Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Két napon belül feloszlik a szerb parlament

Külföld"Magyarország"? Csütörtökön a szerb kormány felkéri Tomislav Nikolic szerb elnököt, hogy oszlassa fel a parlamentet, és írja ki az elõre hozott választásokat – jelentette be Aleksandar Vucic miniszterelnök kedden a szerbiai közszolgálati televízió esti interjúmûsorában.

Hozzátette: a választások legvalószínûbb idõpontja április 24-e. Az elõre hozott parlamenti választással egy idõben a Vajdaságban tartományi és önkormányzati választást is tartanak.

Aleksandar Vucic kormányfõ január közepén jelentette be, hogy választásokat kezdeményez, mert – szerinte – meg kell oldani azokat a “társadalmi összeütközéseket”, amelyek akadályozzák a reformokat az országban. Emellett mostantól számítva teljes, négyéves mandátum kell ahhoz, hogy az uniós tagjelölt Szerbia végre “eljusson az EU kapujába”.

A kormányfõ hétfõn úgy fogalmazott: az áprilisi voksolás egyben népszavazásnak is tekinthetõ, a szerb állampolgárok arról is döntenek, hogy olyan kormányt akarnak-e, amely “a jövõbe” vagy olyat, amely “a múltba” vezeti õket, vagyis hogy 2020-ra Szerbia modern, európai ország lesz-e.

Leszögezte, hogy nem kíván koalícióra lépni sem a szélsõjobboldali pártokkal, amelyek nem akarnak belépni az Európai Unióba, és nem akarnak együttmûködni a NATO-val, sem azokkal a politikai szereplõkkel – a jelenlegi ellenzékkel – , amelyek szerint szankciókat kellene bevezetni a történelmileg és kulturálisan baráti Oroszország ellen.

A szinte már kampánybeszédnek is beillõ interjúban Aleksandar Vucic felsorolta kormánya eddigi sikereit, valamint azokat a nehézségeket, amelyekkel 22 hónapos mandátuma során szembe kellett néznie. Rámutatott: Szerbiának egységesnek kell lennie annak érdekében, hogy sikeresen valósítsa meg céljait. Ezen célok között a közeljövõt tekintve elsõsorban az oktatás és az egészségügy helyzetének javítását nevezte meg.

Politikai elemzõk szerint valószínûleg nem a kormányfõ által emlegetett “társadalmi összetûzések” miatt akar elõre hozott parlamenti választásokat Aleksandar Vucic, sokkal inkább lehetséges, hogy az általa vezetett jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) szeretne megszabadulni baloldali koalíciós partnerétõl, a Szerbiai Szocialista Párttól (SPS) vagy egyszerûen csak a kétharmados többség megszerzésére törekszik a parlamentben, amelyrõl két éve csak egy kevéssel maradt le.

Az áprilisi lesz a többpártrendszer bevezetése óta a tizenegyedik parlamenti választás Szerbiában, ugyanakkor a nyolcadik elõre hozott választás, emellett 1990 óta harmadszor történik meg, hogy egy idõben rendeznek önkormányzati, tartományi és parlamenti szavazást.

Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.30 másodperc
4,440,200 egyedi látogató