet fel az izraeli vezetés számára. Elõfordulhat, hogy Izrael nem adja Moszkva tudtára a támadások iránti szándékát, amellyel azonban kockáztatja azt, hogy Oroszország a Hezbollah erõsítését fogja elõsegíteni. Amennyiben mégis tájékoztatná az orosz vezetést, az várhatóan közölné a hírt a támadás alanyaival, lévén, hogy Putyin sem engedheti meg azt, hogy a tudtával szövetségeseit inzultálják, és egy esetleges támadást szövetségese, Aszad elleni fenyegetésként értékelné. A Damaszkusz és Latakia környéki jövõbeli izraeli légicsapások az orosz jelenléttel kiegészítve még bonyolultabbá teszik a konfliktust.

Izrael a szíriai polgárháborúban úgy igazán soha nem állt egyik oldal mellé sem. A Foreign Policy szerint a zsidó állam ugyanazon állásponttal rendelkezik, mint az 1980 és 1988 között zajló iraki-iráni háborúban: "Izrael titokban azt kívánja, hogy mindkét oldal sikeres legyen ellensége megölésében." Ez lényegében azt jelenti, hogy Izrael számára nincs olyan végkimenetel, amely pozitív lenne. Aszad gyõzelme Irán és a Hezbollah gyõzelmét, míg az Iszlám Állam, a Nuszra Front vagy bármely szélsõséges csoportosulás gyõzelme Damaszkusz radikális, kiszámíthatatlan, ellenséges erõk általi meghódítását jelentené.

Ez alapján pedig megállapítható, hogy Netanjahu számára a legjobb forgatókönyv egy elhúzódó háború, amely kifárasztja a feleket és lefoglalja Izrael ellenségeit. A zsidó állam számára a szíriai polgárháború tökéletes következménye, hogy ellenségeivel (Iránnal és a Hezbollah-kal) szövetséges Bassár el-Aszad hadserege meggyengült, erõforrásai csökkentek, illetve két évvel ezelõtt az Aszad-rezsim vegyifegyverei is megsemmisítésre kerültek.

Az orosz légitámadások, illetve egyéb katonai tevékenységek az izraeli vezetést addig biztosan nem fogják aggasztani, amíg ezek maximum abban segítenek, hogy Aszad rendezze sorait. Amint azonban egy orosz-iráni katonai szövetség nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy a szíriai hadsereg jelentõs területeket foglaljon vissza, ezáltal változtatva az erõviszonyokon, az a zsidó állam számára komoly problémákat fog szülni.

És ez a folyamat már elkezdõdött. Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015-10-09 10:34
"Az Iszlám Állam elérte már Izrael határát is"

Ma is palesztin terrortámadások sorozata történt Izraelben. Legutóbb Kirját Arbá-ban sebesítettek meg súlyosan egy férfit, nem sokkal korábban pedig egy támadó csavarhúzóval szurkált meg négy embert Tel-Avivban, mielõtt lelõtték. Azelõtt pedig: Jeruzsálem Óvárosában egy palesztin tinédzser - késsel - mellkason szúrt egy ortodox zsidót. Elõtte egy 15 éves palesztin támadt rá - késsel - izraeli határõrökre, õt is õrizetbe vették. Benjamin Netanjahu terrorhullámnak nevezte az izraeli civilek, és katonák elleni, sorozatos merényleteket. További részletek a videóban.http://www.atv.hu...008-izrael
48 #2 ro-zsola
- 2015-10-09 11:24
nagyon jól összerakott írás. A palesztinok nem terroristák . Õk " Isten katonái ".
75 #3 talpi
- 2015-10-09 19:59
Miután az izraeli gépeken nincs "ellenség.bará
át" felismerõ rendszer, ami kompatibilis az orosszal, íg, elõ fordulhat, hogy az izraeli gépeket leszedik, mint a szart. Na akkor lesz ajvékolás, mert ugye, igen kicsi az esélye, annak, hogy Iván nem basz oda, fõleg ha van egy-két vodka a buciban
7 #4 virag
- 2015-10-10 07:41
Végre világos, miért is bombáznak az oroszok Szíriában
http://kitekinto....sziriaban/
...a hozzászólásokban:
http://www.mcclat...22882.html
48 #5 ro-zsola
- 2015-10-10 15:25
Avarok ? Ez biztosan nyomdahiba
118 #6 keepfargo
- 2015-10-10 17:00
szeszak szerint putyin anyai ágon - azon az egyen, ami számit - zsizsik

na ezzel mit kezdjek tisztelt honlapi napi olvasók; gyula bácsi kattant be, vagy vlagyimir cár nem az, akinek mutatja magát ?

valamiben v. valakiben mindíg jó hinni, néha még akkor is hiszünk valamiben vagy valakiben, amikor az már rég bizonyította, hogy kár volt, hülyeség, volt, naivság volt...

a kisördög pedig azt súgja, hogy ezeknek a gátlástalan gyilkosoknak egy ember - legyen az maga a nagy zsugásvili, vagy JFK - nem számit, ha nekik útban van elteszik az útból - ha pedig a kezükre játszik, nyugdíjig maradhat
4 #7 Posta Imre
- 2015-10-10 17:22
Képfaragó, 2011-ben, sok anyag jött és azóta magam is sokat olvastam és persze igyekeztem utánagondolni, mi is lehet. Nos Selomova-nak nevezték a mamát, amit egyesek zsidó shalomnak, mások meg a selom = kurgan szóhoz kötik, ami absz "orosz". De persze semmi nem kizárt, csak "érdekes", hogy Jelcin és környezete teljes szabadkõmûves zsidó bagázs volt, és Putyint ugyanúgy hozták helyzetbe (erre alkalmas volt és tán csak õ volt alkalmas akkor) mint Andropovot annak idején, csak a feladata egészen más. Szeszák nem százas, de a zsidó-cionistákat jól osztja, csak fogalma sincs arról mi zajlik és ki-kivel van.
118 #8 keepfargo
- 2015-10-10 19:17
hát ez az, Imre, semmi nem az aminek látszik, és még eddig minden bonyolultabb lett második (v.pláne harmadik) odanézésre, mint nekifutásból
128 #9 bogyo
- 2015-10-11 16:39
Bonyolódik még a helyzet, mert

Egy hatalmas olajmezõt fedeztek fel a golanon.

https://resistanc...-le-golan/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.69 másodperc
4,461,844 egyedi látogató