Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Erdogan nem tûri a sértegetést, mindenkit lecsukatna

KülföldNincs igaza? De! Recep Tayyip Erdogan agresszív módon él azzal a törvénnyel, ami megtiltja a törökök számára az államfõ sértegetését. Dohányzóra rendõrt hív, a nõknek kijelöli a helyét, a sötét ügyeket boncolgató tényfeltáró újságírókat börtönbe záratná, de még az egyik leghíresebb török focista is rács mögé kerülhet, Erdogan megsértése ürügyén.

A török igazságügyi miniszter közleménye szerint 2014 óta több mint 1800 esetben indítottak eljárást az elnök, Recep Tayyip Erdogan megsértése miatt. A törvény már korábban is hatályban volt, de Erdogan elõtt alig-alig éltek vele. 2014 óta viszont napi szinten akár több ügyet is iktatnak, a török elnök politikájával szemben kritikus újságírók, celebek, sportolók és tizenéves fiatalok sem érezhetik biztonságban magukat.

Erdogan, akit azzal vádolnak, hogy egyre durvábban fordul az autoriter vezetõkre jellemzõ eszközök felé, még az erélyes kritikát is sértésként fogja fel.


Bekir Bozdag igazságügyi miniszter szerint a tárca 1845 esetben engedett tovább „elnöksértési” ügyeket a bíróságokra.

Bozdag azzal védte meg az Erdogannal szembeni sértéseket üldözõ ügyészséget, hogy az inzultusok között olyan is akad, amit képtelen végigolvasni anélkül, hogy ne érezze magát kínos helyzetben.

Kérdés ugyanakkor, hogy kinek kell kínos helyzetben éreznie magát, amikor olyan ügyek derülnek ki napról napra, hogy a török elnök személyesen perel be újságírókat, vagy rendõrt hív egy tiltott helyen dohányzó emberre.

Erdogan személyesen perel

Múlt heti hír például, hogy a török alkotmánybíróság szerint a hatóságok megsértették a jogait a Cumhuriyet nevû napilap fõszerkesztõjének, akit egyik társával együtt még tavaly tartóztattak le. Az alkotmánybíróság szerint azonnal szabadlábra kell helyezni az újságírókat, akiket a török ügyészség azzal vádolt meg, hogy „kémkedtek” és „árulást” követtek el. Ahogy arról beszámoltunk, a török lap még májusban leleplezett egy Szíria felé tartó fegyverszállítmányt, amit az újság értesülései szerint a török titkosszolgálat szervezett. A török elnök személyesen perelte be a fõszerkesztõt és életfogytiglani börtönt követelt rájuk.

can dündar, a török cumhuriyet nevû napilap fõszerkesztõje. fotó: reutersCan Dündar, a török Cumhuriyet nevû napilap fõszerkesztõje. Fotó: Reuters

De azért is bíróság elé állítottak török újságírókat, hogy cikkeket jelentettek meg a korrupcióval megvádolt Erdoganról. Tavaly decemberben például azért indult per három újságíró ellen, mert „tolvajnak” és „gyilkosnak” nevezték az államfõt. Az Isztambulban kezdõdött büntetõperben a BirGün címû lap vezetõ szerkesztõi kerültek a vádlottak padjára. A lap februárban jelentette meg az Erdogant súlyosan minõsítõ szalagcímet, amikor a rendszert bíráló tüntetõknek kellett felelniük bíróság elõtt hasonló kitételekért. Akár négy évet is kaphatnak.

Senki sincs biztonságban

Erdogan tavalyi hivatalba lépése óta több mint száz eljárás indult a köztársasági elnök megsértésére hivatkozva. Nemrégiben egy ismert szemleírót ítéltek el ezen a címen. Az Európai Unió a minap szóvá tette, hogy Törökországban mind nagyobb nyomás nehezedik a médiára, Ankara azonban visszautasította a szemrehányást.

De nem csupán a rendszer szerint veszélyes tényfeltáró újságíróknak kell tartaniuk a retorzióktól: a sportolók sem érezhetik magukat biztonságban.

Hakan Sükür, minden idõk egyik legsikeresebb török labdarúgója is megsértette Recep Tayyip Erdogan török elnököt és fiát, amiért neki is kinézhet 4 év börtön.


A 44 éves focista, aki korábban maga is a hatalmon lévõ Igazság és Fejlõdés Pártja (AKP) képviselõje volt, február 15-én Twitter-fiókján tette közzé az ügyészség által sértõnek vélt üzeneteket.

hakan sükürHakan Sükür

Fiatalkorúak sem képeznek kivételt. Ezt bizonyítja annak a 17 esztendõs fiúnak az esete, akit elõzetes letartóztatásba helyeztek, szintén Erdogan megsértése miatt. A fiatal fiú állítólag azért került rács mögé, mert az elnököt sértõ posztot tett ki a Facebookra. A hatóságok az otthonából állították elõ, bár az nem derült ki, hogy miként bukkantak rá a tini posztjára. A tavaly december végén elõállított fiút nem engedték ki, hanem elõzetes letartóztatásba került. 1-4 évig terjedõ szabadságvesztést is kaphat, bár sok esetben felfüggesztett börtönbüntetést szab ki a bíróság.

Az elnök viszont bárkit megsérthet

Miközben az emberek erõs korlátozásokkal mondhatják csak el a véleményüket Erdoganról, a török elnök nemegyszer botrányos módon tette helyre az embereket. Erre egy példa például az, amikor arról beszélt, ráadásul egy nõjogi konferencián, hogy szerinte a nõk nem is egyenlõek a férfiakkal. „Vallásunk (az iszlám – a szerk.) már meghatározta a nõk pozícióját, ez pedig az anyaság” – tette hozzá. A török elnök azzal vádolta meg a nõk jogaiért küzdõ aktivistákat, hogy „nem értik szerepüket a társadalomban”.

tüntetések madridban. fotó: reutersTüntetések Madridban. Fotó: Reuters

Január végén pedig több értelmiségit is megfenyegetett a török elnök, mert szerinte azok „árulást” követtek el azzal, hogy a kurd felkelõk elleni hadmûveletek beszüntetését és a tárgyalóasztalhoz való visszatérést sürgették egy petícióban. „Szóval azt hiszitek, hogy megkérdõjelezitek a nemzeti egységet, és közben továbbra is kényelmes életet élhettek majd az államtól kapott pénzetekbõl anélkül, hogy megfizetnétek ennek az árát? Ennek mostantól vége” - jelentette ki a török elnök, szájára véve a jogállam fogalmát is. „Egy jogállamban, mint amilyen Törökország, az úgynevezett értelmiségieknek, akik a nemzeti egységet fenyegetik, nincs joguk ilyen bûnt elkövetni. Nem élveznek védettséget” - szögezte le.
Link

Hozzászólások

236 #1 Vazul
- 2016-03-03 10:55
Tipikus zsidóvirtus! Orbán 2.0.

De nem írnak a legfontosabbról, Ergün Poyraz török íróról, aki 2007-ben jelentette meg Mózes Fiai c. könyvét, amiben Erdogan és felesége zsidó származását tárja fel azzal vádolva õket, hogy szorosan együttmûködnek a Moszaddal, a CIA Gladio alakulatával és aláássák a török szekularizmust. 2007-ben le is tartóztatták annak rendje és módja szerint, 2013-ban 29 év börtönre ítélték ezért a könyvért!

Azt írta, hogy Erdogan egy cionista összeesküvés részeként került hatalomra a hatalmas török crypto-, azaz rejtett módban élõ zsidó lakosság segítségével. Továbbá csak a török lakosság megtévesztése volt részérõl, mikor látszólag bármikor is Izraellel szembement, stb, stb..
http://www.inspir...president/
smoloko.com/wp-content/uploads/ERdoganJewMossadTUrkeyMeme.jpg
267 #2 Perle
- 2016-03-04 00:59
Tegnap ünnepelték Bulgáriában az Ottomán iga alól való felszabadulásuk 138. évfordulóját, mely egyben az orosz -török háború befejezésének idõpontja is. A háború az oroszok gyõzelmével végzõdött.
Az ünnepségekre a jelenlegi ottomán elnököt meghívták, de az oroszt nem. Õk már tudnak valamit, amit mi még nem.:|
http://www.podoko...hives/6538
27 #3 etele
- 2016-03-27 12:38
"Erdogan visszaszólt"

"Élesen bírálta Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton azokat a Törökországban szolgálatot teljesítõ külföldi diplomatákat, akik a Cumhuriyet címû kormánykritikus török napilap..."
http://figyelo.hu...isszaszolt
s_beszel

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.86 másodperc
4,462,069 egyedi látogató