Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Százezrek tüntettek Berlinben

KülföldTTIP arra való, hogy hivatalos "szakítás" legyen a zusa-val és érzelmileg a sok liberálbuzi is leszakadjon végre, hogy a macit ölelhesse keblére, vagy kevlárra. A szervezõk szerint mintegy 250 ezer, a rendõrség szerint 100-150 ember vonult fel szombaton Berlinben, hogy tiltakozzék az Egyesült Államok és az Európai Unió között tárgyalási szakaszban lévõ Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP), valamint a Kanada és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ellen.

A szervezõk szerint hosszú évek után ez volt a legnagyobb méretû tüntetés a német fõvárosban, a felvonulók társadalmi és környezetvédõ szervezetek, szakszervezetek, fogyasztóvédelmi szervezetek felhívására vonultak az utcákra.

A TTIP ellenzõi fõleg azzal érvelnek, hogy ez a szerzõdés túlságosan nagy hatalmat biztosít majd a multinacionális cégeknek a fogyasztók és az alkalmazottak rovására. A tüntetés szónokai is hangoztatták ezt a szempontot, kifejtve, hogy ez a szerzõdés gyengítheti az európai normákat, ronthatja az ökológiai és szociális szabványokat. A menetben olyan feliratokat tartottak a magasba, amelyek a szociális állam, a környezet védelme és a demokrácia mellett foglaltak állást. "A TTIP rabszolgákká változtat minket" - volt olvasható az egyik transzparensen.

Az elemzõk egy része ugyanakkor azt tartja: az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás olyan átfogó egyezmény, amely elfogadása esetén alapvetõen fogja átalakítani a gazdasági kapcsolatokat, létrehozva a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetét.

MTI
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.37 másodperc
4,460,849 egyedi látogató